Vráti sa Nokia na budúci rok s novým telefónom?

Po tom, čo Microsoft pred rokom odkúpil mobilnú divíziu Nokie a začal vydávať smartfóny radu Lumia pod vlastnou značkou, to vyzeralo na koniec telefónov z fínskej produkcie. No všetko môže byť ešte úplne inak.

Cnie sa Nokii za výrobou mobilov? Podľa posledných špekulácií, ktoré sa objavujú na internete, by sa fínsky výrobca, kedysi svetová jednotka v predaji mobilných telefónov, mohol vrátiť na trh. Nokia vraj plánuje návrat už v budúcom roku, no zatiaľ nie je presné, v akom štýle.

Nedávno informovala o svojom zámere získať významného poskytovateľa sieťových zariadení, spoločnosť Alcatel Lucent za 15,6 miliárd EUR. Dohodu o odkúpení by chceli uzavrieť v polovici roka 2016.

ikona

Z mobilnej divízie Nokie bude Microsoft Mobile, Lumie asi zostanúSpoločný e-mail rozposlaný dodávateľom vysvetľuje, že mobilná divízia Nokie bude po odkúpení Microsoftom používať meno Microsoft Mobile. Odhadujeme tiež, že nové smartfóny z tejto dielne naďalej ponesú označenie Lumia, no logo Nokie sa zo sveta windowsfónov pravdepodobne potichu vytratí.

V tom čase už bude môcť Nokia opäť začať používať svoj názov na mobilných zariadeniach. Podľa zmluvy platnej s Microsoftom totiž nesmie logo umiestňovať na vlastnoručne vyrobené mobilné telefóny len do 31. decembra 2015. Od 1. januára 2016 teda nič nebude brániť tomu, aby Fíni s výrobou mobilov opäť začali naplno aj pod najznámejším logom, aký si v ére mobilných telefónov pamätáme.

Microsoftu by to teoreticku vadiť nemuselo, lebo si svoje portfólio buduje smartfónmi pod vlastnou značkou. No je tu aj možnosť, že Nokia vydá nový telefón v spolupráci s inou spoločnosťou, ktorá ho uvedie pod vlastným menom. Nokia vydala koncom roka 2014 tablet N1 licencovaný s iným výrobcom, ktorý sa však predáva len na čínskom trhu. Je možné, že aj pri telefónoch zvolí podobnú taktiku.

Ako to celé dopadne a či sa naozaj dočkáme nového telefónu značky Nokia ukáže až budúcnosť. Zatiaľ všetko ostáva v rovine špekulácií.

Zdroj: recode.net

Diskusia k článku:

Lumiak625 23.04.2015 - 16:40

N1 je čínsky Foxconn. Licencované výrobky volám FAKE RENT. Nokia nemá šancu na návrat - trh je plný a stratili dôveru zákazníkov, keď ich Nokia oklamala pri Symbiane a podpore do 2016. Nakoniec Symbian s 30% podielom, len tak odpálili. Nepíšem ešte o projektoch Maemo a Meego, kde tiež Nokia zákazníkov oklamala a odpálila OS v začiatkoch do histórie.... Nokia má už zlú povesť a Made in Foxconn by mala ešte horšiu...

AdoP26.04.2015 - 21:46 Trvalý odkaz

nokia uz v case odmietnutia podpory symbian a dalsich systemov bola pod vedenim americkeho mozgu, ten tomu dopomohol.

ondrakomous26.04.2015 - 23:31 Trvalý odkaz

Vrati se s cinskymi telefony, ktere pro ne vyrobi levna pracovni sila v asii. Dneska je uplne jedno jak se to jmenuje, vyrabi se to ve stejny fabrice, verim, ze par naivnich mistnich duchodcu na to skoci, horsi to bude v cine, tam uz sou karty rozdany, china vs china, my evropani bankrotujem. Vrati se cinska nokia, akorat nevim, pro koho to bude a kdo si to koupi, kdyz cinani maji svy a my mame akorat deravy kapsy, protoze lejeme prachy do bankrotu. Vsechno je to o ekonomice. Nez voni narysujou ten jejich koncept, tak firmy jako xiaomi, huawei uz budou vyrabet dalsi veleuspesnou generaci telefonu a obavam se, ze kvuli napisu "nokia" dneska nikdo z okna skakat nebude. Bude tezky se vratit, kdyz si vsichni mezi tim nasli jinou oblibenou znacku.

Celá diskusia 3 príspevky