Takto fotí Apple iPhone XS

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Apple iPhone XS s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. V každej situácii sa snažíme vytvárať aspoň dve snímky, rozumne využívať HDR, výnimočne aj upravovať expozíciu. Po vytvorení už do snímok nijako nezasahujeme.

Zadný fotoaparát (25 mm ekv.): 12 Mpix (4:3), Quad-LED True Tone blesk, video Full HD (30 - 240 fps) / 4K (24 - 60 fps), clona f/1.8, AF, OIS, Smart HDR (aj pri 30 fps videu)

Sekundárny fotoaparát (50 mm ekv.): 12 Mpix (4:3), clona f/2.4, AF, OIS

Predný fotoaparát: 7 Mpix (4:3), video Full HD (60 fps), clona f/2.2, Smart HDR pri 30 fps videu

Ďalšie parametre nájdete v článku Základné info: Apple iPhone XS.

Krátky komentár:

Na prvý pohľad sa môže zdať, že sa tu toho oproti iPhonu X veľa nezmenilo. Pri rovnakej cene sa však pripravte na ešte lepšie HDR, pričom vysoký dynamický rozsah funguje aj pri zázname videa zadnou i prednou kamerou, a to pri frekvencii do 30 fps. Pri zázname videa môžete zaznamenávať stereo zvuk. Konečne.

Rýchle spustenie fotoaparátu po zodvihnutí mobilu (či vybratí z vrecka) posunutím odomykacej obrazovky do strany stále funguje. Žiaľ, akékoľvek nastavenie fotoaparátu uskutočňujete stále len cez nastavenia mobilu. Neuveriteľné. A stále nemáte kde zmeniť pomer strán fotografií na iný než 4:3. Riešením je používanie aplikácií tretích strán, ale to už nie je ono.

Veľkú pochvalu si Apple zaslúži za skrátenie ohniskovej vzdialenosti. Podľa mojich meraní už základný fotoaparát neponúka 28 mm (po prepočte na kinofilm), ale ekvivalentných približne 25 mm. Od 24 mm hovoríme už o širokouhlých fotoaparátoch, iPhone túto hranicu nedosahuje len tesne. Tak či onak, do záberu iPhonu XS sa z rovnakého miesta zmestí viac objektov než do záberu zo starších iPhonov. To oceníte hlavne v interiéri.

Kvalita záberov je veľmi slušná, zase o čosi lepšia než na vlaňajších modeloch. Ale už nejde o taký veľký pokrok. Zlepšilo sa najmä HDR a stabilizácia videí. Aj tých z prednej kamery.

Opäť platí, že druhý fotoaparát s dvojnásobnou ohniskovou vzdialenosťou využívate len minimálne. Keď stlačíte tlačidlo 1x, obraz sa dvojnásobne priblíži. To však vo väčšine prípadov znamená len digitálny zoom. Až keď ste vonku, slnko naplno svieti, iPhone XS použije skutočne druhý objektív. Zo všetkých nasledovných záberov je obraz opticky priblížený len na snímke hotela.

Full HD 30 fps video je stabilizované ešte lepšie než 60 fps alebo 4K. Pričom aj 4K 60 fps nemôžeme označiť za roztrasené. Pri Full HD videu s 30 snímkami za sekundu počítajte aj s najlepším dynamickým rozsahom. Platí to aj pri prednej kamere, ktorá pri 60 fps prepáli svetlé pozadie za mnou oveľa viac než pri 30 fps zázname. Takže ak nepotrebujete 60 fps, ani ho zbytočne nepoužívajte. Aj večerné video je vždy lepšie s 30 (alebo dokonca 24) snímkami za sekundu. V iPhone XS pribudla výborná funkcia "Obmedzenie FPS", ktorá zníži frekvenciu z 30 na 24 fps pri zázname videí v slabšom osvetlení.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, preto môže pri pomalom internetovom pripojení chvíľu trvať ich načítanie. Otvorenie obrázkov kliknutím / dotykom prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom myši alebo dotykom obrazovky otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia, skúmať detaily a analyzovať EXIF.

GALÉRIA VIDEÍ

Diskusia k článku:

markos9 12.10.2018 - 19:17

veľmi pekné :)

Tomas12.10.2018 - 19:58 Trvalý odkaz

Nove iPhony fotia fakt dobre. Som zvedavy na porovnavacku s Pixelmi

Michal12.10.2018 - 20:58 Trvalý odkaz

Krasne su tie zabery. Foti to velmi slusne.

Celá diskusia 3 príspevky