Sony Xperia Z3 Compact - už len krôčik k dokonalosti

Recenzia špičkového androidu kompaktných rozmerov s 4,6'' HD displejom, vodeodolnou konštrukciou a výbornou výržou. Škoda priemerného, aj keď 20,7 Mpix fotoaparátu.

Pojem mini verzia vlajkovej lode v poslednej dobe letí, a takýto typ smartfónu chce mať vo svojom portfóliu každý z významnejších výrobcov. Vo väčšine prípadov to však končí iba pri dizajne. Výkonovo sa tieto modely môžu rovnať strednej triede. Jedným z mála výrobcov, ktorý sa nesnaží iba vyťažiť z marketingovej nálepky je Sony. A svojou cestou si ide aj pri samotnom pomenovaní. Prívlastok mini je nahradený výstižným slovíčkom Compact.

ikona

Sony Xperia Z3 Compact (D5803)Sony opäť predstavilo zmenšenú verziu svojej vlajkovej lode, ktorá si zachováva vodeodolnosť, štvorjadrový 2,5 GHz procesor a 20,7 Mpix fotoaparát. Má však menší displej, RAM a batériu. (doplnené živé fotografie + VIDEO)

Históriu kompaktných verzií začal písať tohtoročný model Z1 Compact, ktorý vychádzal z minuloročnej Zet-jednotky. Najnovší model a nástupca tohto šikovného smartfónu prichádza spolu s aktuálnou vlajkovou loďou Xperia Z3. Vychádzajú zo spoločného dizajnu, ale aj názvu. Privítajte model Xperia Z3 Compact.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Predchodkyňa tohto modelu určite spravila menší rozruch medzi mini verziami vlajkových lodí, no za srdce ma akosi nechytila. A možno aj to bol dôvod, kvôli ktorému som nevenoval príliš veľkú pozornosť jej nástupkyni. Bola to chyba. Už v úvode prezradím, že Xperia Z3 Compact mi neskutočne učarovala a určite je to v mojich očiach jeden z najlepších smartfónov, aké som v tomto roku držal v ruke.

Začnime samotným dizajnom a spracovaním. Jednou z najvýraznejších zmien je použitie plastu aj na bočných stenách. Krok späť? Pre mňa nie. Práve naopak. Konštrukcia je stále mimoriadne pevná a priesvitný plast jej dodáva štipku hravosti. Použitie plastu sa mierne odzrkadlilo aj na hmotnosti. V porovnaní s Xperiu Z1 Compact sa hmotnosť znížila o 6 gramov na konečných 129 gramov. Plastové hrany sú mierne zaoblené, vďaka čomu telefón výborne padne do ruky a manipulácia s ním je pohodlná. Po dlhšej dobe mám pred sebou plnohodnotný smartfón, ktorý hravo skrotím jednou rukou. Prechod medzi hranami a prednou stenou je plynulý, palec vám z displeja len tak skĺzne.

Napriek takmer identickým rozmerom aj tu cítiť posun vpred. Prečo? Xperia Z3 Compact sa poučila z nevyužitého priestoru prednej steny svojej predchodkyne a ponúka displej s 0,3 palca väčšou uhlopriečkou. Predná stena je tak o dosť krajšia a oku lahodiacejšia. Ďalší posun vpred.

Prednú a zadnú stenu pokrýva odolné sklo. Predná stena vyzerá po približne dvoch týždňoch používania ako nová a je bez akéhokoľvek škrabanca. O zadnej stene to už ale povedať nemôžem. Pri pohľade oproti svetlu si na lesklom povrchu všímam jeden výrazný a pár menších škrabancov, najmä pri okrajoch. A pritom bol telefón vo vrecku nohavíc stále sám. Zadná stena by možno rada ocenila nejakú nenápadnú fóliu. Ja by som po nej určite siahol. Druhým problémom zadnej steny, aj keď nie až tak výrazným, je samotný povrch. Ten je veľmi klzký a telefón sa z nerovného povrchu ľahko zvezie.

Na bočných stenách sa veľa zmien neudialo. Napravo už tradične nájdeme okrúhle tlačidlo napájania, tlačidlo hlasitosti a chýbať nesmie ani dvojpolohová spúšť fotoaparátu. Všetky tlačidlá sú príjemné na dotyk, z tela dostatočne vyčnievajú a ľahko sa stláčajú. To som ocenil najmä pri spúšti. A pochválim aj isté stláčanie oboch polôh. Dlhším podržaním spúšte aktivujem fotoaparát aj v zhasnutom stave. Je to návykové a najmä rýchle. V nastaveniach si môžem zvoliť iba spustenie alebo spustenie a rovno aj snímanie. Ja som fanúšikom skôr tej prvej možnosti.

Naľavo nás čakajú dva kryty a magnetický konektor na pripojenie nabíjacej kolísky. Pod horným krytom sa schováva microUSB konektor s podporou pripojenia externých zariadení cez USB OTG a slot na microSD kartu do kapacity až 128 GB. MicroUSB je umiestnený takmer pri okraji krytého otvoru, čo trochu prekáža nabíjačkám iných výrobcov. Ani USB OTG kábel nezapadol úplne nadoraz. Ja by som sa však na microUSB konektor asi vykašľal a telefón nabíjal pomocou dokovacej stanice. Vyzerá to krajšie a znižuje sa aj opotrebenie tohto krytu. Jeho úloha je pritom veľmi dôležitá.

Áno, na odolnosť voči vode a prachu sa nezabudlo. V tomto smere je Sony stále lídrom. Xperia Z3 Compact sa môže pochváliť certifikáciou IP 65/68. Tá jej dáva zelenú pri radovánkach s prachom a ponorení do sladkej vody s maximálnou hĺbkou 1,5 metra po dobu 30 minút. Kryty držia na svojom mieste pevne a 3,5 mm audio konektor sa vody nebojí. Hor sa teda do bazéna alebo na tobogany! Pri nahrávaní jazdy toboganom sa určite zíde otvor pre pútko v spodnej stene.

Najvýraznejšou novinkou prednej steny je dvojica stereo reproduktorov umiestnená pod a nad displejom. Hrajú nahlas, no pri vyšších hlasitostiach sa už dostavuje rezonovanie v zadnej časti konštrukcie. Kvalitou si ma príliš nezískali. Určite hrajú lepšie než mono reproduktor na väčšine smartfónov, ale na stereo reproduktory v smartfónoch značky HTC skrátka nemajú. Zvuk bol na môj vkus až príliš plechový a chýbali tu hĺbky.

Prednú stenu pochválim aj za viacfarebnú notifikačnú diódu. Rozmerovo sa radí k stajňovému štandardu, teda je pomerne malá, no intenzita je dostatočná a upozornenie som si všimol aj pod väčším uhlom. Vedľa diódy sa nachádza senzor automatickej regulácie jasu, senzor priblíženia a predný fotoaparát s rozlíšením 2,2 Mpix.

Xperiu Z3 Compact som si zamiloval už po prvých minútach a značný podiel na tom mal krásny displej. Od prvej Xperie urazilo Sony poriadny kus cesty a za to ho chválim. Sám neviem kde začať. Tak napríklad špecifikáciami. Sony siahlo po kvalitnom IPS displeji a na uhlopriečke 4,6-palca ponúkne úplne dostačujúce HD rozlíšenie. A teraz skúsenosti. Pri pohľade na displej mám pocit, že tu nie je žiadne sklo, žiadna medzera a ovládam priamo panel. V tomto mi Xperia Z3 pripomína jablkové smartfóny. Je naozaj radosť pozerať sa na živé a verné farby. Biela je bielou, čierna zasa čiernou. Človek si zrazu užíva prezeranie fotografií v galérii a sledovanie videí na YouTube. Rozlíšenie je dostačujúce. Full HD mi tu absolútne nechýbalo. Ďalším výrazným krokom vpred je jas displeja. Čitateľnosť na priamom slnku je výborná a pokojne sa môže rovnať s čitateľnosťou displejov Super LCD od HTC.

V nastaveniach displeja nachádzam niekoľko prispôsobení a zaujímavých funkcií. Tak napríklad vyváženie bielej, aktiváciu režimu X Reality pre vernejšie zobrazenie farieb alebo inteligentné podsvietenie, ktoré displej nezhasne dovtedy, kým budete telefón držať v ruke. V zime určite oceníte režim zvýšenej citlivosti umožňujúci ovládanie aj v rukaviciach. Poslednou zaujímavou funkciou je prebudenie obrazovky dvojitým ťuknutím.

Sony ako jedno z mála nešetrí na výkone a vo svojej menšej verzii ponúka plnohodnotný výkon vlajkovej lode. V útrobách zariadenia nájdeme špičkový chipset Snapdragon 801 od Qualcommu so štvorjadrovým 2,6 GHz procesorom a výkonným grafickým procesorom Adreno 330. Aj tie najnáročnejšie hry a aplikácie zvládne ľavou zadnou. A ako si poradí malé telo s tak výkonnou výbavou? Výrazne zvýšenú teplotu si všimnete iba pri tej najnáročnejšej aktivite, ktorou je napríklad nahrávanie videa v 4K rozlíšení. Sony si je však vedomé tejto situácie a upozorňuje na ňu aj hláškou na displeji. Pri vyššej teplote sa môže nahrávanie stopnúť, no záznam sa uloží. Mimo nahrávania mal telefón väčšinou triezvu teplotu a žiadne výraznejšie prehrievanie som si nevšimol. Vyššia teplota sa dostaví pri hraní hier alebo dlhšom prezeraní webu, no nie je to nič tragické.

Interné úložisko s kapacitou 16 GB ponúkne reálne dostupných 11,5 GB. Túto pamäť si môžete rozšíriť pomocou microSD karty do veľkosti až 128 GB. Aplikácie si však na ňu neprenesiete. V nastaveniach ukladacieho priestoru nájdete iba možnosť presunúť fotografie, videá a hudbu.

S konektivitou si Sony veľmi dobre rozumie a presvedčí vás o tom ponuka nastavení. Pomocou funkcie Throw som obsah smartfónu zdieľal cez Wi-Fi pripojenie do smart televízora značky Samsung. Ďalšou zaujímavým spôsobom je zrkadlenie obrazovky smartfónu v televízore alebo tablete s podporou Miracast. Vo výbave nesmie chýbať ani NFC. Sony je známe tým, že vo svojom portfóliu ponúka množstvo príslušenstva, ktoré s telefónom spárujete práve prostredníctvom tejto technológie. Wi-Fi pripojenie bolo stabilné a signál dostatočne silný. Výraznejšie výkyvy alebo samovoľné odpájanie som nepostrehol.

Xperia Z3 Compact beží na najnovšom Androide 4.4.4, ktorý dopĺňa nadstavba výrobcu. Tá sa rok čo rok zlepšuje a v súčasnej podobe mi plne vyhovuje. Vo výsuvnej lište nájdem množstvo skratiek, pričom dlhším podržaním na príslušnej skratke sa dostanem priamo do jej nastavení. V ponuke sa nachádza osemnásť skratiek a aktívnych môže byť maximálne šestnásť. Vítanou skratkou je rýchle zapnutie svietidla.

Klasické domáce obrazovky s widgetmi a priečinkami môžete vymeniť za zjednodušené prostredie. Poznávacími znameniami sú veľké ikony a väčšie písmo. Všetko potrebné nájdete na jednej obrazovke. Mne osobne sa tento jednoduchý režim príliš nepáčil. Iní výrobcovia to vedia spraviť krajšie.

Ťuknutím na tlačidlo multitaskingu sa okrem zoznamu spustených aplikácií zobrazí aj ponuka miniaplikácií. Tie sa zobrazia v malom okne a môžu bežať súčasné s klasickými. Za veľmi užitočné miniaplikácie považujem prevodník meny, ktorý si automaticky aktualizuje kurzový lístok, zrkadlo, internetový prehliadač alebo časovač. Miniaplikáciou môžu byť aj niektoré klasické aplikácie, napríklad Gmail, Chrome alebo kalendár.

Prostredie mi učarovalo najmä rýchlymi reakciami. Porovnal by som to s rýchlosťou prostredia HTC Sense. TouchWiz od Samsungu sa nechytá. Prechody medzi obrazovkami, otváranie aplikácií, prepínanie medzi nimi, posúvanie v nastaveniach... to všetko bolo bleskové. Z 2 GB RAM je k dispozícii približne 1,7 GB a pri viacerých spustených aplikáciách bolo ešte voľných zvyčajne 200 – 300 MB.

Špičkovo vybavenému smartfónu nesmie chýbať podpora LTE. Telefónny zoznam je už tradične prepojený s číselníkom a spolu ponúknu všetko potrebné. Inteligentné vytáčanie prehľadáva v menách, priezviskách a oboch súčasne. V nevhodnej situácií viete na hovor odpovedať SMS správou. Po pridaní viacerých účtov sa zhodné kontakty v telefónnom zozname prepoja. Zhodné kontakty, ale s nie rovnakými menami môžete prepojiť pomocou funkcie hľadať návrhy na prepojenie.

Klávesnica od Sony ponúka sprievodcu prispôsobenia. V ňom si môžete zvoliť tému, aktivovať samostatné klávesy bodky a čiarky, zapnúť automatické opravy textu alebo písanie jedným ťahom. Klávesy sú dobré rozložené a písanie je pohodlné aj v režime na výšku.

Sony kladie veľký dôraz najmä na multimediálne aplikácie. Už pri prvom zapnutí sa na domácej obrazovke zobrazujú skratky aplikácií Walkman, Album a Filmy. Asi tou najzaujímavejšou a mnou najviac využívanou bol hudobný prehrávač Walkman. Ten poteší ako po dizajnovej, tak aj po funkčnej stránke. Prehľadne a graficky pekne spracované prostredie ponúka viacero funkcií. Potiahnutím od ľavého okraja sa zobrazí hlavné menu, v ktorom nájdete delenie skladieb podľa viacerých možností a taktiež prepojenie s mediálnym serverom. Na hlavnej obrazovke prehrávania sa zobrazuje obrázok albumu a klasická zostava ovládacích tlačidiel. Kliknutím na zoznam sa dostávame k ďalšej ponuke. Tu zaujme najmä tlačidlo infinity, ktoré v sebe ukrýva niekoľko zaujímavých rozšírení. Jediným kliknutím viete vyhľadať hudobné videá práve prehrávanej skladby na YouTube, vyhľadať informácie o interpretovi na Wikipedii alebo nájsť text skladby na Googli. Ďalšie rozšírenia si môžete stiahnuť z obchodu Google Play. Nastavenia potešia bohatými možnosťami prispôsobenia zvuku. Mňa zaujal režim DSEE HX, ktorý po pripojení slúchadiel zvýši kvalitu komprimovaných hudobných súborov. Ja som si veľký rozdiel nevšimol. Možno bola chyba v mojich priemerných slúchadlách. Ďalej tu nájdeme efekt priestorového zvuku, klasický ekvalizér a režim S-Force Front Surround, ktorý by mal stereo reproduktorom dodať priestorový efekt. Žiadne zázraky sa ale neudiali. Tie reproduktory fakt nie sú bohviečo.

Sony nezabúda ani na FM rádio. V prostredí s jednoduchou grafikou sa zobrazuje frekvencia a názov stanice (RDS). Časovač vypnutia chýba. Identifikácia názvu prehrávanej skladby je prepojená s aplikáciou TrackID. Tá je však závislá na dátovom pripojení.

Fotoaparát na zadnej stene ponúka pre Sony viac-menej tradičné rozlíšenie 20,7 megapixlov. V podrobnejšom popise sa dozviete aj o všelijakých technológiách a vylepšeniach. Mňa však zaujíma skôr reálny výsledok. A ten je slušný. Fotoaparát zhotovuje pekné snímky s verne zachytenými farbami a vďaka 25 mm širokouhlému objektívu sa vám do záberu toho zmestí naozaj dosť. Pri prezeraní fotografií na malom displeji sú výsledky veľmi pekné. Na obrazovke počítača som si už ale všimol chýbajúce detaily pri okrajoch fotografie.

Najlepšie snímky zhotovíte pochopiteľne pri dobrých svetelných podmienkach. Rovnaké snímky som zhotovil aj Samsungom Galaxy Note 3 a porovnával. Sony trochu zaostávalo v detailoch. Snímky v noci ma veľmi neprekvapili. Na viacerých snímkach si už všímam šum a zázraky nerobí ani blesk. Ten blízky objekt niekedy prepálil, inokedy zasa fotoaparát dobre nezaostril. Fotoaparát v Sony Xperia Z3 Compact určite nesklame, no nemožno ho považovať ani za to najlepšie.

Prostredie fotoaparátu je opäť prešpikované množstvom nastavení a prispôsobení. Osobne by som privítal oveľa jednoduchšie nastavenia. Možno aj preto som najčastejšie používal režim Superior Auto, ktorý sa snaží odhadnúť scénu a zhotoviť čo najlepšiu fotografiu. V tomto režime sa však nevyužíva plná sila megapixlov a snímajú sa iba osemmegapixlové fotografie. Stačí. Plných 20,7 megapixlov môžete využiť v manuálnom režime. Lenže nie na všetky funkcie. Pri vyšších rozlíšeniach môžete zabudnúť na režim HDR a použitie scén. Tie sa aktivujú až pri nastavení osemmegapixlového rozlíšenia.

Ďalším dôvodom, kvôli ktorému som uprednostňoval režim Superior Auto je snímanie videa. V automatickom režime máte hneď poruke oddelené spúšte. V manuálnom sa musíte medzi fotoaparátom a kamerou prepínať. V oboch režimoch môžete nahrávané video pozastaviť a taktiež snímať fotografie počas nahrávania. Samostatným režimom je nahrávanie 4K videa. Xperia Z3 Compact nahráva veľmi pekné videa s množstvom detailov a počas nahrávania zbytočne nepreostruje. 4K vyzeralo dobre aj na väčšom Full HD displeji. Napriek výstrahe o možnom prehrievaní pri natáčaní 4K videa som zvýšenú teplotu nespozoroval ani po dvoch - troch minútach. Video s dĺžkou sedemnásť sekúnd zhltlo približne 118 MB, trojminútové video 1,2 GB.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 64 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 132 MB / min.)

Vo výbave režimov nesmie chýbať AR efekt. Ten vám do záberu pridá rôzne kreslené postavičky a ďalšie blbiny. Využitie tohto režimu je otázne. Po dvoch – troch fotografiách prestane baviť asi väčšinu používateľov. A trochu ma iritovala aj dlhá pauza medzi prepínaním motívov.

Veľmi zaujímavým a pomerne netradičným režimom je Social live. Prostredníctvom neho môžete streamovať záznam videa vašim známym na sociálne siete. A máme tu aj jednu novinku. Režim Social live doplnil Live on YouTube. Ako už názov napovedá, tentokrát budeme streamovať na YouTube. V nastaveniach som sa len prihlásil pomocou môjho G+ účtu, zaškrtol pár upozornení a streamovanie mohlo začať.

Sony sa inšpirovalo funkciou automatického zostrihu videí v smartfónoch HTC a prichádza s podobnou aplikáciou Movie creator. Hlavný rozdiel je v tom, že Movie creator vytvára videá automaticky za vás. Vy si video vyklikať nemôžete. Aplikácia sleduje časový horizont vašich fotografií a snaží sa vyskladať rôzne typy videí. Napríklad, ak ste v jeden deň nasnímali veľa fotografií a videí, tak s najväčšou pravdepodobnosťou vám vytvorí video za daný deň. Inokedy za dva a vytvorilo sa mi aj video za celý týždeň. Vy si ho vyskladať nemôžete, no môžete upravovať už zhotovené video. Niektoré súbory môžete odobrať a pridať iné. K dispozícii je niekoľko motívov videí a päť hudobných podmazov. Pridať si môžete aj vlastnú hudbu. Polminútové video má veľkosť asi 65 MB.

A s videom súvisí aj ďalšia funkcia. Dlhším podržaním tlačidla napájania sa okrem klasickej ponuky zobrazí aj možnosť nahrávať to, čo sa deje na obrazovke smartfónu. Ideálna funkcia na vytváranie inštruktážnych videí. V malom okienku viete zobraziť aj záznam z prednej kamery. Nahrávať môžete na šírku alebo na výšku a vo Full HD, HD a VGA rozlíšení. Deväťminútové video vo Full HD rozlíšení zabralo 620 MB priestoru.

To najlepšie na záver. Aj tak by sa dal opísať dojem z 2 600 mAh batérie. Prvý testovací deň je za mnou a ja sa vraciam večer domov s ešte 60 % batérie. Už dlho som takýto pocit nezažil. Po viac než dvojtýždňovom používaní môžem zosumarizovať, že batéria zvládla odolávať mojím nárokom v priemere dva dni. A to som telefón vôbec nešetril. Komunikoval som cez rôzne messengery, prezeral web, občas si zahral hru, zhotovil niekoľko fotografií, často počúval hudbu a uskutočnil pár hovorov. Menej náročný používateľ by mal bez problémov pokoriť hranicu troch dní.

Výhody:

+ pevné unibody zhotovenie

+ odolnosť voči vode

+ pekný displej s dobrou čitateľnosťou na priamom slnku

+ špičkový hardvér

+ svižné reakcie

+ spúšť fotoaparátu

+ výborná výdrž

Nevýhody:

- chýba možnosť presúvať aplikácie na microSD kartu

- zadná stena je náchylná na škrabance

- opäť len priemerná kvalita oboch fotoaparátov

- microUSB treba chrániť krytom

- priemerný zvuk zo stereo reproduktorov

Orientačná cena: 384 € (MobilOnline.sk)

Na jeden záber: Sony Xperia Z3 Compact naživo

Záver:

Sony Xperia Z3 Compact mi jednoducho učarovala a nedostatky hľadám veľmi ťažko. Niektorým záujemcom možno budú prekážať plastové boky, no mne vôbec nevadili. Nepôsobia lacným dojmom a k celkovému vzhľadu sa hodia. Menšie mínus ešte dávam za chýbajúcu možnosť presúvať aplikácie na microSD kartu a zadnú stenu náchylnú na škrabance. Inak iba chválim. V smartfóne s mimoriadne skladnými a návykovými rozmermi mám výborný hardvér, svižné prostredie, krásny displej a slušný fotoaparát. Čo viac si priať. Výdrž? Špičková. Dva dni bez nabíjačky sú úplne reálne.

Xperia Z3 Compact sa vydarila a konkurencia sa ma ešte čo učiť. Samsung Galaxy S5 mini ani HTC One mini 2 sa na tento kompaktný rýchlik plnohodnotne nechytajú.

foto s HDR

foto z prednej kamery

foto v noci

panorama

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 10.10.2014 - 21:57

Jedna poznamka k SD karte. Od verzie Androidu 4.4+ nemozu aplikacie tretich stran zapisovat na SD kartu. To znamena ze ak si pouzivatel stiahne napriklad ProCapture na kvalitnejšie fotografie, aplikacia mu pri zvoleni cieľového priecinku na SD karte zahlasi chybu a absenciu karty. Fotky tam ide presunut dodatocne možnosťou z menu pre Ukladaci priestor, ale je to trochu otravne. Pritom natívne google aplikacie, vratane brandovanych od Sony na kartu zapisuju v pohode. Taktiez fotoaparat ma dost mizerne makro moznosti, siroke ohnisko a dlha minimalna zaostrovacia vzdialenost 6-8cm ani pri 1/2.3" snimaci dieru do sveta neurobia. Ale na krajinky a zcasti aj v slabom svetle je fotoaparat celkom pouzitelny, hoci len v ramci manualnych nastaveni, automatika za vela nestoji. Aj napriek 129g je pristroj trosku nemotorny ak ho porovnam s nexusom5, ale ma vyhodu ze mastnota z neho ide zmyt pod vodou ;) Inac s recenziou suhlasim, je to aj napriek nedokonalostiam(pre mna) sviezi vanok po patpalcovych (hoci vybornych) lopatach.

ondrakomous10.10.2014 - 23:51 Trvalý odkaz

fotky v recenzi nejdou zvetsit. pise to nejakou chybu. tak Wayene, ono pouziti sirokeho ohniska je prave kolikrat limitujici u makrosnimku. ale takhle siroky ohnisko uz je hlavne na foceni krajin. moje sigma ma taky siroky ohnisko a hodne spatne se s tim foti makra a treba portrety. proto si myslim, ze to ohnisko nebyla uplne nejstastnejsi volba. lepsi je tak kolem 35.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne10.10.2014 - 23:56 Trvalý odkaz

Jo. 28-35 mm v prepocte by bolo lepsie, to hej... Ale, da sa s tym zit a aspoň je priestor na egzperimenty.

ondrakomous11.10.2014 - 00:08 Trvalý odkaz

pravda. siroky ohnisko se da prezit. startovaci cena je taky slusna. kdyz to srovnas s konkurenci. clovek musi brat cenu v potaz. jinak recenze je dobre napsana. hezky se to cte. diky.

Lenka Ivančíková11.10.2014 - 00:37 Trvalý odkaz

uz by to malo byt so snimkami z fotoaparatu v poradku. Vdaka za upozornenie.

Celá diskusia 79 príspevkov