V Poľsku zatkli za špionáž šéfa pobočky Huawei a zamestnanca Orangeu

Dvaja ľudia boli podľa poľských médií zadržaní za podozrenie zo špionáže. Poľský občan, zamestnanec Orangeu a šéf regionálnej pobočky Huawei.

V posledných mesiacoch médiá venovali zvýšenú pozornosť obavám politikov a bezpečnostných služieb pred zneužívaním zariadení vyrobených čínskou firmou Huawei a ZTE.

Niektorí bezpečnostní analytici už niekoľko rokov varujú, že Huawei môže byť pre USA aj ďalšie krajiny hrozbou. O Huawei, ale aj ZTE a ďalších čínskych výrobcoch, sa ako o rizikových hovorí aj u nás.

Varovanie prišlo od našej SIS a obavy má aj český NÚKIB. Doteraz sa však žiadne dôkazy o reálnom zneužití neobjavili. Téme sme sa venovali v článku Vlády a bezpečnostné služby varujú pred používaním zariadení Huawei a ZTE.

Zdroj: tvp.info

Po tom, čo začiatkom decembra minulého roka zatkli kanadské úrady finančnú riaditeľku Huawei, pretože ju podozrievali z porušovania obchodných sankcií voči Iránu, má čínsky firma ďalší problém. Tentoraz u našich severných susedov.

O tom, že v utorok zatkli príslušníci tajnej služby ABW dvoch ľudí podozrivých zo špionáže, informovala v piatok verejnoprávna televízia TVP Info. Ide o jedného z riaditeľov čínskej pobočky Huawei v Poľsku Weijinga W. a zamestnanaca Orangeu Petra D.

Poľský občan je bývalým vysoko postaveným dôstojníkom ABW, kde mal do roku 2011 paradoxne na starosti IT bezpečnosť kontrarozviedky. Aktuálne je zamestnaný u poľského mobilného operátora Orange. Na prípade pracovali policajti dlhú dobu.

Príslušníci tajnej služby prehľadali priestory obidvoch firiem, pričom mali zaistiť potrebné dokumenty. Ani jeden z nich sa však k špionáži nepriznal. Súd zatiaľ vydal rozhodnutie o trojmesačnej väzbe. Zadržaným osobám hrozí v prípade dokázania viny 10 rokov vezenia.

Vo veci už zareagovalo čínske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré žiada o nestranné vyšetrovanie a dodržiavanie zákonov. O údajnú špionáž sa zaujíma aj Európska komisia, ktorá bude v kontakte s poľskými orgánmi.

Zdroj: tvp.info

Diskusia k článku:

Nightmare 12.01.2019 - 01:11

som zvedavy co sa z toho vykluje

Celá diskusia 1 príspevok