Android L by mal priniesť výraznú úsporu energie

Nová verzia operačného systému Android dokáže pozdržať požiadavky jednotlivých aplikácií. Procesor a dátové pripojenie tak zaťažia až v momente, keď sa ich nazbiera viac. Systém tak šetrí energiu z batérie. Pri jednom z testov sa výdrž predĺžila až o 36 %.

Otázka výdrže na jedno nabitie trápi pravdepodobne každého majiteľa smartfónu. Google sa do novej verzie svojho operačného systému, zatiaľ pracovne označovanej ako Android L, rozhodol integrovať niekoľko zmien. Tie zhrnul pod názov Project Volta.

Najväčšou záťažou sú totiž okrem rozsvietenej obrazovky najmä aplikácie vyťažujúce procesor a dátové pripojenie. Súčasný Android im umožňuje pracovať na pozadí - vďaka čomu sťahujú aktualizácie, správy z instant messengerov či e-maily. Ak však máte vo svojom zariadení nainštalovaných napríklad 30 aplikácií, robia to nekoordinovane. Každá z nich sa v určitom intervale "prebudí", zaťaží procesor a odošle alebo stiahne dáta. Ak je ich príliš mnoho, hardvér telefónu môže pracovať na vyšší výkon prakticky neustále, aj bez rozsvieteného displeja, vďaka čomu vaša batéria vydrží iba niekoľko hodín.

Android L by mal takéto požiadavky zaznamenávať, no spracované budú v takzvaných dávkach až v prípade, že sa ich nazbiera viacero z rôznych aplikácií naraz. Procesor tak po prebudení zvládne viac úloh za kratší čas, aby sa následne opäť dostal do režimu s minimálnou spotrebou.

ikona

Google I/O: Nový Android, platforma pre rozvojové trhy, TV, autá a fitnessOtváracia prednáška najväčšej tohtoročnej vývojárskej konferencie Googlu sa niesla najmä v znamení noviniek v operačnom systéme Android. Na jeseň príde jeho nová verzia, no uvidíme ho aj v lacných mobiloch pod 100 dolárov, v automobiloch a nových televízoroch.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Odosielanie menej dôležitých informácií, napríklad štatistík o používaní telefónu či chybových hlásení pre vývojárov, by malo byť dokonca odložené až do momentu, kedy svoj smartfón pripojíte k nabíjačke. Jedná sa tak o mierne odlišný spôsob oproti tomu, ktorý poznáme napríklad z Xperií od Sony - tam sa dátové pripojenie pre aplikácie môže aktivovať spolu s rozsvieteným displejom.

Server Ars Technica sľubované zmeny podrobne otestoval. Vzal Nexus 5 s Androidom 4.4.4, nainštaloval naň niekoľko aplikácií a spustil test v ktorom pri zapnutom displeji a pripojenej Wi-Fi sieti neustále aktualizoval webovú stránku každých 15 sekúnd. Pokus potom opakoval s rovnakým zariadením, no po nahratí preview verzie Androidu L.

Kým Nexus so súčasnou verziou 4.4.4 KitKat vydržal pracovať 345 minút, s Androidom L až 471 minút (čo je rozdiel až 36 %). V oboch prípadoch boli navyše vypnuté akékoľvek šetriace režimy. Na oficiálne vypustenie novej verzie operačného systému Android si teda musíme ešte niekoľko mesiacov počkať, no už teraz sa zdá, že by mohla priniesť výraznú úsporu energie aj pre terajšie zariadenia.

obr: arstechnica.com

Zdroj: arstechnica.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu