Huawei P9 Lite - v Shenzhene na vavrínoch určite nezaspali

Recenzia 5,2'' androidu, ktorý prináša jemný Full HD displej, dostatok výkonu, kvalitnú konštrukciu, prepracované prostredie EMUI a dobrý fotoaparát.

Minuloročná odľahčená verzia vlajkovej lode Huawei sa ešte aj dnes teší veľkej obľube. Niet sa čomu čudovať. Spoločnosť k nám z čínskeho Shenzenu priniesla dobre vybavený smartfón za dostupný peniaz, ktorý navyše vyzeral k svetu. Úspech dua, vlajkovej lode a jej lite verzie, by chcel Huawei zopakovať aj tento rok. Na vybavenejšieho súrodenca sme sa už pozreli, a tak nastal čas prevetrať aj dostupnejšiu verziu. Cena v porovnaní s minuloročnou lite verziou mierne poskočila, ale opodstatnene. Rozdiel je cítiť už na prvý dotyk.

ikona

Základné info: Huawei P9 LiteNástupca úspešného modelu P8 Lite prináša 5,2'' Full HD displej, osemjadrový procesor Kirin 650, až 3 GB RAM, OS Anroid 6.0 s nadstavbou EMUI 4.1, snímač odtlačkov, 13 Mpix fotoaparát a 3 000 mAh batériu.

Po kliknutí na obrázok sa zväčší do popredia. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Veľké plus dávam Huaweiu za použitie kovového lemu po stranách. Telefón pôsobí hodnotnejšie a smelo by sme ho mohli postaviť vedľa konkurencie z vyššej strednej triedy. Zlepšenie vidím aj na zadnej stene. Plast ostal, no vyzerá viac k svetu než na predchodcovi. Bočný kovový lem ešte pochválim za zabrúsené hrany, vďaka ktorým telefón výborne padne do ruky a pohodlne sa s ním manipuluje. Unibody konštrukcia je špičkovo zložená a ani pri silnejšom zovretí v ruke sa nepodvolí. Na výber je biela, čierna a zlatá verzia. Nami testovaná biela verzia vyzerá vkusne, no najviac zvedavých pohľadov si zrejme uchmatne tá zlatá.

Ruka v ruke s mierne zväčšeným displejom ide aj pár milimetrov navyše na dĺžku a šírku. Hrúbka s hodnotou osem milimetrov ostala. Rozmerovo nemám modelu P9 Lite veľmi čo vyčítať. Okraje po stranách displeja nie sú veľmi široké, no nedajte sa oklamať. Okrem okrajov tu máme aj čierny lem okolo displeja, ktorý si všimnete až po jeho rozsvietení.

Nevyzerá to však zle a koniec koncov, rovnaký lem má aj drahšia pé-deviatka. Telefón sedí v ruke dobre a pracovalo sa mi s ním isto. Pochváliť treba aj mierne drsné prevedenie zadnej steny, ktorá sa isto usadí aj na nerovnom povrchu, napríklad peňaženke počas obeda. Konštrukcii ako takej naozaj nemám čo vytknúť. Jedno otravné mínus sa však predsa len našlo. Vibračný motorček ukrytý vo vnútri vibruje dosť silno a najmä hlasno. Vibrácie je tak viac počuť než cítiť.

Prvky v bočných stenách sú rozložené rozumne. Tlačidlo napájania nájdeme približne v strede pravej steny, kde je dobre dostupné a ľahko nahmatateľné aj poslepiačky. Nad ním sa usadilo tlačidlo ovládania hlasitosti. V protiľahlej stene sa nachádza iba šuplík pre microSD a nanoSIM kartu. V slovenských obchodoch môžete nájsť aj dual SIM verziu, v ktorej namiesto microSD karty môžete vložiť druhú nanoSIM kartu. Stratíte tak ale možnosť rozšíriť interný úložný priestor s kapacitou 16 GB, z ktorých je pre používateľa dostupných približne 10,3 GB.

Vlajková loď P9 sa už môže pochváliť microUSB konektorom typu C, pri Lite verzii sa siahlo ešte po klasickom microUSB konektore. To však vôbec nevadí. Viac zamrzí chýbajúca podpora pripojenia externých zariadení cez redukciu USB OTG. Nálada ale v zapätí opäť stúpa. Vedľa microUSB konektora nájdeme slušne hrajúci hlasný reproduktor, ktorý ani pri vyššej hlasitosti nespôsobuje rezonovanie konštrukcie. Kvalita zvuku je v porovnaní s ostatnými mono reproduktormi smartfónov nižšej strednej triedy nadpriemerná. Vedľa microUSB konektora nájdeme aj druhú mriežku, no tá ukrýva iba mikrofón.

V porovnaní s drahším bračekom sa notifikačná dióda presunula z mriežky slúchadla do priestoru vedľa neho. Tento krok rozhodne vítam. Osamotená dióda na P9 lite je lepšie viditeľná. Okrem toho ju pochválim aj za upozorňovanie viacerými farbami.

Ďalším výrazným generačným vylepšením je osadenie čítačky odtlačkov prstov do zadnej steny. Funguje veľmi spoľahlivo, rýchlo, a odtlačok prsta sníma v ľubovoľnom smere priloženia. Najpohodlnejšie je pridať si v nastaveniach oba odtlačky ukazovákov. Celkovo môžete pridať až päť odtlačkov. Okrem pohotových reakcií musím čítačku pochváliť aj za rozšírené využitie. Potiahnutím po čítačke vo vertikálnom smere viete vysúvať a zasúvať lištu so skratkami, v horizontálnom smere zasa listovať obsahom v galérii. Podržaním na čítačke môžete snímať fotografie, zdvihnúť hovor alebo zastaviť budík.

Ak sa výrobca rozhodne umiestniť čítačku odtlačkov do zadnej steny, očakával by som aj prítomnosť funkcie rozsvietenia displeja dvojitým poklepaním. Nie vždy sa mi chce telefón zodvihnúť, prípadne nahmatať tlačidlo napájania naboku. Na túto funkciu sa však zabudlo. Zabudlo sa na ňu ale aj pri vlajkovej lodi, a tak namiesto výčitky ide iba skôr o konštatovanie.

Displej môžem iba chváliť. Z HD rozlíšenia na P8 Lite sa pri P9 Lite poskočilo na jemné Full HD rozlíšenie. Páčia sa mi verne zobrazené farby, dobré pozorovacie uhly a dobrá čitateľnosť na priamom slnku. Samozrejme, nechýba ani automatická regulácia jasu, ktorá pracovala spoľahlivo a pohotovo. Zo zaujímavých funkcií spomeniem režim ovládania displeja v rukaviciach, úpravu teploty farieb a najmä možnosť zmenšenia prostredia potiahnutím po spodnom riadku softvérových tlačidiel doprava alebo doľava. Zmenšené prostredie bude ľahšie skrotiteľné v situáciách, kedy máte voľnú iba jednu ruku a prehmatávanie je nepohodlné, napríklad počas šoférovania. Áno, vieme, že sa to nesmie.

Šikovnou funkciou je aj úprava softvérových tlačidiel v spodnej časti obrazovky. Hľadajte ju v ponuke Inteligentná pomoc. Okrem zmeny umiestnenia šípky späť si k trojici tradičných tlačidiel viete pridať aj tlačidlo pre otvorenie panelu upozornení.

Pri výbere hardvéru siahol Huawei opäť po čipsete z vlastnej továrne, konkrétne po Kirine 650. Tvorí ho osemjadrový procesor, pričom štyri jadrá sú taktované na 2 GHz, zvyšné štyri na 1,7 GHz a grafický procesor Mali-T880. V benchmarku AnTuTu sme namerali 52 939 bodov, čo je určite slušná hodnota. Dostatočná dávka výkonu utiahne aj náročnejšie hry, napríklad Real Racing 3, ktorý som si občas zahral. Pri Asphalte 8 som však stále stroskotal iba na úvodnej obrazovke s logom spoločnosti. Možno bola chyba v telefóne alebo si chipset skrátka s touto hrou nerozumie. Ak už vlastníte P9 Lite, budeme radi, ak sa s nami podelíte o skúsenosti v diskusii. Náročnejšie používanie zvláda konštrukcia dobre a ani pri dlhšom nepretržitom používaní sa výrazne neprehrieva. Za zvýšenou teplotou v hornej časti zadnej steny boli skôr extrémne podmienky vonku.

Medzi konektivitou nájdeme podporu sietí štvrtej generácie, či NFC na prepojenie alebo komunikáciu s ďalšími zariadeniami. Huawei si opäť zaslúži pochvalu za možnosť podrobne nastaviť prístup k mobilným dátam podľa jednotlivých aplikácii. Túto funkciu som si pochvaľoval aj v zahraničí, kde som povolil prístup k dátovému roamingu iba pár vyvoleným aplikáciám. Čo sa týka bezdrôtového pripojenia cez Wi-Fi, pripojenie bolo stabilné a nevšimol som si žiadne podozrivé správanie.

P9 Lite beží na Androide 6.0, ktorého vzhľad a funkcie výrazne upravuje nadstavba EMUI vo verzii 4.1. Huawei odvádza na svojom prostredí poriadny kus práce a je to vidieť. Pár maličkostí by som mu predsa len vytkol. Začnime napríklad zablokovanou obrazovkou. Rovnako ako u vybavenejšej P9-tky, aj tu ma neustále vytáčalo, že notifikácie na zablokovanej obrazovke nemôžem vymazať jednoduchým pohybom do strany a vrátiť sa k ním až neskôr.

Pri pokuse potiahnuť notifikáciu do strany sa automaticky zobrazí číselník na zadanie kódu do telefónu. Nebudem však len kritický. Už nejaký ten piatok chválime zablokovanú obrazovku za šikovnú ponuku, ktorú vysuniete ťahom od spodnej časti obrazovky smerom nahor. Z tohto miesta viete rýchlo spustiť svietidlo, kalkulačku, fotoaparát a nahrávanie zvuku.

Za druhý menší nedostatok považujem chýbajúcu samostatnú ponuku aplikácií. Tie sa nachádzajú na domácich obrazovkách spolu s widgetmi a ja časom strácam prehľad. Najmä pri každej ďalšej doinštalovanej aplikácií. Netreba si z toho ale robiť ťažkú hlavu. Ak aj vám chýba samostatná ponuka aplikácií, jednou návštevou obchodu Google Play všetko vyriešite. Napríklad inštaláciou výborného launchera Nova.

Pri množstve nainštalovaných aplikácií sa určite zíde funkcia prehľadávania obsahu. Tá okrem vyhľadávania aplikácií dokáže prehľadávať aj obsah niektorých aplikácií. Aktivujete ju potiahnutím po domácej obrazovke smerom nadol.

Vo výsuvnej lište nájdeme osem skratiek funkcií, plus jednu skratku pre vstup do nastavení. Po stlačení na možnosť upraviť sa dostanete k ďalším ôsmym skratkám. Viac než výsuvná lišta ma ale zaujal horný riadok, v ktorom nájdete aj ikony notifikácií. Nejde však o bežné, dokopy ničnehovoriace ikony. Namiesto nich tu máme miniatúry. Napríklad pri prijatej správe na Facebook Messengeri je to ikona kontaktu a pod.

Väčšinu zaujímavých funkcií nájdete na jednom mieste, v položke Inteligentná pomoc. Ďalej určite odporúčam zavítať do aplikácie HiCare, kde sa dočítate o nových funkciách, tipoch, trikoch a taktiež si tu môžete skontrolovať prípadnú dostupnosť novej verzie operačného systému. Myslelo sa aj na vzhľad. V aplikácii Motívy na vás čaká hneď niekoľko tém, ktoré vám okrem tapiet zmenia aj vzhľad ikon.

Beh systému má pod palcom operačná pamäť s kapacitou 2 GB. Aj keď bolo voľných zvyčajne až 500 – 700 MB, stretol som sa s opätovným načítavaním obsahu aplikácií pri preklikávaní. Treba však povedať, že v zozname naposledy spustených aplikácií ich boli desiatky. Čo sa týka stability systému, dal by som mu dvojku. Zhasnutý telefón občas nereagoval na priloženia prsta k čítačke odtlačkov a ani na stláčanie tlačidla napájania. Stačilo pár sekúnd počkať a všetko bolo v poriadku. Tento menší nedostatok môže odstrániť niektorá aktualizácia a taktiež je možné, že to bol problém iba našej vzorky. Ak už máte P9 Lite doma, budem rád, ak sa so skúsenosťami podelíte v diskusii pod recenziou.

Nádielka aplikácií je bohatá, a ak by vám aj niektorá z nich nesadla, v obchode Google Play nájdete hneď niekoľko alternatív. Mňa osobne napríklad potešila informácia o dĺžke hovoru, aj zmeškaného, v denníku hovorov, alebo pokročilá klávesnica Huawei Swype s možnosťou písania jedným ťahom. Príjemným spestrením je aplikácia Zdravie, ktorá vám meria prejedené kroky a určite poteší aj prítomnosť FM rádia. Nezobrazí názov stanice (RDS) ani názov skladby(RT), ale je tu. Jedinou zaujímavou funkciou je tak časovač vypnutia.

Pri vlajkovej lodi sa najviac pozornosti upriamuje na zadný fotoaparát, presnejšie hneď dva, za ktorým stojí sčasti aj renomovaná firma Leica. Na zadnej stene P9 Lite nájdeme iba jeden fotoaparát a chýba aj podpis spoločnosti Leica, no v konečnom zúčtovaní mu nemám veľmi čo vyčítať a medzi svojou konkurenciou určite obstojí. Fotografie zhotovené pri dobrých svetelných podmienkach sú pekné a verne zachytávajú farby. Na väčšom monitore si už pri stopercentnom zobrazení všímam menej detailov, ale na obrazovke telefónu to nepostrehnete.

V noci nastupuje dávka šumu, no vtedy treba siahnuť po špeciálnych režimoch, ktoré poznáte aj z minuloročnej vlajkovej lode. Pre skúsenejších fotografov je pripravený manuálny režim s bohatými možnosťami prispôsobenia hodnôt ISO, dĺžky uzávierky, vyváženia bielej a mnohých ďalších. V tomto prípade sa však oplatí mať po ruke aj nejaký ten statív.

Za prostredie fotoaparátu s množstvom zaujímavých funkcií dávam Huaweiu jednotku s hviezdičkou. To svoje si tu nájde určite každý. Ja som okrem automatického a nočného režimu používal ešte HDR a panorámu. Tu zamrzí, že prepínanie medzi nimi trochu trvá, najmä aktivácia HDR. Zo zaujímavých funkcií ešte spomeniem rýchle spustenie dvojitým stlačením tlačidla pre zníženie hlasitosti, vodováhu pre snímanie rovnejších snímok, či možnosť snímania hlasom. Je tu toho naozaj neúrekom a priaznivci fotografie si určite prídu na svoje.

Video je možné nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení, čo je pre smartfóny strednej triedy bežná hodnota. Kvalita je slušná a s výsledkom som bol spokojný. Video je plynulé a fotoaparát zbytočne nepreostruje. Aj pri videu sa môžete tešiť na pokročilé režimy s bohatou paletou nastavení.

Vstavaná batéria s kapacitou 3 000 mAh si nabíjačku vypýtala v priemere po dni a pol, čo je slušná hodnota, no najmä kvôli pomalému nabíjaniu som telefón radšej každú noc dal nabiť. Pri tejto rýchlosti nabíjania by som fakt nechcel skončiť na nule uprostred nasledujúceho dňa. Pre ilustráciu, pri odchode z práce, nabitie z 11 % na 33 % trvalo vyše trištvrte hodinu. A to je dosť.

Výhody:

+ pevné unibody prevedenie s kovovými prvkami

+ pohotová čítačka odtlačkov prstov s rozšírenými funkciami

+ Full HD displej

+ dostatok výkonu

+ prepracované prostredie EMUI

+ dobrý fotoaparát

+ slušná výdrž

Nevýhody:

- chýba podpora USB OTG

- hlasný vibračný motorček

- chýba funkcia rozsvietenia displeja dvojitým poklepaním

- pomalé nabíjanie

Orientačná cena: 279 eur mobilonline.sk

Záver

Od nástupcu jedného z najväčších bestsellerov minulého roka sa očakávalo veľa a môžem povedať, že sa naplnili. Huawei P9 Lite preberá vydarené časti predchodcu, vylepšuje ich a pridáva ešte niečo navrch. Za pochvalu rozhodne stojí hodnotnejšie pôsobiaca konštrukcia s kovovým lemom, čítačka odtlačkov prstov, či jemnejšie rozlíšenie displeja. Pozitív je tu výrazne viac než negatív a celkovo na mňa pôsobil model P9 Lite vyzretým dojmom. Určite netreba zabúdať ani na vymenované zápory, no osobne by som mu väčšinu vedel odpustiť. V kategórii do 300 eur urobí Huawei P9 Lite určite dobrý dojem a pôjde o jedného z najzaujímavejších adeptov na dostupný smartfón nižšej strednej triedy s pokročilejšími funkciami.

Videorecenzia

Ukážkové snímky z mobilu

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Huawei P9 Lite (VNS-L21) + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Michal 05.07.2016 - 00:49

Telefon fakt pekny, hlavne v tej zlatej farbe aj ked cierna vyzera tiez elegantne. Konstrukcia velmi dobra ale trochu mi vadili hrkajuce bocne tlacidla. Citacka odtlackov fungovala spolahlivejsie ako na k5note. Ten ma vsak zase tlacidla pod displejom a moznost rozsvietit displej dvojitym poklepanim. A takisto aj 32gb verziu, tak nakoniec bola volba jasna.

Stano05.07.2016 - 10:36 Trvalý odkaz

no mne ziadne tlacidla nehrkaju na P9 lite,hrka mi trochu uzamykacie na P8 lite.16gb nie je problem vyriesit rychlou pametovkou skor ma stve ze sa u nas nepredava 3Gb Ram verzia ako v USA napriklad.Inak telefon je pekny,rychly urcite stoji za vyskusanie.

Marián Petrík05.07.2016 - 13:09 Trvalý odkaz

čo máte stále s tou samostatnou ponukou aplikácií? ja som rád, že to otravné menu konečne zmizlo. nie je predsa žiaden problém vytvoriť si priečinky, pomenovať ich a dať si do nich podobné aplikácie. tiež nie je žiaden problém umiestniť si aplikácie podľa dôležitosti na jednotlivé obrazovky. tie najpoužívanejšie na prvú atď. inak mobil vyzerá byť výborný. už špekulujem, že môj p8 lite vymením za tento. láka ma hlavne tá zlatá farba. absencia otvorenia displeja dvojitým poklepaním mi nechýba na p8 lite som tú funkciu dokonca vypol.

michal05.07.2016 - 20:59 Trvalý odkaz

ahojte,jedine minus je OTG ze nema to by malo byt uz automaticky taka funkcia.a este launcher napr.Nova launcher neda sa nastavit ako domovska stranka a skusal som aj dalsie launcher nefunguje ani jeden ci treba povolit nejaku funkciu neviem nic som nenasiel.

Borland05.07.2016 - 21:07 Trvalý odkaz

Ja len doplním, že telefón je aktívny dual SIM, čiže ak telefonujete z jednej SIM karty a niekto vám volá na druhú, telefón vám zobrazí volajúceho a môžete ho zodvihnúť.
Potvrdzujem, že do telefónu je možné napchať 2 SIM karty a aj SD kartu (po úprave druhej SIM karty) a telefón bude fungovať s dvoma SIM a aj s rozšírenou pamäťou.

Celá diskusia 34 príspevkov