Operačný systém Windows Phone je kritizovaný za mrhanie miestom

Na Windows Phone sa za posledný týždeň zniesla vlna kritiky. Mexický UX špecialista porovnal jeho obrazovku nastavení s Androidom a iOS. Redaktor The Verge je zas presvedčený, že aplikácie priamo od Microsoftu vyzerajú na konkurenčných OS lepšie, než na jeho vlastnom.

Mexický špecialista na architektúru a tvorbu UX (user experience), teda oblasť, ktorá sa zaoberá praktickosťou a používateľskou prívetivosťou jednotlivých technických riešení Juan Luis Flores Mena nedávno publikoval veľmi zaujímavý článok, v ktorom sa prostredníctvom exaktných metód snažil zistiť, ktorý z trojice najrozšírenejších mobilných operačných systémov ponúka najprehľadnejšie menu so základnými nastaveniami.

Porovnával iOS 8, Android vo verzii 4.4 KitKat a Windows Phone 8.1. Než sa začítate ďalej, skúste si tipnúť, ktorý z nich obstál najlepšie. Podľa Flores Menu je totiž plánovanie používateľského rozhrania veľkou výzvou.

Špecialista tvrdí, že takzvané trvalé ponuky, teda oblasť s informačným riadkom a samotný titulok ponuky by mali zaberať čo najmenej miesta. Používateľ tak pri konkrétnych úkonoch vidí čo najviac informácií naraz ani k prepínačom umiestneným nižšie nemusí dlho skrolovať.

Podľa neho je v tejto oblasti najlepšie navrhnutý iOS 8. "Zbytočné" časti totiž zaberajú len 11 % z celkovej plochy obrazovky a miesto šetrí aj hardvérové tlačidlo pre návrat na domovskú obrazovku. Vďaka striktným pokynom sa takmer identicky správajú aj aplikácie z App Store. V prípade Androidu zaberá titulok Nastavenia rovnakých 11 %, no na niektorých zariadeniach si ďalších 7 % odhryznú softvérové tlačidlá. KitKat ich síce pri niektorých aplikáciách dokáže schovávať, no na ich opätovné vyvolanie zas musí používateľ vykonať ďalšie gesto. Windows Phone vychádza z celej trojice najhoršie, pričom paradoxne ponúka pohodlnú trojicu ovládacích tlačidiel (namiesto jedného pri iOS), ktoré pri väčšine zariadení neuberajú miesto na displeji. Systém však trestuhodne mrhá miestom a až 23 % zaberá titulok ponuky. Používateľ tak bez skrolovania dosiahne len na 7 ďalších ponúk.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Flores Menu tak kritizuje aj celkovú dĺžku zoznamu nastavení - prakticky nekonečný zoznam, ako ilustruje priložený obrázok. Nastavenia iOS sú kratšie, v jasne oddelených skupinách. Tu však treba podotknúť, že operačný systém od Applu nakoniec zaraďuje aj nastavenia všetkých nainštalovaných aplikácií, najmä pri 64 či 128 GB variantoch iPhonov a iPadov tak môže byť rovnako nekonečný. Subjektívny názor špecialistu hodnotí riešenie Androidu ako najlepšie - krátke ponuky oddelené kontrastným čiarami. Odporúča však používať jasné pozadie po vzore iOS, ktoré je oproti čiernemu používateľsky prívetivejšie.

obr: setentaydos.com

Windows Phone bohužiaľ neuspeje ani pri logike rozmiestnenia jednotlivých ponúk. Obrázok popisuje kategórie jednotlivých nastavení (Siete, Zariadenie, Individuálne nastavenia, Účty a Systém). Kým pri Androide či iOS sú príbuzné kategórie zoradené pri sebe, rozmiestnenie položiek v nastaveniach windowsfónov na pohľad nedáva žiadnu logiku.

obr: setentaydos.com

Celé Metro rozhranie bolo pri svojom príchode revolučné a dovtedy nevídané, no pravdepodobne už nepatrí k najprívetivejším. Nie nadarmo Microsoft dodatočne povolil aj menšie veľkosti jednotlivých dlaždíc na domácej obrazovke. Ďalšie vylepšenia bude môcť predviesť už budúci rok, kedy sa očakávajú prvé smartfóny s Windows 10.

Nezávisle od analýzy UX Windows Phone minulý týždeň skritizoval aj redaktor servera The Verge. Podľa neho väčšina aplikácií priamo od Microsoftu (napríklad Office či Skype) vyzerá lepšie na konkurenčných operačných systémoch než na jeho vlastnom.

obr: TheVerge.com

Samozrejme, ponuka nastavení či vzhľad aplikácií nie je všetko. Kľúčovým faktorom pri vyberaní si operačného systému budú najmä osobné preferencie používateľa či dostupný hardvér a ponuka konkrétnych zariadení.

Zdroj: setentaydos.com, The Verge

Diskusia k článku:

Nestor 21.11.2014 - 10:48

Zo slzou v oku :) som si teraz zaspomínal na svoj prvý smartfon mio a501 z win 5. v časoch ked na slovensku bolo pocut o smartfonoch minimalne max tak nokia... tomu telefonu takmer nic nechybalo..mal sice maličký 2,7 palcový dislej ale mal aj stylus takze bol ovladatelny a teraz micros. vymyslel toto monštrum aka metro..win mobile asi uz NIKDY mať nebudem

miv21.11.2014 - 12:47 Trvalý odkaz

nemrhanti kupte si handrojit pripadne ajoes. Nechapem. smart devices pouzivam od cias ipaqu 3950, ale toto su fakt nezmysli, co to kto rozobera. v sucasnosti mam L920 a L1020 s W8.1 na ntbku je abs spickove trio. Pracovno/sukromne. ked nie je co vytknut v podobe chybajucich aplikacii pre WP8/8.1, tak ideme rozoberat setrenie a mrhanie priestoru... fakt trapne... a smiesne...

zemiak21.11.2014 - 13:23 Trvalý odkaz

No prave aplikacie su to, co ma odradzuje vyskusat W8 ako primarny telefon.
Aj po tej dobe mi chybaju nativni klienti pre Toodledo, Instapaper, Feedbin, Dropbox.
Citacka Kindle je osekana a neaktualizovana.
atd :/

Co sa tyka pomeru cena/HW vykon, je to super, ale aplikacii z iOS sa nevzdam.

Ondrej Ďurej21.11.2014 - 14:41 Trvalý odkaz

Aj ako fanúšik Windows Phone & Nokia Lumia musím vyjadriť absolútny súhlas. Dúfam, že to Microsoft zmení a teším sa na W10.

Matej: Na Slovensku sa "odporúča", "doporučuje" sa v Čechách!

rtg21.11.2014 - 16:30 Trvalý odkaz

"Odporúča však používať jasné pozadie po vzore iOS, ktoré je oproti čiernemu používateľsky prívetivejšie." - ale za to zerie viac bateriu

Nepovedal by som, ze WP je neprivetive, prave naopak, pre starsich ludi je ovela privetivejsie ako ostatne OS, nakolko dlazdice su velke, system az detsky jednoduchy... pojem "mrhanie miestom" v suvislosti s mobilmi je hlupost uz od zakladu, ved pre nic za nic to tak nespravili, ale prave pre to, aby to bolo prehladnejsie ako hovorim pre starsich ludi, so zlym zrakom a podobne. Mrhanie miesto potom moze byt aj 24 palcovy monitor s FullHD, nakolko prehladnejsie to ma clovek na 13ke nie...

Celá diskusia 14 príspevkov