Dilema: Huawei P9 vs. Honor 8

Sú od rovnakého výrobcu, majú duálne fotoaparáty a takmer totožné parametre. Ktorý z nich si vybrať? Je vhodnejší kov alebo sklenený chbát?

Táto séria článkov je venovaná vám, našim čitateľom. Každú nedeľu vyberieme z emailov zaslaných na redakcia@fony.sk najzaujímavejšiu dilemu. Pomôžeme vám spísať si pre a proti, ak máte dvoch favoritov na nový mobil, no stále neviete, ku ktorému sa prikloniť.

Tento týždeň nám napísal Jakub: "Zdravím, chcem si kúpiť nový mobil. Rozhodujem sa medzi Huawei P9 a Honor 8. Viete mi poradiť, ktorý sa oplatí viac? Ďakujem."

V prvom rade musíme pripomenúť, že Honor je značka patriaca pod spoločnosť Huawei. Pri jednom aj druhom smartfóne teda svoje peniaze odovzdáte rovnakej skupine inžinierov. Oba dostanú Android 7 Nougat s totožnou grafickou nadstavbou EMUI. Tá nám, až na niekoľko detailov, zvykne vyhovovať. Len občas si jej notifikačné centrum nerozumie so zámermi vývojárov aplikácií v Google Play. Niektoré prvky môžu byť slabšie viditeľné.

Okrem prostredia majú Honor 8 a Huawei P9 totožný aj 5,2-palcový Full HD displej a riešenie fotoaparátov. Na ich zadných stranách nájdete sústavu dvoch šošoviek vytvárajúcich maximálne 12-megapixelové snímky. Sekundárny objektív sa stará o zachytávanie čiernobielych záberov s väčším množstvom detailov.

Špeciálny softvér potom zaručí vyššiu kvalitu nočných záberov a ponúkne elektronické rozmazanie pozadia pri fotografovaní portrétov a makra.

Na snímky sa nemôžeme sťažovať. Ukážku nájdete na konci recenzie Huaweiu P9 alebo v článku Takto fotí Honor 8. Oba by mali dosahovať úplne rovnaké výsledky. Na internete však nájdete niekoľko porovnaní, kde P9 s brandingom od značky Leica ponúka mierne odlišné obrázky a Full HD záznamy. Rozdiely ale v praxi postrehnete len ťažko.

Recenzia: Huawei P9 - inovátor z ďalekého východu

Takto fotí Honor 8 (FRD-L09) + videá z mobilu

Priestor na zlepšenie by určite ponúkala podarená 8 Mpix predná kamera, s nahrávaním len HD videí.

Výpočet zhodných technických parametrov dopĺňa 3000 mAh batéria s rýchlym nabíjaním cez USB-C. V čom sa teda oba líšia?

Niektoré slovenské e-shopy predávajú Huawei P9 vo verzii pre jednu SIM kartu za približne 400 eur. Túto verziu nájdete aj v akciovej ponuke väčšiny operátorov. Dual SIM v e-shopoch je o stovku drahší. Obe vydania ponúknu 3 GB operačnej pamäte a 32 GB vnútorné úložisko rozšíriteľné microSD kartami.

Honor 8 je za približne 400 eur ako dual SIM už v základe (pokiaľ funkciu neblokuje operátor). K 32-gigabajtovému úložisku a slotu na microSD karty dostanete o gigabajt RAM viac. Pri zanedbateľných odlišnostiach v procesoroch by teda Honor mal ponúknuť viac výkonu za menej peňazí. Hodiť sa môže aj infračervený vysielač pre diaľkové ovládanie domácej techniky.

Recenzia: Honor 8 - vynaliezavý štramák

Pokiaľ teda netrváte na známejšej značke, kúpa Honoru so 4 GB RAM, infraportom a v dual SIM vydaní za menej peňazí nám dáva väčší zmysel. Pozor však na jedno veľké "ale". Jeho zadná strana je zo skla a naozaj mimoriadne šmykľavá. Verte nám, Honor 8 nedrží ani na kôpke časopisov a neustále sa kĺže dolu. Kovový chrbát P9-tky je oveľa praktickejší. Ak sa rozhodnete pre ochranný obal, pre Huawei bude ponuka dizajnov a prevedení oveľa širšia.

Diskusia k článku:

DoubleG 19.02.2017 - 11:16

Suhlasim, este by som spomenul ze medzi dualsim a single sim P9 je rozdiel v podpore NFC. To sa nachadza iba u single sim. Inak pri priamom porovnani je P9 citelne lahsia oproti honor 8 a chybaju jej Leica moznosti pri fotoaparate. Cize fotku z monochromatickeho fotoaparatu zhotovite len u p9.

ondrakomous19.02.2017 - 13:49 Trvalý odkaz

dizajnove je hezci honor 8 a i cenove privetivejsi. me se huawei p9 nelibil, ale mel obrovsky kvalitni fotak, srovnatelny jenom s nexusem, nebo LG g5. honor 8 bude mit slabsi kamerku, papirove i realne. priznam se, ze se mi u huawei nelibil display, je horsi nez display z iphonu, na ktery jsem zvykly. dneska uz bych chtel novy mobil jedine s amoledem, po tom co jsem videl displaye u A rady 2017 od samsungu, potvrzuji to vicemene i odborny testy. display je podle me nejvetsi slabina huawei, ono to ma i svou logiku, zobrazovac je nejdrazsi soucastka na mobilu spolecne se zakladni deskou a procesorem, takze kdyz chces usetrit, tak das napr. horsi odolne sklo, malinko horsi rozliseni a v souctu usetris velky penize. cenovy rozdil mezi huawei p9 a samsungem s7 dela prave odolne sklo Corning Gorilla Glass 4 a Super AMOLED 1440 x 2560 pixels (~577 ppi pixel density).
na druhou stranu, co jsem se bavil s vicerolidma, tak mi vsichni shodne potvrdili, ze na mobily jako huawei p9, honor 8 chodi opravdovy minimum reklamaci. mensi procento reklamaci ma jenom iphone 7. to si myslim, ze je hlavni duvod, proc si spoustu zakazniku koupi prave iphone, i kdyz je silene drahy, proste ta kvalita hardwaru je obrovska, vydrzi roky. to stejny se da rict o samsungu, ted jak delaji vodeodolnost bez krytek, tak se opravdu s tim mobilem muzes jit koupat do mrtveho more, no je to trosku off... tyhle minimalni rozdily v souctu delaji rozdil mezi nejlepsim a ctvrtym, patym nejlepsim na svete, laikovy to muze byt jedno, chybu neudelas ani s jednim.

Peter Križian19.02.2017 - 14:29 Trvalý odkaz

Mal som Honor 8 a teraz mám Huawei P9... a musím povedať, že teraz som spokojnejší..

ondrakomous19.02.2017 - 14:42 Trvalý odkaz

taky si to myslim, ze p9 je lepsi, ale honor 8 je dizajnove povedenejsi, hlavne v modre barve nema chybu, jeste jak to haze odlesky, krasne vyniknou otisky prstu. p9 ma na zadech kov, takze neni tolik nachylny na otisky prstu, taky honor klouze v ruce, nema optickou stabilizaci.

jarpo19.02.2017 - 15:08 Trvalý odkaz

Ondro, čo ťa tak uchvátilo na displejoch A rady 2017? Napriklad uz na tych 5,2" je aj pri fullHD vidno raster koly pentile matici. A zvysne parametre priemerne... Podla mna maju Honor 8 aj P9 krasne displeje, ale P9 asi o chlp krajsi.

Celá diskusia 52 príspevkov