Samsung zlúči OS Bada s platformou Tizen

Samsung oznámil zlúčenie vlastného operačné systému Bada s novým systémom Tizen do jednej platformy, ktorý je výsledkom spolupráce Samsungu a Intelu.

Tizen je operačný systém na bázi Linuxu, ktorý vychádza z platformy MeeGo. Tá prestala byť pre Nokiu zaujímavá a zamerala svoj záujem iba na OS Windows Phone, od ktorého si sľubuje úspech. Intel preto hľadal spojenca, s ktorým by MeeGo oživil a našiel ho v spoločnosti Samsung. Výsledkom je Tizen, open source operačný systém dostupný pre všetkých výrobcov.

Posledným výrazným modelom s OS Bada 2.0 je Samsung Wave 3. Ide o smartfón s 1,4 GHz procesorom, 4'' dotykovým Super AMOLED displejom s rozlíšením 480 x 800 bodov a 1 GB používateľskou pamäťou s podporou microSD kariet. Na fotografovanie a nahrávanie HD videí je určený 5-megapixelový fotoaparát s automatickým zaostrovaním a LED bleskom. Nechýba plná dátová konektivita ani FM rádio s RDS.

Recenzia: Samsung Wave 3 (10. 1. 2011)

Tizenscreenshot: realnorth.net

Bada nebola pre Samsung veľkým úspechom, čas ukáže, či spojenectvo s Intelom a vývoj novej platformy bol krok správnym smerom. Firma sľubuje spätnú kompatibilitu s existujúcimi aplikáciami pre OS Bada. Je možné, že Tizen bude bežať hlavne na zariadeniach nižšej triedy smartfónov a pre vyššiu triedu ostanú operačné systémy Android a Windows Phone.

Tizenscreenshot: realnorth.net

Kedy môžeme očakávať prvé modely s novým systémom Samsung neoznámil, no vyjadril sa, že pre rok 2012 plánuje jeden či dva mobilné telefóny. Možno nám firma prichystá prekvapenie už na blížiacom sa veľtrhu MWC 2012 v Barcelone.

Tizenscreenshot: realnorth.net

Zdroj: forbes.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu