Porovnanie hudobných služieb Deezer a Spotify

Telekom sa už onedlho spojí s hudobnou službou Deezer. Jeho zákazníci by tak mali dostať možnosť využívať túto hudobnú službu so zľavou. Presné podmienky zatiaľ nepoznáme, Deezer sme si však krátko porovnali s jeho najväčším konkurentom Spotify.

Časy harddiskov plných hudby, zdá sa, už definitívne skončili. Hľadanie a ukladanie piesní v počítači pre neskoršie počúvanie vyžaduje čas a priznajme si, že zďaleka nie všetok takto skladovaný hudobný obsah je získaný legálne. Alternatívou sú služby ako Deezer či Spotify. Tie za každú prehranú skladbu pošlú drobné odmeny aj samotným autorom.

Spotify nedávno oficiálne vstúpilo aj na slovenský trh a my v redakcii sme si ho okamžite obľúbili. Telekom sa zas exkluzívne spojí s francúzskym Deezerom. Takáto spolupráca zrejme prinesie zákazníkom ružového operátora nižší mesačný poplatok či iné výhody. Presné podmienky však zatiaľ nepoznáme, preto sme aspoň krátko obe služby porovnali.

Cenová politika oboch služieb je prakticky totožná. K dispozícii je bezplatný balík alebo platený variant za 5,99 € mesačne. Spotify (Premium) i Deezer (Premium+) tak môžu stáť úplne rovnako. Všade za svoje peniaze získate neobmedzený prístup z počítača, smartfónu alebo tabletu - všetko bez otravných reklám.

V prípade, že vám postačí okno desktopového prehliadača, môže byť Deezer ešte lacnejší. Jeho Premium balík (3,49 €) je taktiež bez reklám. Stojí to však za ušetrenie dve a pol eura, ak nemôžete použiť smartfón ani samostatnú aplikáciu? V prípade, že chcete platiť ešte menej, obmedzenia služby začínajú Deezer pomerne úspešne diskvalifikovať.

Deezer v okne internetového prehliadača

Balíček Discovery totiž ponúka iba dve hodiny počúvania mesačne. Oproti tomu Spotify (Free) sa dá zadarmo používať bez podobných obmedzení. Postačí raz za čas medzi piesňami strpieť dvojicu krátkych reklám (poslucháči slovenských komerčných rádií sú určite zvyknutí) a počúvať môžete donekonečna, dokonca aj na mobile. Tam je jediným obmedzením shuffle mód. Z CDčka obľúbeného interpreta si nemôžete vybrať priamo konkrétnu skladbu, musíte počkať, kým na ňu príde rad.

Deezer pre Android

Za nedostatok Deezeru považujeme aj absenciu desktopovej aplikácie. Áno, obe služby vyzerajú takmer rovnako, avšak samostatná ikona Spotify v lište operačného systému je dostupná rýchlejšie než hľadanie správneho tabu s Deezerom v spleti desiatich ďalších webov otvorených v internetovom prehliadači. Nehovoriac o tom, že otvorený Chrome alebo Firefox zvádza k ďalšej prokrastrinácii na sociálnych sieťach a iných weboch v prípade, že si chcete hudbu pustiť k práci.

Francúzska služba vyhráva v celkových číslach. Kým Deezer uvádza vo svojej databáze až 30 miliónov songov, Spotify o celých 10 miliónov menej. Pravdou však je, že pri priamom porovnaní a testovacom hľadaní konkrétnych interpretov iba ťažko nájdete niekoho alebo niečo, čo by jedna služba mala a druhá nie. V prípade slovenských autorov sú databázy tiež presne rovnaké, skupiny (vydavateľstvá) sa pravdepodobne snažili pokryť obe služby. Pre niekoho môže byť lákavý aj sociálny rozmer Spotify. V špeciálnom stĺpci totiž vidíte, čo presne práve počúvajú alebo do svojich playlistov ukladajú vaši facebookoví priatelia.

Aplikácia Spotify na desktope

V prípade ponúkania novej hudby na základe vášho vkusu (Radio) či tvorby playlistov a ďalších funkcií sú na tom obe služby veľmi podobne.

Spotify pre Android

ikona

Spotify už aj na Slovensku! Službu sme dôkladne otestovaliOd dnešného dňa (12. 12. 2013) je na Slovensku oficiálne dostupná prevratná služba na streamovanie hudby, ktorá zadarmo či za poplatok prostredníctvom vášho mobilu alebo počítača poskytuje prístup k 20 miliónom skladieb.

Deezer

Discovery - zadarmo, iba web s reklamami, limit dvoch hodín mesačne, nižší dátový tok

Premium - 3,49 € mesačne, iba web, bez obmedzení, bez reklám

Premium+ - 5,99 € mesačne, web a mobilná aplikácia, bez reklám

+ bohatšia databáza hudby

+ možnosť využiť lacnejší balík Premium

+ aplikácia pre Android v slovenčine

- výrazne obmedzená bezplatná verzia

- chýbajúca desktopová aplikácia

Spotify

Free - zadarmo, web, desktop a shuffle prehrávanie v mobilnej app, reklamy, nižší dátový tok

Premium - 5,99 € mesačne, web, desktop a mobilná aplikácia, bez reklám

+ subjektívne krajšie prostredie

+ desktopová aplikácia

+ zdieľanie playlistov a prehrávanej hudby medzi priateľmi

- (štatisticky) menej hudby

Diskusia k článku:

marek 29.01.2014 - 12:23

Nech rátam ako rátam, 5,99 - 3,49 mi vychádza 2,5€ :-)

Matej Krajčovič29.01.2014 - 13:38 Trvalý odkaz

Máš pravdu. Opravené, vďaka za upozornenie :)

Vlastimil01.02.2014 - 16:54 Trvalý odkaz

A čo keď počúvam niečo mimo mainstream-u?
Ja osobne som dosť proti takým aplikáciam ktoré zbytočne vyťahujú peniaze od ľudí. A toto je jedna z nich.

Ľuboš03.02.2014 - 14:13 Trvalý odkaz

V androidovej aplikácii Deezer nie je crossfade a gapless, čo veľmi degraduje komfort počúvania.V PC Deezer musím mať v prehliadači. V Spotify si viem nájsť obrovské množstvo už hotových playlistov, ktoré môžem sledovať. Deezer by bol v mojom prípade o euro lacnejšie, momentálne mám Premium v Spotify a meniť to zatiaľ nemám dôvod. Spotify má u mňa navrch

ondrakomous03.02.2014 - 17:53 Trvalý odkaz

vlasto nic neplatim a hraju pres spotify uplne zadarmo, obcas mi tam vyskoci nejaka reklama, pohoda. na spotify sou tuny alternativy jako jsou treba radiohead, ahahahaha.

Celá diskusia 5 príspevkov