Ľahký život s BlackBerry Classic

Recenzia smartfónu s hardvérovou klávesnicou s trackpadom, pevnou konštrukciou, možnosťou inštalovať Android aplikácie a výborným displejom.

Vďaka spoločnosti Telekom som si počas jedného mesiaca mohol vyskúšať, aké je to fungovať s mobilným telefónom kultovej značky BlackBerry. Je to zároveň prvé BlackBerry v mojich rukách, a tak som bol zvedavý najmä na prechod z inej platformy a rýchlosť zvykania si na nové veci. Svoje skúsenosti som rozdelil do dvoch článkoch, v ktorých sa pozriem na výhody a nevýhody života s týmto telefónom/platformou. Počas mesačného používania som si nemusel všimnúť všetky výhody a nevýhody, budem teda rád, ak skalní fanúšikovia produktov BlackBerry v diskusii doplnia svoje postrehy, prípadne tie moje možno potvrdia alebo vyvrátia. Tak poďme na to. Začneme s pozitívnymi zisteniami. Tie negatívne som opísal v článku Ťažký život s BlackBerry.

ikona

Základné info: BlackBerry ClassicBiznis smartfón s hardvérovou QWERTZ klávesnicou, 3,5'' displejom s pomerom strán 1:1 a rozlíšením 720 x 720 bodov, OS BlackBerry 10, dvojjadrovým procesorom, 8 Mpix fotoaparátom, podporou LTE, NFC a 2 515 mAh batériou.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Konštrukcia, dizajn

Nemá zahnutý displej, ani zahnutú konštrukciu, ani telo zo špeciálneho materiálu a predsa je iné. Ak by som v dnešnej dobre chcel vytŕčať z radu, siahol by som zrejme po smartfóne tejto značky. Ideálne rovno po modeli Passport s telom netradičných rozmerov. Na BlackBerry Classic sa mi páči jeho tradičný uhladený a reprezentatívny štýl, ktorý výborne dopĺňa poctivo zložená konštrukcia. Áno, mám v ruke pomerne skladný telefón s hmotnosťou atakujúcou hodnotu 180 gramov, no vôbec mi to neprekážalo. Za tak dobrý pocit z pevnosti konštrukcie to stojí. Hardvérová klávesnica si už tradične vyžiadala širšie prevedenie než je to u bežných dotykových smartfónov, no ani to mi nevadí. Aj pri držaní v jednej ruke som bez problémov dočiahol na protiľahlý okraj.

Pevnosť konštrukcii dodáva oceľový lem po stranách telefónu. Vzadu som si zasa nevedel vynachváliť pogumovaný povrch s textúrou, vďaka ktorému sa telefón v ruke vôbec nešmýka a manipuluje sa s ním veľmi isto. A vôbec nezachytáva odtlačky.

Prvé nastavenie telefónu

Počas prvého nastavenia telefónu ma nezaskočilo nič netradičné. Nastavenie bolo zrozumiteľné a pomerne jednoduché. Podobne ako u ostatných platforiem, tak aj v BlackBerry si vytvárate konto. Vytvorenie BlackBerry účtu bolo jednoduché, následne bolo potrebné iba cez webový link účet potvrdiť. Okrem neho som si počas prvých minút nastavil aj účty služieb Gmail, Outlook, LinkedIn a Facebook. Pri Gmaili som si veľmi pochvaľoval automatickú synchronizáciu kontaktov a obsahu kalendára.

Podobne ako na androidoch či iPhonoch. Takže to, čo vidím v prehliadači alebo v smartfóne s operačným systémom Android som mal v priebehu pár sekúnd aj v telefóne BlackBerry. Synchronizoval sa aj obsah ďalších účtov. V kalendári som tak našiel napríklad aj najbližšie udalosti na Facebooku.

Prvé kroky pri nastavovaní sprevádzajú aj inštruktážne ukážky. Poviem to takto: ukážky sú tak detailne opísané, že ich pochopí aj úplný technologický antitalent. Na môj vkus teda až príliš detailné. Zoznámite sa tu so základnými pohybmi v prostredí, gestami a funkciami jednotlivých klávesov.

Displej

Veľkosť displeja s netradičným pomerom strán 1:1 mi bohato stačila. Či už na pohodlné prezeranie webu, vybavovanie e-mailov alebo chatovanie s priateľmi. Na 3,5 –palcovej uhlopriečke ponúka Classic jemné rozlíšenie 720 x 720 bodov. Multimediálny obsah aj text sú zobrazené jemne a nie je vidieť žiaden raster. Displej je dotykový a jeho reakcie sú výborné. Za najväčšie plus považujem jednoznačne výbornú čitateľnosť displeja na slnku. BlackBerry je skrátka pracovný nástroj ako sa patrí a nesklame vás pri žiadnych svetelných podmienkach. Čitateľnosť je jedna z najlepších, s akými som sa v poslednej dobre stretol. Na slnku vidím všetko, displej nezachytáva odtlačky a nie je lesklý. Tu dávam BlackBerry jednotku s hviezdičkou.

TrackPad a hardvérová klávesnica

Drvivú väčšinu úkonov som na telefóne obslúžil pomocou výbornej klávesnice a mimoriadne návykového a presného TrackPadu. Okrem posúvania sa v prostredí som TrackPad používal najmä pri skrolovaní webových stránok. Platí však, že ním viete ovládať takmer všetko. Poloha TrackPadu/ukazovateľa na obrazovke je zvyčajne vysvietená namodro. Dlhším podržaním na odkaze vo webovom prehliadači sa mi automaticky sprístupní možnosť otvoriť odkaz na novej karte, zdieľať, otvoriť v inej aplikácii a mnoho ďalších zaujímavých ponúk. Veľmi šikovné je aj kopírovanie textu pridržaním klávesu Shift a následným označením textu pomocou trackpadu. Rýchle a návykové.

Na písanie na hardvérovej klávesnici som si zvykal asi dva dni. Následne už bolo písanie veľmi rýchle a takmer bez preklepov. Tlačidlá majú dobrý zdvih a ich stláčanie je isté. Nechýba im ani podsvietenie, ktoré sa zíde najmä v noci. Výhodou hardvérovej klávesnice je to, že sa nikam neskrýva a je k dispozícii ihneď. A je to cítiť. Po odblokovaní telefónu (možno použiť aj klávesovú skratku E + enter) môžem hneď zadávať text. Vtedy sa automaticky spustí Asistent, ktorý prehľadáva na viacerých miestach v telefóne, prípadne ponúkne vyhľadanie daného textu v rôznych webových prehľadávačoch.

Po mesiaci používania je to pre mňa jedna z najhodnotnejších funkcií. Odblokujem telefón, na klávesnici hneď zadávam www.fony.sk a po zlomku sekundy už mám otvorený prehliadač s našou stránkou. Drvivú väčšinu webových adries som zadával práve týmto spôsobom a samotnú aplikáciu prehliadača som spustil iba párkrát. Z tohto miesta som vyhľadával aj kontakty, nastavoval budíky alebo spúšťal hudbu. V androidoch Google funkciu vyhľadávania veľmi nepoužívam, no tu som na ňu nedal dopustiť.

Veľa klávesov predstavuje aj veľa možností nastaviť si rýchle spúšťanie aplikácií ich podržaním alebo rýchlu voľbu kontaktov. Kvôli prehľadnosti a ľahšiemu zapamätaniu som však použil iba zopár. Napríklad dlhším podržaním klávesu K som zablokoval telefón, podržanie tlačidla L spustilo kalendár a podobne.

Systém

To, že ide o trochu iný systém, než sú ostatné, zistíte už pri prvom zapnutí. Telefón sa v porovnaní s konkurenciou zapína výrazne dlhšie. Nie je to však chyba. Počas tejto doby sa kontrolujú všelijaké zabezpečenia, šifrovania a ďalšie vecičky, ktoré k pracovnému nástroju patria. Následne zadávam PIN kód na hardvérovej klávesnici a som v prostredí. Počas úvodných minút používania prichádza notifikácia o aktualizácii operačného systému na verziu 10.3.2.2474. Dávam ju stiahnuť, následne inštalovať a telefónu sa venujem až po tom. Prvé, čo si človek všimne sú domáce obrazovky prostredia. Tá prvá patrí miniatúram posledných aktívnych aplikácií. Po pár dňoch používania prichádzam na dve pozitívne zistenia. Miniatúry niektorých aplikácií sa dokážu premeniť na akési widgety.

Ak napríklad odídete z aplikácie počasia, jej miniatúra sa po chvíli premení na pekný widget s informáciou o aktuálnej teplote. Podobne sa vie zmeniť miniatúra kalendára, tá zobrazuje najbližšie udalosti a napríklad aj aplikácia Hodiny. V prvom riadku miniatúr som si nechal aktívne vždy počasie s hodinami. Druhé pozitívne zistenie sa týka rýchlosti prepínania medzi poslednými spustenými aplikáciami. Nič sa tu nanovo nenačítava a práca s viacerými oknami je veľmi rýchla. Aplikácie zobrazené v miniatúre v podstate stále bežia na pozadí. To sa mi potvrdilo pri spustení videa v službe YouTube v internetovom prehliadači. Aj po opustení prehliadača pomocou červeného tlačidla pod displejom hudba stále hrala.

BlackBerry Hub

Podľa mňa jedna z najlepších súčastí operačného systému od BlackBerry. Z obrazovky miniatúr sa potiahnutím doprava dostávam na miesto, kde nachádzam všetko podstatné. BlackBerry Hub združuje viacero účtov a všetku komunikáciu zoraďuje chronologicky. Spočiatku som bol skeptický, či predsalen takéto zobrazenie nebude trochu mätúce, no po pár dňoch už naň nedám dopustiť. V Hube som mal pridané účty služieb Gmail, Outlook, LinkedIn, Facebook a okrem nich sa na tomto mieste zobrazuje aj história hovorov, správ a ďalších notifikácií. Okrem upozornení z Facebooku slúži Hub aj ako náhrada Messengera. Aj keď je pravdou, že v trochu oklieštenej verzii.

V BlackBerry Hube viete filtrovať obsah podľa priority a taktiež podľa jednotlivých kanálov. Napríklad pri rozkliknutí Gmailu sa viete dopracovať aj k jednotlivým zložkám odstránených správ, rozpracovaných, nevyžiadanej pošte a ďalším. Hub je nabitý viacerými zaujímavými funkciami, ktoré vám zjednodušia používanie. Napríklad po opustení správy alebo notifikácie sa v pravej časti automaticky zobrazí možnosť odstránenia, prípadne odpovedania. Ďalšou užitočnou funkciou je zobrazenie všetkých príloh zo všetkých účtov na jednom mieste.

O prijatej notifikácii informuje veľká notifikačná dióda nad displejom. Okrem nej som si aktivoval aj rozsvietenie displeja pri prijatom upozornení. V tejto kombinácii by sa vám nemalo stať, že si upozornenie nevšimnete. Priamo zo zablokovanej obrazovky sa kliknutím na upozornenie viem rýchlo dostať do danej aplikácie.

Možnosť inštalovania Android aplikácií

Okrem aplikácií z obchodov BlackBerry World a Appstoru od Amazonu je možné do telefónu nainštalovať aj Android aplikácie. Určite je to pozitívna správa, no realizácia môže byť občas nie najkomfortnejšia, prípadne aplikácia nemusí byť podporovaná. Na možnosti inštalovania Android aplikácií sa preto pozrieme v článku Ťažký život s BlackBerry Classic.

BlackBerry Blend a Link

Zaujímavé aplikácie Blend a Link umožňujúce prepojenie smartfónu a PC a uľahčenie práce sa mi žiaľ ani na druhý pokus nepodarilo rozbehať na mojom PC. Preto budeme radi, ak sa s nami v diskusii pod článkom podelíte o vaše skúsenosti.

ikona

Recenzia: Ťažký život s BlackBerry ClassicRecenzia biznis smartfónu s OS BlackBerry 10, hardvérovou klávesnicou a slušným 8 Mpix fotoaparátom, ktorý má nielen výhody, ale aj zopár obmedzení.

Orientačná cena: 365 €

Záver

S BlackBerry Classic som si užil pár týždňov, počas ktorých som postupne zisťoval pozitíva a negatíva tohto telefónu a operačného systému. Kúpil by som si ho? Áno, ale iba ak by som hľadal spoľahlivý pracovný stroj s výborným trackpadom, ešte lepšou klávesnicou a dizajnom, ktorý stále láka. Tým, že väčšinou používam ostatné operačné systémy, ktoré sú zamerané skôr na multimédia a sociálne siete, som nedokázal naplno využiť potenciál zaujímavého systému a viacero vecí mi tu chýbalo.

Za zapožičanie smartfónu ďakujeme Telekomu!

Diskusia k článku:

Piatro 27.12.2015 - 01:03

Používam BlackBerry Classic cca pol roka a neviem ho vynachváliť. Baterka mi bežne vydrží 2 dni. Perfektná je aj funkcia ak pri zablokovanej klávesnici potiahneš prst z horného kraja displeja tak sa aktivuje profil "ložnice". Zapne sa úsporný režim , vypne mi všetky zvuky, okrem notifikačnej Led diódy (používam to každú noc, aby ma pri spánku nič nerušilo). Odblokovanie nie je E a enter ale U a enter. Na notifikačnú Led používam HUB++ LED ktorá po odblokovaní neprestane blikať, až keď nakuknem do hubu. To ma aj dosť štvalo na začiatku, že keď som mal nejaký prijatý email/ sms/ neprijatý hovor a nemal som na to práve čas, tak po odblokovaní ma už LED na to neupozorňovalo. Do článku by som ešte doplnil, že menu a celý systém je v českom jazyku, ale nie je to až taký problém, lebo na klávesnicu si viete nastaviť slovenčinu s predikciou a ešte jeden jazyk. Pri písaní sa prepína vstupný jazyk s alt+enter, podobne ako na PC. Čo sa týka BlackBerry blend, tak mne ide bez problémov a používam ho takmer denne, ak si doma telefón odložil niekam,tak cez blend viem odpisovať na BBM, emaily, sms priamo z notebooku (musí byť telefón a notebook na rovnakej WiFi). Škoda, že sa nedá aj volať z notebooku, tak ako to ma jablková konkurencia. Viem, že 1 mesiac nie je veľa na testovanie telefónu, ale ja by som určite ešte zopár vecí vyzdvihol. Napríklad celkom hlasné slúchadlo a vynikajúce tlmenie okolitého hluku, bez problémov sa dorozumiete aj počas diskotéky a aj druhá strana počuje iba vás (mám to oskúšané). Telefón má samozrejme aj svoje nevýhody, ale tie nebudem teraz prezrádzať, kým si neprečítam aj druhý článok. Trocha som sa rozpísal, tak už teda končím.

Richard Hombauer27.12.2015 - 14:17 Trvalý odkaz

Piatro, perfektne postrehy! Ceska lokalizacia bude spomenuta v zajtrajsom clanku. :)

ondrakomous27.12.2015 - 15:20 Trvalý odkaz

aplikace stahnete na www.apk4fun.com pres prohlizec v telefonu, staci povolit instalace z neoverenych zdroju, nevim presnou formulaci toho kecu. ONE klick a das install primo do mobilu, nepotrebujes zadny root apod. jede to primo, takze to neni vubec slozity, jak pisete, vetsina aplikaci slape jak hodinky, nefunguje pouze provazani s google uctem a nejde nastavit opravneni. tohle je celkem overeny zdroj pro download, jinak stahuji pres linky ze zippyshare. blackberry OS ma okopirovany gesta z meega, to stejny sailfish os, sailfish vytvareli lidi, kteri primo delali na meegu, jinak nokia by mela meego ozivit v roce 2016, teda minimalne ja s tim pocitam. na BB je hodne zkratek, hlavne jde vytvaret i vlastni zkratky. jinak s vetsinou veci v recenzi souhlasim.

tom4as28.12.2015 - 15:03 Trvalý odkaz

Ešte by sa žiadalo dodať, že veľmi dobré sú pokročilé interakcie, kde sa dá nastaviť: rozsvietenie displeja zdvihnutím BB zo stola, preklopením displejom dole sa dá stlmiť zvuk alebo aj šetriť energiu, alebo aktívny režim pri držaní, teda displej nezhasne, aj keď prejde dopredu nastavená doba.
pri úspornom režime sa okrem pevných nastavení (zníženie jasu displeja, nezapínanie displeja pri oznámeniach a zhasnutí displeja po 30 sek) dajú pridať aj iné (limit max.výkonu procesora, vypnutie pokročilých interakcií, dátových služieb či určenia polohy)
BB protect zasa nedovolí bezpečnostné vymazanie (WIPE, teda istú formu hard resetu) ak nezadáte BB ID. Ukradnutý mobil teda zostane pre zlodeja len ťažítkom.
pri aplikáciách vytvorených pre BB sa dajú nastaviť ich povolené oprávnenia
samostatnou kapitolou je BB Mesenger (je navyše dostupný aj pre iné operačné systémy)
výhodou sú aj aktívne puzdrá, kde sa dá nastaviť, ako sa má mobil v ňom správať (prijať hovor vytiahnutím z puzdra, resp. zložiť hovor vsunutím do puzdra

ondrakomous28.12.2015 - 16:14 Trvalý odkaz

tom4as tak to bylo vycerpavajici, blackberry protect je super. dobre zes to vzpomnel.

Celá diskusia 10 príspevkov