Spotify už aj na Slovensku! Službu sme dôkladne otestovali

Od dnešného dňa (12. 12. 2013) je na Slovensku oficiálne dostupná prevratná služba na streamovanie hudby, ktorá zadarmo či za poplatok prostredníctvom vášho mobilu alebo počítača poskytuje prístup k 20 miliónom skladieb.

Známa hudobná služba Spotify je konečne oficiálne dostupná aj pre slovenského používateľa. Doteraz sa musel prístup k službe obchádzať cez podporovanú krajinu. Tomu je od dnešného dňa koniec. Registrácia i zadanie čísla slovenskej kreditky prebehne bez problémov.

Spotify je dostupné v dvoch verziách: Free a Premium. Bezplatná verzia ponúka prístup k hudobnej knižnici, kde sa nachádza viac než 20 miliónov skladieb. Obľúbenú hudbu môžete počúvať na svojom počítači alebo smartfóne. Zastúpené sú takmer všetky platformy, vrátane Linuxu a Symbianu. Pri bezplatnej verzii je reprodukcia občas prerušená reklamou a len v nižšej kvalite.

Po registrácii na stránke www.spotify.com máte k dispozícii 30-dňovú Premium verziu na vyskúšanie. Tá ponúka obsah bez reklamy, offline prístup k hudbe a lepšiu kvalitu zvuku. Po uplynutí určenej doby sa buď rozhodnete zaplatiť mesačný poplatok za Premium účet 5,99 eur alebo začnete využívať menej komfortný, no stále dostačujúci, bezplatný prístup.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Na stránke Discover nájdete každý deň nové odporúčania hudby na základe vášho predošlého počúvania. Vďaka funkcii Browse si zase môžete vybrať playlist, ktorý zodpovedá vašej aktuálnej nálade. Na výber máte z vlastných zoznamov skladieb, alebo najnovšie lokálne či medzinárodné playlisty.

Postrehy Richarda Hombauera:

Službu Spotify testujem už asi mesiac. Keďže som podobné internetové služby typu Deezer alebo MusicJet poznal a neprepadol im, bol som voči Spotify skeptický. Ale to len do momentu, keď som si stiahol Spotify aplikáciu do smartfónu.

Hudbu môžete počúvať buď formou streamingu alebo offline po uložení skladieb do pamäte mobilu. V oboch prípadoch si v nastaveniach určíte jeden z troch stupňov kvality. Už ten najnižší bol pri počúvaní hudby v aute úplne prijateľný, pri downloade som využíval stredný stupeň. Odhadujem to na 64 kbps, 128 kbps a 320 kbps.

Konečne si môžem vychutnávať rôznych interpretov, skúšať, či sa mi daný album bude páčiť, alebo nie. Pred kúpou albumu trebárs v iTunes mi často nestačia niekoľkosekundové ukážky. Napríklad album Moruša biela od Jany Kirschner spracúvam aj po treťom vypočutí. Ten album potrebuje čas, no ak by som ho mal kúpiť na základe ukážok, tak to neurobím. V Spotify naň ale občas dostanem chuť a pustím si ho napríklad v aute. Práve v aute je využitie tejto služby prelomové. Žiadne USB kľúče, nahrávanie hudby na harddisk drahého multimediálneho systému. Stačí mi Bluetooth konektivita a smartfón s dátovými prenosmi. Aj pri EDGE pokrytí je načítavanie skladieb okamžité a nikdy som na žiadnu skladbu nečakal.

Vďaka stereo reproduktorom na mojom telefóne počúvam hudbu aj v posteli. Ak si chcem ráno zlepšiť náladu novým albumom Billy Barmana, je to otázka pár sekúnd. Nedávno som zase išiel po Bratislave a čo nevidím - bilbord s upútavkou na koncert Ennia Morriconeho naplánovaný na 5. apríla 2014. Vstupné 99 eur, pre dvoch počítam teda 198 eur. Uf! Tak to si radšej zaplatím 33 mesiacov Spotify a môžem mať v pc, mobile či tablete rovno desať jeho albumov. A keď k nám príde návšteva, už nebudem riešiť, čo mám pustiť. Hostia si vyberú konkrétny album, interpreta či hudobný žáner a Spotify mi už niečo namixuje. Páči sa mi napríklad náhodný výber hudby od jedného autora po jeho vyhľadaní.

V prípade Premium účtu som bol pripravený na cenovku okolo sedem - osem eur. A to by som si radšej každý mesiac kúpil nový album v iTunes, ako som to robil doteraz. Lenže realita je oveľa lepšia. Šesť eur mesačne som určite ochotný za službu platiť a zabudnúť na kupovanie konkrétnych albumov. Keď si predstavím, že za slovenský rozhlas a televíziu platím päť eur mesačne, pričom televíznu anténu som doma odpojil už dávno a z týchto peňazí využívam jedine rozhasové vysielanie _FMka a Devínu, potom mi Spotify príde ako luxusne lacná záležitosť.

Vyskúšať si ju môže naozaj každý. A každý, kto si rád vypočuje dobrú hudbu, si v Spotify istotne vyberie. Nie sú tam všetky albumy sveta, ale je ich tam viac, než som čakal. Napríklad spomínaný Modrý jazyk od kapely Billy Barman bol v databáze hneď po vydaní ich albumu pred pár týždňami. Negatíva služby sa mi hľadajú naozaj ťažko. Medzi nedostatky môže patriť absencia niektorých vašich obľúbených interpretov, ale to si už musíte vyskúšať sami. Na to je ideálna bezplatná (free) verzia služby s prerušovaním hudby reklamami.

Link na stiahnutie:

Android

iOS

Windows Phone

Na jeden záber: Spotify v praxi

Doplnenie k videu: Bezplatná verzia obsahuje aj možnosť počúvania hudby v smartfónoch a tabletoch. Celý názov dlhších skladieb a albumov uvidíte otočením telefónu na ležato. Za tip ďakujeme fanúšikovi našej facebookovskej stránky.

Chcete byť vždy v obraze? Sledujte náš YouTube kanál Fony.sk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu