Huawei Sonic (Huawei U8650)

PRVÝ KONTAKT so smartfónomDotykový smartfón s OS Android 2.3, 3,5'' displejom s plochou 36 cm2, 600 MHz procesorom, 3,2 Mpix fotoaparátom bez AF, s Wi-Fi, GPS, HSPA, Bluetooth, FM rádiom a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom,

OS: Android 2.3 Gingerbread

procesor: 600 MHz Qualcomm MSM7227

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 116 x 61 x 12 mm,

hmotnosť: 120 gramov (zistená: 117 g),

displej: TFT, dotykový (kapacitný), HVGA (320 x 480 b.), 49 x 74 mm, 262 144 farieb, uhlopriečka 3,5'' (88 mm),

fotoaparát: 3,2 Mpix, záznam videí (800 x 480 b.),

pamäť: 256 MB RAM + dostupných 18 MB + microSD karta (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, microUSB, Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio,

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion 1 400 mAh, HB5K1H,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Neobsahuje/nepodporuje:

blesk, tlačidlo spúšte, aktívny kryt objektívu, HDMI, HSUPA, predná kamera,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna, Android 2.3.3

Obsah balenia:

mobil, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

Huawei Sonic patrí k populárnym novinkám tohto roka. Sonic konečne pripravil solídnu pôdu pre zviditeľnenie značky Huawei na našom trhu. Už z úvodu vám musí byť jasné, že Sonic nebudeme veľmi kritizovať. Spracovanie, materiály aj tvary si zaslúžia pochvalu. Pri držaní v pravej ruke prostredníkom regulujem hlasitosť pomocou dvojitého tlačidla v ľavej bočnej stene, ukazovákom v stene hornej zase rozsvietim displej. Audio konektor je hore, microUSB zase dole. Všetko pekne logicky, snáď len vypínač by som radšej videl v pravej bočnej stene. Zadná stena je pogumovaná, s výraznými otvormi nad reproduktorom a nápadným objektívom. Kvalita

je mizerná, zariadeniu chýba blesk a na pekné video sa nepsoliehajte. Foto-video skrátka nie je výsadou Sonicu: UKÁŽKA VIDEA (súbor 2,13 MB).

Výmena pamäťovej karty si vyžaduje len odňatie zadného krytu, s batériou hýbať netreba.

Predná stena obsahuje displej s poriadne lesklým ochranným sklíčkom, ktoré bráni pohodlnej práci s telefónom v exteriéri a štvoricou dotykových tlačidiel pod obrazovkou. Na rozsvietenie displeja inak než vypínačom v hornej stene zabudnite.

v nastaveniach signalizuje prítomnosť senzora okolitého svetla pre reguláciu podsvietenia obrazovky.

Odblokovací displej obsahuje klasické možnosti: tichý režim z jednej strany a odomknutie displeja z druhej. Domácu obrazovku Huawei už mierne upravil. Umiestniť sem môžete skratky aj widgety. Pri listovaní po jednotlivých stránkach domáceho displeja pracujete akoby s virtuálnou kockou. Je to efektné a aj celkom plynulé. Widgety pripravil, zdá sa, sám Huawei. Niektoré sú celkom efektné.

Horná sťahovacia lišta obsahuje aj skratky pre rýchle ovládanie Wi-Fi, Bluetooth, GPS, prenosu dát a otáčanie obrazovky. Huawei Sonic ponúka aj nastavenie motívov a animácií. Menu je tradičné, listovanie prebieha v horizontálnom smere, teda do strany. Už pri zbežnom pohľade na menu vidím niekoľko aplikácií od Huaweiu, ktoré dokážu zaujať. Inteligentný manažér (počítadlo dát s nastavením limitu),

, Inštalačný program, , Huawei hudba, FM rádio...

So správami SMS a MMS sa pohodlne pracuje vo forme konverzácií. Písanie je možné na výšku aj na ležato pomocou virtuálnej QWERTY klávesnice, ktorá neprekvapí, ani neurazí. Ja si vždy radšej nainštalujem a prispôsobím Smart Keyboard z Marketu, no vačšina majiteľov Sonicu bude spokojná aj s tou pripravenou.

Huawei Sonic ponúka aj

, podľa mena aj priezviska.

kvôli slabšiemu procesoru neponúka prezeranie flash animácií, ale inak mu nič nechýba. Obmedzuje ho skôr slabšie rozlíšenie obrazovky, ale s tým už musíte počítať. vyniká skôr príjemnou grafikou než nadštandardnými funkciami.

Ak na Huawei Sonic prechádzate z iného operačného systému, odporúčame vám pozrieť si naše video: Začíname s Androidom.

Zo zábavných funkcií sa nemôžem vyhnúť tým hudobným. Hlasná reprodukcia z Huaweia Sonic totiž prekonáva snáď všetkých konkurentov v tejto kategórii. Porovnanie kvality hlasnej reprodukcie, ale aj zvukového výstupu napríklad s Xperiou Mini bol jednoznačne produkt Sony Ericssonu prekonaný Huaweiom na celej čiare. Prekvapivo išlo najmä o reprodukciu výšok. Skrátka, Sonic som nemal problém používať ako tranzistor v redakcii. Slúchadla z balenia odporúčam nahradiť niečím normálnym.

ponúka peknú grafiku, triedenie hudby podľa albumov, interpretov i žánrov. Hudobný prehrávač je prepojený aj s hornou lištou, nechýba regulácia hlasitosti aj pri zablokovanom displeji. ponúka len najzákladnejšie funkcie ako napríklad automatické ladenie, chýba mu aj RDS, AF či Radio Text.

E-mailový klient je štandardný, ale podpora prezerania aj úprav dokumentov (Documents To Go) už taká štandardná nie je. Sonic má za to odo mňa veľký bod navyše.

V diskusiách som sa stretol len s pozitívnymi hodnoteniami výdrže tohto smartfónu a dáva to aj zmysel. 1400 mAh je slušná kapacita, najmä ak ide o normálny mobil so 600 MHz procesorom a HVGA rozlíšením.

Výhody:

+ cena, cena, cena

+ solídne spracovanie a použité materiály,

+ slušná hlasná reprodukcia hudby aj audio výstup,

+ editor dokumentov,

+ Android 2.3.3

Nevýhody:

- lesklý displej s malým pozorovacím uhlom,

- žiadne hardvérové tlačidlo pod displejom,

- kvalita fotoaaprátu, chýba LED blesk,

- slabší procesor, malá pamäť RAM.

Orientačná cena: 135 € (O2 eshop)

Záver

Huawei Sonic je pre mňa príjemným prekvapením. Poďme sa preto pozrieť na konkurentov z podobnej cenovej kategórie. Nokia v podobnej cene zaujme skôr modelom C5 (klasická konštrukcia, nedotykový displej) než starou dotykovou 5230-kou. Samsung Galaxy Mini (test) zaostáva rozlíšením displeja, na trhu sa stále zubami-nechtami drží populárna Xperia X8 (test), silným konkurentom Huaweiu Sonic je LG Optimus Me (test), ktorý vyniká tlačidlami pre ovládanie hovoru. Ak by som si mal spomedzi týchto konkurentov vybrať ja, rozhodujem sa medzi Xperiou X8 a Huaweiom. A síce som o sile Huaweia na našom trhu pred rokom pochyboval, dnes vidím, že Číňania mieria vysoko. Momentálne majú lídra v segmente lacných androidov.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 21.10.2011 - 22:16

Prosím vás mohli by ste mi poradiť aký formát videa podporuje Huawei U8650 neviem pri konverci aký formát videa mam dať.Vopred vám veľmi pekne ďakujem: ivan.hornak@chello.sk

anonymous06.08.2011 - 13:51 Trvalý odkaz

ferineveri: S tymi parametrami to uplne zabili. Minimalne rok pozadu. Aspon 800 MHz mohol mat CPU a RAM bude na chlp . Cenu pocitam tak 200-240€.

anonymous06.08.2011 - 19:06 Trvalý odkaz

oden: Taktu CPU by som sa nebal 600 Mhz bohate postacuje ale 256 RAM je na Android malo

anonymous13.08.2011 - 13:21 Trvalý odkaz

SedyMrak: No ja Ti neviem, kedze ma len 256MB RAM, tak by som povedal,ze nie je moc vhodny na android view, akurat ziskas na android zly pohlad, bo s tak malou ramkou to asi nebude velk avyhra...

anonymous13.08.2011 - 15:43 Trvalý odkaz

oden: Presne tak, lebo po zapnuti budes mat max 100mb volnych a bez Task killera to bude hodne pomale. Mali tam dat aspon 374mb a bol by pokoj. Toto si kupia hlavne zaciatocnici a potom budu nadavat ze android je nah***o.

Celá diskusia 115 príspevkov