Huawei má ďalší problém! Zdá sa, že príde o nové Google služby

Podľa agentúry Reuters sa v Google stále diskutuje o tom, ktoré služby nebudú dostupné. Súčasní používatelia smartfónov Huawei budú môcť naďalej používať svoje aplikácie. Budúce modely však dostanú prístup iba k verejnej verzii Androidu, bez vlastných služieb Googlu.

Donald J. Trump podpísal tento mesiac výkonné nariadenie, ktoré sa týka obchodu amerických a zahraničných telekomunikačných firiem. Americký prezident totiž dlhodobo tvrdí, že tento biznis ohrozuje telekomunikácie USA.

Svoje stanovisko podopiera informáciami o tom, že čínska vláda núti firmy vo svojich zariadeniach používať softvér a hardvér, ktorý dokáže špehovať americké siete.

Problém má konkrétne spoločnosť Huawei, ktorá bola opakovane podozrievaná zo špionáže. Vedenie tieto tvrdenia odmieta, no začiatkom roka muselo vysvetľovať zatknutie šéfa pobočky v Poľsku, ktorý bol v tejto veci podozrivý. Slovné hrozby zo strany USA teraz prechádzajú do reality. Podľa agentúry Reuters mal Google Huaweiu pozastaviť prístup k službám systému Android a obchodu Play.

Podľa Googlu však budú môcť majitelia súčasných Huaweiov naďalej používať a aktualizovať aplikácie. Pozastavenie obchodu by ale malo zahŕňať obmedzenia smartfónov mimo Číny, ktoré stratia prístup k aktualizáciám Androidu.

Budúce modely tak môžu prísť o Gmail, Google Play a YouTube. Huawei bude môcť používať iba verejnú verziu systému Android. Príde o vlastné aplikácie a služby Googlu. Ďalšie podrobnosti k odstrihnutiu služieb zatiaľ nie sú známe a majú byť prerokované interne. Huawei ani Google situáciu zatiaľ nekomentovali.

Na východnom americkom pobreží sa teraz preberajú prvé ranné vtáčatá, na západe už aj tí najpracovitejší vypínajú počítače. Na nové správy si tak musíme pár hodín počkať. Zatiaľ odporúčame neprepadať panike. Aj keď si smartfóny bez aplikácií ako Gmail či YouTube, úprimne, nevieme predstaviť, nebolo by to prvýkrát, kedy by Trumpov kabinet niečo vyhlásil a následne rozhodnutie odložil alebo zmiernil.

Mimochodom, Huawei aj Samsung už niekoľko rokov pripravujú krízový plán v prípade, že by došlo k podobnému kroku zo strany Googlu. Majú v zálohe niekoľko vlastných technológií aj operačných systémov. V Číne práve končia pracovný deň a majú po odvážnom vyhlásení Američanov malý náskok. Preto najprv očakávame reakciu z Huaweiu, následne z americkej strany.

Stanovisko Huawei doplnené 12:50

"Huawei výrazným spôsobom prispel k celosvetovému rastu operačného systému Android. Ako jeden z jeho kľúčových globálnych partnerov sme pracovali na budovaní ekosystému v prospech používateľov aj celého odvetvia. Keďže Android je open-source platforma, budeme pokračovať v poskytovaní bezpečnostných aktualizácií, ako aj popredajných služieb pre všetkých existujúcich zákazníkov. Tento záväzok zahŕňa všetky modely smartfónov a tabletov značiek Huawei i Honor, ktoré boli doteraz uvedené na trh a nachádzajúce sa v predaji. Huawei bude pokračovať v budovaní bezpečného a trvalo udržateľného softvérového ekosystému. Naším cieľom je poskytnúť všetkým naším zákazníkom tú najlepšiu používateľskú skúsenosť."

Reakcia Googlu doplnená o 12:50

"Dodržiavame vládne nariadenie a vyhodnocujeme jeho dôsledky. Pre používateľov našich služieb Google Play a bezpečnostnej ochrany Google Play Protect: Naďalej budú fungovať na existujúcich zariadeniach od Huawei."

Stanovisko Androidu doplnené 12:50

"Ohľadom otázok používateľov Huawei v súvislosti s našimi krokmi napĺňajúcimi nariadenie americkej vlády: Ubezpečujeme vás, že zatiaľ čo napĺňame všetky nariadenia americkej vlády, služby ako Google Play či Google Play Protect budú naďalej fungovať na vašom aktuálnom zariadení Huawei."

Zdroj: Reuters

Diskusia k článku:

disq 20.05.2019 - 14:14

To sa týka aj súčasných modelov, tie by mali dostávať len bezpečnostné aktualizácie, systémové však nie, napr. P30/Pro sa možno už nedočká androidu Q.

Nightmare20.05.2019 - 14:50 Trvalý odkaz

Ak niekto ste objednavali mobil z Mobiluj.sk tiez pekny pruser...lebo zanikli

Lenka Ivančíková20.05.2019 - 14:51 Trvalý odkaz

Do clanku doplnene stanoviska Huawei, Google a Android.

Tomas20.05.2019 - 15:20 Trvalý odkaz

Rok a pol dozadu som z Mobiluj.sk kupil mame Galaxy A3 2016 a vsetko v pohodicke. Snad sa nepokazi :D

Celá diskusia 45 príspevkov