Update: prechod z Huawei P8 Lite na Huawei P9 Lite

Huawei P8 Lite sa veľmi rýchlo stal bestsellerom. Mnohí z jeho majiteľov možno uvažujú, akým smartfónom ho nahradiť. Prečo je nástupca P9 Lite viac než dobrou voľbou a čo všetko sa zmenilo k lepšiemu či horšiemu?

Vzhľad oboch modelov je podarený, pé deviatka však zaujme reprezentatívnejším dizajnom. Oba telefóny sa pýšia kvalitnou unibody konštrukciou, novšia P9 Lite je na tom predsa len o niečo lepšie. Telo má po stranách kovový lem, ktorý zlepšuje celkový dojem zo smartfónu. Nedochádza tak k žiadnym občasným nepríjemným zvukom spôsobeným plastovou konštrukciou. Kvalitu prevedenia sme chválili aj v júlovej recenzii.

Huawei P9 Lite

Oproti predchodcovi povyrástla P9 Lite iba nepatrne. Môže za to nárast uhlopriečky z 5 palcov na 5,2 palca. Je to malá zmena a pri bežnom používaní si tento rozdiel ani neuvedomíte. Oveľa dôležitejšia je zmena rozlíšenia. IPS displej v P8 Lite mal len HD rozlíšenie 720 x 1280 pixelov, tým pádom oslovoval skôr menej náročných používateľov. V novšom modeli má displej už Full HD rozlíšenie 1080 x 1920 bodov. Na danej uhlopriečke je rozlíšenie úplne dostatočné a považujem to za významné medzigeneračné vylepšenie. Zlepšili sa aj jeho ostatné vlastnosti. P9 Lite už nemá taký problém s odrazmi, skvalitnili sa pozorovacie uhly, vernosť farieb i čitateľnosť v exteriéri. Vysoký lesk obrazovky patril v recenzii P8 Lite medzi hlavné negatíva inak vydareného modelu.

Novinka prináša aj niečo navyše. Poteší vás režimom ovládania displeja v rukaviciach, ten sa vám v najbližších mesiacoch bude hodiť. Za zmienku stojí aj možnosť zmenšenia prostredia pre používanie jednou rukou, či úprava teploty farieb displeja. P9 Lite tak považujem za jednoznačného víťaza v porovnaní s predchodcom.

O vyšší výkon v novinke sa postaral čipset Hisilicon Kirin 650. Zahŕňa osemjadrový procesor, v ktorom sú štyri jadrá taktované na 2 GHz, zvyšné štyri na 1,7 GHz a grafický procesor Mali-T880. P8-čka Lite má taktiež osemjadrový čipset, ale staršiu verziu - Hisilicon Kirin 620 s grafickým procesorom Mali 450-MP4. No nezabúdajme, že silnejší čipset si musí poradiť aj s dvojnásobným rozlíšením displeja.

Huawei P8 Lite

Obidva modely využívajú 2 GB operačnú pamäť a 16 GB vnútorné úložisko, ktoré sa dá jednoducho rozšíriť pamäťovou kartou. Výmena čipsetu za novší a výkonnejší určite nie je zanedbateľná, aj keď v ostatnom sú si oba modely rovné. Môžeme tak povedať, že výkonovo má P9 Lite opäť navrch, čo môže byť ďalším dôvodom na prechod z minuloročnej verzie.

Fotoaparát patril v P8 Lite k tým lepším v strednej triede. Oba fotoaparáty majú zhodne 13 megapixelov, svetelnosť f/2.0 a dokážu nahrávať video vo Full HD rozlíšení. V P9-tke Lite došlo k miernym vylepšeniam, navyše prostredie fotoaparátu je doplnené o nočný režim a hviezdnu oblohu. Nedá sa tu zaprieť inšpirácia drahšou P9-tkou, čo je len dobré. P9 Lite má klasický LED blesk, zatiaľ čo P8-čka Lite mala duálny LED blesk, čo síce nie je podstatná strata, ale aspoň v tomto má možno P8-čka Lite jednu malú výhodu. Predná kamera si polepšila v rozlíšení, z piatich megapixelov narástlo na osem. Pre fanúšikov selfie možno práve to rozhodne o prechode na P9-tku Lite.

Huawei P9 Lite

Veľkú výhodu nadobudol novší model P9 Lite vďaka čítačke odtlačkov prstov. Nachádza sa na zadnej strane pod hlavným fotoaparátom. Podľa slov z našej recenzie funguje veľmi spoľahlivo, rýchlo, a odtlačok prsta sníma v ľubovoľnom smere priloženia. Je to praktický pomocník a slúži nielen na odomykanie smartfónu. Prostredníctvom čítačky môžete napríklad listovať v galérií alebo vysunúť lištu so skratkami. Čítačku vnímam ako ďalšie podstatné plus pre P9 Lite.

Batéria narástla z 2200 mAh u P8-čky až na 3000 mAh u P9 Lite. Tento nárast kapacity je u novšieho modelu rozhodne cítiť. Aj keď batéria pri náročnom využívaní nevydrží plné dva dni, môžete smartfón plnohodnotne využívať jeden deň a nebáť sa, že už po pár hodinách budete hľadať nabíjačku. Spomenúť musím pomalšie nabíjanie u P9 Lite. Ak nabíjate váš telefón v noci, nebude to pre vás problém. Vzhľadom na vyššie rozlíšenie displeja a výkonnejší procesor je väčšia batéria u P9-tky Lite rozhodne potrebná.

Huawei P8 Lite

Nielen majitelia Huawei P8 Lite dôverne poznajú používateľskú nadstavbu Emotion IU. Rovnaká nadstavba figuruje aj v P9-tke Lite. Dostupné sú široké možnosti prispôsobenia, využiť môžete motívy, ťahom zospodu vysuniete lištu pre rýchle spustenie svietidla či kalkulačky a rôzne ďalšie vychytávky. To všetko vám šikovne spríjemní každodenné používanie smartfónu za predpokladu, že vám nevadí mať všetky aplikácie umiestnené na domácich obrazovkách. Menu aplikácií tu totiž nenájdete. Po aktualizácií P8-čky Lite beží v oboch smartfónoch Android Marshmallow 6.0 s používateľskou nadstavbou EMUI vo verzii 4.1.

Záver

Verím, že toto krátke porovnanie modelov a zhrnutie zmien vám sa pomôže rozhodnúť. Pre mňa osobne by to novinka vyhrala vďaka vylepšenej konštrukcii s kovovým lemom, jemnejšiemu displeju, praktickej čítačke odtlačkov prstov a hlavne väčšej batérii.To všetko sú príjemné plusy, cena P9 Lite pritom oproti P8-čke Lite výrazne nenarástla.

Diskusia k článku:

Braňo 11.11.2016 - 22:30

P8 lite som nemal ale s P9 lite som úplne spokojný. Veľmi rýchli a super výdrž. P10 budem mať určite ...

Andrej11.11.2016 - 22:41 Trvalý odkaz

Slabe su radšej by som honor 8 chujaweii ma taky divny displej slaby honor 8 je krajši a ma aj infra port

JB12.11.2016 - 09:17 Trvalý odkaz

Na P9 lite nejde nalepit temperované sklo.Zkoušel jsem už 2 typy 0,33 mm a 0,2 mm a stále v dolní oblasti kolem loga Huawei se sklo nepřilepí. Citlivost zamykacího tlačítka je hrozně velká, stačí letmý dotek a okamžitě se rozsvěcuje display. Zatím velké zklamání z dílenského zpracování.

LOL13.11.2016 - 13:09 Trvalý odkaz

Zx604 ano, dost velka seria P9 lite kusov ma na displeji vadu, kedy je v spodnej casti zvlneny (vidno pri ostrom naklone oproti svetlu) a sklo v tej casti nedrzi. Novsie dodavky uz tu chybu maju odstranenu a displej je rovny, ale pri nakupe z eshopu aj tak nevies, ktory kus dostanes. Otazne je, ako sa k tomu postavi servis, ci to je reklamovatelne, alebo nie. Je dost mozne, ze to robia aj naschval. Podobny problem mal aj minulorocny P8 na vela kusoch.

Celá diskusia 4 príspevky