Apple iPhone XS - veľa kriku pre nič

Recenzia nového top modelu s natiahnutým 5,8'' displejom, vodeodolnou konštrukciou, vylepšenými fotoaparátmi a slušnou výdržou batérie.

Nové iPhony sú mimoriadne drahé. 64-gigabajtový základ modelu XS stojí až 1149 eur. Je však tisícka za zariadenie, ktoré držíte každý deň v ruke niekoľko hodín, príliš veľa? A sú vôbec produkty Apple predražené?

Ekonomická teória vraví, že cenu určuje najmä dopyt: Apple predal vlani viac než 200 miliónov iPhonov. Píše sa tiež o relatívne nízkej hodnote celého hardvéru, no predávať produkt s určitou výrobnou cenou za niekoľkonásobne vyššiu maržu, nie je nič neobvyklé - stačí sa pozrieť na tričká a tenisky od Nike či Adidasu alebo fľašu Coca Coly.

ikona

Základné info: Apple iPhone XSVylepšená verzia minuloročného modelu s 5,8'' displejom, až 512 GB úložiskom a vyššou vodeodolnosťou IP68. Novinkami sú výkonnejší procesor Apple A12 Bionic, kvalitnejšie stereo reproduktory, rýchlejšie rozpoznávanie tváre, vylepšený fotoaparát a podpora dvoch SIM kariet.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Všetky tieto firmy majú vo svojom segmente hráčov, ktorí dokážu mobily, tričká či nápoje s občas aj lepšími parametrami predávať výrazne lacnejšie, no napriek tomu majú sami veľký úspech. Vďaka dizajnu, marketingu, kvalite alebo iným vlastnostiam. V prípade iPhonov ide hlavne o celkové vyladenie softvéru a hardvéru. Každý smartfón od Applu majiteľom dobre slúžil aj po troch - štyroch rokoch od kúpy. Aj dnes si stále môžete kúpiť nový iPhone 7 a viete, že ani po dvoch rokoch ho nebudete musieť pre pomalé reakcie hádzať do koša.

To isté očakávame aj od úplne nového výkonného iPhonu XS, za ktorého požičanie ďakujeme Telekomu.

iPhone XS bol predstavený spolu s iPhonom XS Max a iPhonom XR. Z pohľadu výbavy a ceny ho môžeme zaradiť presne do stredu tejto trojice. Rozmerovo ale ide o najkompaktnejšie zariadenie s najmenšou uhlopriečkou obrazovky.

Pre lepšiu orientáciu - iPhone XS je priamym nástupcom vlaňajšieho iPhonu X; iPhone XR je lacnejší, o trochu väčší, s menej jemným LCD displejom a bez funkcie 3D Touch; iPhone XS Max ponúka výkon XS-ka, ale v tele pluskových iPhonov, s ešte väčšou uhlopriečkou a s doteraz najsilnejšou batériou, aká sa kedy objavila v smartfónoch od Applu. Všetky telefóny z generácie 2018 už nabehli na natiahnuté displeje s vykrojením, odomykanie tvárou, ovládanie gestami a navždy pochovali domáce tlačidlo s čítačkou odtlačkov Touch ID.

Na toto XS som prešiel zo svojho dva roky starého iPhonu 7 Plus. Prechod zo starých modelov na nové má Apple vyriešený perfektne. Stačí podržať obidva telefóny blízko seba a naskenovať jeden "QR" kód. Následne sa prenesú všetky kontakty, nastavenia, heslá a dokonca aj rozloženie ikon aplikácií na domácich obrazovkách. Kvôli novému iPhonu nebudete musieť hľadať ani heslo k domácej Wi-Fi, na internet sa totiž pripojí automaticky.

Výnimkou je nastavenie skenu vašej tváre pre odomykanie cez Face ID. To musíte nastaviť vždy nanovo. Apple tvrdí, že je rovnako ako otlačok uchovávaný výhradne v čipe konkrétneho mobilu, preto ho nie je možné duplikovať.

Domáce tlačidlo s Touch ID mi na iPhone XS vôbec nechýbalo. Sken tváre je totiž dostatočne rýchly a vďaka infračerveným kamerám spoľahlivý aj v noci. Telefón stačí vybrať z vrecka alebo zodvihnúť (v tom momente sa rozsvieti, nechá vás čítať notifikácie a okamžite začne so skenovaním). Pokyn na otvorenie domácej obrazovky dávate až posunutím prsta nahor. Najlepšie je, že nezáleží na tom, či vás rozpozná skôr kamera alebo skôr vydáte pokyn prstom.

- Ak si pár sekúnd čítate notifikácie na uzamykacej obrazovke, medzičasom je vaša identita určite potvrdená a swipe palcom hneď zobrazí ikony na ploche.

- Ak vyberám mobil z vrecka a okamžite posuniem palec, je zaregistrovaná požiadavka a systém sa odomkne po dodatočnej pol sekunde, počas ktorej mobil presúvam pred tvár a Face ID chytá svoje dôležité kontúry.

Áno, Face ID občas spraví chybu v protisvetle alebo potrebuje, aby som sa nad mobil nahol o trochu viac. Čítačka Touch ID ale zas potrebovala viac pokusov v prípade, že som mal mokré alebo špinavé ruky, takže spoľahlivosť vidím ako 1:1. Na stranu novej generácie zabezpečenia sa prikláňam kvôli pohodlnosti a gestám.

Otvorenú aplikáciu zavriem (ako návrat Domov) krátkym pohybom palca od spodného okraja do stredu obrazovky a nedávne aplikácie zobrazím tak, že po ťahu ponechám prst ešte chvíľku na displeji. V nastaveniach Prístupnosti si môžete zapnúť ešte Dosah, teda posunutie obrazu nižšie, pre pohodlnejšie ovládanie jednou rukou (na starších iPhonoch to bolo dvojité ťuknutie na Homebutton).

Takáto kombinácia vám umožní telefón ovládať rýchlejšie, pohodlnejšie v jednej ruke a bezpečnejšie v situáciách, kedy sa to príliš nehodí, napríklad v aute. Zvyknete si mimoriadne rýchlo.

Za jedinú nevýhodu považujem, že Ovládacie centrum (už aj s vlastnými skratkami pre foťák, svietidlo, kalkulačku či nahrávanie obrazovky) sa nevysúva zospodu, ale z pravého horného rohu. Mohlo zostať tam, kde bolo. Vysunutie aj zo spodných rohov by bolo podľa mňa riešením.

Mimochodom, iPhony s novším iOS vás odnaučia vypínať Wi-Fi a Bluetooth. Ak ich totiž ručne deaktivujete, vypnú sa, ale len na najbližších 24-hodín, respektíve do polnoci. O výdrž batérie sa zrejme netreba báť a v prípade, že ich niektoré appky potrebujú (napríklad pripájate testovanú elektrickú kolobežku), ušetria vám opätovnú aktiváciu v nastaveniach. Ale to nie je výsadou len XS-ka.

iPhone XS bez čítačky ponúkne prepracovanú uzamykaciu obrazovku s dvojicou tlačidiel pre prístup k fotoaparátu a aktiváciu LED svietidla, ktoré čakajú na silnejšie stlačenie cez 3D Touch. Foťák ale stále môžete spustiť aj posunutím do strany.

Displej sa dá okrem zodvihnutia telefónu rýchlo rozsvietiť aj prostým ťuknutím prstom. Toto mi na starších modeloch chýba.

Ak mám byť úprimný, pri prechode z iPhonu 7 Plus som nepostrehol ani to, že sa namiesto IPS displeja pozerám na 5,8-palcový OLED panel. Matica s 1125 x 2436 bodmi ponúka o niečo jemnejšie zobrazenie (458 ppi). Pri ich priamom porovnaní vidím, že nová obrazovka je kontrastnejšia, ponúka výraznejšie farby a nebledne ani pri pohľade zo strán. Predpokladám, že panel je ešte bližšie ku kryciemu sklu a ponúka vyššiu maximálnu svietivosť, takže je lepšie čitateľný na slnku.

Najvýraznejšiou zmenou oproti dvojročnému modelu je podpora technológie True Tone, ktorá má teplotu farieb neustále prispôsobovať okolitému osvetleniu. Ponúkajú ju iPhony 8 / 8 Plus a novšie, spolu s aktuálnymi iPadmi. Viem, že kolega Richard True Tone na svojej osmičke vypol. Na prvý dojem totiž displej výrazne zožltne, až neprirodzene. Odporúčam však funkcii dať šancu napríklad na 24 hodín a efekt hodnotiť až potom. Mne teraz prídu farby displeja niekedy mierne teplejšie, inokedy naopak úplne prirodzené. Nechal som ho aktívny, ale v zásade ma rýchlo prestal zaujímať. A moje oči sú zrejme o čosi spokojnejšie.

Po predstavení iPhonu X som sa obával o problémy s vypalovaním stále zobrazených pixelov (presnejšie tzv. Burn-in), ktorým trpí väčšina dnešných AMOLED-ov. Po roku ale žiadne výrazné kauzy na internete neregistrujem, takže sa OLED-ov v nových modeloch pomaly prestávam desiť.

Aj preto, že X-kové a osmičkové iPhony prinášajú podporu bezdrôtového nabíjania kompatibilného so štandardom Qi, hliníkový chrbát bol nahradený sklom. To bude určite náchylnejšie na rozbitie pri pádoch a výmena v servise peňaženku poriadne zabolí.

Sklenený povrch ale ponúka istejší úchop, v prstoch sa menej kĺže a do viac odolá drobným poškodeniam alebo škrabancom od kľúčov. Obvodový rám s vypínačom / tlačidlom pre Siri, reguláciou hlasitosti a stále jednoducho dokonalým mechanickým prepínačom tichého režimu je vyrobený z nerezovej ocele.

Hmotnosť iPhonu XS narástla oproti modelu X o tri gramy na 177 g.

Vďaka rozmerom sa mi na iPhone 7 Plus píšu texty o niečo komfortnejšie, hoci softvérová klávesnica v iOS patrí k tomu najlepšiemu a preklepov budete robiť len minimum aj tu.

iOS 12 si zachováva svoju jednoduchosť - plochu domácej obrazovky tvorí len hustá mriežka ikon aplikácií, ktoré po silnejšom zatlačení cez 3D Touch obvykle ponúknu rýchle skratky k najzaujímavejším funkciám. No už aj operačný systém od Apple sa celkom nafukuje.

Obrazovku na ľavom konci ponuky tvorí zoznam widgetov. Oproti Androidu je ich škála chudobnejšia, no zas ponúkajú jednotný dizajn. Ja využívam widget pre kalendár od Agenda+, počasie od WU Weather, správy z Minúty od slovenského Nka a niekoľko ďalších, napríklad Batériu.

Nové iPhony s výrezom totiž úplne stupídne odstrániil ľahko čitateľnú presnú informáciu o zostávajúcej energii v batérii. Namiesto percent vidím v stavovej lište iba piktogram, ktorý sčervenie pri poklese pod 20 %. Presnú hodnotu sa dozviem až po vysunutí Ovládacieho centra. Widget Batéria ju teda zobrazuje tiež, spolu s hodnotami pre väčšinu pripojených Bluetooth slúchadiel. Ak majú čip Apple W2, uvidíte ich aj v prípade, že sú pripojené k inému zariadeniu s vaším iCloud účtom.

Na iOS si neviem vynachváliť prácu s notifikáciami. Upozornenia z každej aplikácie môžete dostávať v štyroch podobách (alebo ich vypnúť úplne):

- len do Centra hlásení v hornej notifikačnej lište, ak nie sú až tak zaujímavé, no chcete si ich čítať chronologicky zobrazené

- na Zamknutej ploche (v tomto prípade sa iPhone položený na stole po doručení upozornenia rozsvieti, aby ste si text mohli prečítať aj bez zdvihnutia mobilu do rúk)

- v podobe malého odznaku na ikone danej aplikácie

- v podobe vyskakovacieho bannera, ktorý sa pod výrezom zobrazí nad akoukoľvek inou aktivitou

V iOS 12 pribudla možnosť notifikácie zoskupovať. Veľa správ z Messengera alebo e-mailov tak uvidíte ako jednu bublinu, až pokým ju ručne nerozkliknete. Ale môžete tiež vybranej aplikácii priradiť jednotlivé zobrazenie každej správy na odomykacej obrazovke.

Všetky iPhony z roku 2018, a teda aj tento iPhone XS, dostali nový mimoriadne výkonný čipset Apple A12. O jeho schopnostiach nemôže byť pochýb a ako obvykle, opäť robí porovnanie veľkostí RAM s androidmi nepodstatným. Pri výbere konkrétneho modelu nového iPhonu vás ale môže zaujímať, že XS a XS Max ponúknu 4 GB RAM, kým iPhone XR a vlaňajší iPhone X "len" 3 GB.

Ak budeme za najdôveryhodnejší test výkonu naprieč platformami považovať AnTuTu Benchmark, náš iPhone XS v ňom získal 346 321 bodov. Rebríček androidov z augusta 2018 odhalí, že žiadny z nich zatiaľ neprekonal hranicu 290-tisíc.

V prípade, že si potrebujete ospravedlniť mimoriadne vysokú kúpnu cenu, vás môže tešiť aspoň to, že získate najvýkonnejší stroj pre úpravu videa (napríklad v iMovie), hernú konzolu schopnú spustiť náročné 3D tituly a smartfón, ktorý sa výrazne nespomalí ani po dvoch, troch či možno štyroch rokoch používania. A takmer určite po tomto období ešte dostane aktuálnu verziu operačného systému.

Musím spomenúť aj to, že hoci ma systémové nastavenia upozorňovali na dostupnú aktualizáciu, náš iPhone mi po jej rozkliknutí update na iOS 12.1 neponúkol. Rovnako tak som nedokázal načítať Galériu skratiek v aplikácii Shortcuts. Testovačka pre Fony.sk však nebola produkčným modelom, na krabici bol text "Demo - Not For Resale" a predvádzací demo systém, aký nájdete na iPhonoch voľne vystavených v App Storoch, som musel prehrať cez iTunes a Restore. Je teda pravdepodobné, že si s mojou zálohou v iCloud na prvý pokus úplne nesadol a pri kúpe v bežnom obchode by zrejme tieto drobné problémy neboli. Aktualizácia na iOS 12.1 má odstraňovať aj problémy s nabíjaním uspaného zariadenia, ktoré sme v redakcii naživo nespozorovali.

Okrem nárastu výkonu sa medziročného zlepšenia dočkali aj fotoaparáty. Na papieri vyzerá všetko ako vlani: vzadu hlavný 12-megapixelový snímač za objektívom s clonovým číslom f/1.8, vedľa neho 12 Mpix teleobjektív s 2-násobným priblížením a clonou f/2.4. Oba už opticky stabilizované.

Vpredu potom 7-megapixelový čip, ktorý ale naplno využíva svojich susedov starajúcich sa o Face ID, takže tiež dokáže vytvárať bokeh efekt v režime Portrét.

Mimo toho ale pribudla funkcia Smart HDR, po slovensky preložená ako Dynamické HDR. A to je kúzlo, ktoré posúva fotografie z iPhonu XS na nový level oproti predchádzajúcim modelom. Smart HDR môžeme hodiť do rovnakej skupiny ako všetky AI režimy s umelou inteligenciou v moderných mobiloch. Tie sú niekedy prínosom, inokedy skôr umelým zásahom a fotografie deformujú. A niekedy vlastne nefungujú a nerobia vôbec nič, no keďže je rok 2018 a termín AI trendový, na produktových weboch sa dočítate, že ich ten ktorý mobil má tiež.

Ak sa ale všetko podarí a vývoj pokročí, môže ísť o druhú revolúciu v mobilnej fotografii. Malá optika v smarfónoch totiž nedosahuje kvality kompaktných fotoaparátov s väčšími objektívmi. Dnešné mobilné telefóny však majú niečo, čo bežný foťák nemá - vysoký výpočtový výkon. Aj vďaka nemu robí iPhone XS desiatky fotografií v každom momente, ešte pred reálnym stlačením spúšte. Každú s iným nastavením uzávierky, inou expozíciou. Stlačíte spúšť a on má pripravené desiatky záberov, z ktorých vyskladá jeden výsledný - v prvom rade ako klasické HDR na odstránenie preexponovaných a podexponovaných miest, no hýbať vraj už môže aj s časťami, ktoré sú na niektorých záberoch neostré či rozmazané.

A funguje to výborne. V praxi sa netreba príliš starať o osvetlenie ani nič okolo. Schválne som skúsil vytvoriť niekoľko fotografií, ktoré sú proti základným pravidlám - teda proti svetlu. XS-ko namierim z tieňa priamo proti slnku a hoci by na zrejme každom konkurentovi bola obloha prepálená a objekty v tieni úplne tmavé, tu je záber exponovaný prakticky bez chyby.

Pripočítajte si k tomu mimoriadne rýchle ovládanie fotoaparátu a tiež fakt, že pokiaľ fotíte so zapnutou funkciou Live Photo, v každom zábere v Galérii môžete kliknúť na Úpravy a posuvníkom vybrať ideálny okamih 1,5 sekundy pred alebo 1,5 sekundy po stlačení spúšte, na ktorom osoba práve nemá zatvorené oči alebo rýchlo sa pohybujúci objekt práve nebude rozmazaný.

Toto všetko dokopy robí z nového iPhonu opäť pravdepodobne najlepší súčasný fotomobil (cez deň). Ak nie surovou kvalitou záberov, tak možnosťami drobných úprav a pohodlím ovládania rozhodne.

Oproti iPhonu 7 Plus pozorujem citeľne vyššiu kvalitu sekundárneho fotoaparátu a jeho stabilizovanie, takže mi už slúži aj pri bežnom fotení a skladaní expozície, nie len ako zachytávač momentiek posielaných cez Messenger. Navyše, základná ohnisková vzdialenosť iPhonu XS je oproti iPhonu 7 či 8 menšia, oproti 28 mm tu ide približne o ekvivalentných 25 mm. A to je už celkom slušný širokáč.

Spomínal som, źe iPhone XS exceluje cez deň, druhou stranou mince sú zábery v noci. Pravdepodobne hlavne kvôli vyššiemu clonovému číslu objektívov sa budete na detailné zábery osvetlených budov vychádzajúcich z tmy na drahších Samsungoch a Huaweioch stále pozerať s miernym smútkom. Sú totiž také, aké boli na iPhonoch vždy. Príliš tmavé. Doprajte však čipu aspoň šero alebo denné svetlo a dokáže ich preskočiť.

Vylepšený bol tiež režim Portrét, ktorý je však fotený teleobjektívom, takže od osoby alebo objektu slúžiaceho ako model budete musieť často pár krokov zacúvať. Teraz je možné intenzitu rozmazania regulovať dodatočne v Galérii.

Odhadovanie okrajov objektov je dobré, nie však vždy. S fotkami som spokojný, odporúčam však nacvakať viac záberov za sebou. Z piatich budú napríklad tri dobré a dva totálne mimo. Platí ale, že pri rýchlosti zachytávania fotografií to nie je veľká prekážka. Ak by to nestačilo, šup do Galérie, Úprav a nastavte menšiu intenzitu.

Portrét z prednej kamery funguje spoľahlivejšie. Pri oboch fotoaparátoch je v tomto režime k dispozícii malé koliesko, ktoré dokáže virtuálne prepínať medzi rôznym osvetlením (Normálne, Štúdiové, Obrysové, Pódiové a Pódiové svetlo z jednej strany). Niektoré sú len mierne, posledné výrazné a čierno-biele, no dokážu úplne vymazať pozadie za osobou a nahradiť ho čiernou plochou. Nejde teda len o nezmyselné filtre.

Známy YouTube kanál Unboxtherapy otvoril diskusiu o tom, či sú fotografie z prednej kamery iPhonu XS deformované príliš silným "beauty módom", ktorý nie je možné vypnúť. Skúste si niektoré porovnania nájsť na internete. Pozadie väčšinou nie je prepálené a detaily zostávajú stále prítomné. Podľa iných efekt extrémneho vyhladenia nastane až pri veľmi slabom osvetlení, kedy by bola fotka zašumená vďaka vysokému ISO - tak ju iPhone vyhladí, niekedy aj s detailami pokožky. Podľa mňa vyzerá väčšina fotografií z XS-ka lepšie než z iPhonu X.

Rozhodovanie sa podľa článkov a YouTube videí navyše nie je jednoduché: bol použitý predný foťák v režime Foto alebo Portrét, kde už sa rozmazáva pozadie? Alebo dokonca Portrét s niektorým z režimov osvetlenia? Za mňa veľa kriku pre nič, no skúste si spraviť vlastný názor na základe nášho článku v Takto fotí...

S nahrávaním videí budete určite spokojní. Pribudla im možnosť zachytávať stereo zvuk, vytvárať spomalené videá v až 240 fps pri 1080p rozlíšení alebo nahrávať klasické klipu v 4K rozlíšení pri 60 fps. Avšak pozor, Smart HDR (Dynamické HDR) funguje iba v režimoch do 30 fps. Na výber je ukladanie statického aj pohyblivého obsahu v JPEG/H.264 alebo do o polovicu úspornejšej kombinácie HEIF/HEVC. Uistite sa ale, že tie novšie dokážete zobraziť u seba v počítači, najmä ak nejde o macOS.

Predná kamera nahráva FUll HD 60 fps, ale len v prípade, že máte nastavené snímanie 60 fps aj na zadnej. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Apple iPhone XS.

V útlom balení iPhonu XS už nenájdete redukciu z Lightningu na 3,5 mm audio jack. Jej cena v App Store je 10 eur. Z krabice tak vytiahnete len lightningové EarPods, ktoré hrajú slušne, no skôr než kvalitou potešia pohodlnosťou nosenia. Absolútne však neblokujú hluky okolia, takže v MHD alebo lietadle nebudete váš podcast počuť ani na maximálnu hlasitosť.

Z vlastnej skúsenosti odporúčam kúpu lacnejších Bluetooth slúchadiel, napríklad BeatsX za približne 100 eur, ktoré vďaka čipu W2 prepojíte s iCloudom a viacerými Apple zariadeniami, medzi ktorými jednoducho prepínate.

Pri sledovaní filmov, videí a hraní hier využijete tiež kvalitné stereo reproduktory, ktoré hrajú mimoriadne dobre. Zvuk sa bude šíriť zo spodného okraja a hlasitého slúchadla. To všetko počas toho, ako si iPhone zachová odolnosť voči vode a prachu podľa špecifikácie IP68. Zvuk iPhonu XS sme porovnali s Galaxy Note 9 a iPhonu 8 Plus. Ani jeden stereo reprodukciou nesklame, no XS je zase o drobný krok popredu.

iPhone 7 Plus som preferoval aj vďaka výdrži, ktorá pri malých iPhonoch nebola práve ideálna. XS-ko podľa zahraničných webov dostalo akumulátor s priemernou kapacitou 2658 mAh. Apple hodnotu už štandardne oficiálne nekomentuje. Napriek tomu som ani raz nemal problém s potiahnutím celého dňa od vybratia z nabíjačky až po komfortný návrat domov. Podľa údajov v systéme som dosiahol napríklad:

- 4 hodiny a 42 minút (zapnutý displej) / 37 min (vypnutá obrazovka),

- ďalší deň zas 4 hodiny a 21 minút (zapnutý displej) / 58 min (vypnutá obrazovka)

V oboch týchto prípadoch som využíval navigáciu Waze aspoň 30 minút. V balení je bohužiaľ stále len 1 A nabíjačka z prvopočiatkov appláckeho biznisu s telefónmi. Ak chcete nabíjať rýchlejšie, budete potrebovať nabíjačku od iPadu, adaptér pre MacBook (novšie modely však len s USB-C -> Lightning káblom za 25 eur) alebo iný adaptér podporujúci USB-PD štandard.

V iOS 12 pribudlo sledovanie času, ktorý strávite s mobilom v ruke a každý deň. Výsledný graf sa delí na Sociálne siete, Produktivitu, Zábavu a ďalšie kategórie, no detailné stopky uvidíte pri každej nainštalovanej a používanej aplikácií. Ak na Instagrame či Facebooku strávite každý deň niekoľko hodín, svoje zlozvyky môžete priškrtiť buď sami, alebo obmedzenia nastaviť rovno v operačnom systéme.

Ešte väčší zmysel však pravdepodobne dáva takáto kontrola pri vašich deťoch. Pokiaľ takisto používajú iPhony, môžete im napr. večierkou po 22:00 zakázať všetky hry a chatovacie aplikácie. Ideálne rovno zo svojho iPhonu, kde hneď vidíte, čo všetko so svojim mobilom robia. Zábava tiež môže byť na prídel - Facebook alebo strieľanie PUBG Mobile maximálne hodinu denne, po ktorej sa prístup k nim hneď zablokuje.

Výhody:

+ opäť unikátny hardvérový výkon

+ prebudenie poklepaním

+ kvalita fotoaparátov, nahrávaných videí a funkcia Smart HDR

+ spracovanie, sklenený chrbát,

+ spoľahlivé ovládanie iOS gestami aj odomykanie tvárou

+ slušná výdrž na jedno nabitie

+ ešte kvalitnejšie reproduktory,

+ ešte lepšia vodeodonosť

+ dĺžka softvérovej podpory Apple oproti androidom

+ zachovanie tlačidla tichého režimu

Nevýhody:

- vysoká cena

- pomalá 1 A nabíjačka v balení

- drahé originálne káble a redukcie

- kvalita večerných fotografií nestačí na niektoré top androidy

- fotografie z originálnej appky len s pomerom strán 4:3

- nastavenia fotoaparátu nie sú súčasťou foto aplikácie

- ovládacie centrum stiahnete zhora

- percentuálny stav batérie až po stiahnutí hornej ponuky

Orientačná cena: od 1149 € (Telekom)

Záver

O tom, komu sa nový iPhone oplatí, sa už napísalo mnoho. Majiteľov vlaňajšieho iPhonu X alebo iPhonov 8 a 8 Plus zrejme nechá chladnými. Prechod zo sedmičky už zmysel dávať bude, najmä preto, že tento dizajn, odomykanie tvárou a ovládanie gestami v portfóliu Apple nejaký čas zostanú.

iPhone XS ponúkne dostatok výkonu aj o dva, tri či viac rokov, vďaka čomu sa na jeho vysokú cenu budete môcť pozrieť z trochu iného pohľadu.

Je pravdou, že podobne vybavené androidy zoženiete výrazne lacnejšie. Na novom iPhone XS je však cena naozaj jediný výrazný nedostatok. Zbytočne neexperimentuje a naďalej pokračuje cestou, vďaka ktorej sa mnohí majitelia starších iPhonov so záujmom o nový mobil budú po nástupcoch obzerať už len v modelovej ponuke Apple.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Apple iPhone XS.

Jeseň s novými iPhonmi máme na Fony.sk vďaka Telekomu.

Diskusia k článku:

Michal 12.10.2018 - 21:48

Ta recenzia ma naozaj bavila a ak by som mal o telefon zaujem, po tejto recenzii by som ho kupil :) palec hore.

shaggy13.10.2018 - 01:07 Trvalý odkaz

"Je však tisícka za zariadenie, ktoré držíte každý deň v ruke niekoľko hodín, príliš veľa?" Ano, je.
"A sú vôbec produkty Apple predražené?" Ano, su.
Tu mohla recenzia skoncit. Namiesto toho obhajuje cenotvorbu applu. Preco?

markos913.10.2018 - 01:25 Trvalý odkaz

shaggy ja si kupim nieco co sa mi paci aj ked to moze kopa dalsich ošomrať a nechapat a kupia si xiaomi, ale napriek tejto cene si myslím že je to prístroj aspon na 3 roky a veľa majiteľov bude spokojnych, su ludia co mobil vuzivaju na maximum a nie len na sms a volanie a takým bude robit radost cele dni a roky.. ďakujem za peknú recenziu, naozaj dobre napísaná

funboy13.10.2018 - 20:16 Trvalý odkaz

Ak človek niečo naozaj chce, dokáže čokoľvek. Aj odôvodniť si astronomickú cenu zariadenia. :-)

markos914.10.2018 - 08:48 Trvalý odkaz

fonyboy ano kazdy si kupi co sa mu paci a co mu robi radost.. niekto mercedes s-class a niekto dovolenku na hawaii a niekomu staci prechadzka niekde blizko za domom v prirode, tak myslim ze si kazdy moze vybrat podla chuti a nikto do toho nemusi zbytocne kecať

Celá diskusia 38 príspevkov