Bezkontaktné technológie a mýty okolo nich

Napriek veľkej popularite, ktorej sa bezkontaktné platby tešia, sa okolo nich vznáša ešte množstvo mýtov a nesprávnych tvrdení. Spoločnosť MasterCard sa pokúsila vyvrátiť aj mýty týkajúce sa bezkontaktných platieb mobilom pomocou NFC.

Bezkontaktné platobné technológie sú v Slovenskej republike nesmierne populárne. Ku koncu roka 2014 registrovalo Združenie pre bankové karty v SR 3 216 030 vydaných bezkontaktných kariet.

Aj napriek tak vysokému množstvu kariet, sú niektorí ľudia málo informovaní o tom, ako bezkontaktné technológie fungujú a majú zbytočné obavy. Možno aj vy občas pochyujete o bezpečnosti platenia kartou alebo mobilom. V MasterCard sa pokúsili niektoré z mýtov vyvrátiť a vysvetliť, ako to valstne funguje.

Mýtus č. 1 - Ktokoľvek s vhodným zariadením môže z karty vysať peniaze a osobné informácie

Napríklad v MHD či na ďalších miestach s vysokou koncentráciou ľudí. Stačí, keď bude mať útočník pri sebe tú správnu čítačku. To samozrejme nie je pravda. Bezkontaktná platba funguje len na vzdialenosť niekoľkých málo centimetrov od konkrétnej časti terminálu, v ktorom v ten istý okamih došlo k aktivácii čítačky. Všetky terminály sú navyše zapojené do elektronického systému, čo znamená, že každú transakciu je možné dohľadať. Terminály bez zapojenia do systému nefungujú. Potenciálny zlodej by tak bol rýchlo odhalený.

Mýtus č. 2 - Vďaka zachyteniu bezkontaktných dát môžu zlodeji vyrobiť falošnú kartu a použiť ju na transakciu

Bezkontaktné karty pracujú iba vo veľmi tesnej blízkosti terminálu a o držiteľovi karty poskytujú iba minimálne množstvo informácií. V takýchto situáciách je nemožné kartu naklonovať. Použitá ochrana navyše znemožňuje klonovanie karty alebo výrobu duplikátu - vďaka mikročipu, ktorý je vo vnútri karty a disponuje pokročilou šifrovacou technológiou.

Mýtus č. 3 - Bezkontaktnú kartu je nutné chrániť proti úniku dát špeciálnym nepriepustným puzdrom

Všetky bezkontaktné karty sú spoľahlivo chránené aj bez doplnkového obalu, ktorý slúži iba na ochranu pred mechanickým poškodením.

Mýtus č. 4 - Podvodníci môžu elektronicky zneužiť informácie z mojej karty/zariadenia pre krádež identity

Existuje jasný rozdiel medzi krádežami identít, kedy dochádza k zneužitiu totožnosti konkrétnej osoby a podvodmi s platobnými kartami, kedy dochádza ku sprenevereniu informácií z karty za účelom vykonávania neoprávnených nákupov. Vzhľadom k tomu, že karty vysielajú minimálne množstvo informácií, je veľmi malé riziko, že by mohlo dôjsť ku krádeži identity.

Mýtus č. 5 - Bezkontaktnú funkciu na karte si môžem vypnúť sám doma

Ak nechcete využívať platobnú kartu ako bezkontaktnú, môžete ju vkladať do terminálu a zadávať PIN aj pri transakciách nižších než 20 €. Komu to nestačí, mal by kontaktovať svoju banku, niektoré umožňujú vypnutie funkcie, iné ponúknu výmenu za klasickú “kontaktnú kartu”. No určite neskúšajte žiadny “zaručený” návod z inetrnetu. Hrozí úplné zničenie karty.

Mýtus č. 6 - Bezkontaktné technológie sú menej bezpečné než magnetické prúžky, pretože sa jedná o obojsmernú rádiovú komunikáciu medzi terminálom a platobnou kartou.

Bezkontaktné platby umožňujú svojim vlastníkom väčšiu mieru kontroly, pretože pri platbe nemusí kartu vôbec dávať z ruky a nemôže tak dôjsť k jej zneužitiu zo strany obchodníka. Unikátny autorizačný kód pre každú transakciu zaručuje, že nie je možné vykonávať podvodné transakcie opätovným zadaním toho istého kódu. Bezkontaktné karty nevysielajú informácie o trojmiestnom kóde, ktorý sa nachádza na zadnej strane karty (CVC kód), vaše meno, adresu ani ďalších osobných údajoch.

ikona

Telekom spúšťa NFC platby mobilomTelekom v spolupráci s MasterCard spúšťa plnohodnotnú komerčnú prevádzku mobilných NFC služieb. Zatiaľ bez podpory slovenských bánk.

Ďalšie časté otázky a odpovede:

Ak mám v peňaženke viac bezkontaktných kariet, musia byť od seba dostatočne ďaleko, inak sa môžu vzájomne zmagnetizovať.

Bezkontaktné platobné karty môžete bez obáv uchovávať vedľa seba, nijako sa vzájomne nepoškodzujú.

Nie je dobré nalepiť bezkontaktnú nálepku na telefón, vlny z telefónu a nálepky sa môžu navzájom rušiť a tým pádom sa ničia ako telefón, tak nálepka. Pri platbe u bezkontaktného terminálu navyše môže dôjsť k prenosu informácií z telefónu.

Mobilný telefón predstavuje jedno z najčastejších miest, kde ľudia nálepky upevňujú - majú ho neustále pri sebe, takže môžu kedykoľvek zaplatiť a povrch väčšiny telefónov je hladký, takže na ňom nálepka bezpečne drží. K žiadnym prenosom medzi telefónom a nálepkou nedochádza. Neodporúča sa však lepiť bezkontaktnú nálepku priamo na oblasť, kde sa nachádza anténa. Počas používania nálepky nedochádza k aktivácii telefónu či akýchkoľvek jeho funkcií alebo aplikácií.

Mám telefón s NFC, automaticky tak môžem v obchodoch platiť mobilom, ale musím mať aktivované pripojenie na internet.

Nie je to tak. Pre platby mobilným telefónom potrebujete okrem mobilného telefónu podporujúceho NFC zatiaľ aj NFC SIM kartu. Zároveň musíte mať v mobile aktivovanú mobilnú peňaženku s nahranou platobnou kartou. NFC platby mobilom nie sú viazané na internetové pripojenie. Online musíte byť iba v momente, keď do aplikácie nahrávate svoju platobnú kartu, pre samotné platenie už pripojenie na internet nepotrebujete. Rovnako tak nie je platba viazaná na silu signálu mobilného operátora.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 10.05.2015 - 00:31

Myty, ci nie, dovolim si prispiet pohladom z druhej strany. Verim, ze aspon trochu zdvihne security awareness. Mozno to uz niekto cital. https://www.facebook.com/wilderko/posts/10206607883865532?pnref=story

ondrakomous10.05.2015 - 14:24 Trvalý odkaz

priklanim se k nazorum toho matematika na facebooku, jenom doplnim, ze pouzivat mobilni bankovnictvi na androidu je sebevrazda. ostatne jediny spolehlivy bezpecny reseni je mit penize ulozeny v pancerovym trezoru na blize nespecifikovanym miste. v tomhle smeru jsem se naucil hodne od duchodcu a z mafianskych filmu, nejlepsi mit kesh vzdycky u sebe v igelitovy tasce ev. krabici od vina, hlavne nepouzivat smartphony a mobilni bankovnictvi, jak rikam, nokia 3200 je porad k nezaplaceni.

janesbond110.05.2015 - 15:04 Trvalý odkaz

ondro.. Taká istá samovražda je ebanking aj na pc ...a vo všeobecnosti, keby sme sa držali takýchto názorov, tak potom by sa dalo povedať, že samovražda je aj napr. jazda na aute, (tam ide dokonca o viac) či iné výdobytky 21 storočia.... Kus od veci tu píšeš... Bezpečnosť, konkrétne elektronického bankovníctva, záleží najmä od prístupu jeho užívateľa na akomkoľvek zariadení, alebo os..Každé je napadnutelné a každé je aj chránené..do akej miery, je hlavne na Tebe...

ondrakomous10.05.2015 - 15:16 Trvalý odkaz

kazda banka pouziva ruzny druhy zabezpeceni, jedinej bezpecnej zpusob je dvoufazova ochrana, tomu verim ja, ta se obejit da, ale velmi tezko, bankovni aplikace a nfc platby nebudou nikdy bezpecny, protoze prave tato dvoufazova ochrana u nich odpada. muj dobrej znamej, rikal, ze vsechny penize je nejlepsi mit u sebe, kdyz sem ho ptal proc, tak mi rekl, ze bankam neveri, ze si za to berou moc. rikal mi to uz driv, teprve ted poletech jsem pochopil, co tim myslel. ano, muzes fungovat i jinak, ale doporucuju nespolihat ve vsem na moderni technoligie, pouzivat zdravej rozum to je jedinej zpusob, jak se spolehlive branit. vy na slovensku uz si ani nepsouknete, protoze mate registrovany pokladny a podobny capinky jako NFC, tyhle moderni vymozenosti nam znamcne komplikuji zivot, jenom blazni si mysli, ze jim to neco usnadni, ve vysledku to bude presne opacne.

janesbond110.05.2015 - 15:36 Trvalý odkaz

Takže ich máš všetky pri sebe? keď je to najlepšie.....

Celá diskusia 17 príspevkov