Sony Xperia E5 - svižný základ

Recenzia lacného androidu s 5'' HD displejom, elegantným dizajnom nového radu X, priemerným 13 Mpix fotoaparátom a dobrou konektivitou.

Sony sa v posledom čase zameriava hlavne na vlajkové lode, no nezabúda ani na skromnejšieho zákazníka. V lete sme sa dočkali novinky produktovej línie s označením E, do ktorej patria najlacnejšie smartfóny. Xperia E5 dostala dizajn nového modelového radu X - oblé telo a farebne jednoliatu konštrukciu, ktorú dopĺňa vhodne doladené farebné pozadie. Oproti predchodcovi prináša množstvo vylepšení. Zamrzí len použitie akumulátora s rovnakou 2300 mAh kapacitou. A to napriek väčším rozmerom a výkonnejšej výbave. Obsah balenia je skromný, nájdeme v ňom iba nabíjačku 5 V 0,85 A, microUSB kábel a dokumentáciu.

ikona

Základné info: Sony Xperia E5Päťpalcový dual SIM android strednej triedy s HD displejom, 1,5 GB RAM, podporou LTE, NFC, 13 Mpix fotoaparátom, 5 Mpix prednou kamerou a 2 700 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Dizajn Xperie E5 je veľmi podobný tomu, akým sa prezentujú drahšie zariadenia radu Xperia X. Nie je preto problém E5 zaradiť do príslušnej rodiny. Pri dizajne však podobnosť s drahšími zariadeniami Sony končí. Konštrukcia je plastová, čo by nebol veľký problém, no konkurencia v podobne Xiaomi Redmi 3(s), a najmä Lenovo K5/6 nám dokazuje, že aj pri lacnom zariadení môžeme dostať kovové telo.

Prvé, čo som si všimol na testovanom kuse bolo nespočetné množstvo škrabancov, ktoré smartfón utŕžil v prechádzajúcich redakciách. Vieme si tak vytvoriť si predstavu, ako bude E5 vyzerať po pár mesiacoch používania. Plastovú konštrukciu celkovo hodnotím pozitívne, nikde nevŕzga, tlačidlá majú príjemnú odozvu aj zvuk. Niekomu môže prekážať väčšia hrúbka až 82 mm a vyššia hmotnosť 147 g.

Na pravej strane nájdeme tlačidlo napájania a ovládač hlasitosti, ich umiestnenie je bezproblémové. Vľavo je umiestnený veľký plastový kryt, pod ktorým nájdeme sloty pre nanoSIM kartu a microSD kartu. Nájdeme tu tiež potrebné certifikácie a informácie, ktoré každé zariadenie musí mať. Vďaka umiestneniu pod slotmi ich nenájdeme na tele smartfónu. Horná stena obsahuje 3,5 mm konektor pre slúchadlá a sekundárny mikrofón, dolná microUSB konektor a reproduktor s mikrofónom.

NFC anténu nájdeme na zadnej strane nad logom Xperia, nechýba tu fotoaparát ani LED blesk. Pod 5-palcovým displejom bez 2.5D efektu, ktorý pokrýva odolné sklo, je zbytočná 14 mm nevyužívaná plocha. Nad displejom vľavo je viacfarebná notifikačná dióda, senzor priblíženia a okolitého svetla, a nechýba ani predný fotoaparát. Na úplnom okraji hornej steny nájdeme reproduktor. Notifikačná dióda je viacfarebná a dobre viditeľná, škoda, že sa jej farby nedajú prispôsobiť.

Páči sa mi zachovanie rovnakého dizajnu aj pri lacnejšom modeli, spracovanie je tiež dobré. Škoda plastového tela náchylného na škrabance. Priestor pod displejom je veľmi veľký a využiteľný je iba pri fotografovaní na opretie palca. Radšej by sme tu videli navigačné tlačidlá, prípadne mohol výrobca natiahnuť displej do výšky alebo zmenšiť rozmery telefónu. Všimol som si tiež, že displej sa veľmi rýchlo zašpiní, čo znamená absenciu oleofóbnej vrstvy alebo jej veľmi rýchle opotrebenie.

Päťpalcový displej s rozlíšením 720 x 1280 bodov ponúka dostatočnú jemnosť, pozorovacie uhly sú výborné. Procesor Mediatek 6735 viac bodov na jeden palec nepodporuje. Nechýba automatická regulácia jasu či možnosť vyváženia bielej farby. Čitateľnosť na slnku by mohla byť lepšia, najviac kritiky si zaslúži výrazné zachytávanie odtlačkov, teda neustále "zapatlaný" displej.

Xperia E5 nie je žiaden lámač rekordov, to dokazuje aj skóre v AnTuTu - 31922 bodov. Pre porovnanie: Xiaomi Redmi 3S dosiahol 42290 bodov a Coolpad Torino S 26183 bodov. Vyššie skóre v AnTuTu sa potvrdilo aj v hre Real Racing 3, v ktorej Xperia E5 funguje na vyšších nastaveniach ako Coolpad Torino S.

Operačná pamäť RAM s 1,5 GB kapacitou je v dnešnej dobe už podpriemerná hodnota, napriek tomu som sa nestretol so sekaním systému alebo problémami pri multitaskingu.

Konektivitou E5 prijemne prekvapila. Napriek nízkej cenovke jej nechýbajú technológie ako 5 GHz Wi-Fi, LTE alebo NFC. Veľa ľudí určite poteší prítomnosť slotu pre microSD kartu a možnosť rozšíriť tak pamäť až o 200 GB.

Ďalšou, dnes už ojedinelou funkciou, je FM rádio s podporou RDS. Zobrazí sa vám teda názov stanice, ale keďže RT chýba, neuvidíte text pesničky. V povinnej výbave nájdeme Bluetooth 4.1 a GPS, žiaľ USB OTG absentuje.

Xperia E5 sa predáva aj ako dual SIM, nie však na našom trhu. Testovaný kus, podobne ako asi všetky kusy v predaji na Slovensku, preto podporuje iba jednu nanoSIM kartu.

Hlasný reproduktor je umiestnený napravo od nabíjacieho microUSB konektora. Odmeral som hlasitosť 10 cm od zariadenia s výsledkom 90,3 dB a bezprostredne pri ňom som nameral 105 dB. Hlasitosť je teda dostatočná, umiestnenie v spodnej časti zariadenia je štandardné.

Po skúsenosti s Coolpad Torino S chválim prítomnosť sekundárneho mikrofónu, ktorý pri hovoroch dokáže eliminovať ruchy z okolia a hovor tak bude čistejší.

Optické senzory značky Sony použité v top modeloch patria k najlepším. Čo môžeme očakávať od fotoaparátu low-endovej Xperie E? Je ukážkovým príkladom toho, že megapixely neurčujú kvalitu fotoaparátu. E5 je síce vybavená 13 Mpix snímačom, žiaľ výsledné fotky kvalitou neoslnia. Problém je v zaostrovaní, fotky sú rozmazané a neostré. Nočné fotografie majú zelenkastý nádych a veľa šumu. Pri porovnaní s Coolpadom Torino S a Xiaomi Redmi 3S sú snímky z Xperie E5 najhoršie.

Z prostredia fotoaparátu mám tiež zmiešané pocity. Medzi režimami a kamerami sa prepína posunom prsta horizontálne, respetíve vertikálne. Ďalšie nastavenia je potrebné hľadať a preklikávať sa rolovacím menu. Zaostrovať môžete dotykom na požadovaný objekt, chýba ale doladenie expozície. Najviac ma prekvapila absencia HDR v automatickom režime, nájdete ho iba v manuálnom. Nechýba množstvo scén, ISO ani vyváženia bielej. Nastavenie clony a rýchlosti uzávierky by ste hľadali márne.

Podobne ako pri fotografiách aj pri videu bolo vidieť neisté zaostrovanie a chýbajúce detaily. Obe kamery podporujú nahrávanie Full HD videa pri 30 snímkach za sekundu. Predný snímač mal značné problémy so zmenami svetelných podmienok, často som preto namiesto svojej tváre videl iba čierny ovál. Fotoaparáty a ich nastavenia patria medzi slabiny tohto smartfónu.

V Xperii E5 beží Android 6.0 s používateľskou nadstavbou od Sony, ktorá ponúka hlavne grafické zmeny a niekoľko funkcií navyše. Nadstavba hýri farbami a pôsobí sviežo.

Z vopred nainštalovaných aplikácii ma zaujali Skica, What’s New a Podpora. Skica umožňuje kresliť, pridávať objekty, text a mnoho iného, na plátno alebo ľubovoľnú fotografiu. Dostupné je aj množstvo balíkov s ďalšími prvkami na stiahnutie.

Druhá aplikácia What’s New združuje novinky z oblasti aplikácií, hier, hudby a filmov. Aplikácia pripomína Google Play so zameraním na obsah od Sony. Prekvapila ma možnosť hrať niektoré hry bez inštalácie. Posledná spomenutá aplikácia, Podpora, združuje všetky potrebné informácie pre zákazníka. Dozviete sa tu, kedy vám končí záruka, či je váš softvér aktuálny a umožní vám kontaktovať technickú podporu.

Užitočným bude tiež mód Stamina, ktorý šetrí batériu. Na výber je aj režim Ultra Stamina, ktorý vypne takmer všetky funkcie a aplikácie okrem niekoľko základných.

Nadstavbu od Sony hodnotím pozitívne. Zameraná je hlavne na grafické prvky, ale nejde o redizajn celého Androidu. Notifikačná lišta je napríklad zhodná s čistým Androidom. Merne zásahy do grafickej stránky a niekoľko pridaných aplikácií nevytvára na zariadenie veľké nároky. Xperia E5 beží plynulo, aj napriek slabšiemu hardvéru a upravenej nadstavbe.

E5 je na dnešné pomery hrubý smartfón, pritom tu nájdeme iba 2300 mAh batériu. Napriek kompromisom vo výbave bola jej výdrž priemerná. Pri mojom používaní som sa pohyboval v rozmedzí tri a pol až štyri hodiny zapnutého displeja. To zodpovedá približne jednému dňu používania. Lepší výsledok by bolo možné dosiahnuť vďaka úsporným režimom Stamina. Dva dni aktívneho používania pokladám za nereálne, pri občasnom používaní za teoreticky možné. Výdrž neprekvapí ani výrazne nesklame.

Za negatívum však považujem dlhé nabíjanie. Pribalená nabíjačka má výstup 5 V 0,85 A, čo znamená, že nepodporuje rýchle nabíjanie. Podľa merača prúdu a napätia si telefón v priemere bral takmer 5 V a iba 0,73 A. Nabiť 2300 mAh batériu Xperie E5 preto trvá nadštandardne dlho.

- 5 min = 1 %

- 10 min = 4 %

- 15 min = 8 %

- 30 min = 17 %

- 60 min = 35 %

- 90 min = 54 %

- 120 min = 71 %

- 180 min = 100 %

Tri hodiny pri takto malej batérii sú naozaj dlho. Príčinou bude zrejme použitie procesora MediaTek, ktorý nepodporuje QuickCharge. Technológiu Pump Express od MediaTeku Sony nepoužilo. Možno kvôli cene.

Výhody:

+ nízka cena

+ nadstavba čistého Androidu s malými úpravami

+ slot pre microSD kartu

+ dobrá konektivita

Nevýhody:

- pomalé nabíjanie

- chýba snímač odtlačkov

- nevyužité miesto pod displejom

- priemerný fotoaparát, podpriemerné nočné fotky

Orientačná cena: 179 eur (mobilonline.sk)

Záver

Xperia E5 pokračuje v krokoch svojich predchodcov a prináša aj veľa vylepšení. Silným stránkami low-endu od Sony sú rýchla nadstavba a výborná konektivita. Chválim zachovanie dizajnu drahších modelov a priaznivú cenu. Sklamaním bolo pomalé nabíjanie, absencia dual SIM na slovenskom trhu a hlavne chýbajúci snímač odtlačkov prstov. Konkurenti Coolpad Torino S a Xiaomi Redmi 3S čítačku ponúkajú, a to im dáva značnú výhodu. Cenovo je Xperia E5 na úrovni napríklad Xiaomi Redmi 3S, ale nákup zo zahraničia a potreba úpravy nadstavby hovoria v prospech E5.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia E5 (F3311) + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu