Nokia Asha 302

Recenzia lacného mobilu s hardvérovou QWERTY klávesnicou, 2,4'' QVGA displejom, 3,2 Mpix fotoaparátom, Wi-Fi, 3G a podporou Mail for Exchange.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s hardvérovou QWERTZ klávesnicou

OS: Nokia S40

procesor: 1 GHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS,

rozmery: 115 x 59 x 14 mm,

hmotnosť: 113 gramov overenédisplej: TFT, 320 x 240 b., 262 144 farieb, rozmery 48 x 36 mm, uhlopriečka 2,4'' (60 mm)

fotoaparát: fotoaparát 3,2 Mpix, nahrávanie QCIF videa (30 fps),

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 128 RAM + 256 ROM + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), USB On-the-Go,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: Java, push e-mail, Nokia prehliadač, Nokia Store, Mail for Exchange,

batéria: Li-Ion batéria 1 430 mAh

výdrž: do 9 h hovoru / do 830 h pohotovosti

SAR: 1,11 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 110 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, LED blesk, autofókus, HDMI, DLNA, GPS, prehliadač dokumentov, minimalizácia aplikácií,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Nokia S40

Obsah balenia: mobil, batéria BL-5J, nabíjačka AC-16, slúchadlá WH-102, dokumenty

Nokia 302 je telefón určený nenáročným používateľom, ktorí ocenia prítomnosť plnohodnotnej hardvérovej klávesnice. Tešiť sa tak môžu vyznávači sociálnych sietí a fanúšikovia SMS správ.

Aj keď po okrajoch zariadenia nájdeme strieborný lem, stále je to iba plast, ktorý bol použitý na väčšiu časť konštrukcie. Tieto miesta pravdepodobne časom ukážu pár škrabancov alebo prípadné odlúpnutie farby. Jediným kovovým prvkom je zadný kryt. Ten mal v našom prípade mierne odlišnú červenú farbu ako zvyšok telefónu. Zhotovenie je pevné, nič nevŕzga a všetko drží ako má. Plast sa podpísal aj na príjemnej hmotnosti, čo umožní pohodlné nosenie vo vrecku nohavíc.

Väčšina prvkov sa nachádza v hornej stene, konkrétne 2 mm nabíjací, 3,5 mm audio a microUSB konektor. Ten poslúži ako na pripojenie k PC, tak aj na nabíjanie. Krytý slot na microSD kartu nájdeme v ľavej stene. A to je všetko. Za mínus považujem chýbajúce tlačidlá ovládania hlasitosti. Prehrávaču hudby tak chýba zmena hlasitosti v zablokovanom stave. Obsah zadnej steny tvorí objektív fotoaparátu a mriežka hlasného reproduktora. Pod krytom sa ukrýva batéria so slušnou kapacitou 1 430 mAh a slot na klasickú verziu SIM karty.

V 302-jke sa stretávame s klasickým displejom bez dotykovej vrstvy. Priznám sa, že dané riešenie mi vyhovovalo. Bohatá ponuka tlačidiel pod displejom hravo pokryla všetky ovládacie úkony. Čitateľnosť v exteriéri vás neohromí, ale ani nesklame. Veď si len predstavte, aké výsledky by ste čakali od zariadenia v tejto cenovej hladine. Na druhej strane, tento displej sa mi pozdával viac než v Samsungu Galaxy Y Pro. Ide najmä o podanie farieb a pozorovacie uhly. Celkové hodnotenie displeja v Nokii 302 je viac pozitívne než negatívne.

Predná stena má lesklý povrch iba v okolí displeja a tlačidiel. Tie sú naopak matné. Pod displejom sa nachádza až šesť tlačidiel a jedno potvrdzovacie, štvorsmerové. Prvé štyri sú klasické, dve z nich majú na starosti potvrdzovanie ponuky na displeji, ďalšie dve sú určené na uskutočnenie a ukončenie hovoru a zvyšné dve ponúknu špeciálnu funkciu. Na tlačidle v ľavej časti je zobrazená ikona adresára a vpravo je to správa. Ich funkciu si môžete čiastočne prispôsobiť. Napríklad tlačidlo správy môže spustiť písanie novej správy, otvoriť e-mailového klienta alebo chat sociálnych sietí. Na výber sú teda podobné funkcie, ktoré spadajú do kategórie správ. Rovnako je to aj pri kontaktoch. S pridaním inej aplikácie, napríklad prehrávač hudby si neporadí. Pri týchto dvoch tlačidlách zamrzí aj ich použiteľnosť. Fungujú iba na obrazovke pohotovostného režimu, na inom mieste v systéme by ste ich stláčali márne. Osvetlenie okolo štvorsmerového tlačidla slúži aj ako svetelné upozornenie pri zmeškaných udalostiach, ktoré vás "dýchaním" upozorní najmä v tme.

Najväčším lákadlom tohto telefónu bude asi hardvérová klávesnica, a tak sa na ňu poďme pozrieť. Vďaka matnému prevedeniu môžeme zabudnúť na prípadné odtlačky. Jednotlivé klávesy sú dostačujúco vypuklé a stláčanie mi nerobilo žiaden problém. Zvykol som si naozaj rýchlo a písanie bolo pohodlné. Jediným mínusom je asi stláčanie medzerníka, ktoré mi pripadalo ako dvojpolohové. Ako keď použijete hardvérovú spúšť fotoaparátu bez zaostrenia. Prechádzate teda cez dve polohy. Prvé tri riadky obsahujú všetky písmená, znaky a tlačidlá zmazať a enter. Na prepínanie medzi písmenami, číslami, znakmi slúžia tlačidlá v ľavom dolnom rohu. Tri tlačidlá v poslednom riadku ponúknu aj skratky k nastaveniam. Dlhšie stlačenie Sym (symboly) zobrazí nastavenia Bluetooth, medzerník vás presunie do Wi-Fi a kláves Ctrl aktivuje tichý režim. V pohotovostnom režime reagujú iba klávesy s číslami a znakmi súvisiacimi s telefonovaním, inteligentné vyhľadáavnei kontaktov priamo z domácej obrazovky úplne chýba. Vďaka tlačidlu Ctrl môžete využívať aj známe klávesové skratky (Ctrl+C, Ctrl+V...). Na rozsvietenie displeja môžete použiť každé tlačidlo. Celkovo na mňa klávesnica spravila dobrý dojem.

O svižný beh systému S40 sa stará procesor s taktom 1 GHz. Reakcie sú rýchle a bez zasekávania. Počas používania som si nevšimol žiadne nedostatky. Na systéme Nokia S40 som si obľúbil najmä bohatý obsah úvodného displeja. Vľavo mám hodiny s indikáciou zapnutého budíka a pravá časť mi zobrazovala dátum, najbližšiu udalosť v kalendári, ovládanie prehrávača a widget aplikácie pre sociálne siete, ktorý upozorní na prijatú správu. Ten som používal na komunikáciu cez Gtalk.

E-mailový klient ponúkne pripravené profily pre služby Ovi E-mail, Yahoo! Mail, Gmail, Windows Live Hotmail a slovenský Azet, Zoznam a Centrum. V nastaveniach nájdeme aj možnosť push notifikácie, no v mojom prípade to so službou Gmail akosi nefungovalo.

Internetový prehliadač ponúkne aj pár farebne odlíšených záložiek s pripravenými stránkami. Z kategórií spomeniem sociálne siete, voľný čas a napríklad e-mail. S flash animáciami si neporadí. Na úvodnej obrazovke si môžete pohodlne prezrieť aj posledné navštívené stránky.

Fotoaparát s maximálnym rozlíšením 3,2-megapixelov podá najlepší výkon v exteriéri a pri dobrých svetelných podmienkach. Môžete si tak napríklad nasnímať krajinu okolo seba. Chýba mu automatické zaostrovanie a LED blesk.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 1,7 MB, 3GPP; 320 x 240 b., 30 fps; celkovo: 8,5 MB / min.)

Ako som už na začiatku spomínal, prehrávač hudby si musí poradiť bez tlačidla ovládania hlasitosti. V pohotovostnom režime som ho nahradil skratkou, ktorá mi umožnila ihneď meniť hlasitosť. So zhasnutým displejom však na ovládanie hlasitosti môžete úplne zabudnúť. V prehrávači nájdeme aj ekvalizér, funkcie opakovania a náhodného výberu, možnosť vytvoriť si zoznam skladieb a funkciu prehrávania na pozadí.

FM rádio zobrazí názov stanice a ponúka aj funkciu automatického vyhľadávania staníc. Aj tu môžeme zapnúť prehrávanie na pozadí.

Pre používateľov sociálnych sietí je pripravená aplikácia Sociálne siete. Pridať si môžete až štyri druhy komunít, Facebook, Twitter, orkut a Flickr. Prirátajme k tomu podporu Wi-Fi a máme dokonalého pomocníka na zabíjanie nudy počas "zaujímavého" výkladu v škole.

Batéria mi pri zapnutých dátach, komunikácii cez Gtalk, pár hovoroch, prezeraní webu a asi 45 minútach hudby vydržala takmer tri dni.

Výhody:

+ pohodlná hardvérová klávesnica

+ Wi-Fi

+ slušná podpora sociálnych sietí

+ nabíjanie aj cez Nokia, aj cez microUSB konektor

Nevýhody:

- chýba tlačidlo ovládania hlasitosti

- slabý fotoaparát bez automatického zaostrovania

- chýba prehliadač dokumentov

- chýba inteligentné hľadanie kontaktov z domácej obrazovky

Orientačná cena: 109 € (epicentrum.sk)

Záver

Nokia 302 zanechala vcelku príjemný dojem. Používal som ju najmä na telefonovanie, počúvanie hudby a komunikáciu prostredníctvom Gtalk. V danej cenovej hladine mi neprekážalo ani plastové zhotovenie. Len ten zadný kryt by mohol mať rovnakú farbu ako zvyšok. Na klávesnici sa mi písalo dobre a už po pár minútach som si na ňu zvykol. Mladí používatelia ocenia prítomnosť Wi-Fi a aplikácie na sociálne siete. Nedostatkom bolo chýbajúce tlačidlo ovládania hlasitosti, ktorým by som si mohol nastaviť hlasitosť počas telefonovania alebo pri počúvaní hudby.

Diskusia k článku:

People 28.02.2012 - 22:36

aj po zmene vedenia su stale v nokii sami srandisti. Rozlisenie 240x320 je tazka katastrofa. Ani zadarmo.

lukas05.04.2012 - 16:56 Trvalý odkaz

Myslím, že za tie prachy slušný telefón.

AdoP05.04.2012 - 21:59 Trvalý odkaz

dnes už neviem povedať či s40 je blízke s60. Kedysi tomu bolo inak. vyzerá že prechádza veľkými zmenami čo asi pri s60 nie je. Už aj na c5 by som rád nejakú zmenu. V nokia asha v rádií nie je jasné či ponuka aj internet rádio. Už by to malá byť bežná vec. Procesor je dostatočný aj na web stránky a nepadá systém? 1giga procesor je silný? Tento typ mobilov sa mi moc nepáči ale má to svoje plus, lebo stránky sú často ležaty obdĺžnik. Keby tak bola ešte varianta že by bola použitá úplne obyčajná klávesnica ako má všetkých mobiloch a o to väčší displej. veď napr. v dvoch riadkoch by sa týmto spôsobom zmestilo tých asi 18 tlačidiel či koľko treba..

Laky777705.04.2012 - 21:59 Trvalý odkaz

To rozlisenie pri takomto type telefonu je standard. Vid motorola Fire, resp. Podobny model od LG a Samsungu, resp. HTC.

AdoP05.04.2012 - 22:08 Trvalý odkaz

no a teraz ma napadlo, že keby tak nokia brala staré mobily ktoré boli kúpene v plnej cene a s možnosťou výraznejšej zľavy pri kúpe novej, bolo by to cool značky. Porovnával som si v mysli s40 v nokia6131 s touto asha 302 a hovorím si že to na starom bolo iné, horšie. Ale čo s mobilom. Niečo má za sebou a predať je to asi problém. Kto by investoval do krytu a baterie keď sú ty iné mašiny. Naivná moja predstava ale čo keď... Napr súčiastky by si nokia vedela najlepšie spracovať. Hm

Celá diskusia 14 príspevkov