Španielska Telefónica skúma možnosť predaja českej divízie

Spoločnosť Telefónica SA potvrdila, že jedná s investičnou skupinou PPF o možnosti predaja svojho podielu v divízii Telefónica Czech Republic. Tá na českom trhu prevádzkuje mobilné a pevné linky operátora O2.

Záujem finančnej skupiny PPF Group okolo podnikateľa Petra Kellnera vstúpiť na český mobilný trh, je známy od jari tohto roku. Už vtedy médiá špekulovali o možnosti odkúpenia podielu v českej časti Telefónicy. PPF však pôvodne tvrdila, že chce vybudovať vlastného operátora, ktorý by si spolu s existujúcimi (T-Mobile, Vodafone, O2 a U:fon) dražil nové licencie, vrátane LTE pásiem. Situácia sa ale podľa všetkého výrazne zmenila a spoločnosti spolu v súčasnosti skutočne rokujú.

Telefónica poskytla oficiálne stanovisko s vyjadrením Ramira Sanchez de Lerin Garcia-Ovies, General Secretary and Secretary of the Board of Directors, Telefonica, S.A.: "S ohľadom na dnes zverejnené správy spoločnosť Telefónica uvádza, že zvažuje strategické kroky týkajúce sa svojho podielu v spoločnosti Telefónica Česká republika, vrátane komunikácie s investičnou skupinou PPF. Uvedené však nijako nevypovedá o určitosti dosiahnutia dohody, ani o prípadných podmienkach takejto dohody."

Všetko tak zatiaľ ostáva otvorené, nič nie je dohodnuté. Česká Telefónica u našich susedov prevádzkuje značku O2 s vyše 5 miliónmi zákazníkov s mobilnými SIM kartami, a približne 1,5 milióna klasických pevných liniek. PPF Group vlastní podiely vo finančných inštitúciách ako Home Credit, Air Bank či Generali.

Telefónica

foto: Bloomberg

V hre je 69 % podiel, ktorého hodnotu agentúra Bloomberg odhadla na 3,6 miliardy dolárov (približne 2,55 miliardy eur). Českej divízii sa v poslednom čase príliš nedarí. V prvom polroku 2013 jej príjmy medziročne klesli o 10 % (na 9,14 miliárd českých korún) a na konci júna znížila o 11 % počet svojich zamestnancov.

ikona

O2: 1,4 milióna zákazníkov a vyšší ziskNajmladší operátor zverejnil výsledky hospodárenia za prvý kvartál tohto roka. Vzrástli mu výnosy, počet zákazníkov i prevádzkový zisk.

Celý obchod sa však nemusí týkať iba španielskej matky a českých zákazníkov. Česká Telefónica je totiž aj jediným vlastníkom spoločnosti Telefónica Slovakia. V prípade predaja by tak do rúk PPF prešli pravdepodobne aj zákazníci slovenského O2.

S podobnou situáciou sa v Českej republike zákazníci už stretli. Mobilného operátora Oskar kúpila v roku 2005 spoločnosť Vodafone, ktorá od 1. 2. 2006 prevzala všetkých pôvodných zákazníkov. Pre tých sa spočiatku nezmenilo nič podstatné, okrem názvu a loga mobilného operátora. Novinky prichádzali postupne.

O ďalšom vývoji možného predaja českej divízie Telefónici vás budeme informovať.

Zdroj: Bloomberg, ČT 24

Diskusia k článku:

Začať diskusiu