Huawei sa pripravuje na 5G. Ukázal vysielače, routre aj vnútorné antény

Huawei novinárom v Bratislave ukázal, ako sa pripravuje na príchod sietí piatej generácie. Tie prinesú vyššie rýchlosti a zníženie latencie.

Čínsky Huawei je známy najmä ako výrobca smartfónov, no venuje sa tiež hardvéru pre sieťovú a telekomunikačnú infraštruktúru. V portfóliu má domáce routre, ale aj veľké antény, BTS stanice a ďalšiu výbavu, o ktorú sa zaujímajú skôr nákupné oddelenia operátorov než bežní zákazníci. 

Minulý týždeň Huawei ukázal slovenským novinárom v Bratislave, že sa poctivo pripravuje na príchod ešte rýchlejších 5G sietí.  

V súvislosti s 5G sieťami sa najčastejšie spomína komerčná prevádzka v Južnej Kórei, Číne, Veľkej Británii, Taliansku, Švajčiarsku, Španielsku či Fínsku. 5G beží aj v ďalších lokalitách, no zväčša vo forme obmedzených a uzavretých testov, prípadne krátkodobých skúškok. Nedávno ich zhrnul napríklad web lifewire.com.

Huawei naznačil, že jednou z prekážok brániacich rýchlejšiemu rozširovaniu 5G je nízky počet kompatibilných staníc (terminálov) - inými slovami málo smartfónov, ktoré 5G podporujujú. Na začiatku roka sme sa dočkali napríklad 5G verzie Samsungu Galaxy S10, Xiaomi Mi Mix 3 5G či smartfónu ZTE Axon 10 Pro 5G, zákazníci ale stále preferujú ich lacnejšie 4G varianty a špekuluje sa, že napríklad nové iPhony ešte tento rok podporu 5G nedostanú. Masovejšie rozšírenie by tak malo prísť až v polovici roka 2020.

S výrobou 5G modemov však už začal Samsung, Qualcomm, MediaTek aj Intel a svoj čipset Balong 5000 má tiež Huawei. 

Niekoľkonásobne rýchlejšie 5G s výrazne nižšou latenciou (oproti 4G) ale nebudeme využívať len v smartfónoch. Videli sme tiež domáci 5G router, ktorý sa príliš nelíši od tých súčasných. 

Budovanie 5G sietí ale prinesie aj problémy. Operátori sa budú musieť potýkať s vyššími nákladmi a tiež zložitejším pokrývaním budov. Vyššie frekvencie totiž znamenajú kratší dosah vysielačov a náročejší prechod signálu cez steny budov. 

Klasické pokrývanie biznis alebo nákupných centier tak bude prakticky nemožné. V tom prípade úlohu šírenia signálu prevezmú vnútorné vysielače, tzv. lampsite antény, ktoré spolu môže zdieľať až štvorica rôznych operátorov a šíriť cez ne svoje služby v interiéroch. Napojené budú priamo na optické káble. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu