Ericsson: do roku 2020 bude smartfóny používať 70 % populácie

Podiel smartfónov voči tradičným tlačidlovým telefónom ešte stále nedosiahol svoj strop. Poukazuje na to prvá tohtoročná správa Ericsson Mobility Report (EMR). Podľa nej sa počet smartfónov do roku 2020 zdvojnásobí.

Ericsson odhaduje, že do roku 2020 bude smartfón používať 70 % svetovej populácie a 90 % z nej bude pokrytých širokopásmovými mobilnými sieťami. O päť rokov bude vo svete zhruba 6,1 miliardy smartfónov, čo je zhruba dvojnásobný počet oproti dnešku. Tento odhad zverejnil Ericsson už v poslednej minuloročnej analýze.

Ericsson Mobility Report je komplexnou aktualizáciou mobilných trendov a spotrebiteľského správania, ktorá využíva analýzy veľkých objemov dát v existujúcich mobilných sieťach. Ericsson ju vydáva dvakrát ročne.

ikona

Ericsson: v roku 2020 bude mať mobil deväť z desiatich ľudíNajnovšie vydanie štúdie Ericsson Mobility Report, ukazuje, že rozširovanie mobilných technológií pokračuje rýchlym tempom. Predpokladá sa, že počet majiteľov smartfónov prekročí celosvetovo 6,1 miliardy.

Správa ukazuje, že rast na vyspelých trhoch pochádza zo zvyšujúceho sa počtu zariadení "na hlavu", v rozvíjajúcich sa regiónoch sa tento nárast pripisuje nárastu nových používateľov, keďže smartfóny sú stále viac dostupné. Takmer 80 % nových smartfónov do roku 2020 pribudne predovšetkým v regiónoch Ázia-Pacifik, Stredný východ a Afrika.

obr: ericsson.com

S pokračujúcim nárastom počtu smartfónov prichádza aj zvýšený rast spotreby dát. Podľa odhadov sa objem dát spotrebovaných smartfónmi zvýši do roku 2020 desaťnásobne, pričom 80 % dátovej prevádzky bude pochádzať zo smartfónov. Priemerná mesačná spotreba na smartfón v Severnej Amerike do roku 2020 narastie z dnešných 2,4 GB na 14 GB. Každý rok, až do roku 2020, narastie mobilná video prevádzka o úctyhodných 55 percent a do piatich rokov bude predstavovať okolo 60 % celkovej mobilnej dátovej prevádzky.

obr: ericsson.com

Ak sa pozrieme na dátovú spotrebu na rozvinutých trhoch, zbadáme, že výrazná časť prevádzky je generovaná pomerne malým počtom používateľov. Títo spotrebitelia predstavujú 10 % z ich celkového počtu, generujú však až 55 % celkovej dátovej prevádzky. Medzi nimi dominuje video, pričom bežne sledujú až jednu hodinu video obsahu denne, čo je dvadsaťnásobne viac ako priemerný používateľ.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu