Nokia sa vráti. Chce vyrábať novú generáciu telefónov a tabletov

Nokia sa vracia na trh mobilných telefónov a tabletov. Dnes to oficiálne potvrdila vo svojej tlačovej správe. Používať bude výhradne Android.

Značka Nokia ostala v povedomí ľudí aj dlho po tom, čo jej mobilnú divíziu odkúpil Microsoft. Tomu sa však v predajoch telefónov nedarí tak, ako zrejme pôvodne predpokladal. Či je za tým operačný systém Windows, nechceme špekulovať. Pravdou však je, že ľudí oveľa viac láka Android a Nokia si to konečne uvedomila. Vo svojom dnešnom vyhlásení prezradila, že v nových zariadeniach pobeží práve tento systém.

Návrat značky na globálny trh prebehne cez novozaloženú fínsku firmu HMD, ktorej Nokia Technologies poskytne desaťročnú globálnu licenciu na používanie duševného vlastníctva. Dočkáme sa tak nových telefónov a tabletov pod značkou Nokia, tá dostane od HMD z predaja produktov autorské honoráre.

sídlo Nokie v Espoo, Fínsko

Microsoft mal právo používať logo Nokia do 31. 12. 2015, a tak sa HMD stane jediným držiteľom licencie pre všetky typy zariadení Nokia. HMD chce v najbližších troch rokoch investovať do marketingu viac než 550 miliónov USD. Predaju mobilnej divízie Microsoftu sme sa venovali v tomto článku.

Nokia N8

Tlačidlové Nokie stále patria medzi najpredávanejšie telefóny nielen u našich operátorov, ale napríklad aj v obchodoch firmy mobilonline.sk. Vývoj nových telefónov ešte nejaký čas potrvá, takže na nové modely si budeme musieť ešte počkať. Či budú mať smartfóny a tablety želaný úspech, ukáže čas.

Zdroj: company.nokia.com

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 18.05.2016 - 18:56

"Microsoft mal právo používať logo Nokia do 31. 12. 2015, a tak sa HMD stane jediným držiteľom licencie pre všetky typy zariadení Nokia." Treba upresniť, že 30 mesačná licencia, ktorá skončila koncom roka 2015, sa týka iba smartfónov. Na series 30/40 - tlačidlové dumbfony je licencia loga NOKIA na 10 rokov (2023) Ale vyzerá to, že tak ako Microsoft nevyužil 30 mes. u smartov, nevyužije ani 10 rokov u dumbov a pošle ich ppredčasne do kopru na smetisko dejín..

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease18.05.2016 - 19:47 Trvalý odkaz

Rozuzlenie:

Microsoft dnes oznámil odpredaj výrobných závodov aj s právami používať značku Nokia pre dumbfóny tajwanskému Foxconnu. Ten si podla posledných informácií nechá iba továrne s robotníkmi a licenciu na značku Nokia predá ďalej novovzniknutej fínskej spoločnosti HMD Global. CEO spoločnosti sa stane Arto Numella, súčasný šéf divízie Microsoft Mobile pre Áziu a Afriku.

marek123418.05.2016 - 22:22 Trvalý odkaz

Keď som napísal príspevok v roku 2011, že vstupom Microsoftu sa NOKIA celkom odpíše, tak sa mnoho ľudí iba smialo. A dnes môžem povedať, že sa to presne naplnilo. A budem sa opakovať znova a znova, že do mobilného telefónu patrí len Android a iOS. Všetko ostatné je odsúdené na zánik.

Misko19.05.2016 - 00:59 Trvalý odkaz

Nadpis clanku ze NOKIA sa vrati je trosku zavadzajuci. Logo a nazov sa vrati na trh, ale nie NOKIA ako sme ju poznali. Z tej uz toho moc nezostalo. Ako pisal mental, zavody kupil Foxconn a meno fini, ale to co budu vyrabat bude mas s Finskou znackou a kedysi mobilnym gigantom spolocne len to logo a meno.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease19.05.2016 - 03:39 Trvalý odkaz

Nie len to, aj nejedného zamestnanca..
Ale treba to chápať v širšom kontexte. Nokia je je unikátna firma s vyše 150 ročnou tradíciou. Z toho mobilom sa venovali 33 rokov..
Že z Nokie (ako sme ju poznali) moc nezostalo je zdanlivé. "Ona" si ide stále svoje a dobrú kondíciu dokazuje fakt, že mobilnú divíziu predali v 2013 Microsoftu za smiešnych 5,44 miliardy eur (a to bola svojho času jedna z najcennejších značiek sveta).
A toť minulý rok Nokia kúpila sieťového rivala Alcatel-Lucent za 16 miliárd €..

Celá diskusia 9 príspevkov