WWDC 2015: minimum zmien v iOS 9 a nová hudobná služba

Zmeny v iOS 9 bohužiaľ potešia najmä používateľov mimo Slovenska. Kozmetické zmeny dostalo aj rozhranie hodiniek Apple Watch, pozornosť na seba teda strhla najmä vylepšená Siri, multitasking v iPadoch či nová konkurencia pre služby typu Deezer a Spotify.

Na tohtoročnej developerskej konferencii WWDC 2015 v San Franciscu Apple predstavil aj novú verziu svojho operačného systému OS X pod názvom El Capitan. Prinesie nové gestá či vylepšené vyhľadávanie a vyšší celkový výkon.

Nás však zaujímala najmä blížiaca sa aktualizácia mobilného iOS 8, ktorú momentálne používa už 83 % používateľov iPhonov, iPadov a iPodov. iOS 9 prinesie inteligentnejšiu hlasovú asistentku Siri, ktorá dostane prístup k GPS polohe a ďalším procesom na pozadí - doteraz sa pri nečinnosti väčšinou tvárila ako uspaná a zmrznutá aplikácia, po novom bude oveľa aktívnejšia. Hlasovými pokynmi bude možné prehliadať aj fotografie v zariadení.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Oveľa viac možností prinesie vylepšené vyhľadávanie Spotlight po stiahnutí celej obrazovky nadol. Okrem súčasného fulltextového vyhľadávania v zariadení naprieč kontaktami, správami a e-mailami pribudne množstvo výsledkov (športové zápasy, online konverzia jednotiek či lokality v okolí) z internetu. Apple tiež sprístupní API pre vývojárov - odkazy sa tak budú môcť otvárať v príslušnej aplikácii a funkcie vo vyhľadávaní by mali časom len pribúdať.

Bohatšie možnosti Siri a vylepšené vyhľadávanie Spotlight.

iOS sa po vzore Androidu naučí predpovedať aktivity na základe predchádzajúceho správania sa používateľa - pripojenie slúchadiel okamžite pripraví prehrávač hudby a na uzamykacej obrazovke sa budú môcť zobrazovať ikony odporúčaných aplikácií - napríklad ikona fitness aplikácie vyskočí každé ráno vľavo dole tak, ako sa ikony zobrazujú pri používaní funkcie Handoff a prechode z Macu. Toto vyhľadávanie podľa Applu nebude previazané s Apple ID ani uchovávať žiadne dáta na serveroch spoločnosti. Zaručené by tak malo byť súkromie používateľov.

Rozšírenia sa dočkalo aj bezkontaktné platenie cez Apple Pay. Služba budúci mesiac dosiahne míľnik 1 milióna obchodov, no všetky z nich (bohužiaľ pre nás) zostanú za morom, v USA. Od 1. júla však Apple Pay konečne odštartuje vo Veľkej Británii. Platobných miest tu bude hneď 250-tisíc a z najzaujímavejších môžeme vymenovať aspoň londýnsku hromadnú dopravu, Lidl, Starbucks či Marks & Spencer. Dúfame, že rozširovanie do kontinentálnej Európy a k nám už nebude trvať dlho.

Šikovná služba Passbook sa premenuje na Wallet. Peňaženka však prakticky vôbec nezmení svoju funkcionalitu - naďalej bude uchovávať lístky, boarding pasy do lietadiel či vernostné karty.

Aktualizovať sa budú aj ďalšie natívne aplikácie v iOS 9. Poznámky získajú možnosť ukladať fotografie, zaškrtávacie to-do listy, rukou (prstom) kreslené skice či URL odkazy z webového prehliadača. Priblížia sa tak všetkému, čo poznáme napríklad z Evernote.

Symbol neúspechu pri nástupe iOS 7 - natívne mapové podklady sa postupom času už značne vylepšili. Apple k nim teraz pridá informácie o linkách hromadnej dopravy (metra či autobusov) a s časmi odchodov budú využiteľné pre turn-by-turn navigáciu. Na keynote bolo sľúbené tiež podrobné zmapovanie vstupov či exitov z jednotlivých staníc, no to bude zaujímavé iba pre zákazníkov v USA či Číne, u nás si určite budeme musieť poriadne dlho počkať.

Upravená aplikácia Poznámky a vrstva pre hromadnú dopravu v Mapách

Novou aplikáciou bude položka News - agregátor spravodajských článkov zo zahraničných spravodajských webov vytvorí namiesto klasickej RSS čítačky personalizovaný zoznam takzvaných rich-typography článkov s integrovanými fotogalériami a videami. Nepôjde však vôbec o nič iné, než o čo sa v súčasnosti snaží Facebook a desiatky ďalších aplikácii v App Store.

iOS 9 by malo pomôcť klesajúcim predajom iPadov. Nová klávesnica dostane tlačidlá pre copy&paste editovanie textu a po dotyku dvoch prstov jej celá plocha poslúži ako trackpad (pre posun kurzora pri editovaní textu).

Najväčšou zmenou pri tabletoch, ktorú sme však čakali už pred rokom, tak zostane vylepšený multitasking po dvojitom stlačení domáceho tlačidla. Zo strany sa tiež špeciálnym gestom vysunie úzky stĺpec, ktorý umožní používať dve aplikácie vedľa seba. Treba však priznať, že Apple tu už poriadne dlho mešká za Samsungom, Huaweiom či LG. Aj tu bude zverejnené API, ktoré v úzkom stĺpci umožní spušťať aj aplikácie tretích strán. Veľmi užitočnou kópiou od spominaných výrobcov bude okrem iného zmenšenie práve prehrávaného videa na popredie celého systému v plávajúcom okne.

Úzky stĺpec s ďalšou aplikáciou i plávajúce videookno budú dostupné na iPadoch Air, Air 2, mini 2 a mini 3. Rozdelenie v pomere 1:1, teda fungovanie dvoch aplikácií v dvoch rovnako veľkých oknách bude dostupné len na poslednom iPade Air 2. Príchod viacerých okien aj väčší iPhone 6 Plus, o ktorom sa špekulovalo pred rokom, sa bohužiaľ nepotvrdil.

Klávesnica s minimálnymi zmenami a dvojica okien naraz na iPadoch

Pre nainštalovanie iOS 9 by malo stačiť iba 1,3 GB voľného miesta v smartfóne či tablete. Na zariadenia by s ním mal prísť aj špeciálny mód s nízkou spotrebou energie, ktorý používateľom dodá až ďalšie tri hodiny výdrže na jedno nabitie. Aktivuje sa zrejme automaticky a tesne pred úplným vybitím batérie. Nová verzia iOS 9 bude samozrejme dostupná najprv pre zaregistrovaných vývojárov, v júli sa však po prvýkrát v histórii bude môcť dočkať aj verejnosť, presnejšie každý, kto sa zaregistruje na webe beta.apple.com. Oficiálne vypustenie aktualizácie príde už tradične na jeseň, po predstavení nových iPhonov.

Vylepšenia by mali priniesť aj hodinky Apple Watch, ktoré dostanú druhú verziu svojho operačého systému. Apple po prvý raz oficiálne použil jeho názov watchOS, vzletné označenie však skrýva iba mikroskopické zmeny natívnych aplikácií. Displej hodiniek dostane nové pozadia (vlastné fotografie či time-lapse videá z rôznych lokalít ako tzv. watch faces). Do nich budú môcť zasahovať aj vývojári aplikácií. Otáčanie korunky ponúkne náhľad na nadchádzajúce udalosti v kalendári či predpokladané počasie v danom čase.

Zaujímavejšie bude zobrazovanie aktuálneho času počas celého nabíjania na nočnom stolíku, plné využitie okolitých Wi-Fi sietí, plný prístup k mikrofónu (Shazam na hodinkách napríklad doteraz trápne využíval len rozpoznávanie piesne cez mikrofón iPhonu vo vašom vrecku), prehrávanie videí na malom displeji či všeobecne menšia závislosť aplikácií na procesore smartfónu.

Zmien je teda málo a ak sú, potešia najmä používateľov mimo Slovenska. O príchode slovenčiny do hlasového vyhľadávania či aspoň medzi prediktívny slovník nepadlo ani slovo. Najväčšiu pozornosť tak na seba strhla novopredstavená služba Apple Music.

Tá prakticky skopíruje Spotify alebo Deezer. Oproti nim vyťaží z niekoľkonásobne väčšej databázy interpretov a albumov, ktoré bude možné streamovať aj bez zakúpenia. Fungovať bude spôsob odporúčaní na základe vášho hudobného vkusu. Apple ale skúsi zavedené služby poraziť aj pridaním videí (videoklipov a pohľadov do zákulisia hudobných skupín) či karty Connect, ktorá by mala byť akýmsi streamom sociálnych sietí od hudobníkov, ktorých sledujete.

Služba príde s aktualizáciou iOS 8.4 (pred vydaním iOS 9 sa teda dočkáme ešte jedného updatu) už 30. júna. Odštartuje ako redizajnovaný hudobný prehrávač v iOS, nová verzia iTunes pre OS X a Windows a dokonca aj ako aplikácia pre Android. Na 3 mesiace by mala byť úpne zadarmo, následne bude stáť 9,99 dolárov mesačne pre jednotlivca alebo 14,99 dolárov pre rodiny s maximálne šiestimi členmi. Mierne nepochopiteľnou súčasťou bude aj štart skutočného rádia Beats 1, ktoré dostane živých speakerov, DJov a reálne kamenné vysielacie štúdio.

Zdroj fotografií: Livestream Apple

Diskusia k článku:

Kalendar 09.06.2015 - 01:22

Vsimol som si jeden detail, ktory nie je nejako spominany (minimalne ja som to nepostrehol), ale pre niekoho zasadny - male pismena na klavesnici. Vazne sa toho dockame? Z noviniek ma potesil multitasking na iPade. A hlavne som rad, ze sa potvrdili spekulacie v podobe okruhlych ikoniek aplikacii.

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn09.06.2015 - 08:53 Trvalý odkaz

dokopy ziadne zmeny potvrdzuju len to ze apple je v rovnakom rade ako google. ziadna revolucia, chaba evolucia. Male pismenka na klavesnici su goool :D

Richard Hombauer09.06.2015 - 09:43 Trvalý odkaz

Tak prepínanie malých a veľkých znakov na každom tlačidle klávesnice by potešilo aj mňa. Toto je asi najväčší nedostatok iOS. Inak mi nič zásadné na iOS 8 nechýba a teší ma, že Apple na mne neexperimentuje. Už to chce skôr nový hardvér (lepší predný aj zadný fotoaparát, silnejšiu batériu...).
Používanie dvoch okien naraz považujem za úplnú zbytočnosť. Dve okná, k tomu klávesnica, a je to v pr... Ale prepínanie dvoch posledných aplikácií podržaním prsta na nejakom tlačidle (ponúka tuším Huawei), to vám je praktická vec!

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne09.06.2015 - 10:29 Trvalý odkaz

prepinanie dvoch poslednych aplikacii podrzanim tlacidla pre multitasking je myslim featura Lollipopu. Neviem, mam na Nexuse developer build M a tam som to neskusal, ale som si isty, ze bud Oneplus One alebo Nexus to vedeli tiez v nejakom 5.X builde.

Som zvedavy, ako sa tie sluby odrazia v praxi. Battery saver je vitany, optimalizacia systemu tiez. Hoci tie zmeny ne prvy pohlad mozno nevidno a nie je ani tak citit.

Chvalim fony.sk za to s akou rychlostou sa tu sumar objavil, sledoval som keynote nazivo a kym som premyslal co to Apple vlastne naozaj prinesie, uz tu bol clanok :)

Este na prelome august/september pockat na novy hardver.

Celá diskusia 4 príspevky