Poradňa: Hľadáme solídne mobily s tlačidlami. Existujú ešte?

Aký mobil vybrať mame, otcovi či starým rodičom? Dotykové ovládanie nemusí byť praktické pre každého. Dá sa ešte nájsť mobil s klasickým joystickom pre pohyb v menu, ideálne aj s Wi-Fi a slušným fotoaparátom?

Na smartfóny s veľkou dotykovou obrazovkou a softvérovou klávesnicou na displeji sme už všetci zvyknutí. Písanie na nich je dokonca rýchlejšie než na klasickej QWERTY klávesnici s vystupujúcimi tlačidlami. Svoje by o tom vedeli rozprávať napríklad vývojári v BlackBerry.

Vaši rodičia alebo starí rodičia si ale na kompletne dotykové ovládanie môžu zvykať len ťažko. V tohtotýždňovej Poradni sa preto pokúsime nájsť smartfóny, ktoré by ste im mohli darovať pod stromček. Nehľadáme jednoúčelové obludy pre seniorov s núdzovým tlačidlom, ale mobily držiace sa klasickej koncepcie.

Nájsť ich na trhu je dnes už problematické. Tlačidlové telefóny v aktuálnej ponuke e-shopov sú zväčša low-endy bez Wi-Fi a s maximálne 2 Mpix fotoaparátom.

Plnohodnotný operačný systém Android ponúka véčko LG Wine Smart. Z vonkajšej strany nemá žiadny displej, všetky informácie zobrazí iba 3,2-palcová obrazovka s HVGA rozlíšením 320 x 480 bodov po otvorení celej konštrukcie.

Je dotyková, smartfón sa ale aj tak pohodlnejšie ovláda päťsmerovým ovládacím centrom. Nechýbajú tlačidlá pre krok späť, domov a otvorenie ponuky multitaskingu.

Wine Smart nie je práve šprintér, jeho hardvér je pomerne slabý. Spoľahnúť sa musíte len na 1 GB RAM. Ešte horšie je na tom vnútorné úložisko. Má iba 4 GB, z ktorých si odkrojí aj samotný systém. Pamäťová microSD karta bude nevyhnutnosťou.

Zadávanie textu obsluhuje klasická alfanumerická klávesnica. Na internet sa pripojíte cez Wi-Fi alebo rýchle LTE siete. V zálohe je 3 Mpix fotoaparát a predná VGA kamera, obe ale majú len pevné ohnisko. Žiadny autofokus.

Táto "vyklápačka" pritom nie je práve lacná. Alza ponúkala niekoľko kusov za 113 eur, no teraz ju vyhľadávače nájdu iba za 249 €. Podrobnejšie sme o nej písali v samostatnej recenzii.

Emporia Smart je skôr mobilom pre seniorov, s velkými ovládacími tlačidlami. Po ich odklopení sa ale objaví klasický dotykový displej s 4,5-palcovou uhlopriečkou. K dispozícii je dokonca ovládací stylus. Ten dobre spolupracuje s upraveným operačným systémom Android 4.2.2. Nadstavbe bohužiaľ chýba slovenský jazyk.

Inak je Emporia vybavená dobre, má Wi-Fi, Bluetooth, GPS a fotoaparát s 8 Mpix rozlíšením. V našich e-shopoch na ňu musíte mať štastie, našli sme ponuky za približne 259 eur.

V ponuke slovenských operátorov aktuálne nájdeme aj dve klasiky bez dotykového displeja. Caterpillar Cat B30 stavia na imidži žltých stavbárskych strojov a sľubuje odolnosť voči nárazom, prachu a vode podľa certifikácie IP67. Nemá Wi-FI a maximom sú 3G dáta. Ponúkne ľahko ovládatelné svietidlo, Bluetooth, FM rádio a slot pre pamäťovú kartu. To pre prípad, že by ste z neho chceli počúvať MP3-ky.

Fotoaparát bude len núdzový, s rozlíšením 2 megapixelov. Cenníková cena B30 je približne 80 eur, k paušálu ho môžete mať aj za 1 euro.

Uzavretý operačný systém má aj Alcatel OneTouch 2045X. Ponúka alfanumerické tlačidlá, 2,4-palcový QVGA displej a 850 mAh batériu. Fotoaparát je slabučký, iba s VGA rozlíšením.

Jedinou výhodou môže byť pohotovostný režim až do 350 hodín a plná cena 29 eur.

Ak sa vám nechce pristupovať na žiadne kompromisy, v ponuke je stále aj BlackBerry Classic s BlackBerry OS 10. Ikonická kombinácia štvorcového displeja s hardvérovou QWERTY klávesnicou už neslávi predajné úspechy, ale hardvér neurazí ani v súčasnosti.

Obrazovka má rozlíšenie 720 x 720 bodov, batéria kapacitu 2515 mAh a operačná pamäť 2 gigabajty.

V štandardnej výbave nechýba Wi-Fi, LTE konektivita ani slušný 8-megapixelový fotoaparát. Mohutná konštrukcia s hmotnosťou 178 gramov vydrží nejeden pád a na dotykovom tlačidle pre pohyb v menu sa prakticky nemá čo pokaziť. Narozdiel od obyčajných joystickov. Na našom webe nájdete všetko, čo sa nám na BlackBerry Classic páčilo, aj všetko čo nám prekážalo. Orientačná cena je v súčasnosti 240 eur.

Výber tlačidlových mobilov s QWERTY alebo alfanumerickou klávesnicou rozhodne široký nie je. Najmä, ak chcete kvalitný fotoaparát aj Wi-Fi. Malé displeje ale pravdepodobne nebudú nástrojmi na celodenné surfovanie na webe, jeho absenciu teda môže nahradiť lacný dátový paušál.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil (napríklad Dual SIM s uhlopriečkou do päť palcov či odolný mobil s čo najlepším fotoaparátom), napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme formou takéhoto článku.

Diskusia k článku:

Manobb 03.12.2016 - 11:28

Pravdu máte, solídny a funkčne vybavený tlačítkový telefón dnes už asi zákazník nezoženie. Preto aj ja som sa rozhodol kúpiť si tlačítkový telefón (véčko) iba ako záložný fón, u ktorého vyžadujem najmä jeho čo najmenšie rozmery a relatívne solídnu výdrž batérie. Preto som si kúpil ALCATEL one touch 1035D a jeho rozmery umožňujú nosiť ho v prednom malom vrecku rifiel, keďže jeho veľkosť sa rovná veľkosti kreditky (45 x 93 x 16,5 mm). Má aj notifikačnú LED, takže aj bez jeho otvárania vidím, že sa počas mojej neprítomnosti udialo (SMS alebo neprijatý hovor). Cena do 30 € je tak akurát, v bielej farbe dokonca vyzerá aj celkom dobre v porovnaní so šedou variantou.

Lenka Ivančíková03.12.2016 - 11:37 Trvalý odkaz

Hladam tlacidlovy telefon pre moju mamu. Mala Nokiu Asha 210 s qwerty, Wi-Fi a slusnym fotakom. Utopila ho, co horko olutovala, pretoze cenovo porovnatelna nahrada na trhu nie je. Mala som vyhliadnute LG Wine Smart v cervenom, no uz je vypredany. Vecko najskor nechcela, pretoze s vonkajsim displejom uz asi neexistuje a ona by chcela prijat hovor vyklopenim, ale najskor chce vidiet, kto vola. Smola. V Nokii pouzivala net cez Wi-Fi, Facebook, citala spravy. V cenovom strope do 130 eur nic podobne nekupi.

insania03.12.2016 - 12:41 Trvalý odkaz

Blackberry classic stoji od 300 viac. Ale doporucil by som dopredaj Q5 alebo trosku lepsi Q10.
Pred tyzdnom som natrafil na super cenu, bestcena mala Q5 tusim za 60 eur ale teraz uz je za 90.
V kazdom pripade Q5 aj Q10 maju BBOS 10. Stabilny OS aj ked nema vsetky aplikacie ako android

Lenka Ivančíková03.12.2016 - 13:00 Trvalý odkaz

bestcena je presne ten shop, ktory obchadzam oblukom. :) ale vdaka za tipy.

Manobb03.12.2016 - 14:00 Trvalý odkaz

Lenka, drahší mobil by som si ako prvý MT cez ten e-shop určite nekúpil, ale práve nejaký low-end by som asi skúsil, ak by ich cena bola výrazne nižšia oproti iným "zabehnutým e-shopom".

Paradoxne nemajú zlé recenzie, sú dokonca e-shopom 2015 - Finalista, a to nie je zase hocijaká nálepka.

Celá diskusia 11 príspevkov