Orange: hospodárske výsledky za prvý polrok 2014

Orange zverejnil svoje výsledky hospodárenia za prvých šesť mesiacov tohto roka. Celkovo až 350-tisíc zákazníkov, čo predstavuje medziročný nárast 9 %, sa rozhodlo v prvom polroku 2014 podpísať alebo opätovne predĺžiť zmluvu na niektorú zo služieb Orangeu.

Výnosy Orangeu dosiahli k 30.6.2014 285,7 mil. eur. Vyše polovicou sa na medziročnom poklese výnosov o 11% podieľala regulácia cien. Najrýchlejšie rastúcou zložkou výnosov z mobilných služieb boli výnosy z mobilných nehlasových služieb. Na celkových výnosoch tvorili 26 %, medziročne sa zvýšili o 4 %.

Rástol aj záujem zákazníkov o dátové mobilné služby a ich počet prvýkrát prekročil miliónovú hranicu. Výnosy z mobilných dátových služieb medziročne vzrástli o 8 % a dosiahli výšku 38,2 milióna eur. Počet zákazníkov pevného internetu a digitálnej televízie narástol o 69 % na takmer 189-tisíc.

K 30. 6. 2014 evidoval Orange spolu 2,976 milióna aktívnych zákazníkov, z čoho je 2,787 milióna zákazníkov mobilných služieb. Celkový počet zákazníkov Orangeu tak v priebehu prvého polroka narástol o 2,6 %. (Pozn. redakcie: Operátor považuje za aktívnu takú SIM kartu, na ktorej za posledné tri mesiace bola urobená aspoň jedna aktívna operácia. Zákaznícka báza sa stabilizovala, čo sa prejavilo aj historicky najnižším počtom prenesených čísel ku konkurencii. Počet prenesených čísel ku konkurencii klesol medziročne o 21 % a dosiahol úroveň 39-tisíc. Svoje číslo si v prvom polroku 2014 do Orangeu prenieslo takmer 19-tisíc zákazníkov. (Pozn. redakcie: údaj o priemernom mesačnom výnose na jedného zákazníka aktuálne zisťujeme). Priemerný mesačný výnos na jedného zákazníka (ARPU) je 14,2 eur. V minulom roku bolo priemerné ARPU 15,8 eur, takže zatiaľ stále klesá.

ikona

2,79 miliónov zákazníkov Orangeu platí každý mesiac priemerne 15,80 eurHospodárske výsledky Orangeu za uplynulý rok sa vyvíjali v súlade s očakávaním. Mobilné dátové služby využívalo ku koncu minulého roka takmer milión zákazníkov a počet majiteľov SIM kariet dosiahol k rovnakému obdobiu 2,79 mil. Pred rokom ich bolo 2,85 miliónov.

Smartfóny využíva už vyše polovica zákazníkov Orangeu a vyše 130-tisíc tabletov využívaných na Slovensku si doteraz zákazníci kúpili práve v Orangei. V prvom polroku pokračoval operátor v investíciách do rozširovania rýchleho mobilného internetu do vidieckych oblastí vďaka technológii UMTS 900 a priniesol i komerčnú prevádzku siete najnovšej generácie 4G.

"Pokrytie nášho vysokorýchlostného mobilného internetu, teda 3G aj 4G prekročí do konca roka 90 % populácie Slovenska," hovorí Ivan Golian, zástupca generálneho riaditeľa a riaditeľ úseku informačných systémov a sietí spoločnosti Orange Slovensko.

Úspech zaznamenala i služba s možnosťou bezplatných volaní. "Teší nás, že výhodnú komunikáciu v rámci rodiny či s blízkymi si so službou Navzájom zadarmo v krátkom čase obľúbilo už viac ako 300-tisíc zákazníkov. Jedna skupina si mesačne navzájom prevolá priemerne 370 minút," uviedol Pavol Lančarič.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

galaxi 29.07.2014 - 17:22

Úhaa orange začína naberať na váhe. Ešte si počkáme na O2 a Telekom. Poprosím infošku.

Manobb30.07.2014 - 08:53 Trvalý odkaz

Prečo ?

Lebo ARPU už kleslo pod 15 Eur .... ľudia proste neboli ochotní platiť 20 a viac eurové paušáliky. Čochvíľa sa dopracujeme aj k FLAT programom za dvacku.

Jediný liek čo zaberá na nich: Nekupovať, ak nezľavnia. .... potom sú aj 50%-tné zľavy nielen na 3 či 6 mesiacov, ale i na dlhšie obdobie a bez viazanosti (osobná skúsenosť u bublinkáčov)

Môj účet som stabilizoval na 5 Eur/mes., a to mám volania do celej EÚ (do 13cent/min.) + internet (prakticky neobmedzený).

Nemyslím si, že by som kvôli tomu mal byť socka. ;-)

Tulipán30.07.2014 - 11:02 Trvalý odkaz

manobb si to nepochopil, galagxi to myslel tak, že odchod ľudí sa stabilizoval (resp. počet aktívnych zákazníkov) a v niektorých segmentoch výrazne narástol ;) a tvoje účty sa stabilizovali len vďaka dvom simkartám a bonusu za prenos na každej ;) alebo to tak nieje?

Manobb30.07.2014 - 22:17 Trvalý odkaz

re: Tulipan:
Veru nie je, ... mám to všetko pekne spolu na 1 SIM vloženej v iPhone 4s.

.... Za FLAT dávať viac ako 20 Eur nie je podľa mňa vôbec "in". V súčasnej dobe by som za FLAT nedal už ani tých 20 Eur ..., a zrejme si to myslí už viacero Slovákov, keď ARPU ide k 15-tke.

Príklad: Mini za 10 a frajer za 20 = 30/2=15 ... dáva to logiku. ;-)

Celá diskusia 4 príspevky