HTC Desire 816 - svižný selfie stereo spoločník

Recenzia tabletofónu s dostatočným výkonom, 5,5'' HD displejom, slušným 13 Mpix fotoaparátom, 5 Mpix prednou kamerou a výbornými stereo reproduktormi.

Spoločnosť HTC upriamuje svoju pozornosť najmä na modely triedy One, no nezabúda ani na menej náročných používateľov, pre ktorých si pripravila niekoľko zástupcov strednej a nižšej triedy. Jedným z takýchto kúskov je model Desire 816 – tabletofón strednej triedy s veľkým displejom a dostatočnou výbavou. V boji s konkurenciou mu dávajú bod navrch stereo reproduktory umiestnené na prednej stene.

ikona

Základné info: HTC Desire 816Tabletofón strednej triedy s OS Android 4.4, štvorjadrovým procesorom, 5,5'' HD displejom,13 Mpix zadným fotoaparátom, 5 Mpix prednou kamerou, prednými stereo reproduktormi a 2 600 mA batériou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Nové modely radu Desire sa dizajnovo inšpirovali u drahších súrodencov. Niet sa čomu čudovať. Dizajn prvého One-ka zaujal natoľko, že sa ho spoločnosť rozhodla premietnuť aj do ostatných modelov. Vzhľad je teda podobný, prevedenie sa už ale trochu zmenilo. Kov vystriedal plast. Použitiu plastov v strednej triede sa nebránim, no v tomto prípade je problém niekde inde. Napriek tomu, že ide o unibody konštrukciu, telo pri zovretí a krútení v ruke škrípe. Druhým mínusom je samotný povrch konštrukcie. Ten je magnetom na odtlačky, v ruke sa šmýka a časom sa na ňom začínajú objavovať škrabance. Riešením môže byť tenký a mierne zdrsnený obal pokrývajúci celú zadnú stenu. Na eBay sa určite niečo nájde.

Pri smartfóne s 5,5-palcovou uhlopriečkou už treba rátať aj s väčšími rozmermi. Dĺžkou 157 mm, šírkou 79 mm a hrúbkou 8 mm z radu príliš nevytŕča. Napríklad nedávno testovaná Sony Xperia T3 s 5,3-palcovou uhlopriečkou je o šesť milimetrov kratšia, dva milimetre užšia a milimeter tenšia. Použite plastov sa pozitívne odzrkadlilo na hmotnosti. Desire 816 vám vo vrecku nohavíc alebo v kabelke pridá 165 gramov. Sony Xperia T3 je o sedemnásť gramov ľahšia.

Rozloženie prvkov po stranách mohlo byť lepšie prispôsobené danej veľkosti. Vrásky na tvári mi robila najmä ľavá bočná stena. Tlačidlo napájania a tlačidlo ovládania hlasitosti umiestnil výrobca do jej hornej časti, čím sa stávajú ťažšie dostupnými. Praváci obslúžia bez prehmatávania maximálne tlačidlo na zníženie hlasitosti. Ľavákom sa pri troche šikovnosti podarí hlasitosť aj zvýšiť. Tak či tak sa za tlačidlom na rozsvietenie displeja treba natiahnuť. V tomto smere sú Sony a Samsung o krok vpred. Tlačidlá napájania umiestňujú do stredu pravej steny. HTC má v tomto trochu hokej. Čo model, to iné rozloženie tlačidiel. Na Desire 816 však musím pochváliť prevedenie tlačidiel. Z tela dostatočne vystupujú, sú dobre hmatateľné a aj dobre vyzerajú.

V pravej stene nájdeme iba veľký kryt zakrývajúci slot pre microSD kartu a SIM kartu. Lenže nie hocijakú. Nutnosť použitia nanoSIM karty ma trochu zaskočila. Najmä pri telefóne takýchto rozmerov. Čo už. Vlastníkom tohto jedného telefónu to môže byť jedno. My ostatní sa bez adaptérov prípadne dvojičiek SIM kariet nezaobídeme.

V hornej stene sa nachádza 3,5 mm audio konektor, microUSB konektor s podporou USB OTG si svoje miesto našiel v pravom rohu spodnej steny. Ako inak, otočený opačne. Hladké a lesklé línie zadnej steny prerušuje iba objektív fotoaparátu a LED blesk. Oba sú mierne zapustené, teda lepšie chránené pre prípadnými škrabancami.

Stereo reproduktory umiestnené na prednej stene môžem iba chváliť, chváliť a chváliť. V strednej triede by sme tomuto modelu hľadali konkurenta naozaj ťažko. Reproduktory sa vydarili a mne napadajú iba samé superlatívy. Zvuk je kvalitný a mimoriadne hlasný. Zrazu počujete všetko – basy, stredy aj výšky. Zvuk ma zaujal natoľko, že som si po dlhšej dobe zopakoval, aké to je sledovať film na 5,5-palcovej uhlopriečke.

Trojica tlačidiel sa spod displeja presunula na obrazovku. Dole už nájdete iba logo výrobcu. Nad displejom sa nachádza predný, až päťmegapixlový fotoaparát, senzory priblíženia a automatickej regulácie jasu a notifikačná dióda. Tá je už tradične menšia, než na konkurenčných modeloch, no v rámci portfólia značky patrí k tým väčším.

HTC siahlo opäť po Super LCD displeji. Podľa mňa sú to najkrajšie displeje, s ktorými sa na androidoch stretnete. Na veľkej, 5,5-palcovej uhlopriečke ponúkne dostatočné HD rozlíšenie. Full HD by zvýšilo cenovku a znížilo výdrž batérie. Zobrazenie je jemné a rozdiel si všimnete iba pri priamom porovnaní s Full HD. V nastaveniach odporúčam zvoliť písmo Helvetica. Jeho tenký profil ešte viac potlačí prítomnosť "iba" HD rozlíšenia. A vyzerá to naozaj pekne. Taký flat dizajn. Displej pochválim za verné zobrazenie farieb, dobré pozorovacie uhly a slušnú čitateľnosť na priamom slnku. Na komforte používania v exteriéri trochu uberá lesklý povrch displeja. Škoda. Automatická regulácia funguje spoľahlivo a pohotovo prispôsobuje jas podľa okolitého svetla.

Pri testovaní aktuálnych smartfónov strednej triedy sa často stretávam s chipsetom Snapdragon 400 od Qualcommu. Ten nájdeme aj v modeli Desire 816. Pozostáva zo štvorjadrového procesora taktovaného na 1,6 GHz a grafického procesora Adreno 305. Grafika zvláda aj náročnejšie hry a ani pri dlhšom hraní sa telefón výrazne nezahrieva. Pozor však na internú pamäť. Z papierových 8 GB je k dispozícii iba niečo cez 4 GB. Po nainštalovaní všetkých potrebných aplikácií, jednej väčšej hry a pridaní niekoľkých hudobných albumov mi už telefón hlásil takmer plnú pamäť. Obavy však nie sú namieste. Desire 816 podporuje ukladanie aplikácií na microSD kartu a zhltne pamäťovku s kapacitou až 128 GB.

Android vo verzii 4.4.2 dopĺňa nadstavba HTC Sense 6.0. Aj pri tomto modeli sa mi opäť potvrdilo to, že nadstavba HTC Sense patrí medzi najrýchlejšie a najvyladenejšie spomedzi všetkých androiďáckých. S tak svižným telefónom je radosť pracovať. Beh viacerých aplikácií naraz hravo zvláda RAM s dostatočnou kapacitou 1,5 GB. K dispozícii je 1,3 GB a voľných bolo zvyčajne 400 – 500 MB.

Vynechanie NFC je menším sklamaním. Čo už. Inak tomuto modelu nič zásadné nechýba. Zavoláte si s ním aj v sieti 4G, samozrejmosťou je Wi-Fi a nechýba ani možnosť zdieľania obsahu cez DLNA.

Zablokovaná obrazovka sa mi páči. V hornej časti nájdem prehľadný widget s hodinami a počasím, dole sú skratky aplikácií totožné s tými na domácej obrazovke. Potiahnutím zablokovanej obrazovky nahor sa dostávam na poslednú pozíciu v prostredí, ťah doľava vás presunie na domácu obrazovku a ťahom doprava sa otvorí BlinkFeed. V ňom už konečne nájdeme obsah zo slovenských webov a nechýba ani ten náš. Okrem správ vie BlinkFeed zobraziť aj novinky z Facebooku, Google+, Instagramu, LinkedIn-u, kalendára, Twitter a Zoe. Zablokovaná obrazovka si rozumie aj s pridávaním widgetov. Mňa veľmi potešil widget kalkulačky.

Na domácej obrazovke mi nesmel chýbať kultový widget hodín s počasím. Z ďalších zaujímavých widgetov od HTC spomeniem widgety kalendára, kalkulačky, prehrávača hudby alebo svietidla. Potiahnutím prsta od horného okraja sa vysunie lišta s notifikáciami. Dve prsty vyrolujú lištu skratiek. Na výber je až dvadsaťtri skratiek, pričom v lište ich môže byť maximálne dvanásť. Nič dôležité tu nechýba. Kliknutím na skratku ju aktivujete, klik na tri bodky pod ňou vás presunie do nastavení príslušnej funkcie.

Vyspelosť nadstavby HTC Sense cítiť na každom kroku. Číselník je už tradične prepojený s telefónnym zoznamom a pri zadávaní číslic prehľadáva v menách, priezviskách a oboch súčasne. Telefónny zoznam Ľudia pochválim za navrhovanie prepojenia kontaktov. Iní výrobcovia zvyknú prepájať iba kontakty so zhodnými názvami, no HTC vie rozoznať aj podobné. Napríklad návrh na prepojenie kontaktov Ján Novák a Janko Novák. V každom kontakte nájdem vlákno posledných správ, hovorov, e-mailov a aktualizácie zo sociálnych sietí. HTC Sense si s nimi dobre rozumie.

V HTC-čkách zvyknem používať prehliadač od výrobcu. Dôvod je jednoduchý – automatické zalamovanie textu pri zoomovaní.

Z multimediálnej výbavy som najčastejšie siahal po prehrávači hudby. Možnosťami príliš neprekvapí, najzaujímavejšou funkciou je stiahnutie chýbajúceho obrázku albumu. Pri spustenom prehrávači sa ovládanie zobrazí v lište a taktiež na zablokovanej obrazovke. Režim BoomSound je primárne zapnutý, vypnúť ho môžete iba pri použití slúchadiel.

Audio výbavu dopĺňa jednoduché FM rádio s RDS. Na zobrazenie názvu skladby sa akosi zabudlo. A zabudlo sa aj na funkcie ako nahrávanie vysielania alebo časovač vypnutia.

V oblasti multimédií sa pozornosť upriamuje na stereo reproduktory, no nezaostáva ani fotoaparát. Ten dostal rozlíšenie trinásť megapixlov a nechýba ani automatické zaostrovanie a LED blesk. Kvalita snímok je na slušnej úrovni. Počas dňa zhotovíte pekné fotografie s vernými farbami a dostatkom detailov. Pri protisvetle som využíval služby režimu HDR. Ten je však trošku pomaly a pri snímaní pohybujúcich sa objektov vznikajú na fotografiách duchovia. Desire 816 príjemne prekvapil makro snímkami plnými detailov a pre fanúšikov selfie tu máme aj predný fotoaparát s päťmegapixlovým fotoaparátom slušnej kvality. Medzi kamerami sa prepína jednoduchým ťahom od horného alebo dolného okraja.

Naoko jednoduché prostredie fotoaparátu je v skutočnosti skôr nepraktické než jednoduché a prehľadné. V ľavej časti nájdeme iba vstup do nastavení a režim blesku. Zvyšok je zahrabaný v nastaveniach. A to ma občas zdržovalo. Privítal by som aj oddelené spúšte pre snímanie fotografií a videí.

Video je možné nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení. Po prepnutí na HD rozlíšenie je k dispozícii aj nahrávanie pri 60 fps. Počas nahrávania je možné snímať fotografie alebo video pozastaviť. Menším sklamaním je nutnosť preostrovania dotykom na obrazovku. Pri tak veľkom zariadení je to dosť nepraktické.

Kvalita samotného videa ma za srdce akosi nechytila. Taký priemer.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 64 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 148 MB / min.)

V galérii nesmie chýbať náš obľúbený automatický zostrih záberov. Na výber je až dvanásť motívov, pričom zvukovou stopou môže byť aj skladba z vašej hudobnej zbierky v telefóne. Táto funkcia sa HTC naozaj vydarila. Osobne nepoznám rýchlejší, jednoduchší a krajší spôsob ako sa podeliť o zážitky so svojimi známymi.

Od batérie s kapacitou 2 600 mAh som neočakával žiadne zázraky, ale ani sklamania. A môj predpoklad sa naplnil. Pri plnohodnotnom používaní, čo v preklade znamená neustále zapnutá dátová sieť, používanie dátovo závislých aplikácií, pár minút strávených na webe, pár minút hudby a niekoľko telefonátov, mi Desire 816 poslúžil v priemere deň a pol. Hranica dvoch dní je určite dosiahnuteľná.

Výhody:

+ výborné stereo reproduktory

+ dostatočný výkon

+ svižné prostredie

+ dobrý fotoaparát

Nevýhody:

- kvalita zhotovenia

- lesklý povrch displeja

- malá interná pamäť

- chýba NFC

- ťažko dostupné tlačidlá v ľavej stene

Orientačná cena: 349 € (epicentrum.sk)

Záver:

HTC Desire 816 to mal v mojich očiach dobre našliapnuté, no pribrzdila ho nie najkvalitnejšia konštrukcia, ťažko dostupné tlačidlá v ľavej bočnej stene a lesklý displej. Inak mu nemám čo vyčítať. Za dostupný peniaz získate smartfón s dostatočnou porciou výkonu, svižným systémom, slušným fotoaparátom a najmä výbornými stereo reproduktormi. Tie sa vydarili. Klobúk dolu aj pred samotným systémom. Plynulosť a rýchlosť prostredia HTC Sense je mimoriadne návyková.

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

panorama

foto z prednej kamery

Diskusia k článku:

rtg 18.09.2014 - 14:27

zvlastne citat o HTC a dobrom fotoaparate, znie to ako oxymoron, aspon doteraz to platilo...

Nightmare18.09.2014 - 19:33 Trvalý odkaz

Naposledy co som videl od HTC ´kvalitne fotky´ tak to bol HTC One X ale hlavne HTC One S tieto ultrapixely nestoja skoro za nic

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease18.09.2014 - 21:23 Trvalý odkaz

V podstate tomu ništ vážne nechýba. Akurát to vypínacie tlačidlo je hrubý FAUL. A Snapdragon 400 (leč fajn čipset) je v mobile nad 300€ proti pravidlám. Keďže iní to tlačia do mobilov za sto pade.

Takže sme OPÄŤ u cenovky. Plus mínus rovnaká liga je 5,5" Xiaomi Note Pro s 2GB RAM a 3200mAh stoji o 100€ menej. Alebo naopak Z Ultra z vyššej divízie je už za 269..

Nightmare18.09.2014 - 22:43 Trvalý odkaz

To neni u HTC nic nove ze ma stroje predrazene

ondrakomous18.09.2014 - 23:16 Trvalý odkaz

htc a sony nejvetsi dluznici v dejinach mobilu. neni se cemu divit.

Celá diskusia 29 príspevkov