Porovnanie: iPhone 5S, Z3 Compact aj S5 mini fotia veľmi podobne. 8 Mpix úplne stačí

Ktorý kompaktný fotomobil je najlepší? Porovnali sme tri z nich. Jeden vyniká funkciou HDR, druhý krátkou ohniskovou vzdialenosťou či spúšťou v bočnej stene a ďalší zase univerzálnosťou aj rýchlymi reakciami.

Čitateľ Mário sa nás pýtal, ktorý fotomobil je lepší - či Samsung Galaxy S5 mini alebo Sony Xperia Z3 compact. Že mu ide hlavne o fotoaparát a nevie sa rozhodnúť. A keďže mám oba smartfóny aj s konkurenčným iPhonom 5S na jednom stole, vytvoril som z rovnakej pozície rovnaký záber a porovnával.

Na snímke nájdete aj tmavé, aj veľmi svetlé miesta a je vytvorená z úplne rovnakého miesta. Aký je teda základný rozdiel medzi fotoaparátmi troch konkurentov?

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Apple iPhone 5S

- ponúka najlepšie vyváženie farieb a nastavení. Na momentky ideálny, ide o najrýchlejší fotoaparát v mobile. Automatické HDR poteší, jeho účinok je dobrý. Často využívam uzamknutie jasu a zaostrenia podržaním prsta na displeji.

Samsung Galaxy S5 mini

- ponúka najdlhšiu ohniskovú vzdialenosť, a tak pri plnom rozlíšení z rovnakého miesta nasníma menej objektov než konkurenčné fotomobily. HDR je mimoriadne účinné a prostredie fotoaparátu mi je najbližšie.

Sony Xperia Z3 Compact

- poteší spúšťou v bočnej stene a najkratšou ohniskovou vzdialenosťou, čo ceníte pri fotografovaní v obmedzených priestoroch (napríklad oslavy). Lákavých 20 Mpix (len v manuálnom režime) nemá takmer žiaden význam, pri tomto rozlíšení sú detaily porovnateľné s 8 Mpx. Ostávam tak pri plnej automatike alebo manuále s rozlíšením 8 Mpix. Žiaľ, aj po zapnutí HDR (len pri 8 Mpix a menej) sa na snímkach objavujú prepálené plochy, ale slabé HDR je pre smartfóny Sony už dlhodobo typické.

Verdikt

Rozlíšenie 8 Mpix úplne stačí, 20 Mpix v Xperii Z3 Compact len zbytočne zaberá miesto na pamäťovej karte (3 MB oproti 8 MB / záber). Všetky tri porovnávané fotomobily fotia veľmi dobre. Bez debaty. iPhone je najrýchlejší, univerzálny, ale neponúka napríklad pomer strán 16:9. Samsung ponúka najsilnejšie HDR a logické prostredie. Xperia Z3 Compact vyniká mechanickou spúšťou a najkratšou ohniskovou vzdialenosťou.

Snímky s vypnutým HDR:

Apple iPhone 5S

Samsung Galaxy S5 mini

Sony Xperia Z3 Compact

Snímky so zapnutým HDR:

Apple iPhone 5S

Samsung Galaxy S5 mini

Sony Xperia Z3 Compact

20 Mpix:

Sony Xperia Z3 Compact

Detaily:

foto s HDR

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 05.11.2014 - 15:46

Moje porovnanie (ospravedlnte prosim nizku uroven obsahu, ked mam v ruke telefon, nesnazim sa o co najumeleckejsie zachytenie sceny). Z3Compact: http://ow.ly/DRdf0 http://ow.ly/DRdlf http://ow.ly/DRdqS 5S http://ow.ly/DRdyE http://ow.ly/DRdEj http://ow.ly/DRdIr http://ow.ly/DRdNL a nakoniec ta ista cca scena s odstupom mozno tyzdna... Z3C http://ow.ly/DRdW1 5S: http://ow.ly/DRe4B (edit: upravene a skratene linky, bol to riadny bordel)

rtg05.11.2014 - 21:39 Trvalý odkaz

na rovinu, tych 20mpx Xperie vyzerako ako 8mpx, ale fotaku v mobile znacky Prestigio...

janesbond105.11.2014 - 22:00 Trvalý odkaz

Z uvedených fonov na fotenie (za mňa to je):
1. S5 mini
2. iphone
3. Z3c

Michal05.11.2014 - 22:10 Trvalý odkaz

Wayne. Lenze ta rovnaka scena s odstupom tyzden nieje v ziadnom pripade rovnaka,kedze s xperiou mas podstatne horsie svetelne odmienky a fotis z tiena do tiena zatial co s iphonom mas na celej fotke prirodzene denne svetla. Rtg,prestigio tak ako 90percent telefonov pouziva optiku Sony. Co sa tyka rozlisenia,nie uplne suhlasim,ze 8mpix staci a medzi 8 a 21 clovek nevidi rozdiel. Pixely vzdy udavaju len velkost fotky a zalezi od velkosti uhlopriecky a rozlisenia zobrazovacieho zariadenia na ktorom sa fotky prezeraju. Ak mate display s 4palcami a rozlisenim 400x800 bodov tak clovek nevidi rozdiel ani medzi 3,2 mpix a 21mpix. Na hd displayi alebo full hd a 5palcov plus nieje vidiet rozdiel medzi 8 a 21mpix takisto ani na 15az21 palcovej obrazovke notasu alebo Pc s rozlisenim do full hd. Ale skus si to pustit na 130cm uhlopriecke so 4k rozlisenim smart telky. Tam rozdiel medzi 8 a 21 uvidis velmi dobre. Zatial co 8mpix je na hranici tak 21je este daleko v pohode za maximalnymi moznostami zobrazenia toho televizora.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne05.11.2014 - 22:19 Trvalý odkaz

Ano Michal, ale 5S vykresli scenu podstatne detailnejsie vzdy... Nechcem sem davat fotky zo sukromia a oba telefony naraz som nemal zial na realne porovnanie....

Celá diskusia 41 príspevkov