MyPhone Hammer - dvojsimkáč zameraný na odolnosť a výdrž

Recenzia odolného telefónu s klasickou klávesnicou a certifikátom IP67. Nevadí mu ponorenie do vody, pády ani prach. Zamrzí slabý displej a podpriemerný fotoaparát.

V redakcii sa nám občas objavia na testovanie aj lacné telefóny určené pre tých najmenej náročných používateľov. Samostatnou skupinou sú odolné mobily, ktoré zvládnu pobyt aj v tých najnáročnejších podmienkach. Nevadí im mrazivé či naopak horúce alebo prašné prostredie, blato, piesok a zvládnu aj pobyt vo vode či nejaký ten neočakávaný pád na tvrdý povrch.

Táto charakteristika sedí aj na MyPhone Hammer. Do našich obchodov prichádza s prijateľnou cenovkou šesťdesiat eur, za ktoré dostanete základné funkcie, podporu pamäťových kariet, slabý VGA fotoaparát, nízke rozlíšenie displeja, ale bohovskú výdrž. Tú vám budú majitelia dnešných smartfónov závidieť. Navyše v odolnom obale. Počas testovania telefónu som však musela mať stále na mysli nízku cenovku, pretože slabý displej, podpriemerný fotoaparát a neskutočne pomalé a nekomfortné prezeranie internetu cez GPRS ma občas fakt vytáčalo.

ikona

Základné info: MyPhone HammerLacný dual SIM mobil klasickej konštrukcie s alfanumerickou klávesnicou, certifikáciou IP67, odolný proti vode, prachu a nárazom, 2'' QCIF displejom, VGA kamerou, LED svietidlom, FM rádiom, Bluetooth a 1 700 mAh batériou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Telefón MyPhone Hammer má plastovú konštrukciu s menej pohodlnou alfanumerickou klvesnicou. Boky sú pokryté gumenými prvkami, ktoré majú chrániť telefón pred nečakaným pádom na tvrdú podložku. Chránia aj displej telefónu. Guma je však až priveľmi tvrdá a pri silnejšom uchopení sa nepríjemne odtláča do kože.

V pravej stene sú klávesy ovládania hlasitosti (rozsvietite nimi i zhasnutý displej), v ľavej nájdeme krytý slot microUSB konektora a 3,5 mm audio jacku. O kvalite utesnenia však máme pochybnosti. Kryt totiž nemá tesnenie tak, ako ho nájdeme pri iných odolných modleoch. V spodnej je umiestnený mikrofón a hore sídli LED svietidlo. Zapnete ho jedným dlhým podržaním určeného tlačidla aj pri zablokovanom telefóne. Poslúži na základnú orientáciu v úplnej tme. Výraznú svietivosť však nečakajte.

Na zadnej strane nájdeme odnímateľný zadný kryt, ktorý musíte odskrutkovať (pomôcka je priložená v balení). Pod ním sa ukrývajú sloty na dve SIM karty klasických rozmerov a microSD kartu do veľkosti 16 GB. V hornej časti je šošovka 0,3-megapixelového fotoaparátu a hlasný reproduktor. V spodnej časti zadnej steny nechýba otvor na pútko, telefón si tak môžete zavesiť napríklad na krk alebo pripevniť na ruku.

O prednú stranu sa delí klávesnica, displej a štvorsmerové ovládacie tlačidlo s potvrdzovacím stredom a množstvom kontextových kláves. Tých je tu až priveľa. Áno, môžete si dlhým stlačením určenej klávesy rýchlo spustiť fotoaparát alebo sa dostanete do prijatých správ, no používateľ s väčšími prstami môže mať problém. Klávesy sú maličké a lesklý plast šmykľavý. Stláčanie kláves doprevádza hlasné cvakanie. Niekomu to môže prekážať. Šesť kovových skrutiek, ktoré lemujú prednú stenu dotvára dizajn odolného telefónu. Naša testovacia vzorka v oranžovo-čiernom prevedení pôsobila sympatickým dojmom a budila pozornosť okolia.

V balení, okrem 1 A nabíjačky, nájdete aj USB kábel na pripojenie k počítaču, kovovú pomôcku na skrutkovanie a stereo slúchadlá. Tie však ani nevybaľujte. Ich kvalita je podpriemerná. I pri maximálnej hlasitosti hrajú slabo a potichu. No pri počúvaní FM rádia si nepomôžete ani použitím vlastných, kvalitnejších slúchadiel. Audio výstup je nekvalitný a zle identifikuje pripojenie slúchadiel. I napriek tomu, že sú zapojené, tvrdohlavo hlási, že ich treba pripojiť. Navyše odkrytím audio konektora zrejme prídete o vodeodolnosť. Po spustení prehrávania cez zadné reproduktory je zvuk hlasný, o kvalite sa ale stále nedá hovoriť. Rovnako hlasno prehráva aj MP3 hudbu uloženú na pamäťovej karte. No mám pred sebou šestdesiateurový telefón, takže zázraky nečakám. Rádiu chýba RDS, môžete si ho prehrávať aj na pozadí.

Výkon telefónu nie je treba ani hodnotiť, všetky povely vykonáva okamžite, bez zaváhania. K displeju však budem kritická. Áno, má len dvojpalcovú uhlopriečku, ale prečo nemohol dostať kvalitnejšie rozlíšenie? QCIF 144 x 176 bodov sa nosilo tak pred šiestimi či siedmimi rokmi. Teraz by aj v low-endoch potešilo 240 x 320 pixelov. Nielen rozlíšenie, ale aj čitateľnosť v exteriéri sklamalo. Slabý kontrast zapríčinil, že na slnku nikdy poriadne nevidno, ktorá ikona v menu je práve označená. Za slnečného dňa toho veľa nevidíte a i pozorovacie uhly sú slabé. Výhodou je, že počas cesty vlakom či autobusom nebude nikto z okolostojacich vidieť, čo sa vám na displeji práve deje. Takže treba hľadať aj pozitíva.

Na obrazovke máte základné informácie o dátume, čase, aktuálnom dni v týždni a stave SIM kariet a sile batérie. Takisto sa tu zobrazujú ikony zvoleného profilu, doručenej SMS správy, aktivovaného budíka a zablokovanej obrazovky. Čas podsvietenie displeja si nastavíte v menu, kde nájdete aj úpravu jasu. Tapetu si môžete vybrať z niekoľkých vopred nadefinovaných alebo si zvoliť vlastnú, obľúbenú fotografiu.

Samotné menu sa skladá z deviatich položiek: Zoznam hovorov, Telefónny zoznam, Správca súborov, Organizér, Správy, Multimédiá, Internetové služby, Fotoaparát a Nastavenia. V Organizéri nechýba Kalendár, Alarm, Poznámky, Kalkulačka a dokonca ani Ebook Reader. No neviem si predstaviť, kto by už čítal elektronické knihy na dvojpalcovom displeji. V správcovi súborov si môžete prezerať multimédiá uložené na pamäťovej karte. K obsahu telefónu sa nedostanete. To ani nepotrebujete lebo všetko máte aj tak na microSD.

Kontakty a SMS správy si manažujete v rovnomenných aplikáciách. Budík vás zobudí aj pri vypnutom telefóne a môžete si ho zazvonení odložiť. Znova sa vám ozve o päť minút. Automatické zapínanie a vypínanie telefónu si môžete nastaviť v menu. Ušetríte cez noc energiu. Ráno si však nezabudnite naťukať PIN kód, inak sa vám nikto nedovolá. Alebo si používanie PIN kódu vypnite a máte po starostiach s jeho zadávaním každé ráno.

Keďže je MyPhone Hammer dual SIM telefón, dokáže pracovať s dvomi SIM kartami. V Správcovi SIM kariet si vyberiete, či má byť aktívna len jedna alebo obidve. Cez profil ktorého operátora sa budete pripájať do internetu vyberiete v nastaveniach Dátového účtu prehliadača. Pokiaľ na jednej SIM karte prebieha hovor, nikto sa vám nedovolá ani na druhú SIM. Počas browsovania po nete však problém s vašou dostupnosťou nie je. Pred vytočením vami zvoleného kontaktu dostanete na výber, z ktorej karty chcete hovor uskutočniť.

Takisto je v zozname hovorov pekne prehľadne zobrazené, z ktorej alebo na ktorú SIM kartu bol hovor uskutočnený. Rovnako ako pri SMS správach. O zmeškaných hovoroch alebo doručených SMS správach ste upozornení aj pri zhasnutom displeji. Na modro bliká v pravidelných intervaloch celá klávesnica. Za toto patrí výrobcovi veľké plus.

Čo povedať k fotoaparátu? Napríklad to, že bez vloženej pamäťovej karty sa vám nepodarí zosnímať ani jeden obrázok. Nechcem veľmi kritizovať lacný telefón, ale 0,3 Mpix sa dnes už vážne nenosí. Že tu nemáme automatické zaostrovanie zrejme nikoho neprekvapí, prisvetľovacia dióda sa dá v tejto cenovej kategórii takisto oželieť, ale snímky s tak nízkym rozlíšením sú použiteľné len na dokumentovanie nečakaných momentiek v maximálnej veľkosti 480 x 640 pixelov alebo na zaznamenanie videí (len vo veľkosti 176 x 144 bodov!) v prípade, že po ruke nemáte nič vhodnejšie. Možno niekoho prekvapí ponuka možností. Nás teda prekvapila. Nájdeme tu päť efektov, šesť možností vyváženia bielej, scénu Noc a oneskorenie samospúšte. Možnosť používať klávesové skratky, stláčanie čísla jedna mení veľkosť snímky, dvojkou meníte kvalitu obrazu a trojkou si nastavíte efekt, je len čerešničkou na torte. Možnosti fotoaparátu sú naozaj široké, škoda len podpriemerného výsledku.

Snímky i videá môžete poslať do iného zariadenia cez Bluetooth alebo vďaka podpore mass storage cez USB kábel. Telefón potom vidíte v PC ako externý disk a nie je problém preniesť súbory jedným alebo druhým smerom. Zvuk fotoaparátu vypnete len aktiváciou tichého režimu. To prebieha rýchlo a jednoducho dlhým podržaním na to určenej klávesy. Funkcia rýchlej aktivácie tichého režimu, známa z Nokií, ma potešila.

skúšobná fotografia

Výdrž poteší každého majiteľa smartfónu alebo čo i len trochu múdreho telefónu. Počas asi dvojtýždňového testovania som telefón nabíjala iba raz. Na začiatku testovania. Po 14-tich dňoch mi stále ostávala posledná palička na ukazovateli batérie. Je pravda, že to nebol môj primárny telefón, bez smartfónu si dnes naozaj neviem svoj pracovný deň predstaviť, ale denne som s ním uskutočnila niekoľko hovor, sem-tam pozrela webovú stránku (to naozaj odporúčam len v prípade, že súrne potrebujete vyhľadať nejakú informáciu na internete, pretože čítanie textu na malom displeji so slabým rozlíšením a browsovanie cez GPRS je utrpenie), skúsila zosnímať pár fotografií a občas som si pustila FM rádio cez zadné reproduktory. Verím, že aj pri aktívnejšom používaní by vám 1 700 mAh batéria vydržala minimálne týždeň. A pri odložení mobilu do šuplíka zrejme nebude problémom ani niekoľkotýždňová výdrž.

Výhody:

+ dlhá výdrž

+ odolná konštrukcia s IP67

+ cena

+ upozornenie na zmeškané udalosti blikaním klávesnice

+ LED svietidlo

Nevýhody:

- nízke rozlíšenie displeja

- slabá čitateľnosť displeja v exteriéri

- podpriemerný fotoaparát

- zlý audio výstup

- prezeranie internetu je nekomfortné a pomalé

- otázna kvalita utesnenia konektorov

Orientačná cena: 59,90 € (Digitall.sk)

Záver:

Pre MyPhone Hammer je na našom trhu určite miesto. Viem si ho predstaviť v rukách pracovníkov na stavbe, zobrala by som si ho na splavovanie rieky alebo na výlet do hôr. Skrátka, všade tam, kde sa dá očakávať, že sa bude s telefónom nešetrne zaobchádzať a ľahko môže "prísť k úrazu". Na základné veci poslúži bezchybne a nízke rozlíšenie displeja i slabý fotoaparát sa mu dá, pri pohľade na cenovku, odpustiť. Používanie dvoch SIM kariet v jednom telefóne môže byť užitočné, no nie je podmienkou. Takže kto hľadá telefón, ktorý niečo vydrží a neskolabuje, keď spadne do vody alebo sa vyváľa v prachu či blate, môže tento model zaradiť do užšieho výberu.

Diskusia k článku:

Michal 10.03.2015 - 13:27

Zase dalsie kompromisy. V prvom rade som si vsimol totalnu debilitu vyrobcu. Isteze sa jedna o telefon pre stavbarov. A uz vidim ako sa nejakemu macovi s riadnymi hnatami nebodaj este v rukaviciach pracovat na takej pravej klavenici s pohybovymi tlacidlami natesnenymi k sebe. Qcif rozlosenie na displayoch je totalny fail, Lenka. Mitsubishi electronic - Trium Eclipse malo podobne rozlisenie uz koncom roka 2002, sonyericsson zaciatkom roka 2003,siemens zaciatkom roka 2004. Takze nie 6-7 rokov ale 11-13 rokov.

Richard Hombauer10.03.2015 - 19:16 Trvalý odkaz

to myslis vazne? nikdy sme dohady nepisali, informujeme uz desat rokov serioznym sposobom o vsetkych podstatnych novinkach po oficialnom predstaveni a nic sa na tom menit neplanuje. ach jaj, stanley, vobec nerozumiem tvojmu hejtovaniu v tejto diskusii.

Richard Hombauer10.03.2015 - 20:39 Trvalý odkaz

Blade S6 plus som videl na vlastne oci na MWC, bolo oficialne ohlasene vyrobcom. ty fakt nevidis rozdiel medzi oficialne predstavenym produktom a dohadmi?

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne10.03.2015 - 21:11 Trvalý odkaz

Gsmarena tiez zverejnuje dohady a nepresne info. Vid LG G4 na ich stranke...

Richard Hombauer10.03.2015 - 21:44 Trvalý odkaz

ak je nejaky mobil ci tablet oficialne predstaveny vyrobcom, a my sme o nom este nepisali, bud na tom pracujeme, alebo sme dany produkt prehliadli. na tieto ucely mame v pravom stlpci formular pre citatelov. staci nas na to upozornit a radi chybu napravime. ;)

Celá diskusia 15 príspevkov