HTC bolo v Q2 2014 opäť v zisku, tentoraz už vďaka predaju mobilov

Finančné výsledky HTC sú opäť v plusových číslach. Na rozdiel od Q4 2013 sa to tentoraz podarilo aj bez zisku z predaja Beats Electronics. Výrobcovi opäť pomáhal záujem o vlajkovú loď One (M8), otázkou však zostáva, čo podnik potiahne ďalej.

Taiwanská spoločnosť prechádza náročným obdobím. Tržby výrobcu už viac než dva roky konštantne klesajú a v treťom štvrťroku minulého roka (Q3 2013) jej hospodársky výsledok dokonca skončil v červených číslach. HTC bolo stratové aj v Q1 2014 a nebyť obrovskej finančnej injekcie v Q4 2013 vďaka predaju 25 % akcií známej spoločnosti Beats Electronics LLC, strata by sa bez prestávky ťahala až cez tri po sebe idúce a sledované obdobia.

Posledný zverejnený finančný výkaz však opäť dáva dôvod pre optimizmus. V druhom štvrťroku tohto roka totiž HTC vykázalo čistý zisk 2,26 miliardy taiwanských dolárov (TWD), teda približne 56,14 miliónov eur. To je najlepší výsledok za posledné dva roky.

ikona

HTC v Q4 2013: len tesne v zisku, zameria sa na mid-endyTaiwanská spoločnosť síce za posledný štvrťrok minulého roka vykázala zisk, avšak len vďaka predaju 25 % akcií Beats Electronics. Tržby naďalej klesajú, HTC sa preto teraz zameria na smartfóny v strednej triede.

HTC-čku pomohol najmä predaj a úspech jej vlajkovej lode One (M8) a stratégia zameraná na mid-endy. Zmenu sme mohli zaznamenať aj v reklame a marketingovej komunikácii celej značky - séria promo videí sa nedávno objavila na Youtube. Na tržbách v poslednom štvrťroku HTC zarobilo 65,05 miliárd TWD (1,6 miliardy eur).

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. (obr: The Verge).

Server The Verge dal výsledky za posledné obdobia do prehľadného grafu. V ňom síce návrat zisku do plusových hodnôt poteší, no ako vidno, tržby HTC zažívajú pravidelné výbuchy vždy v Q2, kedy podnik zbiera úrodu z high-endov predstavených na technologických výstavách CES a MWC zo začiatku roka. Tie sú však rok od roka nižšie, nehovoriac o tom, že nasledujúce štvrťroky už tak veselé nebývajú. Spoločnosť by tak zrejme potrebovala skrátiť interval uvádzania nových modelov z 24 mesiacov na polovicu, inak môže byť terajší návrat do čiernych čísel opäť iba jednorazová záležitosť.

Zdroj: HTC, The Verge

Diskusia k článku:

Začať diskusiu