HTC One M9 - krásny stroj s nechutnou cenovkou

Recenzia 5” Full HD smartfónu prináša v tretej evolúcii ešte lepšie spracovanie, 2 840 mAh batériu a konečne poriadny fotoaparát. Ten však stále na konkurenciu nestačí.

Rok od roku vyššia cenovka, ktorá prináša len minimálne zmeny v dizajne alebo nepotrebné funkcie v podobe rôznych senzorov či zmien v grafických nadstavbách. Presne toto je pravidelný obsah kritiky množstva používateľov smartfónov na nové modely Samsungu, HTC či Sony.

ikona

Základné info: HTC One M9Najnovšia vlajková loď prináša známy dizajn, kovovú unibody konštrukciu, výkonný osemjadrový procesor, 3 GB RAM, 5'' Full HD displej, 20 Mpix fotoaparát, stereo reproduktory, OS Android 5.0 s novým HTC Sense 7 a 2 840 mAh batériu.

Pôvodné HTC One (M7) z jari 2013 nasadilo latku poriadne vysoko - pevné hliníkové telo, slušná batéria, výborný 4,7-palcový displej a najlepšie reproduktory na trhu. One (M8) o rok neskôr natiahlo uhlopriečku na päť palcov, no z viacerých pohľadov zlý 4 Mpix fotoaparát takmer vôbec nevylepšilo. Najnovší model M9 už pridáva (na papieri) konečne normálny snímač a ešte väčšiu batériu, no to všetko za historicky najodvážnejšiu cenovku… Tak ako? Oplatí sa výmena aspoň majiteľom dvojročného modelu? Oplatí sa M9-tka za takúto "pálku" vôbec?

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Strieborno-zlatý variant, ktorý som mohol pár dní testovať, vyzerá fantasticky. Proces anodizácie hliníkového šasi teraz trvá výrobcovi dvakrát tak dlho, no mám pocit, že v ruke držím skutočne poriadne pevný, naleštený a drahý výlisok. Medzery medzi časťami tvoriacimi antény prakticky neexistujú a tlačidlá sa, okrem jasného kliknutia pri stlačení, nepohnú ani o milimeter. Chrbát a predná strana sú strieborné, zlaté sú len okraje po obvodoch, ktoré však so zvyškom zadnej steny tvoria jeden kus materiálu.

Farebný prechod teda púta pozornosť. Okraje telefónu možno mohli byť o niečo vyššie, takto vsadená predná časť s displejom dosť výrazne vystupuje do priestoru. Smartfón určite nepatrí k najtenším a najľahším, no vďaka zaobleniu sa veľmi dobre drží. Ani vo vrecku nohavíc vďaka 5” obrazovke a 145 mm výške neprekáža, čo o iPhone 6 Plus (5,5”, 158 mm) napríklad povedať nemôžem.

Tlačidlá hlasitosti (a konečne) aj vypínač sú na pravom boku, 3,5 mm audio jack i microUSB konektor dole. Horná časť patrí veľkému plastovému prekrytiu infračerveného portu.

A predok spomínanému 5” Full HD displeju s dobrou čitateľnosťou na slnku. Viacero priamych porovnaní však ukazuje, že farby má prekvapivo o niečo lepšie starší model M8. M9-ka je ladená skôr do teplejších tónov s menej žiarivou bielou. Okolo zobrazovacieho panelu nájdeme najlepšie a najhlasnejšie hrajúce stereoreproduktory na trhu. Pri výletoch či party kľudne môžete zabudnúť na akékoľvek Bluetooth reproduktory - viac než 50 % maximálnej hlasitosti som pri prehrávaní hudby cez Spotify v bežnej miestnosti nikdy používať nemusel.

Displej HTC One M9 podporuje ovládanie v rukaviciach a viacero gest - prebudiť ho okrem vypínača môže aj dvojité poklepanie alebo ťah prsta od spodného okraja obrazovky hore. Ťah zľava doprava ho zapne a okamžite zobrazí obrazovku BlinkFeed, otočenie na šírku a ťuknutie do tlačidla hlasitosti zas spustí fotoaparát.

Ovládacie tlačidlá Androidu 5.0.2 Lollipop sú priamo na displeji, no HTC aspoň ponúka ich prispôsobiteľnosť. Trojicu Späť, Domov a Multitasking možno miešať medzi sebou a pridať k nim i štvrté vlastné tlačidlo. Ja som si vybral to, ktoré po prvom ťuknutí vyroluje notifikačnú lištu (pretože v jednej ruke by som to inak nezvládol) a po druhom aj voliteľné rýchle prepínače - také Reachability z Taiwanu.

Zatiaľ teda samá chvála. Grafická nadstavba Sense v siedmej verzii veľa zachraňuje a patrí k tým najlepším medzi androidmi. Blokovacia obrazovka v spojení s Lollipopom sa však príliš nepodarila. Po vzore iOS tu systém zobrazuje zmeškané notifikácie, no už v priebehu týždňa som si sťažoval na katastrofálne plytvanie miestom. Systém tu pod sebou zobrazí dve (!) upozornenia (u mňa teda počasie WeatherBug a úplne zbytočnú informáciu o zapnutom šetriči energie) a končí. Tretia, štvrtá a ďalšie pozície sú nepochopiteľne zrolované a pre ich zobrazenie musím spraviť ďalší klik. Aspoň, že systém inteligentne posúva tie dôležité (SMS-ky a správy z IM komunikátorov) na "pole position" a zbalí až tie menej podstatné. Prečo však nevidím vždy úplné maximum, ktoré by sa na displej vošlo, to nepochopím. Mimochodom, menšie One M7 s nižšou verziou Sense zobrazí a využíva celý displej lockscreenu… Asi chyba, ktorú snáď HTC časom odstráni. Privítal by som tiež, ak by sa (aspoň pri vybraných upozorneniach) displej aj na krátko rozsvietil. Takto totiž netuším, čo vibrácia alebo zvuk znamená, kým na displej nezaťukám a nezapnem ho ručne.

Na smiech je aj mriežka 5x4 ikon na domácej obrazovke s obrovskými medzerami medzi sebou. Prijal by som ešte minimálne jeden riadok navyše. Sense 7.0 je však takmer dokonalé vo všetkom ostatnom - zoznam aplikácií ponúka abecedné zobrazenie, možnosť skryť tie ikony, o ktoré nikdy nezavadíte a nechýba ani samostatné tlačidlo pre obchod Google Play či vyhľadávacia lupa. Mimochodom, fulltextovo vyhľadávať môžem aj v nastaveniach. Tie síce majú svoju zabehanú logiku, ale položiek je skutočne veľa a napríklad melódiu vyzváňania môžem nastaviť cez voľbu Prispôsobiť i cez Zvuk a upozornenie.

Perfektná je aplikácia pre telefonovanie s obrovským číselníkom pre najdokonalejšie inteligentné vyhľadávanie na trhu (ponúka i čiastočné zhody), kde po ťahu prstom doprava vidím históriu hovorov a posun opačným smerom ponúka zoznam kontaktov prepojených naprieč všetkými možnými sociálnymi sieťami (Facebook natiahne fotografie kontaktov, ale je tu aj Twitter či LinkedIn).

V SMS-kách je zasa dostupné tradičné gesto priblíženia textu zoštipnutím, ktoré som videl aj pri smartfónoch od Lenova. Samozrejmosťou je šikovné upozornenie na prijatie správy adresátom.

Pred pár rokmi som dlhodobo používal HTC One X a pamätám si jeho výbornú systémovú klávesnicu. Preto som bol prekvapený, že na tú v One M9 som si musel zvykať oveľa dlhšie. Zázraky neponúka hlavne prediktívny slovník, ktorý bol často dosť mimo, no vynahradzovala mi to zvuková alebo vibračná odozva kláves, so samostatnými bodkami a čiarkami. Zabudnúť môžete aj na šialené listovanie v špeciálnych znakoch, tu je každý dostupný po dlhom podržaní niektorého písmena. Je to bleskové. Aktivovať sa dá aj spodný riadok so šípkami pre posúvanie v texte pre prípad, že by triafanie kurzora prstom nebolo ideálnym riešením.

BlinkFeed ako jedna z domácich obrazoviek určite nebude vyhovovať každému, no ja som sa s ním naučil žiť vďaka tomu, že som deaktivoval väčšinu jeho zdrojov. Ponechal som v ňom len fotografie z Instagramu, LinkedInu a jeden spravodajský kanál. Ak si Facebook či daľšie necháte do samostatných aplikácií, bude tam poriadok a nakoniec do BlinkFeedu možno niekoľkokrát denne zavítate. Nezabudnite, že v ňom môžete mať aj Fony.sk.

Veľké očakávania vzbudzoval 20-megapixelový (pri pomere strán 10:7) fotoaparát. Trvám na tom, že 4 Mpix UltraPixelové a dvouobjektívové experimenty pri predchodcoch boli chybou. Ich fotoaparáty síce možno mohli frajeriť v nočných podmienkach, no akonáhle ste potrebovali odfotografovať vzdialenejší text, tabuľu v škole, slide z projektora a spraviť z neho výrez v počítači, skončili ste.

Séria One má vďaka M9 po prvý raz fotoaparát s "normálnym" rozlíšením . Doplnený dvojfarebným LED bleskom. Prostredie aplikácie je tak ako zvyšok Sense špičkovo premyslené. Samostatné tlačidlo pre spúšť a štart nahrávania videa dopĺňajú prispôsobiteľné karty medzi ktorými sa posúvate prstom. Tento pohyb už neprepína len na predný fotoaparát, ale aj na panorámu, rozdelený záznam (predná+zadná kamera) či Bokeh.

Nastavenia citlivosti či expozície sú dostupné ďalším dotykom, zamrzí len schované HDR (po dotyku, medzi režimami Makro, manuálneho nastavenia a podobne). Všetko je rýchle a premyslené, tak ako uzamknutie zaostrenia a expozície po dlhom dotyku na konkrétny bod. Optická stabilizácia bohužiaľ opäť chýba. Prvý model One M7 ju mal, no HTC sa neskôr rozhodlo pre iné riešenie.

UKÁŽKA 4K VIDEA (súbor 207 MB, MPEG4; 3840 x 2160 b., 30 fps; celkovo: 318 MB / min.)

UKÁŽKA SPOMALENÉHO VIDEA (súbor 74 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 60 fps; celkovo: 91 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA PREDNEJ KAMERY (súbor 22 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 148 MB / min.)

Video môžete počas nahrávania pauzovať a v nastaveniach aktivovať či zakázať jeho priebežné preostrovanie. Dostupný je aj 4K záznam, no ten môže byť dlhý maximálne 6 minút a tak ako pri konkurenčných modeloch, oplatí sa len pri filmovaní z pevnej podložky - viac pixelov, viac roztrasený záznam. Častejšie tak zrejme budete používať (aj na miesto v úložisku menej náročný) Full HD režim. Vyblbnúť sa zas dá so zrýchleným (ak chcete časozberným) či spomaleným videom (to však bude len v HD rozlíšení). Jednoduché orezanie zvládnete aj v Galérii.

Zaujímavou položkou by mohol byť Bokeh - tento termín označuje záber s ostrým objektom v popredí a rozmazaným pozadím. Pokyny na obrazovke kážu takýto objekt umiestniť 30 centimetrov pred objektív - pri takejto vzdialenosti mi však fotoaparát v tomto režime nedokázal rozpoznať objekt v popredí, vždy som musel byť oveľa ďalej. Rozdiel v hĺbke ostrosti v Bokehu a pri normálnom móde mi aj tak nepríde nijako výrazný. Určite nie tak, aby ospravedlňoval nižšie 8 Mpix rozlíšenie snímky.

S výslednou kvalitou záberov som bol zväčša spokojný, fotoaparát je hlavne poriadne rýchly a dokáže snímať sériu záberov po podržaní tlačidla, z ktorých si jednoducho vyberiete ten najostrejší. Môžem však potvrdiť, že M9-tka je stále o krôčik za vlajkovými modelmi Samsungu, Nokie či ostatných výrobcov. Stráca najmä pri horšom osvetlení, kde sa jeden záber podarí, no ten hneď po ňom už nie. Aj v slepom teste PhoneAreny skončila posledná. Chce to väčšiu trpezlivosť. Model za takéto peniaze tiež podľa mňa v roku 2015 už musí mať optickú stabilizáciu. HTC ju stále nemá.

Sťažovať sa naopak nemôžem na predný fotoaparát. Ten je štvormegapixelový, s nahrávaním Full HD videa a technológiou UltraPixel ponúkajúcu lepšie výsledky v tmavom prostredí. Prakticky sa špekuluje, že hlavný snímač z modelov M7 a M8 teraz skončil nad displejom. Jednoduchý posuvník ponúkne softvérové vylepšenie vašej tváre, pri silnejších úrovniach efektu sa však pripravte na pomalšiu odozvu obrazu na displeji oproti skutočnosti.

Rýchlemu softvéru a špičkovo odladenému Sense pomáha aj nekompromisná hardvérová výbava a grafický čip Adreno 430. Procesor Snapdragon 810 podporuje 64-bitovú architektúru a v takomto teste AnTuTu Benchmark dosiahol 53 338 bodov (pred Meizu MX4 i Galaxy Note 4). Tomuto testu som sa venoval najmä kvôli medializovaným "problémom" M9-tky s prehrievaním. Viaceré správy však neskôr ukázali, že zvýšená teplota bola skôr senzáciou spôsobenou opakovaným testovaním v podmienkach, ktoré nemali nič spoločné s reálnou záťažou. Zadok HTC One M8 sa po jednom teste nezahrial takmer vôbec (batéria ukazovala 38 °C). Vyššiu teplotu som spozoroval až pri dlhom hraní alebo pozeraní videa cez Wi-Fi. Telefón bol teplý, no o žiadnom masívnom prehrievaní nemôže byť reč. Budúci majitelia sa v tomto smere nemajú čoho obávať.

Báť sa nemusia ani o dostatok miesta v oboch pamätiach. Z 32 GB úložiska zostane po prvom spustení voľných 21 GB podporovaných slotom na microSD kartu. Chválim, že výrobca vypustil základný 16 GB model. No a 3 GB operačná pamäť RAM nepotrebuje komentár - rýchla a takmer vždy zaplnená len do polovice.

Séria One začala s 2 300 mAh batériou. M8 priniesla 2 600 mAh a táto M9 2 840 mAh. Telefón teda nemá problém pri štandardnom používaní vydržať celý deň. Ten prvý skutočne testovací (odpojenie od nabíjačky o 7:00 ráno) som skončil večer s 20 % v zálohe. Spolu s poobedím na druhý deň ráno sa smartfón vybil po 18 hodinách v stand-by režime.

Výrazná záťaž však dokáže akumulátor vymlátiť poriadne rýchlo - len pre porovnanie, sledovanie 1,5 hodinového videa z internetu prostredníctvom Wi-Fi skresalo čísla v hornej lište s 60 % na 20 %. Poteší však rýchle nabíjanie (za 2 hodiny z nuly doplna) i informácia o zostávajúcom čase potrebnom pre túto aktivitu na uzamykacej obrazovke.

Pre šetrenie sú tu dostupné rovno dva režimy. Šetrič som používal iba pre podtaktovanie procesora a mal ho aktívny prakticky celý čas. Dokáže však aj vypínať dáta spolu s obrazovkou, čo v prípade, že ich nepotrebujete dokáže pomôcť ešte výraznejšie. Mňa sa to však netýka. Extrémne šetrenie potom vypne celé rozhranie domácej obrazovky a ponechá aktívne len volania a základné funkcie.

Ako som spomínal stereo reproduktory sú tým najlepším na trhu. Prepínanie režimov BoomSound medzi "Hudbou" a "Kinom" je však na nič (druhý znie skreslene, takže ho nikdy nezapnete) a audiofilov nepoteší ani to, že táto (zbytočná) nadstavba HTC už niekoľko rokov znemožňuje používanie ekvalizéra v Spotify. Váš obľúbený prehrávač na tom môže byť podobne.

Neohúrili ma ani dodávané štuple v krabici. Majú síce šikovný plochý kábel, no hrajú horšie ako ear-plugy od Apple, ktoré som do 3,5 mm jacku M9-tky vložil hneď po nich. Mne osobne nevyhovuje ani totálna filtrácia okolitých zvukov, no fanúšikovia takéhoto riešenia si určite vyberú z množstva vhodných červených nadstavcov. Kritiku od každého si však zaslúži takmer neviditeľné označenie R/L na slúchadlách. Doma v izbe ešte ako tak, ale lúštiť to v šere autobusu po ceste z práce...

Rýchly pohľad na vopred nainštalované aplikácie odhalí ešte FM rádio s RDS, správcu súborov, automatické zálohovanie HTC (na Disk Google) a softvér pre kreslenie. Páči sa mi aj Galéria samostatne oddeľujúca screenshoty a ponúkajúca naše obľúbené automatické vytváranie krátkych videoklipov. Neprišiel som však na to, ako v nej vybrať a vymazať viacero záberov naraz. Infračervený port zas spravuje aplikácia PeelRemote - s televízorom LG si poradila bez problémov, set-top-box dokázala iba vypnúť a prepínať kanály po jednom. Možnosť vypnúť tieto zariadenia priamo z telefónu bez nutnosti pri odchode z bytu hľadať príslušné ovládače však poteší. HTC pridáva aj ďalši widget, ktorý by mal odporúčať ikony aplikácií podľa lokality, v ktorej sa nachádzate (Doma, Vonku, V práci). Mne sa však stále viac osvedčilo ručné rozmiestnenie jednotlivých aplikácií po domácej obrazovke podľa mojich potrieb.

Výhody:

+ krásny a špičkovo spracovaný dizajn

+ HTC Sense patrí k tomu najdômyslenejšiemu na trhu

+ opäť ešte lepšie hrajúce reproduktory

+ normálne rozlíšenie fotoaparátu (oproti M8 a M7)

+ predná kamera s Full HD videom

+ FM rádio

+ notifikačná dióda

+ rýchle nabíjanie

+ infraport

Nevýhody:

- cena

- chýbajúca optická stabilizácia

- fotoaparát nestačí na hlavnú konkurenciu

- priemerné slúchadlá v balení

- nevyužitý potenciál upozornení na blokovacej obrazovke

- pre niekoho zbytočný BlinkFeed

- Galéria s množstvom funkcií zabudla na hromadné mazanie

Odporúčaná cena: 730 eur Dobremobily.sk

Záver

HTC One M9. Možno najkrajší smartfón súčasnosti. S najlepšie hrajúcimi reproduktormi, s najdomyslenejšou grafickou nadstavbou (to je i Kalendár, Kontakty, SMS, Telefón či Galéria) medzi androidmi, s výborným a jemným displejom. Balík, ktorý vám bude celý deň robiť radosť pri každom vytiahnutí z vrecka.

Ale aj HTC One M9 s cenou aktuálne prestrelenou minimálne o 250 eur, stále bez optickej stabilizácie a stále s fotoaparátom horším než všetka lacnejšia konkurencia. Batéria je dobrá, ale zázraky neprináša.

Najnovší smartfón taiwanského výrobcu sa určite podaril. Každodenné používanie som si vďaka špičkovému Sense užíval a radím ho k tomu najlepšiemu na trhu. M9 tým však spadá do rovnakej kategórie ako napríklad iPhone - zariadenie s neospravedlniteľnou cenovkou, no s použiteľnosťou, ktorá mnohých aj tak zláka a presvedčí. Len tak ako procesor, RAM, rozlíšenie displeja či batériu iPhonu nesmiete porovnávať s konkurenciou, tak nesmiete porovnávať ani cenovku a fotoaparát One M9. Už jeho obrovský objektív s maličkou šošovkou v strede naznačuje, že sa hrá na niečo viac, no napriek tomu by bol práve on dôvodom na upgrade z One M8 či M7 - tá už od výrobcu nedostane ani žiadnu ďalšiu aktualizáciu operačného systému.

foto s HDR

foto z prednej kamery

Diskusia k článku:

Nightmare 02.04.2015 - 16:47

Akoze paci sa mi M9 moc...ten fotak neni bohvie aky ale kto neni zazraty a nebude az tak pouzivat fotak tak postaci aj taky aky je a zas neni ze uplne zly ako sa hovori - neurazi ale ani nenadchne... a trochu nechapem pri M7,M8 ste chvalili sluchatka a tu pri M9 uz ze su zle (pri tom su take iste uz od M7) osobne by som este asi pockal na HTC One M9 +

Knoxville02.04.2015 - 18:32 Trvalý odkaz

Fotak neriesim ja osobne,ostatne veci su fajn a krok vpred oproti predchadzajucim generaciam...
Ohladom tych sluchadiel to som sa aj ja chcel opytat teoreticky by mali byt rovnake ako u predoslych modeloch a tam sa na kvalitu nikto nestazoval pokial viem v ziadnej recenzii.Tak Richard ako to je?

Matej Krajčovič02.04.2015 - 18:48 Trvalý odkaz

Fotak som musel kritizovať automaticky kvôli priemerným výsledkom vzhľadom na cenu, aj spomínaný slepý test - M9 skončila so 6-tich modelov posledná... Priemerný používateľ ale môže byť s foťákom ok..

Slúchadlá starších modelov som nemal pri tomto testovaní v ruke, porovnával som ich tak oproti ear-plugom od Applu, ktoré som mal možnosť pripojiť hned po nich. V priamom porovnaní teda hrajú horšie, ale oveľa viac ako ich zvuk mi vadila in-ear konštrukcia (osobná preferencia) a slabé označenie L/R.

Knoxville02.04.2015 - 18:59 Trvalý odkaz

Tak Apple dodava ku svojim mobilom dovolim si tvrdit zrejme najkvalitnejsie sluchadla ako co sa tyka prilsusenstva k mobilu ktore je v krabicke.Rozplietanie kablov je otravne na tej ergonomii by mohli veru popracovat.Mne vsak ako "priemernemu" uzivatelovi kvalita fotaku aj kvalita sluchadiel uplne postacuje...
Btw: to nie je "jedno" ktore sluchadlo si vlozis do ktoreho ucha? :)

Michal02.04.2015 - 19:32 Trvalý odkaz

No, odvazna cenovka? Apple si pyta za svoje hovna,ktore su z roka na rok defacto uplne rovnake a za 8 rokov existencie mobilnej divizie presli pokrokom a zazili progres taky ako ktorykolvek iny vyrobca za roky tri este o polovicu viac a i tak si ho banda oviec vzdy kupi. A kym si ho kupovat budu tak budu furt take drahe. Evidintne prisiel na to uz aj Samsung,ktory navysil cenu o tretinu viac od minulorocneho modelu a vlastne ho este aj zhorsil. Lebo ludia su strasne sprostí a ovplynitelni,takze zavalim tam cenu a v ludoch prevladne klamlivy pocit toho,ze asi co je tak drahe musi byt asi najlepsie. Cenovka nie je vobec v porovnani s tym co si pyta konkurencia za svoje mobily odvazna, ba by som povedal,ze najlepsia a tento ako jediny vyzera ako poriadny seriozny a kvalitny telefon. Apple io je oproti tomuto hracka pre pubertakov a ako nepodareny modny doplnok pre tych co s mobilmi nevedia robit a nevyznaju sa.

Celá diskusia 71 príspevkov