Huawei Watch GT (46F) - týždňová výdrž bez vážnych kompromisov

Recenzia inteligentných hodiniek so zabudovaným GPS, meraním tepu a reálnou výdržou až 10 dní.

Ak s kýmkoľvek zo svojho okolia začnete diskutovať na tému inteligentných hodiniek, pravdepodobne rýchlo skončíte pri povzdychu nad ich krátkou výdržou a potrebou takmer každodenného nabíjania.

Nemusí to ale platiť vždy. Hodinky Huawei Watch GT vám aj pri celodennej kontrole srdcového tepu bude stačiť nabíjať raz za týždeň. My sme zistili sme prečo.

ikona

Základné info: Huawei Watch GTZaujímavé smartwatch ponúknu 1,39'' AMOLED displej, meranie tepu, GPS, odolnosť voči vodea a reálnu výdrž až 14 dní.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Najnovšie hodinky od Huaweiu vyzerajú podobne ako modely od konkurencie, napríklad Samsung Galaxy Watch alebo ešte skôr ich predchádzajúca generácia Gear S3 Frontier. Viac než centimeter (12 mm) vysoké telo ukrýva 420 mAh batériu, ktorá sa kapacitou radí niekam medzi tieto dva kúsky, takže tajomstvo nie je ani v extra silnom akumulátore.

Ich vzhľad hodnotím ako civilnejší, najmä v striebornej verzii a s koženým remienkom. Vďaka 1,39-palcovému AMOLED displeju, silnej lunete, väčšej hrúbke a silikónovému remienku ale budú nevyhnutne vyzerať skôr športovejšie. Samozrejme, je len na vás, či si ich vezmete aj k obleku a košeli. Papierové parametre udávajú rozmer 47 x 47 milimetrov, kým pri bežných ručičkových hodinkách je zlatým štandardom priemer 40 mm. To najlepšie ilustruje rozdiel.

Remienok môžete nahradiť za akýkoľvek 22 mm remienok v každom hodinárstve.

Hmotnosť hodiniek spolu so silikónovým remienkom je príjemných 66 gramov (telo 46 g). Vďačiť za to môžeme telu z plastu, kovu a keramiky. Tá je hlavne na spodnej časti, z ktorej mierne vystupuje optický senzor tepovej frekvencie.

O ovládanie sa postarajú ťahy a dotyky prsta po displeji a dvojica bočných tlačidiel.

Horné tlačidlo slúži na vstup do hlavného menu funkcií a pre návrat domov (na zvolený ciferník s aktuálnym časom). Takto sa dostanete ku cvičeniu, záznamom tréningov, tepu srdca, vašim rekordom (napríklad v počte krokov), spánku, barometru (výškomeru), kompasu, stopkám, časovaču, budíku, svietidlu, vyhľadaniu spárovaného mobilu a detailnejším nastaveniam.

Cez spodné tlačidlo sa dostanete rovno k meraniu cvičenia, teda bežeckým kurzom a štandardným meraniam behu vonku, behu na bežeckom páse, chôdze, turistiky, ultratrailu, bicyklovania vonku alebo na trenažéri , plávania v bazéne a alebo v otvorenej vode. Nechýba ani voľba Ostatné. Podržním horného tlačidla tréning ukončíte, podržaním spodného zablokujete / odblokujete dotykovú obrazovku.

Domácu obrazovku môžete odsunúť do strany a prejsť na graf tepovej frekvencie za posledné obdobie, aktuálny stav počasia a súhrn dnešných aktivít..

Ťah prsta od spodného okraja domácej obrazovky zobrazí notifikácie a zhora vyrolujete rýchly prístup k režimu Nerušiť (ten nerozsvecuje displej), Always on režimu (5-minútové neustále svietenie displeja), vyhľadaniu telefónu a niekoľkým stavovým ikonám vrátane percentuálneho stavu energie v batérii.

Hodinky môžete používať s Androidom aj iOS. Na oboch platformách budete potrebovať aplikáciu Huawei Zdravie. Používanie s iPhonom ale bolo sklamaním, pretože apke Zdravie pre iOS chýba možnosť prispôsobenia notifikácií posielaných z mobilu na zápästie.

Buď teda Watch GT zavibrujú pri každom jednom oznámení, alebo vôbec. Na Androidoch možnosť selektívneho zapnutia alebo vypnutia každej položky nechýba, a tak sa na hodinkách môžu zobrazovať napríklad prichádzajúce hovory (tie sú zapnuté vždy), SMS správy a upozornenia z Messengera. Je len na vás, ktoré aplikácie povolíte.

Notifikácie mi chodili spoľahlivo a po rozkliknutí som bol schopný čítať aj dlhšie správy, samozrejme vrátane diakritiky. Fungovalo tiež upozornenie na prichádzajúci hovor vrátane zobrazenia celého telefónneho čísla alebo mena volajúceho.

Keďže hodinky nemajú mikrofón ani reproduktor, hovor musíte prijať cez smartfón. Displej Watch GT vám umožní iba jeho odmietnutie potiahnutím prsta. Na zmeškaný hovor (ktorý si napríklad nevšimnete v režime Nerušiť) hodinky neupozorňujú.

Možno už začínate tušiť, že Huawei Watch GT zvládajú to, čo zvládať majú presvedčivo, ale oproti Samsung Galaxy Watch alebo dokonca Apple Watch toho ponúknu oveľa menej. Čo však nemusí byť nutne chyba.

Namiesto stále nepresvedčivého operačného systému Android Wear alebo samsungáckeho pokusu s OS Tizen je tu použitá open-source platforma LiteOS, ktorú Huawei vyvíja pre budúce Internet of Things (IoT) zariadenia. LiteOS nemusí bežať na žiadnom ultravýkonnom procesore a tak je vo vnútri extrémne úsporný ARM čipset Cortex-M4.

Jeho výhody a nevýhody vám budú okamžite jasné. K základnej výbave hodiniek spomenutej vyššie už nič nenainštalujete. Nie je (a takmer určite ani nebude) žiadny App Store alebo Google Play, z ktorého by ste si stiahli lepší budík, plaveckú aplikáciu, aplikáciu na čítanie správ alebo softvér, ktorý vám cez malý displej hodiniek v budúcnosti umožní otvoriť vaše vchodové dvere alebo auto.

Na druhej strane, Tizen a Android Wear sú na tom podobne. Teoreticky síce aplikácie tretích strán podporujú, ale v praxi vývojárov veľmi nezaujímajú a aplikácie pre ne sa žiadnemu z tých naozaj zaujímavých, programovať neoplatí. Platí teda pravidlo, že keď si hodinky kúpite, ich funkčnosť zostane rovnaká až do ich posledného odloženia do skrine.

Apple Watch a platforma watchOS je plná zaujímavého a naozaj kvalitného softvéru. Daňou zaň je ale maximálne 24-hodinová výdrž.

LiteOS a úsporný hardvér vydržia oveľa viac. Ak sa rozhodnete odísť na dovolenku a zobrať si len svoje analógové hodinky, po návrate vás Watch GT stále privítajú so 90 % batérie pripravené na zvyšok pracovného týždňa aj bez toho, aby ste museli hľadať nabíjaciu základňu s microUSB vstupom a dvojicou kovových pinov.

S aktívnym preposielaním notifikácií, permanentným meraním tepu počas celého dňa a monitorom spánku stratia každý deň asi 10 % energie. Samozrejme, bez využívania GPS aktivít. Pri bežnej prevádzke bez cvičenia ich teda budete nabíjať maximálne raz za 7 - 10 dní. Výrobca uvádza až dva týždne. To je extrémne dobrá hodnota, ktorá ich katapultuje na čelo pomyselného rebríčka inteligentných hodiniek dostupných v roku 2018.

Nie vždy som si ale uzavretosť systému užíval. Z desiatich predvolených ciferníkov som si akosi nevedel vybrať žiadny, ktorý by vyzeral naozaj dobre a zároveň ponúkal pohľad na všetko, čo potrebujem - čas, dátum, počet krokov, energiu v batérii a aktuálny tep srdca.

Ich dizajn a obsah tzv. komplikácií (menších ciferníkov a virtuálnych chronometrov) je totiž vopred nastavený. Môže sa stať, že vzhľad ktorý sa vám páči najviac, jednoducho nebude zobrazovať tep na základnej obrazovke a pre vás dôležitý počet krokov zas nájdete len v tých menej pekných.

Našťastie, k týmto funkciám sa dostanete posunutím prsta do strany. Prvé menu patrí grafu tepovej frekvencie za posledných 24 hodín, druhé počasiu (funguje iba po pripojení a povolení GPS na mobile) a tretie súhrnnému prehľadu aktivity a krokov.

Samozrejme, na podrobnejšiu analýzu poslúži väčší displej smartfónu a aplikácia Huawei Zdravie. Vzhľadom na výdrž hodiniek naozaj nevidím dôvod, aby ste meranie spánku Huawei TruSleep alebo Nepretržité monitorovanie srdcovej frekvencie vypínali.

Aktívny tréningový režim počas chôdze, behu alebo cyklistiky si samozrejme vypýta väčšiu porciu energie, keďže využíva zabudované GPS. Ani tu sa však nie je čoho báť. Tridsaťminútový tréning na bicykli z batérie vytiahol len 3 % energie. Nepočítajte ale s tým, že displej použijete na okamžité meranie rýchlosti. GPS zrejme taktiež pracuje v úspornejšom režime a zobrazovanie aktuálnej rýchlosti je výrazne oneskorené.

Pred výberom správneho režimu odporúčam kliknúť na malé koliesko Nastavení. Tu si môžete zvoliť svoje tréningové ciele: celkovú vzdialenosť, čas alebo spálené kalórie. Rekreačný športovci najviac ocenia farebný ukazovateľ hore, ktorý na základe v minulosti nameraných dát (tepu) informuje o tom, či sa nachádzate v aeróbom alebo anaeróbnom pásme.

Môže vám tak naznačiť, že je časť pridať, alebo naopak spomaliť, ak chcete prísť čo najďalej a ideálne spaľovať tuky.

Záznam tréningu zvládnu hodinky úplne samostatne. Po príchode domov sa opäť spárujú s mobilom a celú trasu spolu s dátami prenesú do Zdravia. Tu už sa analýza prakticky ničím nelíši od konkurenčného Endomonda, Stravy alebo Garmin Connect. Záznam GPS trasy by som dokonca označil za presnejší než pri mnohých mobiloch. Rýchlosť by som opäť bral s rezervou, ale pri behu to zrejme až tak nevadí. Tu je totiž viac než okamžitá rýchlosť dôležitejšie priemerné tempo na kilometer.

Meranie spánku nemá čím prekvapiť, akcelerometer v hodinkách odhaduje, či ste vo fáze ľahkého spánku, hlbokého spánku alebo v REM fáze. Naďalej tiež funguje meranie tepu a softvér vám ráno pridelí určité skóre.

Pri hodinkách od Samsungu sme sa viackrát stretli s tým, že môžu byť spárované iba s jedným telefónom. Huawei Watch GT nebol problém pripojiť k inému mobilu. Jednoducho doň stiahnete aplikáciu Zdravie, zapnete Bluetooth a vyhľadáte hodinky. Druhý mobil však už na displej hodiniek neposielal notifikácie, takže v praxi tento postup odporučiť nemôžem.

Výhody:

+ týždňová výdrž na jedno nabitie

+ celodenné meranie tepovej frekvencie

+ nízka hmotnosť

+ kruhový displej chránený kovovou obručou, decentný vzhľad

+ zabudované GPS

+ detailný prehľad zaznamenaných dát v aplikácii Huawei Zdravie

+ malá kolíska s USB-C

Nevýhody:

- chýba reproduktor a mikrofón

- LiteOS nerozšírite ďalšími aplikáciami

- neposlúžia ako hudobný prehrávač

- okamžitá rýchlosť podľa GPS sa zobrazuje s oneskorením

- na iOS nemožno filtrovať zobrazované notifikácie

- hlasné vibrácie

Odporúčaná cena: 219 eur

Záver

Pred pár rokmi sme inteligentným hodinkám predpovedali svetlú budúcnosť, no ich čas akosi stále nenastal. Mal som príležitosť vyskúšať ich uź niekoľko a ani sa nečudujem. Malý displej môže zaujať zobrazovaním notifikácií z mobilu, no nesmie ich byť príliš mnoho. Inak len otravujú.

Bohužiaľ, v tomto smere si Huawei Watch GT správne nastavíte len s Androidom. Druhou výhodou je pre mňa sledovanie tepovej frekvencie a záznam tréningov cez zabudované GPS. Tu novinka funguje príkladne. Vďaka fantastickej výdrži môže snímanie tepu fungovať permanentne, a ani športové výkony batériu príliš nezaťažia. Analýza trasy je spoľahlivá, až na okamžité zobrazenie rýchlosti.

Ak vám tieto funkcie stačia, novinka od Huaweiu bude patriť k tomu najlepšiemu, čo si aktuálne môžete kúpiť. S príjemnou cenou a neporaziteľnou výdržou. Akurát možno zistíte, že toto všetko zvládne aj ešte o niečo lacnejší športový náramok a akékoľvek funkcie navyše by ste na svojom zápästí hľadali márne. Huawei Watch GT sú spoľahlivé smart hodinky, ale pre technologického nadšenca je to stále trochu nuda.

Kolegovi Richardovi sa však páčia - sám na Samsung Galaxy Watch používa najradšej úsporný režim s počítaním krokov a zobrazovaním notifikácií. Hovory nimi nikdy nevybavuje, skôr sa sťažuje na slabú výdrž (3 dni) a pomalé nabíjanie cez zbytočne veľkú kolísku s microUSB konektorom. Tu ho potešila podstatne menšia redukcia s USB-C konektorom a nabíjanie len raz za týždeň.

Videorecenzia

Diskusia k článku:

Peter 24.12.2018 - 09:12

Medzi nevýhody pridať veľkosť. Vyzerá to na ruke ako nejaká obludnosť od dízlu ...

Marián Petrík24.12.2018 - 10:52 Trvalý odkaz

tie hodinky mám a ak jazdím na bicykli ukazujú okamžitú rýchlosť, tep srdca aj prejdenú vzdialenosť od začiatku jazdy. a to všetko na jednom displeji. po poslednej aktualizácií pribudol aj jeden ciferník,ale sa mi príliš nepáči. po skončení jazdy je možné priamo v hodinkách odčítať množstvo parametrov a grafov. prenos dát do mobilu funguje bez problémov. bol som zvedavý, ako hodiny zaznamenajú trasu, ak vypnem gps na mobile. nebol s tým žiaden problém. počas jazdy hodiny odosielali dáta do mobilu a tam som si pozrel trasu na mape. pri športovaní hudbu nikdy nepočúvam, chcem počuť ruchy prírody, takže reproduktor mi nechýba. ani by som cez hodinky netelefonoval. skôr sa mi zdá trochu nepresné meranie nadmorskej výšky. na zaznamenanie výškového profilu trate a množstva nastúpaných metrov to postačuje. k recenzií ako takej výhrady nemám. je objektívna a kopíruje moje skúsenosti s hodinkami po mesačnom používaní.

fedinko24.02.2019 - 11:27 Trvalý odkaz

Zatiaľ úplná spokojnosť, používam ich len 4 dni, kapacita batérie klesla asi o 30%,čo je super, mám stále zapnuté sledovanie tepu, chodia notifikácie, z displayov sa dá vybrať ten správny, sledovanie športových aktivít som ešte neotestoval. Veľkosť akurát, keby boli menšie už by vyzerali na ruke smiešne. Hlavne cena je dobrá a nabijali sa necelú hodinu, dosť rýchlo. Pre mňa super, kto má na nejaké garminy za 500€ a využije ich tak ok, mne tieto plne postačujú. :-)

Radovan Majer02.09.2019 - 13:05 Trvalý odkaz

Zdravím, chcem sa len opýtať či hodinky využijem aj keď nie som športovec. Občasne chodím na turistiku, občasne do posilky. Ide mi hlavne o notifikácie, správy, hovory, ktoré si cez hodinky budem môcť sledovať. Akurát sú v zľave 160 EUR tak dosť premýšľam či si ich kúpiť a či teda budú využité alebo myslíte že len kvôli notifikáciám a občasnej turistike sa to neoplatí?

Rastislav Bebej20.06.2020 - 10:47 Trvalý odkaz

Ahojte mne stale nepresla nova akt. ktora sa chce nainstalovať uz od januara 1.0.11.12

Celá diskusia 10 príspevkov