Android a iOS TIP: Asphalt 8 je odteraz zadarmo

Gameloft sprístupnil sťahovanie svojej populárnej pretekárskej hry bez poplatku. Postupné odomykanie obsahu tak ponúkne niekoľko hodín výbornej zábavy. Získať ho možno aj okamžite, avšak po sérii absurdne drahých nákupov priamo v aplikácii.

Vysoko zábavná pretekárska arkáda Asphalt vyšla v auguste už vo svojej ôsmej verzii. Asphalt 8: Airbone teraz dostal prvú veľkú aktualizáciu obsahu a pri tejto príležitosti Gameloft zrušil poplatok za jej stiahnutie. Tento krok je mierne prekvapivý, keďže staršia sedmička stále ostáva v Google Play aj App Store za 0,83 €. V prípade iOS verzie dokonca Asphalt 5 a 6 stoja okolo päť eur.

Treba ale priznať, že si všetky svoju cenu v zmysle odmeny pre vývojárov zaslúžia. Aj Asphalt 8 je vysoko návykový a zábavný. Ovláda sa tradične, pomocou gyroskopického senzora a naklápaním telefónu či tabletu. Zvoliť však možno aj klasické ovládacie tlačidlá na obrazovke. Prekusnúť treba iba pomerne neprehľadné hlavné menu.

Ospravedlňuje ho len jeho bohatý obsah, niektoré špeciálne preteky sa dokonca objavujú iba v určitom čase, prípadne sú previazané s on-line servermi a hrať tak možno aj proti svojim priateľom. Pochopenie celého systému zaberie pár kliknutí cez možnosti a ponuky v hre.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Pretože je Asphalt 8: Airbone teraz zadarmo (presnejšie povedané, ide o tzv. free-to-play licenciu), obsah je zo začiatku, pochopiteľne, blokovaný. To je však úplne v poriadku, v režime kariéry si ho totiž postupným hraním možno odomknuť celý. Je to síce zdĺhavé, ale tento model ponúkne aj pravidelným hráčom množstvo hodín zábavy.

Len prvá sezóna režimu Kariéry (spolu ich je osem) má 12 pretekov. Tých na hráča v celej hre čaká 180, v 9 lokalitách s 47 najrôznejšími autami, ktorým nechýba licencia pre oficiálne názvy a vzhľad, dočkáte sa teda Tesly Model S, Cadillacu ATS, Alfy Romeo Mito ale aj Bugatti Veyron, Ferrari FXX či Pagani Zonda. Potešia aj piesne od Kasabian či Queens of the Stone Age.

Ako to pri podobných hrách býva, celý obsah možno odomknúť okamžite, za mierny poplatok. Gameloft však volí pomerne absurdný model. Kým 6000 herných kreditov stojí štandardných 1,79 €, balíčky odomykajúce automobily sa šplhajú až k astronomickým 90 eurám (!) za sedmičku navýkonnejších. Áno, bavíme sa o sume, ktorú vám je telefón schopný dvomi kliknutiami stiahnuť priamo z vašej karty previazanej s Google Play. Preto treba byť obzvlášť pozorný, ak svoj smartfón či tablet požičiavate napríklad deťom.

Hoci systém in-app nákupov (priamo z aplikácie) obsahuje sumy ďaleko prevyšujúce tie, ktoré pýtajú herné štúdia za Forzu či Grand Turismo pre PlayStation alebo Xbox, Gameloft k žiadnemu plateniu nenúti a celý obsah možno postupne odomknúť aj úplne bezplatne. Asphalt 8 tak určite skráti množstvo chvíľ čakania napríklad na autobus či vlak. Hra však vyžaduje výkonnejšie zariadenie. Na HTC One X sme tiež museli vypnúť režim šetrenia batérie, aby bol chod hry plynulejší.

Link na stiahnutie:

Google Play

App Store

Windows Phone Store (0,99 €)

Ďalšie tipy na aplikácie nájdete pod týmto odkazom.

Zdroj: TouchArcade

Diskusia k článku:

promento 11.11.2013 - 23:02

šľape dobre na prestigio multipad 4 quantum 10,1 neseka plynule ovládanie, a hlavne zadarmo super

Marek12.11.2013 - 21:31 Trvalý odkaz

aj na kamaratovej Xperii P to bez naznaku laggu

Me_Gusta13.11.2013 - 03:45 Trvalý odkaz

Toto zariadenie nie je kompatibilne.. neva, aj tak je to somarinka ;D

marek14.11.2013 - 15:42 Trvalý odkaz

Hra je už dostupná aj na WP a W8.1, akurát že nie zadarmo :-)

Matej Krajčovič14.11.2013 - 18:12 Trvalý odkaz

Doplnil som do článku link na Windows Phone Store :)

Celá diskusia 5 príspevkov