Testovali sme LTE sieť Swanu v Bratislave. Príjemne prekvapila

Po tom, čo sme na stránke operátora zistili, že Bratislava patrí medzi čiastočne pokryté mestá sme boli zvedaví, ako to s tým pokrytím Bratislavy vlastne je v reáli. A môžeme skonštatovať, že celkom dobre.

Na začiatok treba povedať, že sme novú službu 4G Internet v1.0 od Swanu, ktorú spustil len pred pár dňami, neskúšali v každej mestskej časti. To bohužiaľ nebolo v našich silách. Chceli len krátky orientačný test, zistiť aké silné pokrytie LTE má Swan v Bratislave a aké priemerné rýchlosti môže zatiaľ zákazník dosiahnuť.

Treba si aj uvedomiť, že aktuálne je sieť takmer prázdna, prví zákazníci len do siete prichádzajú, a tak nami namerané hodnoty môžu o pár týždňov vyzerať úplne inak. Pravdepodobne horšie. Na testovanie sme použili HTC One M7 a po Bratislave sme sa pohybovali autom. Niektoré merania sme uskutočnili aj za jazdy a aj vtedy bola kvalita slušná a výsledné rýchlosti dostatočné.

ikona

Swan spustí neobmedzené LTE za 5 € mesačne. V 50 mestáchMobilný operátor Swan konečne spúšťa svoj LTE internet. Nová služba bude neobmedzená a na začiatok dostupná v 50 mestách pre 30 % populácie. Mesačný poplatok bude 5 eur.

Našu testovanie sme začali v časti Karlova Ves. Tu sme na pripojenie do internetu použili aj dodaný modem Huawei 3372. Na rovnakom mieste sme zmerali rýchlosť najskôr pri použití modemu a neskôr sme SIM kartu premiestnili do smartfónu. Na zistenie rýchlosti sme použili známu aplikáciu Speedtest.

merania rýchlosti pri použití modemu

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Výhodou používania modemu je nízka odozva, tzv. ping. Ten dosahoval v priemere len 22 milisekúnd, čo je výborná hodnota. Vysoké boli aj dosahované rýchlosti, zvyčajne okolo 40 Mbps pre download a približne 20 Mbps pre upload (operátor pritom deklarujem maximálne rýchlosti 50/10 Mbps). O niečo horšie boli výsledné rýchlosti merané na rovnakom mieste, no s použitím SIM karty v smartfóne. Ping vyskočil na takmer 300 ms a rýchlosti klesli o polovicu. Na používanie v smarfóne to však stačí. Vtedy ani vysoký ping nevadí. Pokiaľ ale nehráte nejakú online hru s protihráčom alebo nechatujete cez Skype. Vtedy by mohla byť táto vysoká odozva problém.

Po týchto meraniach sme vyrazili so smartfónom do terénu. S autom sme prešli niektoré časti Karlovej Vsi a všade sme chytali signál Swanu. Niekde dosahoval maximum, inde len jednu či dve paličky, ale bol tu. Neskôr sme sa premiestnili cez most Lafranconi do Petržalky. Signál chýbal len v okolí mosta a okrajových, nezastavaných častiach. Pri našej ceste Petržalkou sme väčšinou problém so signálom nemali, niekde bol lepší inde horší, najväčšie problémy sme zaznamenali na Pajštúnskej ulici, kde sa nám miestami stratil úplne. Počas cesty autom i na krátkych zastávkach sme opakovane merali rýchlosti a zvyčajne sa pohybovali okolo 25 Mbps pre download a 8 Mbps pre upload. Ping bol stále vysoký, cez 200 ms.

merania rýchlosti v mobile

Z Petržalky sme sa vybrali do Ružinova, neskôr sme prešli okrajom Starého Mesta, navštívili Lamač, Dúbravku a skončili sme späť v Karlovke. Počas nášho merania sme nezaznamenali žiadne výraznejšie problémy so signálom ani použiteľnou rýchlosťou, vrásky nám robil jedine ping.

Po úvodných peripetiách s neaktívnou SIM kartou môžeme skonštatovať, že naše obavy o kvalitu a rozsah pokrytia LTE sieťou v Bratislave sa nenaplnili. Neboli sme však vo všetkých lokalitách, ani uliciach, bol to len taký rýchly test a netreba zabúdať ani na to, že veľa zákazníkov zatiaľ do siete pripojených nie je.

graf z dodávaného PC softvéru k modemu. Vidno dve merania rýchlosti a neskôr rýchlosť pripojenia počas prezerania videa na YT

A kto by mal obavy, že pri obmedzení rýchlosti sledovania online videí na 2 Mbps budú problémy s kvalitou prehrávania, toho môžeme upokojiť. Na streamovanie videa táto rýchlosť bohato stačí. My sme takto pozerali online celý film a žiadne zaváhanie, sekanie či mrznutie obrazu sme nezaznamenali. Rýchlosť bola podľa údajov z dodávaného softvéru k modemu stabilne okolo 2 mbps.

O niekoľko dní vyskúšame kvalitu siete na ceste do Tatier. O výsledku meraní vás budeme určite informovať.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu