SWAN: sme pripravení, čakáme na národný roaming

Swan, ktorý chce byť štvrtým mobilným operátorom a poskytovať svoje služby v LTE sieti, so spustením komerčnej prevádzky mešká. Problémom je národný roaming. Rokovania s mobilnými operátormi o jeho poskytnutí meškajú a odsúvajú komerčný štart siete na neurčito.

Swan získal licenciu na 2 x 15 MHz v pásme 1 800 MHz tendri, ktorý prebehol minulý rok. V stanovených termínoch začal používať pridelené licencie vo viacerých mestách na Slovensku, a vsúčasnosti buduje plnohodnotnú mobilnú 4G sieť. Aktuálne má 2G a 4G sieťou plne pokrytú Trnavu. V testovacej prevádzke sme namerali priemerné rýchlosti okolo 50 Mbps. V nastavení telefónu je sieť Swanu zobrazená medzi vyhľadanými sieťami číslom 23103, no SIM kartu, logicky, do siete nezaregistrujete.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Rozhodnutie pre región bolo jasné: "Trnava je jedným z našich strategických krajských miest pokrytia, nielen dostupnosťou, geografiou, ale i najväčším počtom Swan zákazníkov. Práve tu by sme chceli priniesť mobilné služby v premiére," hovorí Miroslav Strečanský, generálny riaditeľ Swanu.

Prefix telefónnych čísel, ktoré má štvrtý mobilný operátor rezervované pre svojich zákazníkov, je 0950.

Do konca roka plánuje Swan vybudovať na Slovensku až 300 základňových staníc, do troch rokov plnohodnotnú mobilnú 4G sieť s viac než 1 100 základňovými stanicami. Ako spoločnosť zdôrazňuje, pre budovanie využíva výhradne slovenských dodávateľov. Až na technológiu, tu dodalo ZTE.

Projekt vybudovania siete je dlhodobým strategickým zámerom spoločnosti a spustenie služieb štvrtého mobilného operátora je závislé hlavne od rýchlosti technickej implementácie siete a prepojenia s operátorom, ktorý bude poskytovať služby národného roamingu. To zohráva kľúčovú úlohu.

Rokovania s operátormi sú však veľmi pomalé a neprebiehajú na takej úrovni, ako by bolo potrebné. K žiadnej dohode zatiaľ nedošlo. Tým sa posúva aj prvotný dátum spustenia komerčnej prevádzky, ktorým mal byť podľa prvých odhadov december. Podľa platnej legislatívy má Swan nárok na poskytnutie národného roamingu v prípade, že dosiahne 20 % pokrytie. To má nastať k 1. decembru tohto roka.

December mal byť teda podľa pôvodných plánov mesiacom, kedy malo prísť k spusteniu komerčnej prevádzky, po sprístupnení národného roamingu. Keďže rokovania s operátormi viaznu a dohoda stále nie je na svete, je takmer isté, že Swan bude meškať. Ako bude postupovať v prípade, že žiadny z operátorov nebude prístupný k úspešným rokovaniam, zatiaľ nekonkretizoval.

Pri záujme o licencie a prevádzkovanie 4G siete vychádzala spoločnosť z precedensu, ktorý tu zanechalo O2 so svojím rýchlym štartom, a s ktorým Swan počítal. Prakticky od udelenia licencií ubehlo do spustenia ostrej prevádzky modrého operátora len päť mesiacov, a to práve vďaka poskytnutiu národného roamingu vtedajším T-mobilom. Či je problém v tom, že O2 je veľký svetový hráč a Swan len lokálna slovenská firma, o tom nechceli predstavitelia veľmi špekulovať. Zo strany slovenských operátorov ide podľa nich o čistokrvnú matematiku, čo ich vyjde lacnejšie.

Technologicky je na spustenie komerčnej siete Swan všetko pripravené. Po Trnave budú nasledovať všetky veľké mestá, začne sa od najväčších. Pre zaujímavosť: 10 najväčších miest = 1 milión obyvateľov.

K plánovanému termínu (december 2014) tak nepríde k spusteniu masového portfólia služieb, ale pracuje sa na alternatívnom portfóliu. Všetky podrobnosti však budú zverejnené neskôr.

Diskusia k článku:

funboy 16.10.2014 - 15:56

V súčasnosti má SWAN spustené jadro mobilnej siete a v prvom meste v Trnave má inštalovaných 12 základňových staníc.

Peter16.10.2014 - 16:40 Trvalý odkaz

A budu robit aj telefoniu alebo len data?

Rastislav.j16.10.2014 - 17:13 Trvalý odkaz

A prišiel k nám ďalší plačko :-(
Ak bol Váš plán bol založený na tom, že sa konkurencia pohrnie k vám s ponukami na národný roaming, tak toho stratéga radšej vyhoďte. Nemajú prečo tak robiť kým nepreukážete, že tých 20% pokrytia ste schopný spustiť a sieť aj prevádzkovať.

FaFrNoK18.10.2014 - 11:03 Trvalý odkaz

SWAN je banda totalnych debilov. Rokuju 5 minut po 12, a potom sa stazuju. Chcu roaming, pritom 20% pokrytie dosiahnu tak mozno o 2 roky. A o ich trapnych predrazenych sluzbach skoda hovorit.

Celá diskusia 6 príspevkov