Operátori sa spoja a dostanú mobily medzi chudobných

Skupina veľkých operátorov zo združenia GSMA sa spojí so svojimi náprotivkami v Afrike a na Strednom východe. Partnerstvo by malo zlacniť ceny hovorov a mobilného internetu tak, aby si tieto služby mohlo dovoliť viac než súčasných 40 % obyvateľstva.

Združenie mobilných operátorov GSMA, ktoré okrem iného organizuje aj známy Mobile World Congress v Barcelone, chce znížiť poplatky za služby a rozšíriť dátové pripojenie aj do chudobných krajín. Pomôcť by k tomu mala spolupráca so skupinou operátorov z Afriky a Stredného východu.

Operátori STC (Saudská Arábia), Ooredoo (Katar), Zain, MTN, Etisalat, Bharti Airtel, Vodafone a Orange (ostatní pôsobia vo viacerých krajinách) chcú zvýšiť penetráciu mobilných služieb a internetu v týchto rozvojových regiónoch. V Afrike a na Strednom východe využíva mobily len 40 % populácie. Celosvetovo toto číslo dosahuje 47 %. Len pre porovnanie, na Slovensku podobná štatistika udáva až 120 % (v priemere má teda každý z nás viac než jednu SIM kartu).

GSMA a ďalší operátori chcú tlačiť najmä na znižovanie cien za služby a internet tak, aby si ich mohlo dovoliť aj chudobné obyvateľstvo. Pomôcť by mali aj vlády jednotlivých krajín - napríklad cez reguláciu a úpravu legislatívy. Tá by mala podporovať zdieľanie infraštruktúry medzi operátormi a zjednodušiť prístup aj k tej, ktorú momentálne spravujú štátmi vlastnené inštitúcie (napríklad monopoly ovládajúce pevné linky).

GSMA

Zdroj: Mobile World Live, eTrend

Diskusia k článku:

Začať diskusiu