Facebook chce poskytovať internetové pripojenie cez satelity a drony

Facebook chce spolu s iniciatívou Internet.org dostať internet aj do odľahlých oblastí sveta. Pomôcť by mu v tom mal systém bezpilotných lietadiel a satelitov. O podobný systém sa už dlhšie pokúša aj Google so svojím Project Loon.

K internetu sa nemusíme pripájať len cez pevné či klasické mobilné siete tretej a štvrtej generácie. Facebook uvažuje aj o pripojení prostredníctvom satelitnej technológie a lietajúcich dronov - teda bezpilotných lietadiel a helikoptér.

Robí tak na základe iniciatívy Internet.org, ktorá chce pripojenie k internetu priniesť aj do chudobných krajín a tam, kde doteraz nebolo jeho zabezpečenie technicky možné. Špeciálne oddelenie Facebooku (tzv. "Connectivity Lab") si myslí, že populácia v rozdielne zaľudnených a geograficky lokalizovaných oblastiach potrebuje aj rozdielny prístup k poskytovaniu samotného internetového pripojenia.

Facebook už údajne za približne 20 miliónov dolárov odkúpil britskú spoločnosť vyrábajúcu malé lietadlá schopné operovať vo veľkých výškach. V Connectivity Lab pracujú aj ľudia z NASA a rozličných centier zaoberajúcich sa astronómiou a vesmírom.

ikona

Operátori sa spoja a dostanú mobily medzi chudobnýchSkupina veľkých operátorov zo združenia GSMA sa spojí so svojimi náprotivkami v Afrike a na Strednom východe. Partnerstvo by malo zlacniť ceny hovorov a mobilného internetu tak, aby si tieto služby mohlo dovoliť viac než súčasných 40 % obyvateľstva.

Internet by malo v prímestských častiach sveta poskytovať bezpilotné lietadlo na solárny pohon, ktoré by mohlo bez pristátia operovať aj niekoľko mesiacov. Pre odľahlé časti by ho zabezpečovala sústava satelitov na nízkej obežnej dráhe okolo Zeme. Facebook chce na komunikáciu s nimi využiť technilógiu FSO (free-space optical comunication), ktorá posiela dáta cez infračervené laserové lúče. V súčasnosti je totiž väčšina satelitných pripojení pomerne pomalá.

Podobne to skúša aj Google. Jeho Project Loon však pracuje so solárne napájanými vysielačmi pripevnenými na héliových balónoch.

Zdroj: Mobile World Live

Diskusia k článku:

AdoP 31.03.2014 - 07:59

toto uz moze byt o bezpecnosti leteckej dopravy.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne31.03.2014 - 11:38 Trvalý odkaz

Chapem tento krok. Cim viac ludi si prezera reklamy, tym viac sa na nich zaraba samozrejme.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease01.04.2014 - 12:24 Trvalý odkaz

Jasne, že nejde o charitu..

Celá diskusia 3 príspevky