ESET: v Google Play boli falošné Prisma aplikácie, sťahovali trójske kone

Bezpečnostná firma ESET opäť upozorňuje na škodlivý softvér. Tentoraz sa útočníci už vopred pripravili na príchod aplikácie Prisma, určenej na editáciu fotografií, do Google Play. Falošné verzie boli v obchode ešte pred oficiálnym vydaním aplikácie.

Aplikácia Prisma, ktorá dokáže fotografie premeniť na obrázky, akoby ich maľovali štetce a perá umelcov všetkých možných smerov, bola najskôr dostupná pre používateľov iOS zariadení, a jej možnosti sme vám predstavili v júlovom článku. Stala sa veľkým hitom a jej uvedenie v Google Play bolo len otázkou niekoľkých dní.

Na to sa pripravili útočníci so škodlivým softvérom, a v obchode s aplikáciami sa ešte pred oficiálnym vydaním Prismy objavili jej škodlivé mutácie, ktoré profitovali z netrpezlivosti používateľov. Je až neuveriteľné, že tieto falošné aplikácie dosiahli do odstránenia z Google Play 1,5 milióna stiahnutí. Najnebezpečnejšie falošné aplikácie sťahovali do zariadenia trójske kone.

Podľa Lukáša Štefanka, výskumníka škodlivého kódu spoločnosti ESET, nemala väčšina falošných Prisma aplikácií žiadne editačné funkcie, namiesto nich zobrazovali reklamu a informácie o falošných prieskumoch, ktoré mali používateľov naviesť k tomu, aby útočníkom poskytli osobné informácie a prihlásili sa k pofidérnym a drahým SMS službám.

Najnebezpečnejšie falošné Prisma aplikácie sťahovali po nainštalovaní do zariadenia trójske kone, tie ESET deteguje ako Android/TrojanDownloader.Agent.GY. Útočníkom posielajú informácie o zariadení, na ktorom sú nainštalované a do samotného zariadenia inštalujú dodatočné moduly. Kvôli týmto vlastnostiam predstavuje Android/TrojanDownloader.Agent.GY významné riziko pre viac než 10-tisíc Android používateľov, ktorí si škodlivé aplikácie s touto funkcionalitou nainštalovali.

Aby ste predišli prípadným problém je dôležité sťahovať aplikácie len z oficiálnych obchodov, ale ako vidno, ani to vás niekedy neochráni. Dobrou referenciou je vysoký počet stiahnutí a hlavne pozitívne recenzie používateľov.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu