Sony Xperia E3 - primálo priestoru pýta pamäťovku

Recenzia 4,5'' LTE smartfónu s 5 Mpix fotoaparátom a nízkym úložným priestorom. Pamäťová karta na presun aplikácií z vnútorného úložiska bude nevyhnutnosťou.

Sony už niekoľko rokov zostáva verné dizajnovému jazyku OmniBalance. Jednotlivé jeho smartfóny a tablety sa preto na seba ponášajú ako vajce vajcu. Niekto by možno privítal viac inovácií, no treba priznať, že Xperie stále vyzerajú pomerne dobre - ponúkajú pevný rám kolo zariadenia a často aj odolnosť voči vode a prachu.

Lacnej Xperie E3 sa to však tak úplne netýka. Vodeodolná nie je a neponúka ani konektor pre pohodlné nabíjanie z magnetickej kolísky na stole. MicroUSB port však zostáva ľahko prístupný, hoci si svoje miesto našiel na neobvyklej ľavej strane. V spomínanom pevnom (pravdepodobne kovovom) ráme, ktorého rohy sú vystužené odolným plastom. Ten vydrží drobné pády bez toho, aby sa poškodil. Hornú hranu obsadil iba 3,5 mm audio jack a pravú veľký vypínač s tlačidlami pre reguláciou hlasitosti. Tá však mohla byť radšej nad ním, občas som si totiž pri uchopení telefónu do ruky omylom stišoval vyzváňanie.

ikona

Základné info: Sony Xperia E3Lacný smartfón so štvorjadrovým 1,2 GHz procesorom, 1 GB RAM, 4 GB úložiskom a 5 Mpix fotoaparátom. Nie je vodeodolný, no zachováva si dizajn výkonnejších Xperií. (živé fotografie + VIDEO)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

E3-ku v testovanej bielej farbe by som najradšej nahradil inou. Na webe výrobcu vidím aj čiernu, no hlavne pastelovú žltú a hnedú. Takto mi 4,5-palcový zobrazovací panel príde v až 137 mm vysokom bielom tele výrazne utopený. Ovládacie tlačidlá Androidu 4.4.2 sa navyše zobrazujú priamo na displeji, hoci pod ním je 1,5 cm voľný priestor. Hore je to ešte o niečo viac, no tu je aspoň predná kamera, notifikačná dióda a senzory priblíženia či automatickej regulácie jasu.

Limetková žltá, ktorú pre vás Richard nakrútil ešte v Berlíne (Základné info), má celý predný panel čierny a hrany vypnutého displeja preto až tak nevidno.

Spracovanie je každopádne poriadne pevné, aj vďaka tomu, že zadný kryt zložíte iba pri vložení nechta do microUSB portu. Skrýva hlavne anténu pre NFC, microSD slot a priestor pre SIM kartu, pretože 2 330 mAh batéria zostala vymeniteľná.

V systéme ma privíta stará známa grafická nadstavba Sony. Klasická notifikačná lišta je doplnená 16 rýchlymi prepínačmi. Nechýba tu Wi-Fi, GPS, Bluetooth, ale ani regulácia jasu (automatický senzor niekedy pracoval oneskorene) či režim Stamina. Bez inovácií, no s podobou, na ktorú sme zvyknutí.

Sony Xperia E3 mieri do tých najlacnejších vôd, kde sa ako jedna z mála môže pochváliť aj plnou LTE konektivitou. Samozrejme, uspokojiť sa budete musieť s displejom s nižším rozlíšením (480 x 854 b.), no výrazný rozdiel pocítite len pri priamom porovnaní s drahšími sestrami, napríklad s Xperiou Z1 alebo Z3 Compact. Vyváženie bielej nastavíte aj tu, ja si ho už tradične posúvam mierne do červena.

E3-ka zostáva vďaka štvorjadrovému procesoru s 1 GB RAM aj dostatočne rýchla. Popri bleskovej odozve ma v systéme najviac potešila vysúvajúcia sa lišta v zozname aplikácií. Ponúka abecedné alebo vlastné zoradenie ikon, no hlavne skryje ikonu aj obchodu Google Play. Ušetril som tak priestor na základnej obrazovke s widgetami. Naopak, priečinky ním plytvajú. Nepochopiteľne sa neotvárajú cez celý displej, ale ponúknu iba štrbinu so štyrmi aplikáciami, v ktorej musím skrolovať.

Počas používania mi bohužiaľ nestačila vnútorná pamäť. Hneď po vybalení z krabice používateľovi zostane iba 1,2 GB priestor (z 1,75 GB pamäte), ktorý sa ale zaplní veľmi rýchlo. Vlastne sa mi už dávno nestalo, že by som do testovaného telefónu musel vkladať pamäťovú kartu. Systém na ňu však dokáže preniesť iba vami stiahnuté aplikácie, a to tiež zďaleka nie všetky. Použiteľnosť smartfónu reálne končí už pri približne 200 - 250 MB voľného miesta (teda po zaplnení necelého gigabajtu).

Google Play vám proste nedovolí aktualizovať napríklad 50-megabajtové Mapy, kedže inštalácia jednoducho zlyhá. Sám som nemohol používať všetky aplikácie, na ktoré som zvyknutý, ani s vloženou pamäťovou kartou. Uznávam však, že ich pravdepodobne používam viac než cieľový zákazník tohto modelu.

Aj tak je to trochu škoda, kedže zvyšok výbavy bude priemernému používateľovi bohate stačiť. Sony napríklad stále myslí aj na FM rádio s RDS a rozpoznávaním prehrávanej skladby cez TrackID (mimochodom slúchadlá som v balení nenašiel), alebo premyslený softvér fotoaparátu.

V manuálnom režime (ktorý sa naštartuje vždy po otvorení fotoaparátu cez ikonu na domácej obrazovke) bude k dispozícii množstvo nastavení vrátane scénických režimov, vyváženia bielej a kompenzácie expozície. V automatickom (ktorý sa môže spúšťať z uzamykacej obrazovky alebo po podržaní vypínača a zatrasení smartfónu) nenastavíte vôbec nič, ani rozlíšenie či HDR režim, pretože všetko ovláda priamo smartfón - aj prepnutie na nočný režim či makro.

Na rýchle momentky môže byť pre určitú časť používateľov výhodnejší, ja by som však bol radšej, ak by mi predsa len ponúkal viaceré možnosti, alebo sa aspoň spúšťal v manuálnom móde aj z uzamykacej obrazovky.

Hlavný snímač dostal 5-megapixelové rozlíšenie a vo svojej konkurencii obstojí s priemerným vysvedčením, pokiaľ bude v jeho okolí dostatok svetla. Video bez možnosti priebežného preostrovania dokáže nahrávať vo Full HD rozlíšení. Kvalita prednej kamery je už horšia, rozlišenie zostalo iba pri VGA a obraz či snímky z neho budú výrazne zašumené aj pri rozsvietených lampách v miestnosti). V nastaveniach nájdeme aj softvérovú stabilizáciu obrazu alebo niekoľko kreatívnych režimov, vrátane filtrov, záznamu Timeshift so sériou snímok, Panorámu a živé streamovanie videa na YouTube cez Google+ konto. Deti potešia 3D efekty AR (augmented reality) vkladané priamo do fotografií..

Sony sa pohralo aj s ponukou multitaskingu, ktorá už tradične ponúka viaceré miniaplikácie (kalkulačku, prevodník jednotiek či stopky) v plávajúcich oknách. Ďalšie si stiahnete z Google Play.

Telefónna aplikácia ponúka inteligentné vytáčanie a samostatnú kartu pre obľúbené či ICE (In Case of Emergency) kontakty. V prípade potreby sa zobrazia na úplnom začiatku telefónneho zoznamu. Sťažovať si nemôžem ani na softvérovú klávesnicu so samostatnou čiarkou, bodkou a riadkom pre predikcie. Zvládne ich vo viacerých jazykoch (slovenčina, angličtina, nemčina) naraz. Príjemná je jej vibračná odozva pri písaní, naopak, režim ovládania jednou rukou, ktorý ju má zmenšiť, som vôbec nepoužíval. Pre starších ľudí s horším zrakom je tu Zjednodušená plocha, ktorá výrazne zväčší všetky ikony a ponuky.

Pristúpite k nej cez hlavné systémové nastavenia a položku Domov. Podobne aktivujete aj Inteligentné ovládanie posvietenia, ktoré udrží displej rozsvietený pri pohybe so zariadením. Konkurenčný Samsung na to trocha kostrbato a zbytočne využíva prednú kameru sledujúcu vaše oči.

Šetrenie energiou má v Xperii E3 niekoľko úrovní - samotný režim Stamina som prakticky nevyužíval, keďže spolu s displejom vypína aj Wi-Fi a mobilné dáta. Prišiel by som teda o dôležité notifikácie, i keď najpotrebnejším aplikáciám a messengerom viem ručne udeliť výnimku. Väčší význam vidím v jeho automatickom zapínaní, napríklad keď energia v batérii poklesne pod 5 %. Vtedy už ide len o to, vydržať to k najbližšej nabíjačke za každú cenu.

Sony ale dokáže automaticky vypínať aj Bluetooth, GPS alebo znižovať jas (Režim slabej batérie), prípadne automaticky aktivovať Wi-Fi pri príchode k známemu routeru doma či v práci (Wi-Fi podľa miesta). Zaujímavou funkciou je tiež zoradenie dát do frontu, kedy by viaceré aplikácie mali so svojimi servermi komunikovať na pozadí naraz, v jednom okamihu. Procesor a batéria sa tak vyťažia na kratší čas, než keby bol hardvér prebúdzaný priebežne. V tomto prípade sa mi pozitívny vplyv na výdrž meral len ťažko, avšak všimol som si približne 30 sekundové oneskorenie pri prijímaní správ cez Messenger alebo Hangouts.

Každopádne, v možnostiach ako ušetriť energiu Xperia E3 exceluje a spolu s 2 330 mAh batériou atakuje hranicu 1 až 1,5 dňa aj pri výraznej záťaži. Pri šetrení a aktívnom režime Stamina to môže byť oveľa viac. V tomto ohľade svojich konkurentov jasne predčí.

Tí ju možno dobehnú v kvalite hlasného reproduktora, kedže tu patrí E3-ka iba k šedému priemeru. S časti za to môže aj nie veľmi ideálne umiestnený reproduktor, ktorý tlmí aj obyčajné položenie na rovný stôl. Mal byť inde, alebo aspoň o pár milimetrov nadvihnutý nožičkami na zadnom kryte. Takto som si telefón zvykol pri prehrávaní hudby pokladať na displej.

A nedajte sa pomýliť dizajnom, pod displejom E3 neponúka reproduktor, pod mriežkou sa tu ukrýva len mikrofón. Stereo reproduktory ponúknu až drahšie Xperie.

Výhody:

+ LTE

+ výborná výdrž batérie

+ množstvo a široké nastavenia šetriacich režimov

+ plynulý chod a dostatok výkonu

+ miniaplikácie v ponuke multitaskingu

+ notifikačná dióda

+ FM rádio s RDS

+ mäkké rohy

Nevýhody:

- veľmi malé vnútorné úložisko

- veľké nevyužité plochy okolo displeja

- menej kvalitná predná kamera (iba VGA)

- nevhodne umiestnený hlasný reproduktor

Orientačná cena: 145 eur Pricemania.sk

Na jeden záber: Sony Xperia E3 naživo

Záver

Záverečné hodnotenie Sony Xperie E3 bude závisieť od požiadaviek potenciálneho budúceho majiteľa. Cenové porovnávače ju totiž v ponuke e-shopov nachádzajú v pomerne širokom rozpätí od približne 132 až po 165 eur. Jedná sa o rýchly a spoľahlivý smartfón s bezproblémovou LTE konektivitou, ktorý láka najmä vo veselšej žltej a hnedej farbe.

Oproti porovnateľným konkurentom ponúkne mierne krajší displej (aj keď s rovnakým rozlíšením), robustnejšiu konštrukciu a väčšiu kapacitu batérie doplnenú detailne prepracovanými šetriacimi režimami. Pri Sony by sme sa pravdepodobne mohli spoľahnúť aj na lepšiu podporu pri vydávaní aktualizácií Androidu 4.4.2.

Veľmi sa však šetrilo na nainštalovanom vnútornom úložisku, ktoré náročnejšiemu používateľovi nebude stačiť ani v kombinácii s microSD kartou. Tá môže mať maximálne 32 GB, ale potrebovať nejakú, hoci menšiu, bude prakticky každý. Ku koncovej cene si teda musíme prirátať aj ďalšiu položku. Pravdepodobne spolu so slúchadlami.

Xperiu E3 teda môžem odporučiť každému, kto hľadá lacný LTE smartfón, no nepotrebuje viac než 10-15 väčších aplikácii z Google Play a nezaujímajú ho ani najnovšie hry. Oveľa lacnejší Op3n Dott s rovnakou uhlopriečkou ponúkne o vyše gigabajt priestoru viac, no zas o štvrtinu horšiu batériu a menej kvalitný displej a pomalšie dáta. Bude to o vašich preferenciách.

foto s HDR

Diskusia k článku:

Michal 30.01.2015 - 20:25

Ešte ste zabudli napisať, že je to extremne škaredý telefon. Važne to myslím, v tej bielej, hrany také nažltnuté obrovský nevyužitý priestor okolo a nad pod displayom. Najškaredsí mobil roku 2014

Matej Krajčovič30.01.2015 - 20:52 Trvalý odkaz

Preto píšem o ostatných farebných variantoch, v ktorých sa E3 predáva, žltá vyzerá oveľa lepšie.

ondrakomous30.01.2015 - 21:40 Trvalý odkaz

presne kvuli tomuhle mobilu a dalsim takovym povedenym kouskum dnes v sony propousti 1000zamestnancu mobilni divize. titanik se potapi.

Michal30.01.2015 - 22:19 Trvalý odkaz

Pritom ten telefon svojou funkčnou vybavou nie je zlý, na danu cenovku ma mierne nadštandartný display. Foták, predná kamerači audio je adekvatne cene. Xperia UI spolu s týmto HW, ktorý nie je zase uplne najhorší (berem v uvah cenovu kategoriu a fkt, že podaktorí vyrobcovia ešte použivaju 512ram) je vzhladom k triede tiež mierne nadštandartný. Bateria so slusnou kapacitou a stamina režimom je velke plus. Telefonu vlastne nič potrebne nechýba,aj podporuje pamatovky, ma diodku, NFC, podporuje LTE, celkom kvalitnu pevnu konštrukciu a tiež prijatelnu cenovku. Vlastne jedinou slabinou je ta vnutorná pamat a pre mna osobne dizajn, je to sice subjektivny nazor, ale fakt sa mi telefon maximalne nepáči. A ešte jedno plus..nekazia sa..od uvedenia na trh, som pokazený riešil jeden jediný.

Celá diskusia 16 príspevkov