4ka spustila prevádzku 5G siete, zatiaľ v Banskej Bystrici

5G od 4ky bude zatiaľ dostupné na malom území Banskej Bystrice, ďalšie lokality pribudnú až neskôr, s väčšou dostupnosťou 5G smartfónov a routerov. Teoretické rýchlosti sľubujú až 1 Gbit/s, v praxi sa dá rátať 100 Mbit/s sťahovaním.

4ka začína experimentovať s rýchlejšími sieťami piatej generácie, ktoré by mali výrazne zmeniť trh s mobilnými technológiami v najbližšom období. 5G včera operátor spustil v Banskej Bystrici.

Samozrejme, ako je to aktuálne zvykom aj v zahraničí, ide o prevádzku na veľmi malom území, ktorá má slúžiť najmä na vyladenie 5G technológie pred masívnejšou výstavbou takejto infraštruktúry. V prevádzke sú aktuálne dva vysielače s dosahom v rádiuse približne 400 metrov. 4ka však tvrdí, že toto 5G je teoreticky dostupné aj pre bežných zákazníkov. 

Zatiaľ je prihlásenie na 5G v Banskej Bystrici možné len so špeciálnou 5G SIM kartou, no v najbližších týždňoch sa na vysielače bez problémov prihlási akákoľvek súčasná SIM karta 4ky. Samozrejme, museli by ste byť v dosahu dvojice vysielačov a vlastniť niektorý z 5G mobilných telefónov. 

Tých je zatiaľ na trhu mimoriadne málo. Spomenúť môžeme napríklad 5G verziu Samsungu Galaxy S10, Xiaomi Mi Mix 3 alebo ZTE Axon 10 Pro 5G, na ktorom technológiu demonštrovala aj 4ka. ZTE totiž s operátorom na výstavbe infraštruktúry úzko spolupracuje.

Kvôli malej penetrácii kompatibilných smartfónov by v praxi 5G na Slovensku zatiaľ využil len málokto. V budúcnosti sa však počíta aj s masovým rozšírením domácich Wi-Fi routerov pre domáci 5G internet. Záujem o nové, výrazne rýchlejšie siete s minimálnou latenciou (odozvou, tzv. Ping) by mali ťahať on-line hry, herné streamovacie platformy (napr. Google Stadia), služby prenajímajúce výkonné pracovné stanice nadiaľku či dokonca autonómne autá, čipy, senzory a kamery v smart mestách. Pridanou hodnotou pre používateľa bude tiež schopnosť vysielača obslúžiť výrazne viac základných staníc, takže výpadky mobilného internetu by nemali nastať ani na masových podujatiach ako sú koncerty či športové stretnutia. Operátori a napríklad tiež Huawei v súvislosti s 5G najčastejšie spomínajú rok 2020.

5G sieť 4ky využíva 1,8 GHz frekvenciu pridelené operátorovi spolu s 3,7 GHz materského SWAN-u v 60 MHz šírke pásma. 3,7 GHz sa stará o prenos používateľských dát (hlasu, videa a pod.) 1,8 Ghz zas o obslužnú komunikáciu mobilu s vysielačom a nastavenie zvyšných parametrov. 

4ka ukázala test s maximálnou prenosovou rýchlosťou 1 Gbit/s, bežný zákazník však bude môcť rátať s približne 100 Mbit/s rýchlosťou pri prenose dát, čo je približne 2-krát až 4-krát viac než pri LTE. 

Novinári si mohli vyskúšať tiež prvý verejný 5G video hovor na Slovensku. Video hovory sú však dostupné aj cez LTE a s aplikáciami ako Facebook Messenger či WhatsApp teoreticky tiež cez Wi-Fi a 3G, no majiteľov smartfónov podľa všetkého príliš neoslovili. 

V krátkej budúcnosti by malo niekoľko 5G vysielačov 4ky pribudnúť aj v iných mestách po Slovensku, popritom ako 4ka očakáva väčšiu dostupnosť 5G koncových zariadení (smartfóny, routre). Pri budovaní infraštruktúry ale generálny riaditeľ SWAN-u Roman Vavrík vyzval na spoluprácu aj konkurenčných operátorov. Kooperácia podľa neho môže výrazne znížiť náklady a koncové ceny.  

Diskusia k článku:

Rastislav.j11.07.2019 - 07:35 Trvalý odkaz

Spolupráca OR a O2 pri budovaní LTE skončila vraj na nespolupráci HW a SW riešení operátorov.
Sú vôbec operátory schopný zabezpečiť spoluprácu systémov?

Celá diskusia 1 príspevok