Creative Live!Cam IP SmartHD - obývačka na displeji vášho mobilu

Recenzia online IP kamery s HD rozlíšením, nahrávaním na microSD kartu a pohybovým senzorom. Vrátiť sa môžete k videu až 2 dni dozadu.

Na úvod začnime vysvetlením skratky IP. Hoci vyzerá ako bežná webkamera, ktorú by ste si k počítaču kúpili pre videohovory cez Skype so svojou rodinou, použitie Creative Live!Cam bude iné. Poslúži na sledovanie objektov počas vašej neprítomnosti, automatický záznam lúpeží alebo aspoň pohľad na spiace dieťa vo vedľajšej izbe. Cez Wi-Fi router v byte alebo kancelárii je totiž neustále pripojená k internetu. Obraz môžete sledovať na displeji vášho smartfónu z hociktorého miesta na svete.

Základné parametre: CMOS senzor s rozlíšením 1280 x 720 bodov (max. 25 FPS), 110° šírka záberu, 4x infračervený vysielač pre nočné videnie, senzor pohybu a zvuku, mikrofón, reproduktor, Wi-Fi 802.11 b/g/n, 2,5 GHz, slot pre microSD kartu, podpora pre iOS 7, Android 4.0, Windows 7 alebo Mac OS X 10.9 a vyššie, rozmery 121 x 70 x 70 mm, hmotnosť 94 gramov.

Obsah balenia: IP kamera, USB-microUSB kábel pre napájanie (2 m), napájací adaptér (5 V / 1 A), príručky, podstavec s nálepkou pre pripevnenie na hladký povrch alebo montáž do steny, skrutky.

Kamera nemá žiadnu batériu, celý čas teda musí byť pripojená do elektrickej siete alebo aspoň USB portu počítača. Creative dodáva obyčajný 1 A adaptér, ktorý môžete nahradiť akoukoľvek štandardnou nabíjačkou od mobilu. Do kamery totiž zasúvate bežný microUSB kábel.

Prvotnú inštaláciu vykonáte cez aplikáciu Live! Cam pre Android alebo iOS.

V aplikácii si pomocou e-mailu a hesla vytvoríte online účet. Ak je kamera v dosahu routera, ku ktorému je pripojený aj váš smartfón, aplikácia by ju mala do niekoľkých sekúnd nájsť. Ak nie, môžete skúsiť naskenovať jedinečný QR kód na jej podstavci. Každé pripojenie, aj to po obnovení napájania, je oznamované pomerne otravnými hláškami z reproduktora na zadnej strane. Snáď ich nebudete počúvať príliš často.

Na základnej obrazovke Live! Cam vidíte živý obraz z vašej kamery. Prípadne z viacerých, ak sa svoj dom rozhodnete pokryť niekoľkými takýmito IP očami. Možno poteší, že k čiernej kamere je dodávaný čierny kábel i adaptér. Pre bielu je k dispozícii biele aj príslušenstvo.

Pravý horný roh aplikácie slúži na správu nastavení každej kamery - najmä jej názvu, parametrov pripojenia k Wi-Fi a citlivosti (Close, Low, Medium, High) v položke "Security settings". Každý model IP SmartHD totiž môže reagovať na pohyb alebo zvuky v miestnosti, v ktorej je umiestnený. Neželaného návštevníka v dome alebo pohyb či plač dieťaťa potom uloží ako špeciálnu udalosť, označenú presným časom v položke Messages.

Po vybalení z krabice môžete sledovať len živé dianie zachytávané kamerou. Ak budete chcieť záznam posúvať späť a k časovým alarmom priradiť aj obraz, musíte do nej vložiť microSD kartu. Creative uvádza, že môže mať maximálnu kapacitu 32 GB, na ktorú zapisuje kontinuálnu 43-hodinovú slučku. Nám ale fungovala aj väčšia 64 GB karta. Pohybom alebo zvukom aktivované nahrávania môžu mať spolu viac než 50 hodín (tento údaj platí pre 32 GB úložisko).

Creative ako alternatívu k microSD kartám ponúka vlastnú cloudovú službu: aktivácia a uchovanie 30 dní záznamu stojí 6,99 € mesačne, za 180 dní nahrávok 41,94 € (6,99 eur / mesiac) a celý rok videa môžete mať za 81,88 € (6,82 eur / mesiac). Cloud si môže vyskúšať bezplatne na 1 mesiac.

Ak vám zlodej vezme kameru aj s microSD kartou, k záznamom sa už nijako nedostanete. V tomto má výhodu práve online úložisko.

Zo záznamov si môžete vytvárať vlastné skrátené nahrávky, prípadne fotografie, a tie potom uložiť do pamäte smartfónu pre ďalšie zdieľanie. Kamera dokáže prenášať aj zvuk. Oboma smermi. K obrazu si teda môžete zapnúť aj audio a pomocou intercomu sa z mobilu osobám či zvieratám na kamere prihovoriť. Kvalita zvuku je nevýrazná.

Obraz s HD rozlíšením je na tom lepšie. Nahrávky však sľubovaných 25 fps určite nemajú. Živý obraz aj záznamy sú trhané. Príjemným prekvapením sú zábery s automaticky aktivovaným nočným videním. No počítajte s tým, že kameru bude stále vidno. V tme si pomáha sústavou červených diód, a aj cez deň jej chod signalizuje jedna výrazná modrá LED-ka.

Výhody

+ cenovo dostupné a technicky nenáročné riešenie

+ magnetické prichytenie

+ možnosť online zálohy záznamu

+ aplikácia pre Android, iOS aj počítače (Windows, MacOS)

Nedostatky

- chýba záložný zdroj pri výpadku prúdu

- chýba možnosť zhasnúť informačnú LED

Orientačná cena: 67 eur (Alza.sk)

Záver

Viem si predstaviť využitie tejto kamery pre okamžitú kontrolu diania v niektorých častiach domu alebo ešte skôr v obchodoch, na čerpacích staniciach a v rôznych iných prevádzkach. V počítači si na displej dokážete vyviesť obraz až zo štyroch kamier naraz. Nahrávanie na SD kartu sprístupní mnoho hodín záznamu spätne. Páči sa mi hlavne kvalitný obraz v noci.

Podobné funkcie i cenovku ponúka aj Xiaomi Yi Home. Recenziu IP kamery čínskeho výrobcu si môžete prečítať v tomto článku.

Videorecenzia

Diskusia k článku:

Peter 21.02.2017 - 15:21

Nevedel by niekto zistit, kolko hodin/dni? by vydrzala tato kamera napajana z powerbanky? Dajme tomu, z plne nabitej 10 000mAH? Prip. napajanie solarnou nabijackou? Potreboval by som ju dat niekde, kde je problem s 230V...

Celá diskusia 1 príspevok