iOS 8: rýchlejší systém, fotoaparát, widgety a prepínač pre LTE

Nová verzia iOS na iPhone 5S ponúka zrýchlenie väčšiny úkonov, lepšie zaostrovanie fotoaparátu či správu batérie a dlho očakávaný prepínač sietí štvrtej generácie už aj pre zákazníkov Orangeu. Widgety i HealthKit svoj priestor využijú až o niekoľko týždňov, klávesnica je skôr sklamaním.

Aktualizácia na iOS 8 mnohých prekvapila svojimi požiadavkami na voľné miesto. Hoci samotný súbor sťahovaný zo serverov Applu pre iPhone 5S je veľký iba 1,1 GB, telefón ho odmietne nainštalovať, pokiaľ vo vnútornom úložisku neuvoľníte minimálne 5,7 GB priestoru. iPhone 5 požaduje 4,7 GB, iPad potom 6,9 GB. Pomerne neriešiteľne potom vyzerá situácia napríklad pre majiteľov plastového iPhonu 5C, kde potrebujete 4,7 GB miesta, no jeho najlacnejšia 8 GB verzia ponúka už po vytiahnutí z predajného balenia len 4,9 GB.

Postačí však zabudnúť na OTA update prostredníctvom Wi-Fi a pekne "po starom" pripojiť iPhone káblom k počítaču s iTunes. Aktualizácia sa potom stiahne a rozbalí na vašom pevnom disku a z telefónu či tabletu nebudete musieť mazať toľko obsahu.

Samotná základná obrazovka iOS sa nemení, no Apple konečne sprehľadnil notifikačné centrum vyťahujúce sa z hornej lišty. Stratila sa nezmyselná karta "Zmeškané" a všetky upozornenia uvidíte už len na karte "Hlásenia". iOS 8 by mal potešiť aj zákazníkov Orangeu, ktorí doteraz čakali na možnosť používať svoje zariadenia v LTE sieťach. V nastaveniach totiž pribudol prepínač, ktorý im doteraz chýbal. Sieť operátora stále nie je oficiálne certifikovaná, no pokiaľ sa nachádzate v pokrytí 4G, rýchlejší internet by už mal fungovať bez problémov.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

V prehľade dňa konečne dostávame možnosť používať widgety, ktoré mnohým chýbali. Pridáte ich klinutím na tlačidlo "Upraviť". Na výber zatiaľ dostanete iba z pár aplikácií, ktoré ich podporujú - rýchle pridávanie poznámok v Evernote vyzerá veľmi použiteľne, na zoznam posledných pridaných súborov z Dropboxu sa však pozeráme s rozpakmi. Vývojári aplikácií však určite už čoskoro začnú nové možnosti využívať naplno. Zaujímavé budú hlavne widgety s predpoveďou počasia. Server Macrumors.com so svojimi čitateľmi vytvára zoznam všetkých aplikácií, ktoré nové widgety podporujú. Môžete sa inšpirovať.

Upravená grafika lišty s rýchlymi prepínačmi sa nám príliš nepáči, jej vzhľad v iOS 7 bol krajší.

V nastaveniach sa mierne zmenilo poradie niektorých položiek a pribudli nové tapety z iPhonu 6 a 6 Plus. Oveľa užitočnejší však bude zoznam aplikácií, ktoré najviac zaťažujú batériu. Ľahko tak budete môcť identifikovať príčinu toho, prečo sa večer nedostanete domov s funkčným prístrojom. Pripomíname tiež možnosť nastaviť si, ktoré aplikácie majú pracovať na pozadí (Osviežovanie aplikácií na pozadí). To má reálny význam len pri aplikáciách, ktoré používate najčastejšie a ich opätovné načítavanie by vás zdržovalo (Gmail, Twitter).

Veľké očakávania sľubovala nová klávesnica, slovenský používateľ však zostane sklamaný. Sľubovanú inteligentnú predikciu podľa očakávania ponúka iba angličtina či nemčina a slovenčina nie, no v prípade používania nášho jazyka sa systém nedokáže učiť ani vami používané slová, ktoré by potom neskôr ponúkal pre rýchlejšie písanie. Pomôže vám jedine s interpunkciou pri zadávaní webovej adresy, čo je stále veľmi málo. Oveľa lepšie na tom nie je ani SwiftKey, no v App Store momentálne nájdete ďalších 6 alternatív (zoznam). Ak vám niektorá bude vyhovovať, pochváľte sa v komentároch.

Aplikácia Správy umožní posielať hlasové odkazy spolu s ďalšími zmenami, tie však využijete len s kontaktami využívajúcimi iMessages. Editor iPhoto už v iOS 8 nie je podporovaný a budete ho môcť vymazať. Úpravu fotografií obstará priamo galéria (Fotky), kde je lepšie riešená úprava jasu, kontrastu či farieb.

Hlavný fotoaparát dostal časovač či možnosť okamžite regulovať expozíciu. Dotyk na obrazovku na konkrétnom mieste uzamkne zaostrovanie a posúvanie prsta nahor alebo nadol upraví jas fotografie. Prednému fotoaparátu iPhonu 5S pribudol režim snímania série snímok (burst mode) predstavený v iPhone 6 a 6 Plus. Na nich i starších zariadeniach využijete aj časozberný režim (time-lapse) nešťastne preložený ako "Zrýchlené". Na YouTube tak budete môcť nahrávať videá rýchlo sa presúvajúcich mrakov.

iBooks dostali nočný režim a pribudla aj aplikácia so sériou základných tipov pre iOS 8. Jednou z najočakávanejších noviniek bola aj možnosť rýchlych odpovedí na niektoré udalosti. Ak napríklad dostanete novú SMS-ku, postačí za notifikačný banner zatiahnuť a môžete rýchlo písať vašu odpoveď. Okrem nej, e-mailov a Kalendára sme bohužiaľ zatiaľ nenašli inú aplikáciu, ktorá by to podporovala (napríklad Facebook Messager).

Naplno až neskôr pravdepodobne využijete aj novú aplikáciu Zdravie. Tá bude pravdepodobne pracovať i s novými Apple Watch. Niektoré svoje parametre (napríklad váhu) si však manuálne môžete značiť aj sami. Systém vám potom jej zmeny ukáže v prehľadnom grafe. Množstvo parametrov, ktoré môžete sledovať je skutočne zahlcujúce, jej potenciál je teda obrovský.

Špeciálnu pozornosť si zaslúži ešte prepracované vyhľadávanie Spotlight, ktoré konečne reaguje okamžite po zatiahnutí domácej obrazovky nadol. Ak začnete písať, vyhľadáva ľudí z vašich kontaktov, fulltextovo poštu, SMS správy i kalendár a jedným dotykom môže spustiť vyhľadávanie na internete. Pokus o preusporiadanie zobrazovaných položiek však u nás skončí spadnutím aplikácie Nastavenia…

Posledné kontaktované osoby sa zobrazia aj po dvojitom kliknutí na stredové tlačidlo pod displejom a aktivácii multitaskingu.

Konečne sa zlepšilo aj zdieľanie obsahu prostredníctvom ďalších aplikácií. Po kliknutí na ikonu zdieľania uvidíte okrem možnosti odoslať obrázok či link správou, e-mailom alebo prostredníctvom dvoch najpopulárnejších sociálnych sietí aj ikonu "Viac", kde by ste mali nájsť všetky ďalšie aplikácie. Samozrejme, hneď ako na zmeny zareagujú ich vývojári. Žeby sa tak používatelia iOS konečne dočkali možnosti zdieľať fotku z galérie priamo na Instagram, ako to vie Android už od svojich začiatkov?

Zvyškom noviniek sa môžete preklikať cez osem screenshotov v našom článku o dostupnosti aktualizácie. Vypichneme napríklad Rodinné zdieľanie nákupov aplikácií a hudby z iTunes, rýchlejšie odpovede na e-maily i podrobnejšie mapy. iCloud Drive alebo Handoff Continuity (pokračovanie práce z Mac OS na iOS a opačne či posielanie SMS správ z Macbooku) naplno využijete až o pár týždňov.

ikona

Aktualizácia iOS 8 je tu. Dropbox upozorňuje na problém s kompatibilitouSpolu s predstavením nových iPhonov informoval Apple na svojej prezentácii o dostupnosti najnovšej verzie operačného systému iOS 8. Od 19-tej hodiny nášho času môžu majitelia iPhonov a iPadov skúšať svoje šťastie, a z preťaženého servera si stiahnuť novú platformu. Dropbox však hlási problém.

V App Store po vzore Androidu pribudli aj videonáhľady na jednotlivé aplikácie, no užijete si ich len pri vyhľadávaní cez iOS. Vo webovom rozhraní i iTunes na počítači videá zatiaľ chýbajú.

V novom iOS by sme prijali ešte prepracovanejšiu synchronizáciu kontaktov z Facebooku (hlavne kvôli fotografiám kontaktov pri prichádzajúcich hovoroch, ktoré sa v súčasnosti sťahujú podľa neznámeho kľúča (a väčšinou vôbec)). Nad podobou niektorých grafických prvkov krútime hlavou a časť funkcií využijete až po zapracovaní API do aplikácií tretích strán.

Minimálne iPhone 5S sa nám však po aktualizácií zdá subjektívne o dosť rýchlejší a obetovať pár minút, za ktoré sa update a stiahne a nainštaluje, určite doporučujeme. Na starších zariadeniach, obvzlášť iPhone 4S, bude možno situácia iná. Zvedaví budeme aj na to, ako nový systém ovplyvní výdrž na jedno nabitie.

Zdroj: The Verge

Diskusia k článku:

Začať diskusiu