HTC Rhyme (HTC S510b)

RECENZIA smartfónuDotykový android (v2.3.5) určený najmä ženám, ktoré poteší bohatým príslušenstvom, 3,7'' WVGA displejom, 5 Mpix fotoaparátom a radom rôznych funkcií.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom

OS: Android 2.3.4 Gingerbread + HTC Sense 3.5

procesor: 1 GHz Qualcomm MSM8255 Snapdragon

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA

rozmery: 117 x 61 x 10 mm,

hmotnosť: 130 gramov (zistená: 130 g),

displej: Super LCD, dotykový (kapacitný), 480 x 800 b. (WVGA), 48 x 81mm, 16 777 216 farieb, uhlopriečka 3,7'' (94 mm),

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam HD videí (1280 x 720 b., 30 fps),

predná kamera: VGA

pamäť: 768 MB RAM + 4 GB celková (dostupných 1 GB) + microSD karta (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA

hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS),

ostatné : Li-Ion 1 600 mAh, bez možnosti vybratia

výdrž: do 10 h hovoru / do 340 h pohotovosti

SAR: 0,364 W/kg (norma 2 W/kg), telo 0,647 W/kg

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 430 eur

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu: OS Android 2.3.5

Obsah balenia: telefón, nabíjačka, microUSB kábel, stereo slúchadlá (tri veľkosti nástavcov), 8 GB microSD karta, puzdro, dokovacia stanica, indikačný prívesok, dokumenty,

HTC Rhyme osloví hlavne ženy. Prijateľné rozmery, telo z pevných materiálov v kombinácii kovu a soft-touch povrchu, kde nič nevŕzga a hlavne nezvyčajné farebné varianty zaujmú už na prvý pohľad. Na výber sú na našom trhu dve verzie: tmavo fialová a béžovo sivá. Béžová bude trpieť rýchlym zašpinením, preto dávame prednosť fialovej.

Dizajn telefónu nie je ničím zvláštny, klasický obdĺžnikový tvar so zaoblenými rohmi. To, čo ho odlišuje od ostatných telefónov, je ukryté v balení.

Súčasťou základného balenia je puzdro, slúchadlá s netradične plochým káblom proti zamotaniu (fialové alebo biele, podľa farebnej verzie), stojan na mobil, ktorý sa spolu s mobilom premení na stolové hodiny a prehrávač so stereo reproduktormi, a farebne zladený prívesok v tvare kocky, ktorý blikaním indikuje prichádzajúci i zmeškaný hovor, doručenú SMS správu alebo e-mail.

Prednú stranu vypĺňa dotykový displej s kovovým rámom metalickej farby, zadná strana je rozdelená na tri časti. Prostredná s logom spoločnosti je kovová a rovnakej farby ako rám displeja, zvyšné časti sú v dvoch rozličných odtieňoch z príjemného nešmykľavého materiálu. Nad displejom sa v mriežke reproduktora nachádza menej nápadná informačná dióda.

Vysunutím spodnej časti zadného krytu sa dostaneme k slotu SIM karty a microSD karty. Batéria sa nedá vybrať, je pevne zabudovaná. Odstránením zadného krytu sa preruší spojenie medzi SIM kartou a telefónom a mobil tak stratí signál, čo mi na vybraných modeloch HTC dosť prekáža.

Po bokoch zariadenia nájdeme krytý microUSB konektor na ľavej a tlačidlá ovládania hlasitosti na pravej strane. Pri prichádzajúcom hovore sa stlačením dolného tlačidla vypne zvuk zvonenia. Tú istú službu ponúka aj vypínač v hornej časti telefónu, navyše jeho opakované stlačenie prichádzajúci hovor odmietne. O zrušenom hovore vás bude informovať ikona v stavovej lište.

Vypínač s funkciou blokovania displeja je tiež jedinou možnosťou, ako rozsvietiť zhasnutý displej. Dlhším podržaním vypínacieho tlačidla pri odomknutom displeji dostanete na výber z troch možností: Vypnúť, Režim v lietadle alebo Reštartovať. S ponukou reštartovať mobil sme sa stretli zatiaľ len na niektorých HTC-čkach a Huaweioch.

Displej s 3,7-palcovou uhlopriečkou a rozlíšením 480 x 800 bodov ponúka čisté a jasné farby, s viditeľnosťou v exteriéri cez deň som nemala problém, no na priamom slnečnom svetle je to pochopiteľne horšie. Vpravo hore nájdeme aj prednú VGA kameru na videohovory. Na tie poslúži predinštalovaná aplikácia Tango. Prednú kameru môžete použiť aj na zhotovenie bežných fotografií alebo videa.

Hlavný 5-megapixelový snímač s automatickým zaostrovaním a prisvetľovacou diódou ponúka rozšírené možnosti nastavení. Zvuk uzávierky fotoaparátu sa dá vypnúť. Pri nahrávaní videa môžete vybraný objekt ručne zaostriť. Samozrejmosťou je možnosť pridávať k zhotoveným fotografiám "geoznačky", teda GPS súradnice. Zhotovené fotografie na dennom svetle sú priemernej kvality, pri zhoršených svetelných podmienkach je výsledný efekt, pochopiteľne, veľmi slabý.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 13 MB, MPEG4; obraz: 1280 x 720 b., 15 fps; celkovo: 40 MB / min.)

Softvérová QWERTY klávesnica je podobná ako v ostatných zariadeniach HTC, pri zobrazení na výšku je menej pohodlná a menej presná, preto vždy, keď sa dalo, používala som klávesnicu iba v režime na ležato. Komu nevyhovuje vstavaná, môže si z Marketu stiahnuť inú, napríklad Smart Keyboard.

Hudobný prehrávač neprináša nič nové ani prevratné. Cez hudobnú knižnicu máte prístup k svojim uloženým skladbám triedeným podľa kategórií alebo sa cez DLNA môžete spojiť s inými zariadeniami vo svojom okolí. Na vylepšenie zvuku využijete technológiu SRS alebo po pripojení slúchadiel ekvalizér. Reproduktor umiestnený na zadnej strane telefónu nie je práve šťastné riešenie. Pri položení na podložku je zvuk značne tlmený. Aj pri zamknutom displeji sa dá MP3 prehrávač ovládať, prepínať medzi skladbami či regulovať hlasitosť. Hudobný prehrávač je šikovne prepojený aj s odomykacou obrazovkou. Dodávané slúchadlá patria medzi tie najhoršie, ktoré som doteraz skúšala. Vôbec nie kvalitou reprodukcie, tá je veľmi dobrá, ale slúchadlá mi stále vypadávali z uší. Nevydržali na svojom mieste ani päť sekúnd. V balení sú tri veľkosti gumenných násad, no žiadna situáciu neriešila. Problém potvrdil aj kolega Richard.

Vstavané FM rádio je funkčné iba s pripojenými slúchadlami. Názvy práve prehrávaných skladieb nezobrazuje. Dozviete sa iba názov stanice.

Medzi doplnkami nájdeme v mobile aj aplikáciu Zrkadlo. Po jej spustení sa aktivuje predná kamera a používateľka môže v krátkosti skontrolovať svoj výzor, či je všetko v poriadku.

HTC Rhyme prichádza na trh s operačným systémom Android vo verzii 2.3.5 a s obľúbenou nadstavbou HTC Sense 3.5. Najnovšia verzia prináša nové možnosti pri odomykaní obrazovky, kedy cez pridané štyri ikony rýchlo a jednoducho spustíme vybranú aplikáciu. Takisto animácie počasia sú prepracované a graficky veľmi podarené.

SMS správy i pošta v aplikácii Gmail sú ukladané do konverzácií. Internetový prehliadač ponúka rýchle a jednoduché prezeranie a ukladanie webových stránok s dostatočnou konfiguráciou. Jeho značnou výhodou je, že priblížený text pekne zalamuje a dobre sa tak číta.

Aplikácia Správca úloh zobrazí spustené aplikácie a informuje o kapacite voľnej i používanej pamäte RAM. Po reštartovaní telefónu je k dispozícii 201 MB. Interná pamäť telefónu ponúka pre používateľa 1 GB z celkovej kapacity 4 GB. Zvyšnú časť zaberá systém a predinštalované aplikácie výrobcom. V tejto verzii Androidu však nie je problém väčšinu aplikácií inštalovať na pamäťovú kartu, prípadne cez sprievodcu v telefóne presunúť aplikácie z pamäte telefónu na kartu. Súčasťou balenia je aj 8 GB microSD karta.

Nová aplikácia Monitor využitia sleduje a monitoruje vaše hovory, mobilné dáta a SMS správy. Máte tak prehľad o počte minút či spotrebovaných dátach.

HTC Rhyme dostalo batériu s kapacitou 1 600 mAh a jej výdrž ma veľmi milo prekvapila. V pohode vystačí na dva dni bežnej práce s telefónom. Pri porovnaní s HTC Desire HD, ktorý som používala predtým, Rhyme ponúkne na jedno nabitie podstatne viac. Vlastne má najväčšiu výdrž spomedzi všetkých androidov, čo som doteraz mala.

O stave nabíjania vás informuje indikačná LED dióda, ktorá po nabití zmení svoju farbu z červenej na zelenú. Dióda upozorní aj na zmeškaný hovor, doručenú poštu či SMS správu.

Rovnakú funkciu ako vstavaná LED dióda v hornej časti displeja má aj Rhyme Charm. Prívesok s dĺžkou 82 cm a s 3,5 mm konektorom je užitočným pomocníkom pre dámske kabelky alebo ruksaky. Štýlový doplnok v tvare malej kocky je možné pripevniť k telefónu a nechať vytŕčať z tašky, vďaka čomu štýlovo upozorňuje na prichádzajúci hovor a súčasne umožňuje vyhrabať mobil z tašky o čosi rýchlejšie.

Prívesok, ktorý som považovala za vynikajúce príslušenstvo do hlučných priestorov alebo naopak pre situácie, kedy nechceme rušiť vyzváňaním, bol nakoniec pre mňa menším sklamaním. Kocka blikaním upozorňuje na zmeškanú udalosť iba po dobu piatich minút, čo je podla mňa veľmi málo. V menu telefónu si môžete určiť, ktoré udalosti má prívesok indikovať.

Druhé príslušenstvo dodávané spolu s telefónom, Rhyme Docking Station, je dokovacia stanica navrhnutá špeciálne len pre model HTC Rhyme. Okrem dobitia batérie ponúka aj hlasnú reprodukciu hudby vďaka vstavaným Bluetooth reproduktorom. Po vložení zariadenia do stojanu sa automaticky aktivuje režim docku a zapne sa Bluetooth a nabíjanie. Na displeji sa v polohe na šírku zobrazia hodiny s počasím. Nechýba widget hudobného prehrávača, ikona telefónu a kalendára. Pri prichádzajúcom hovore je automaticky zapnutý hlasitý odposluch, po vybratí telefónu z docku sa tento režim vypne a môžete sa diskrétne rozprávať s druhou osobou na opačnom konci telefónu.

Jediným stlačením ikony sa displej rozsvieti alebo stlmí, aby nerušil napríklad v noci na nočnom stolíku. Stojan má po bokoch vstavané stereo reproduktory, ktoré bez zapnutého Bluetooth v telefóne nie sú funkčné. Reprodukcia hudby je dostatočne hlasná a primerane kvalitná. Na bežné spríjemnenie času v izbe postačia. FM rádio sa cez dock počúvať nedá. Dokonca ho vtedy medzi aplikáciami ani nenájdeme.

Výhody:

+ bohaté balenie so stojanom a blikajúcou kockou

+ kvalitné materiály a konštrukcia

+ HTC Sense a jeho možnosti

+ šikovné funkcie ako zrkadlo a svietidlo

+ silná batéria

Nevýhody:

- rozsvietenie displeja iba pomocou vypínača v hornej stene

- pri odňatí zadného krytu sa odpojí SIM karta

- z kapacity 4 GB dostupný len 1 GB

- slúchadlá vypadávajú z uší

- zabudovaná batéria

Orientačná cena: 422 € (Epicentrum.sk)

Záver

Za tých pár dní používania som bola so smartfónom naozaj spokojná a nenašla nič závažné, čo by mi na HTC Rhyme prekážalo. Operačný systém Android spolu s najnovším HTC Sense je pre mňa takmer ideálna kombinácia. Vďaka rozmerom výborne padne do ruky a príjemné použité materiály dodávajú pocit komfortu aj v chladnom počasí. Osobne by ma potešilo, keby sa pod displejom nachádzalo aspoň jedno hardvérové tlačidlo, ktorým by sa dal displej rozsvietiť. Vypínač v hornej stene telefónu mi ergonomicky nevyhovuje. Jeho stláčaním pri blokovaní displeja som takmer vždy stlačila aj tlačidlá ovládania hlasitosti na boku a nechtiac tak stíšila zvonenie. Počas testovania mal telefón rýchle a bezproblémové reakcie, 1 GHz procesor je dostatočný. S kľudným srdcom by som ho odporučila komukoľvek, kto chce štýlový smartfón, ktorý si prispôsobí svojim potrebám. Problém som mala len s tvarom slúchadiel, ktorých zvuk aj netradičný kábel patria k tomu najlepšiemu. Škoda. Ostatné príslušenstvo je, naopak, príjemným prekvapením.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 08.12.2011 - 01:24

Ondrej115: HTC by už mohlo vyrabat nejake smartphony ktore budu stat menej ako 200eur.

anonymous20.09.2011 - 21:05 Trvalý odkaz

Jano: parádny už na prvý pohlad

anonymous20.09.2011 - 21:18 Trvalý odkaz

vladimir: Všetky tie HTC vyzerajú rovnako, úplny HTC desire je tento

anonymous20.09.2011 - 21:20 Trvalý odkaz

zeus36: Naco menit dokonalost?

anonymous20.09.2011 - 21:31 Trvalý odkaz

Speedyno: HTC ma čim ďalej tym prekvapuje asi si nejaky zadovažim :D Siemens odišiel prišlo HTC :D

Celá diskusia 52 príspevkov