Swan: obštrukcia konkurencie nám zabránila vstúpiť na vianočný trh

Štvrtý mobilný operátor pri kúpe licencií na sieť LTE plánoval, že svoju komerčnú prevádzku naplno rozbehne koncom tohto roka a stihne vianočný trh. Nakoniec je všetko inak.

Swan získal licenciu na 2 x 15 MHz v pásme 1 800 MHz tendri, ktorý prebehol minulý rok. V stanovených termínoch začal používať pridelené licencie vo viacerých mestách na Slovensku, a vsúčasnosti buduje plnohodnotnú mobilnú 4G sieť. Aktuálne má 2G a 4G sieťou plne pokrytú Trnavu. V testovacej prevádzke sme namerali priemerné rýchlosti okolo 50 Mbps.

Spustenie služieb štvrtého mobilného operátora je závislé od technickej implementácie siete a prepojenia s operátorom, ktorý mu bude poskytovať služby národného roamingu. To zohralo kľúčovú úlohu. Swan sa totiž zatiaľ s žiadnym z operátorov na poskytovaní národného roamingu nedohodol.

Podľa platnej legislatívy má Swan nárok na poskytnutie národného roamingu v prípade, že dosiahne 20 % pokrytie. Čo sa stalo. K dnešnému dňu pokrýva svojou mobilnou sieťou viac než 20 % populácie Slovenska a signál je dostupný vo vyše štyridsiatich mestách. Zákazníci môžu pri vyhľadávaní mobilných sietí nájsť kód SWAN (231-03) v Bratislave, Trnave, Žiline, Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre, Prešove, Bánovciach nad Bebravou, Dunajskej Strede, Hlohovci, Pezinku a iných mestách. Túto skutočnosť oznámil SWAN trom mobilným operátorom aj Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

ikona

SWAN: sme pripravení, čakáme na národný roamingSwan, ktorý chce byť štvrtým mobilným operátorom a poskytovať svoje služby v LTE sieti, so spustením komerčnej prevádzky mešká. Problémom je národný roaming. Rokovania s mobilnými operátormi o jeho poskytnutí meškajú a odsúvajú komerčný štart siete na neurčito.

Štvrtý mobilný operátor týmto splnil podmienku, na ktorú sa viaže povinnosť ostatných troch mobilných operátorov začať poskytovať službu národného roamingu zakotvenú v individuálnych povoleniach na používanie frekvencií.

“Ak by operátori začali poskytovať službu národného roamingu v súlade so svojou povinnosťou, mohla už dnes spoločnosť SWAN spustiť poskytovanie celoplošných služieb tak, ako to mala vo svojich plánoch. Vstup štvrtého mobilného operátora by tak zákonite zlepšil konkurenčné prostredie a znížil ceny pre koncových zákazníkov”, uviedol Ing. Juraj Ondriš, predseda predstavenstva spoločnosti SWAN.

Spustenie celoslovenskej prevádzky LTE siete od Swanu je tak zatiaľ odložené. Podľa posledných správ plánuje spoločnosť využívať národný roaming od januára 2015. Či sa tak naozaj stane, uvidíme už o niekoľko týždňov.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Korenisko 18.12.2014 - 13:14

SWAN 4G pokrýva aj Michalovce

galaxi19.12.2014 - 05:58 Trvalý odkaz

tych 20 percent sotva maju.
Cestujem od zapadu na vychod a jedine v TT maju signal.

Rastislav.j19.12.2014 - 20:39 Trvalý odkaz

galaxi
signál majú aj v BA, nemýľ si to so sprístupnenou službou.

Celá diskusia 3 príspevky