Španielska Telefónica dohodla predaj podielu českej divízie

Skupina Telefónica dnes v tlačovej správe oznámila, že sa dohodla s českou investičnou skupinou PPF na predaji 65,9 % podielu Telefónica Czech Republic, ktorý zahŕňa aj slovenskú dcérsku spoločnosť Telefónica Slovakia.

O predaji českej Telefónicy sa hovorí už dlhší čas. V polovici októbra sme vás informovali o rokovaniach, ktoré prebehli medzi spoločnosťou Telefónica SA a finančnou skupinou PPF Group. Zatiaľ však nebolo nič dohonuté.

Dnes (5. novembra 2013) firma informovala o uzatvorení dohody a predaji väčšinovej časti podielu. Skupina Telefónica, ktorá vlastní 70,8 % podiel Telefónica Czech Republic predá 65,9 % tohto kapitálu českej investičnej skupine PPF.

Aj keď sa očakáva, že PPF predloží povinnú ponuku na zostávajúci kapitál, Telefónica si ponechá podiel 4,9 % v Telefónica Czech Republic a zostane tak priemyselným a obchodným partnerom počas nasledujúcich štyroch rokov. V súlade s podmienkami uzavretej zmluvy môže Telefónica odpredať svoje akcie podľa stanovených podmienok aj po skončení povinného odkúpenia akcií.

Celkové finančné plnenie za prevádzky je 2,467 miliardy Eur, s 2,063 miliardy splatnými v hotovosti po zavŕšení transakcie a odloženou platbou vo výške 404 miliónov Eur v priebehu nasledujúcich štyroch rokov. Pred prevodom podielu získa Telefónica v priebehu novembra doplatok vo výške 260 miliónov Eur na dividendách.

ikona

Španielska Telefónica skúma možnosť predaja českej divízie (18. 10. 2013)Spoločnosť Telefónica SA potvrdila, že jedná s investičnou skupinou PPF o možnosti predaja svojho podielu v divízii Telefónica Czech Republic. Tá na českom trhu prevádzkuje mobilné a pevné linky operátora O2.

Telefónica Czech Republic a Telefónica Slovakia zmenia korporátny názov spoločnosti, ale budú aj naďalej podnikať pod značkou O2, a to maximálne na dobu 4 rokov. Novovzniknuté spoločnosti sa taktiež stanú členmi partnerského programu skupiny Telefónica, ktorý umožňuje ďalším telekomunikačným operátorom čerpať niektoré výhody skupiny Telefónica a spolupracovať v kľúčových oblastiach biznisu.

Očakáva sa, že táto transakcia bude mať pozitívny dopad na zníženie čistého dlhu skupiny Telefónica. Ten by mal klesnúť o 2,685 miliardy Eur, čo spoločnosti umožní dosiahnuť ciele pri znižovaní dlhu, ku ktorému sa ku konca roku zaviazala. Uzavretie transakcie podlieha získaniu príslušných povolení regulačných orgánov.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 05.11.2013 - 13:36

Takže ešte 4 roky môžu používať značku O2. Uvidíme aké zmeny to prinesie..

Celá diskusia 1 príspevok