Poznáme ceny a dostupnosť Sony Xperia L1, XA1 a XA1 Ultra

Sony postupne uvedie na slovenský trh niekoľko tohtoročných noviniek, ktoré si nájdu svojich priaznivcov v strednej i vyššej triede. Niektoré modely sa objavia aj v ponukách našich operátorov.

Sony sa drží svojej dizajnovej línie a všetky jej modely majú spoločné črty, podľa ktorých sú smartfóny výrobcu už na prvý pohľad ľahko odlíšiteľné od konkurencie. Spájajú ich hranaté spodné časti, zaoblené bočné steny, malé okraje po bokoch displeja a jednotný farebný dizajn s doladenou tapetou. Spoločným menovateľom posledných modelov je nový konektor typu USB-C, samostatný slot na pamäťové karty, hardvérová spúšť fotoaparátu a NFC.

Výrobca kladie dôraz aj na výdrž batérie na jedno nabitie. Režim Stamina dokáže šetriť výkon vtedy, keď nie je potrebný, napríklad pri vypnutom displeji a položení telefónu na stole. Adaptívne nabíjanie Qnovo monitoruje a prispôsobuje nabíjací prúd, aby sa predišlo zníženiu životnosti batérie. Funkcia Battery Care kontroluje nabíjanie na základe zistených zvykov používateľa a predchádza nadmernému nabíjaniu tak, že ho pozastaví pri 90 % a dokončí ho tesne pred tým, než mobil potrebujete.

Málo známou vlastnosťou Sony telefónov je služba Xperia Configurator Cloud, určená pre biznis klientelu. Vďaka tejto funkcii je možné na diaľku nastaviť telefón alebo nainštalovať potrebný softvér. Napríklad aj na dvesto zariadeniach naraz.

Posledným prírastkom do portfólia je Sony Xperia L1, nástupca populárneho modelu Xperia E5. V novinke beží operačný systém Android 7.0 Nougat spolu s používateľskou nadstavbou výrobcu. O výkon sa stará štvorjadrový procesor a 2 GB kapacita operačnej pamäte RAM, vnútorný 16 GB úložný priestor sa dá rozšíriť microSD kartami.

Hlavný 13-megapixelový fotoaparát ponúka automatické zaostrovanie, LED diódu a svetelnosť objektívu f/2.2. Rovnaké clonové číslo dostala predná 5 Mpix kamera s 24 mm širokouhlým objektívom. HD rozlíšenie 5,5-palcového displeja a chýbajúca čítačka odtlačkov naznačuje smerovanie L1 do nižšej strednej triedy, čomu zodpovedá aj cenovka okolo dvesto eur. Kompletné špecifikácie sa dočítate v základnom infe. Sony Xperia L1 príde na slovenský trh na prelome mesiacov máj a jún, objaviť by sa mala aj v ponukách našich operátorov.

Sony Xperia XA1 je nástupcom Xperie XA. Patrí do strednej triedy a dostala veľa vymožeností minulých vlajkových lodí. Najmä vylepšený 23 Mpix fotoaparát s rýchlym štartom fotoaparátu (0,6 sekundy), manuálnym zaostrovaním v profesionálnom režime a lepšou kvalitou snímok zhotovených v zhoršených svetelných podmienkach.

Medzi kľúčové špecifikácie patrí 5'' HD displej, procesor Helio P20, 3 GB pamäte RAM, 32 GB úložisko a operačný systém Android 7.0 Nougat. Batéria s 2300 mAh kapacitou podporuje rýchle nabíjanie i adaptívne nabíjanie Qnovo. Všetko dôležité sa dozviete v článku Základné info: Sony Xperia XA1. Nájdete tam aj živé fotografie a video s prvým kontaktom. Odporúčaná cena je stanovená na 289 eur a na Slovensku by sa mala začať predávať už v druhej polovici apríla a nájdete ju aj v ponukách slovenských operátorov.

Svojho nástupcu má aj šesťpalcový tabletofón Xperia XA Ultra, bohužiaľ opäť bez čítačky odtlačkov. Novinka Xperia XA1 Ultra vsádza na procesor Helio P20, 4 GB RAM a 32 GB úložisko.

Veľkým lákadlom je 16 Mpix predná kamera s automatickým zaostrovaním, clonovým číslom f/2.0, LED diódou a optickou stabilizáciou obrazu. Zadný 23 Mpix čip už OIS nemá, musí si vystačiť s digitálnou alternatívou pod označením SteadyShot. Na oboch stranách je použitý vlastný senzor Exmor RS.

Podrobné informácie nájdete v našom základnom infe. V článku nechýbajú živé fotografie ani video s prvými postrehmi. Odporúčaná cena je stanovená na 399 eur. Do obchodov príde približne v polovici mája.

Diskusia k článku:

Fazotron 25.03.2017 - 10:27

Cena za XA1 ultra nie je zla...

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease25.03.2017 - 11:27 Trvalý odkaz

EU ceny čo som inde čítal: 199, 279 a 389€
XZ Premium 739€

ondrakomous25.03.2017 - 13:48 Trvalý odkaz

no jak se vezme "cena neni zla" honor 8 se dneska prodava pomalu za 3 stovky.

Lenka Ivančíková25.03.2017 - 16:10 Trvalý odkaz

Honor 8 ma prednu 16 Mpix kameru s AF, LED bleskom a optickou stabilizaciou?

Nightmare25.03.2017 - 16:16 Trvalý odkaz

u Nas je jasne ze bude drahsie o tom netreba ani debatovat...

Celá diskusia 12 príspevkov