Microsoft ukázal novinky vo Windows 10 - univerzálne aplikácie

V novom Windows 10 pre smartfóny používatelia nájdu vylepšené notifikačné centrum synchronizované s PC, ale aj nový kalendár, internetový prehliadač, e-mailový klient a plnohodnotnejší kancelársky balík Office s podporou formátovania textu.

Microsoft už dlhšie pracuje na novej verzii svojho operačného systému Windows 10. Pri integrovaní ďalších funkcií načúva aj skupine používateľov v programe Windows Insider. Práve ona dostáva čiastkové aktualizácie (buildy) a svoje pripomienky posiela na špeciálne fórum. Spoločnosť dnes ukázala prehľad ďalších noviniek, ktoré bude postupne zapracovávať a o niekoľko mesiacov sa objavia aj vo finálnej verzii Windows 10.

Tá dostane takmer totožné jadro na všetkých platformách, teda počítačoch, tabletoch, smartfónoch a dokonca aj na inteligentnom príslušenstve, hodinkách a Xboxe. Rozhodujúca bude uhlopriečka displeja - zariadenia nad 8 palcov budú pracovať s rozhraním známym z počítačov, menšie tabletofóny a smartfóny dostanú UI podobné tomu zo súčasného Windows Phone 8.1.

Aktualizácia na Windows 10 však bude (aspoň po dobu jedného roka od vydania) dostupná zadarmo pre všetkých terajších používateľov Windowsu 7, Windowsu 8 alebo Windows Phone 8. Podobné by to malo byť s ďalšími updatmi.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Každý, kto čakal, že skok na číslo 10 prinesie pre používateľov Windows Phone 8 výrazné grafické zmeny, pravdepodobne zostane sklamaný. Domáca obrazovka zostane okrem priehľadných dlaždíc prakticky nezmenená, no zlepší sa notifikačné centrum, ktoré bude synchronizované s notifikáciami na počítači. Tie a personalizovaná hlasová asistentka Cortana totiž pribudnú aj na desktop.

Ak niektorú z notifikácií vymažete na počítači, zmizne aj z telefónu. K zoznamu aplikácií zas pribudne náhľad na posledné nainštalované aplikácie.

Používatelia smarfónov sa môžu tešiť aj na sprehľadnenie tvrdo kritizovanej a neprehľadnej ponuky nastavení alebo posúvateľnú softvérovú klávesnicu, ktorá pôjde zmenšiť na veľkých zariadeniach (pre pohodlnejšie písanie jednou rukou) a odpojiť od spodnej hrany displeja.

Nové notifikačné centrum, nastavenia a klávesnica - obr: The Verge

Zmeny sa však dotknú aj samotného posielania správ a SMS-iek. Notifikácie totiž budú aktívne, takže odpovedať bude možné priamo cez zobrazené upozornenie alebo cez notifikačné centrum. Microsoft pridá aj hlasové diktovanie textu (zatiaľ pravdepodobne bez podpory slovenčiny, ktorá výborne funguje v iOS).

Windows Phone 7 okrem textových správ integroval aj správy z Facebook Messengera. Táto funkcia časom zmizla, no teraz sa tu objavia správy zo Skype. Predpokladáme teda, že majitelia windowsfónov si medzi sebou budú môcť "esemeskovať" a posielať videá či obrázky zadarmo (respektíve cez internet) tak, ako používatelia iMessages na iOS. V prípade straty dátového pripojenia sa obsah odošle ako klasická spoplatnená textová správa.

Základom celého prepojenia Windows 10 medzi smartfónmi, tabletmi, PC a Xboxom budú takzvané univerzálne aplikácie. Vývojári konečne dostanú jeden jediný Windows Store a pre všetky platformy im postačí naprogramovať jeden kód. To je niečo, čo Microsoft sľubuje už niekoľko rokov, no doteraz bol pre umiestnenie aplikácie z Windows Phone Store (smartfóny) do Windows Store (aplikácie s Metro/Windows UI rozhraním) vždy potrebný zásah vývojára do jej jadra. Dúfame, že to pre záujem programátorov o Windows aplikácie bude potrebný impulz.

Všetko ukáže až čas, no Microsoft aspoň predstavil univerzálne aplikácie, ktoré používatelia windowsfónov nájdu už po vybalení nového smartfónu z krabice. Zdá sa, že zmizli typické obrovské nadpisy jednotlivých ponúk.

Kancelársky balík Office nie je žiadnou novinkou, no na smartfónoch s Windows 10 dostane Word, Excel, Powerpoint či Outlook aj takmer všetky funkcie pre formátovanie textu alebo revíziu zmien. Objavia sa tu totiž klasické ponuky (ribony) známe z PC.

S príchodom menšej verzie plnohodnotného Outlooku sa pochopiteľne zlepší aj natívny e-mailový klient a systémový Kalendár.

Nový Kalendár a Outlook, on-line synchronizované s PC- obr: The Verge

Konkurencia Microsoft inšpirovala aj k zmene aplikácie pre správu fotografií (pribudne aj na desktop), ktorá bude sama vytvárať albumy na základe GPS polohy a automaticky vylepšovať fotografie, napríklad odstraňovať červené oči.

Synchronizácia všetkých fotografií naprieč všetkými zariadeniami bude prebiehať cez OneDrive, kde v budúcnosti bude môcť skončiť aj vaša hudba. Medzi univerzálnymi aplikáciami pochopiteľne nesmú chýbať Mapy.

Aplikácia pre fotografie - obr: The Verge

Definitívne sa rozlúčime s Internet Explorerom. Microsoft dobre vie, aká zlá povesť ho vo svete IT sprevádza. Nový prehliadač zatiaľ nesie len kódové označenie Project Spartan. K zmenenému dizajnu pribudne oveľa rýchlejšie jadro či možnosti rýchleho výberu, označovania, komentovania a zdieľania obsahu na sociálne siete.

Pribudne aj reading list, teda úložisko článkov, ktoré si chcete prečítať neskôr. Bude synchronizované naprieč platformami a má fungovať presne ako konkurenčné read-it-later aplikácie typu Pocket a spol. Aj so špeciálnym módom, ktorý zobrazí len text bez okolitých prvkov a reklám.

Internetový prehliadač Project Spartan

Smartfóny a tablety by takisto mali ťažiť z podpory DirectX 12, vďaka ktorému by hry mali zaťažovať batériu až o polovicu menej.

Vývojári z partnerského programu by prvý build Windows 10 pre smartfóny mali dostať už vo februári. PC nadšenci ich už dostali niekoľko, no v tom tohtotýždňovom pribudne aj Cortana.

Funkciu Continuum pre tablety sme vám už predstavili. Zabezpečí bezproblémový prechod medzi desktopovým a tabletovým módom po odpojení klávesnice. Dnes sme sa však dozvedeli, že bude vedieť zväčšiť aj Win32 aplikácie - to by malo učiniť koniec nepohodlnému presúvaniu klasických Windows okien prstami.

Počítače tiež dostanú možnosť streamovať video z hier hraných na Xboxe. Niektoré nové tituly pre Xbox One a PC bude tiež možné hrať súčasne z oboch platforiem. Microsoft na svojej keynote ukázal aj koncept holografických okuliarov a obrovský 84-palcový 4K monitor pre biznis zákazníkov.

Finálnu verziu Windows 10 by sme mohli vidieť približne o pol roka.

Zdroj: Microsoft

Diskusia k článku:

jarpo 22.01.2015 - 01:25

,,Každý, kto čakal, že skok na číslo 10 prinesie pre používateľov Windows Phone 8 výrazné grafické zmeny, pravdepodobne zostane sklamaný." Nevidim dovod na vyrazne graficke zmeny, dlazdice su elegantne, prehladne a funkcne. Inac cele to prepojenie vyzera pekne. Ak to bude naozaj dobre fungovat, tak sa mame na co tesit.

Igor22.01.2015 - 08:23 Trvalý odkaz

tie settings ma pobavili.. neviem, ktorý kkt vymyslel, že "lets make it as a list of plain text" tak asi zistili, že to nebol ten najbystrejší nápad a urobili to teraz ako všetci ostatní..

aesace22.01.2015 - 10:03 Trvalý odkaz

Tiez mi to zrazu pripada, ze novy Win vobec nevyzera zle. Voci Win 8 na kompe som nepocitoval nejaku potrebu ho riesit a zhanat, ale potom, co mam WP8 mobil, cely tento design mi ovela viac sedi a tak sa tesim na Win 10.

Daor3223.01.2015 - 10:44 Trvalý odkaz

Preco by som mal chciet vyrazne graficke zmeny na WP8??? Ved ten system je po grafickej stranke vyborny a je len a len dobre, ze sa nic vyznamne nemeni...

Michal23.01.2015 - 21:52 Trvalý odkaz

ital som skratke takých 20 zmien, čo WIn10 prinesie, ak nič čo ho robí dobrým neubudne tak si myslím že Microsoft urobil výrazný evolučný krok, hlavne v tom, že ta platforma bez zmien bude rovnaka na xboxe, mobiloch, tabletoch, notasoch a podobne, všetko to ma spolu spolupracovat, ma byt kompatibilne prislušenstvo a má byt ZADARMO, aspon teda prvý rok. fakt, že spravili skok a posilní to predaj všetkých zariadení bežiacom na wine. Skvela praca, fakt rozumne kroky.

Celá diskusia 5 príspevkov