WWDC 2019: nové funkcie pre Apple Watch a rýchlejšie spúšťanie aplikácií na iOS 13

iOS 13 sa dočkal tmavého režimu a 2-násobného zrýchlenia štartu aplikácií, iPady zas operačného systému pod samostatným názvom iPadOS a podpory USB diskov. Na hodinky prídu aj nové systémové aplikácie Noise a Cycle Tracking.

Developerskú konferenciu WWDC už tradične štartuje úvodná prezentácia, na ktorej Apple ukazuje softvérové novinky pripravené pre ďalšie mesiace. Hardvérové novinky, teda najmä nové iPhony, uvidíme až v septembri.

Očakávalo sa, že stratégia giganta zostane zameraná na služby a hľadanie nových zdrojov príjmu. Všetko začalo už pred pár mesiacmi odhalením streamovacej platformy Apple TV+, hernej platformy Apple Arcade, kreditnej karty Apple Card (v USA) a hub-u združujúceho predplatné pre viacero denníkov či magazínov Apple News+, o ktorých sme postupne informovali už v marci.

Novinkám sa musia prispôsobiť aj operačné systémy. Nový tvOS preto dostane podporu pre viacerých používateľov. Každý, kto sa v obývačke posadí pred televízor s pripojenou Apple TV, teda uvidí vlastnú domácu obrazovku - niečo, čo by určite privítali aj majitelia iPadov.

Apple TV bude lepšie spolupracovať s Apple Music (zobrazí celé texty piesní na televízii) a sľúbená je tiež možnosť pripájať ovládače z konzol Xbox a Playstation - nové hry z Apple Arcade tak získajú lepšie ovládanie.

watchOS dodáva hodinkám Apple Watch nové a vylepšené funkcie. Pribudnú hlavne nové podoby ciferníkov, ktoré majú unikátne komplikácie - Apple tak nazýva špecifické funkcie zobrazované v jednotlivých rohoch ako napr. animovaný ukazovateľ polohy slnka, teploty, aktuálneho počasia a podobne.

Na hodinky tiež prichádza podpora audiokníh, Diktafón synchronizovaný cez iCloud (s macOS alebo iOS) a šikovná Kalkulačka. Vývojári ale dostanú možnosť vytvárať samostatné aplikácie pre hodinky aj bez toho, aby museli programovať ich plnohodnotné verzie pre iPhone. Logickým krokom je preto aj sprístupnenie obchodu App Store priamo pre hodinky, mobil teda nebudete potrebovať ani pre kúpu a sťahovanie softvéru. Nové aplikácie získajú plný prístup k prehrávaniu audia, ktoré bude tiež úplne nezávislé na zvuku spúšťanom cez smartfón.

Vo watchOS 6 uvidíte namerané údaje o aktivite (krokoch, rýchlosti chôdze, tepovej frekvencii či cvičeniach) v tabuľke Trendov. Tie zoskupia až 9 takýchto metrík pre väčšiu motiváciu majiteľa.

Nová systémová watchOS aplikácia Noise využije zabudovaný mikrofón a zobrazí varovanie v prípade, že sa nachádzate v prostredí s vysokým hlukom (v decibeloch), Cycle Tracking potom poteší ženy - pomôže im totiž s kontrolou a predpovedaním ich menštruačného cyklu. Podrobnejšie sledovanie príde aj do aplikácie Zdravie na iOS, ženy teda už nebudú potrebovať aplikácie tretích strán.

Zdravie taktiež dostane úplne novú podobu a akúsi úvodnú obrazovku, ktorá zobrazí to najdôležitejšie, čo sa deje s vaším telom. Údaje samozrejme budú merať najmä hodinky Apple Watch, ale veľa dát ponúknu aj prepojené aplikácie tretích strán.

Mobilný iOS sa aj na WWDC 2019 pochváli údajmi o spokojnosti používateľov a tradičným, pre Android mimoriadne nepríjemným porovnaním toho, koľko majiteľov smartfónov používa poslednú verziu operačného systému.

Nový iOS 13 sľubuje veľké zmeny, aspoň podľa viceprezidenta pre softvér v Apple, Craiga Federighiho. Systém má byť výrazne rýchlejší - odomykanie cez Face ID až o 30 %, no a spúšťanie aplikácií z domácej obrazovky? S iOS 13 údajne až dvojnásobne rýchlejšie.

Zmenší sa taktiež spotreba dát, keďže sťahovanie aplikácií bude potrebovať o 50 % menej dát cez Wi-Fi alebo mobilnú sieť a systémové updaty budú o 60 % menšie.

Dočkali sme sa tiež dlho očakávaného tmavého režimu, ktorý samozrejme odštartuje naprieč prostredím iOS, systémovými aplikáciami (Správy, Kalendár, Fotky, Apple Music) a klávesnicou. Tá mimochodom dostane aj podporu pre písanie ťahom, známejšie ako Swipe.

Safari, Mail a Poznámky dostali drobné vylepšenia ako podporu nových fontov alebo presnejšie zobrazovania webových stránok, bližšie tomu na desktopoch. Úplne nové by mali byť Pripomienky, ktoré ponúknu oveľa viac možností úprav, triedenia a integráciu do iných systémových aplikácií - napríklad Správ, kedy iOS k tej správnej osobe napáruje tú správnu pripomienku.

Mapy si u nás zatiaľ veľa pozornosti a úspechu nevyslúžili, za konkurenčnými Mapami Google zaostávali (bez akéhokoľvek preháňania) vo všetkých smeroch. Zmeniť sa to má zatiaľ aspoň v USA, Apple totiž toto územie prakticky nanovo naskenoval cez satelity, lietadlá a autá s 3D kamerami. V Európe to však s novinkami až tak horúce nebude.

Ďalšie zmeny sa majú dotknúť súkromia používateľov. iOS bude vedieť zablokovať sledovanie polohy aj v aplikáciách, ktoré nastavenia GPS obchádzali cez Wi-Fi a Bluetooth. Lokalizačné služby bude tiež možné povoliť len jednorazovo.

Apple zároveň sprístupňuje API s označením Sign-in with Apple, ktorá môže byť vo svete aplikácií, sociálnych sietí a webových stránok veľkou vecou. Takýto login totiž nahradí prihlasovanie cez Facebook alebo Google kontá, samozrejme v podobe, ktorá je pre Apple typická - používateľ bude môcť zablokovať prístup k svojej skutočnej e-mailovej adrese a vyhne sa tak automatickému zasielaniu newsletterov či iných spamov. Apple mu pre účely vytvorenia konta dokáže prideliť jednorazový e-mail.

Spoločnosť tiež predstavila platformu HomeKit Secure Video, ktorá má z trhu vytlačiť doterajšie domáce bezpečnostné IP kamery, respektíve ich zastaranú infraštruktúru. Nedávno sme vás informovali o škandále D-Linku, cez ktorého servery sa mohli útočníci nabúrať k obrazu a zvuku vo vašej domácnosti. S HomeKit Secure Video vraj nič takéto nehrozí, a k dátam údajne nebude mať prístup ani Apple samotný. Navyše, záznam z posledných 10 dní bude k dispozícii bez toho, aby sa započítaval do úložiska iCloudu. Vývoj kamier bežiacich na novej platforme od Apple zatiaľ ohlásilo Netatmo, Logitech a menej známa spoločnosť Eufy Security.

iOS 13 bude vedieť zdieľať vaše meno, profilový obrázok alebo Animoji s ostatnými používateľmi iMessages a FaceTime. Tí tak (v prípade, že to povolíte) uvidia vašu presnú identifikáciu namiesto neznámeho čísla - toto pomôcť vašej vyššej dôveryhodnosti a pravdepodobnosti, že druhá strana odpovie alebo hovor zdvihne.

To, že do telefónov vybavených Face ID pribudnú nové Animoji aj s doplnkami v podobe náušníc a príveskov, zrejme nikoho neprekvapí. Apple z nich ponovom dokáže vytvoriť vernú obdobu smajlíkov, kde doterajšiu ponuku emotikonov rozšíria aj tie s vašou digitálnou podobizňou.

Užitočnejšie zmeny ale pravdepodobne prinesie aplikácia Fotoaparát. Portrétne fotografie s rozostreným pozadím sa dočkajú ďalších vylepšení a nových efektov, drobné úpravy jasu, kontrastu, vyváženia bielej a pod. zas prehľadnejšieho ovládania.

iOS 13 však tieto úpravy prinaša aj pre videá. Takéto možnosti editovania aktuálne neumožňuje ani bezplatná iOS verzia iMovie.

V aplikácii Fotky vám umelá inteligencia a strojové učenie pomôžu už aj s hľadaním a vymazávaním duplicitných fotografií. Ich triedenie a radenie do automaticky vytvorených albumov má byť inteligentnejšie, s novými kartami Dni, Mesiace a Roky. V špecifické dni, napríklad na VIanoce, narodeniny alebo Nový rok, Fotky rozpoznajú, že by ste možno chceli mať poruke aj zábery z rovnakej udalosti zachytené počas predchádzajúcich rokov.

Tak ako každý rok, o ďalších novinkách sa budeme dozvedať až v najbližších týždňoch. Do nahusteného programu vyše dvojhodinovej prezentácie sa totiž jednoducho nezmestili.

Samostatná časť prezentácie bola venovaná novinkám pre v iOS bežiacom na iPadoch. Od tabletov jablčnej značky sa totiž v posledných rokoch okrem zábavy očakáva aj maximálna produktivita. A zmeny sú podľa Apple tak veľké, že iOS na iPadoch prakticky prestáva existovať, respektíve pobeží pod samostatným názvom iPadOS.

Pripraviť sa môžete na lepší multitasking, úplne novú domácu obrazovku a prepracovanejšie ovládanie dotykovým perom Pencil. Jeho odozva vraj klesne z 20 ms na hodnotu 9 ms, netušíme však, či sa to netýka len novšieho Apple Pencil 2 a len niektorých novších iPadov.

Potvrdili sa tiež dohady o tom, že iPady sprístupnia režim okien. Nedočkali sme sa však ich podoby známej z Windowsu. iPad OS namiesto toho pracuje s viacerými oknami v rámci jednej aplikácie, ako to poznáme z MacBookov. Rôzne wordovské dokumenty alebo poznámky tak uvidíte priamo vedľa seba.

iPady dostanú akýsi Finder, teda vylepšený prieskumník súborov s integrovaným zdieľaním súborov z externých serverov, po dlhých rokoch tiež podporu USB diskov, čítačiek kariet a fotoaparátov, s ktorými si jablčné tablety doteraz rozumeli len vďaka predraženým redukciám. Na to sa Apple pripravoval už pár mesiacov, keďže novým iPadom namiesto Lightningu dodal kompatibilnejší USB-C konektor.

Za zmienku stojí aj Safari pre iPadOS, v ktorom bude ako natívny nastavený desktopový režim zobrazovania webových stránok. Tabletové Safari dostane klávesové skratky a download manažér stiahnutých súborov. iPadOS sľubuje tiež presnejšie posúvanie kurzora, rýchlejšiu orientáciu v dokumentoch a copy & paste gestá trojicou prstov.

Vývojári, ktorí si platia vývojársky účet, si nové verzie tvOS, watchOS, iOS, iPadOS a macOS môžu vyskúšať už dnes, verejný beta testeri ich do svojich zariadení stiahnú najskôr v júli. Majorita používateľov sa podla Apple dočká na jeseň, pravdepodobne v septembri.

Diskusia k článku:

Karol 04.06.2019 - 00:46

Klávesnica dostane podporu pre písanie ťahom. Hurá,konečne! Štyri roky na to čakám :-)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne04.06.2019 - 08:43 Trvalý odkaz

No vidíš. Ja som na iOS používal 2 roky Swiftkey a 2 roky gboard, písal ťahom a nečakal som na nič.

Karol04.06.2019 - 09:54 Trvalý odkaz

To som používal aj ja. Aj swiftkey aj gboard. Ale to písanie ťahom nebolo presné,tak som to po dvoch mesiacoch odinštaloval. Navyše,keď mi prišla sms a chcel som na ňu odpísať zo zamknutej obrazovky pomocou 3D Touch,tak mi vyskočila normálna klávesnica od Applu. Nedalo sa použiť gboard.

Profile picture for user grabec.tibor@gmail.com

TBK04.06.2019 - 10:35 Trvalý odkaz

Chvalim funkciu Sign in with Apple a dufam, ze do nativneho tmaveho rezimu nakoniec zahrnu aj Safari. Inak Kajo, tiez pouzivam Gboard a pisem s nou aj zo zamknutej obrazovky.

Tomas04.06.2019 - 10:59 Trvalý odkaz

iPady dostanu svoj "vlastny" OS, lepsi file manazer, podporu usb atd., hodinky budu samostatnejsie (a dostanu apku kalkulacky! :D), tmavy rezim v iOS, prihlasovanie pomocou "fake" apple mailovej adresy...wau. v Apple idu spravnym smerom, chvalim.

Celá diskusia 11 príspevkov