Google odhalil najdôležitejšie novinky Androidu Q

Google na svojej tradičnej vývojárskej konferencii ukázal najhlavnejšie novinky v pripravovanej desiatej verzii Androidu. Zameraná je na bezpečnosť, súkromie, umelú inteligenciu a ponúkne aj tmavý režim a vylepšené gestá.

Tento rok prinesie Google už desiatu verziu Androidu. Od verzie 1.0, keď boli smartfóny len na začiatku svojho vývoja, sa zmenilo veľmi veľa. Dnes beží niektorá z platforiem na viac než 2,5 miliarde zariadení od vyše 180 výrobcov.

Keďže smartfóny sú dnes našim hlavným spoločníkom takmer celý deň a sú zdrojom mnohých informácií, firma kladie dôraz na bezpečnosť uložených dát, súkromie a kontrolu nad ich zdieľaním. Takisto je podľa Googlu dôležité budovať nástroje, ktoré pomôžu používateľom nájsť rovnováhu medzi časom tráveným na smartfóne a oddychom.

Preto sa v novom Androide, stále ešte s pracovným označením Q, zameral na tri kľúčové oblasti:

- inováciu

- bezpečnosť a súkromie

- digitálny blahobyt

Android Q je navrhutý tak, aby podporoval potenciál zariadení s ohybným displejom, od multitaskingu až po prispôsobenie sa rôznym rozmerom a rozlíšeniam po rozložení telefónu. S očakávaným príchodom 5G sietí ponúka vývojárom nástroje na vybudovanie rýchlejšieho pripojenia a zlepšenie používateľského zážitku pri hraní hier a rozšírenej realite.

Nová funkcia Live Caption pomôže najmä nepočujúcim a sluchovo postihnutým. Jedným ťuknutím automaticky zobrazí titulky z médií, ktoré prehrávajú zvuk v telefóne. Live Caption pracuje s videami, podcastmi a zvukovými správami v ľubovoľnej aplikácii - dokonca aj v nahrávkach. Akonáhle je rozpoznaná reč, zobrazia sa titulky, a to všetko bez nutnosti online pripojenia na internet.

Notifikačný systém bude ešte inteligentnejší a dostane zabudované návrhy odpovedí v oznámeniach. Inteligentná odpoveď dokáže predpovedať ďalšiu akciu, takže ak vám napríklad niekto pošle adresu, ponúkne vám otvorenie máp.

Android Q obsahuje takmer 50 nových funkcií a zmien zameraných na bezpečnosť a súkromie. V sekcii Nastavenia pribudla časť Súkromie, kde na jednom mieste nájdete dôležité ovládacie prvky. Nová sekcia Umiestnenie poskytuje väčšiu transparentnosť a podrobnú kontrolu nad údajmi o polohe, ktoré zdieľate s aplikáciami. Ak bude aplikácia využívať vašu polohu na pozadí, dostanete o tom upozornenie a môžete sa rozhodnúť, či budete chcieť pokračovať v zdieľaní.

Digitálna pohoda pomáha lepšie kontrolovať čas strávený používaním telefónu už od minulého roka. V tomto roku chce Google priniesť nové funkcie, ako je napríklad Focus, ktorý je navrhnutý tak, aby vám pomáhal sústrediť sa bez rozptylovania. Môžete vybrať aplikácie, ktoré by vás mohli vyrušovať a stíšiť ich, až kým režim Focus nevypnete.

Súčasťou Androidu Q bude Family Link pre rodičovskú kontrolu s možnosťou nastavenia času a konkrétnych aplikácií, ktoré budú môcť deti v uvedenej lehote používať. Pribudne aj nová navigácia gestami a tmavý systémový režim.

Beta verzia novej platformy je pre vývojárov už dostupná na stiahnutie a je k dispozícii pre 23 zariadení 13-tich značiek, vrátane všetkých telefónov Pixel. Podrobné informácie o dvoch najnovších zariadeniach nájdete v článkoch Základné info: Google Pixel 3a a Základné info: Google Pixel 3a XL.

Niektoré z nových funkcií sme vám už predstavili v marcovom článku Android Q: nahrávanie obrazovky a kvalitnejšie rozpoznávanie tváre, keď bola sprístupnená prvá Developer Preview Beta.

Zdroj: blog.google, android-developers.googleblog.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu