LG Optimus L9 II - dôstojný nástupca

Recenzia androidu s výborným používateľským prostredím, dvojjadrovým 1,4 GHz procesorom, 4,7'' HD displejom, 8 Mpix fotoaparátom, infraportom a 2 150 mAh batériou.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.1.2 Jelly Bean

chipset: Qualcomm 8230 Snapdragon 400

procesor: dvojjadrový 1,4 GHz

grafický procesor: Adreno 305

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 128 x 67 x 9 mm,

hmotnosť: 121 gramov overenédisplej: IPS, dotykový (kapacitný), True HD, 16 mil. farieb, 720 x 1 280 b., rozmery 59 x 104 mm, uhlopriečka 4,7'' (119 mm)

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus,nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps), spúšť fotoaparátu,

predná kamera: 1,3 Mpix s HD videom

pamäť: pamäť 1 GB RAM (volľná 800 MB) + 8 GB ROM (dostupná 3,3 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 42 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA, NFC,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, infraport,

batéria: Li-Ion batéria 2 150 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: približne 249 eur, v predaji

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.1.2

Obsah balenia: mobil, batéria, nabíjačka, USB kábel, slúchadlá, dokumenty

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Porovnanie s HTC One mini.

Minuloročný model LG Optimus L9 bol príjemným prekvapením, a i v našom diskusnom fóre stále patrí k najpopulárnejším telefónom. To svedčí o tom, že slovenských zákazníkov naozaj zaujal. A právom. Podarí sa nástupcovi nadviazať na úspech rok starej L9-tky?

Na prvý pohľad sa dizajn novinky veľmi nezmenil, stále tá istá veľkosť uhlopriečky displeja, rovnaká šírka plastovej konštrukcie s kovovými prvkami a takmer rovnaká hmotnosť. No prvé uchopenie do ruky je o úplne inom pocite a musím priznať, že dizajn predchádzajúceho modelu mi vyhovoval viac a pôsobil luxusnejšie. Optimus L9 II už nemá jemne zdrsnený zadný kryt ani bočné hrany, a preto je jeho držanie v ruke menej komfortné. Hladké, lesklé plasty sa občas šmýkali viac, než by bolo žiadúce. Na zadnom kryte je iba imitácia štruktúrovaného povrchu. V bielej verzii našťastie nevidno odtlačky tak ako na tmavých odtieňoch, no pozornejšiemu oku aj tak neuniknú. Displej som však leštila aj niekoľkokrát za deň. A chýba mi aj hardvérové tlačidlo pod displejom. Pre niekoho zbytočnosť, pre mňa však jeho prítomnosť znamená väčší komfort v používaní. Spracovanie konštrukcie je veľmi dobré, no ľavý spodný roh zadného krytu na testovanom kuse úplne nedoliehal a pri stláčaní bolo počuť malé vŕzganie.

Druhé sklamanie prišlo hneď s prvým zapnutím prístroja. Dotykové tlačidlá pod displejom nie sú podsvietené! Prečo? Tento krok nepochopím. V noci alebo za šera je to veľmi nepríjemné, a človek musí občas rozmýšľať, kde je to tlačidlo späť. Vľavo? Vpravo?

Samotný 4,7-palcový IPS displej s technológiou True HD je pýchou smartfónu. Veľmi pekný, jemný, s verným podaním farieb a dobrými pozorovacími uhlami. HD rozlíšenie (720 x 1 280 bodov) mu pristane. Jeho čitateľnosť v exteriéri je dobrá a i na priamom slnku stále vidíte, čo je práve na displeji zobrazené. Aj keď v tom prípade si musíte dať jas na maximum. A to ručne. Automatické podsvietenie stále chýba. Ďalšia výčitka výrobcovi.

Po bokoch sú umiestnené všetky potrebné ovládacie prvky. Vpravo je iba vypínač, vľavo nájdeme klávesy ovládania hlasitosti a jedno šikovné, programovateľné tlačidlo. To je defaultne nastavané na rýchle spustenie aplikácie QuickMemo, ale ja som si ho nastavila na internet. Na výber však máte ktorúkoľvek z nainštalovaných aplikácií. A čo poteší, tlačidlo sa dá využiť aj ako hardvérová spúšť fotoaparátu. V hornej stene sa nachádza audio jack a infraport na ovládanie vybranej domácej techniky, dole je nabíjací microUSB a "akože" dva reproduktory. No nedajte sa pomýliť, reproduktor je len jeden z nich. Navyše so slabou hlasitosťou a priemernou kvalitou.

Výkon a chod zariadenia má na starosti dvojjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 s taktom 1,4 GHz pre každé jadro. Tu nastal, oproti minuloročnej el deviatke, posun vpred. Systém je svižný, rýchly, softvér nepadal a všetko fungovalo ako malo. Aj keď je pravda, že občas som na otvorenie aplikácie čakala tak o dve - tri sekundy dlhšie než som bola zvyknutá pri štvorjadrových high-endoch. Čo je logické. Grafika Adreno 305 by mala zaručiť, že ani hranie graficky náročnejších hier nebude veľký problém.

Nesmiete však veľmi zaťažiť operačnú pamäť, pretože z 1 GB kapacity je dostupných iba 800 MB a počas používania smartfónu ostávalo voľných približne 190 MB. Na prečistenie pamäte poslúži Správca úloh alebo si nainštalujte napríklad Clean Master.

Ďalšie sklamanie nastalo pri pohľade na vnútorný úložný priestor. Z papierových 8 GB je pre používateľa dostupná necelá polovica. Presne 3,3 GB. Našťastie na uloženie multimediálnych súborov môžete použiť microSD kartu do veľkosti 32 GB. Jej slot však nájdete pod zadným krytom a navyše, aby ste mohli s pamäťovou kartou manipulovať, musíte vybrať batériu. Pritom slot pre SIM kartu je umiestnený tak, že pri jej vložení batériu vyberať nemusíte. Prečo to v LG neurobili naopak? Veď pri výmene SIM karty aj tak musím telefón vypnúť / zapnúť, takže je jedno, či batériu musím odobrať alebo nie. No v prípade SD karty stačí v menu povoliť bezpečné odstránenie a môžem ju vytiahnuť aj bez potreby reštartu. Ach jo…

Operačný systém Android beží vo verzii 4.1.2 Jelly Bean a je doplnený o používateľské prostredie LG UX. Veľmi prívetivé a graficky podarené prostredie. Zamknutú domácu obrazovku môžete odblokovať pohybom prsta po displeji, vtedy sa objaví efekt bublinky, ktorý vám ukáže, čo sa pod zablokovanou obrazovkou ukrýva. Na výber máte päť rôznych efektov.

Indikačná LED dióda stále chýba. Škoda. Informácie o zmeškaných udalostiach sa tak dozviete iba z notifikačnej lišty. Tú si stiahnete aj pri zablokovanej obrazovke a poskytuje naozaj množstvo informácií a ďalších možností. Dozviete sa nielen dátum, čas, názov operátora, kapacitu batérie, silu signálu a prípadné upozornenia na zmeškané udalosti, ale skrýva až pätnásť skratiek k často používaným funkciám, nastaveniam či aplikáciám. Ich poradie a množstvo môžete meniť. V druhom riadku pod skratkami sa nachádza QSlide Aplikácia s položkami Videá, Internet, Poznámka, Kalendár a Kalkulačka. Sú to vlastne také miniaplikácie, ktoré môžete mať zobrazené na displeji súbežne s inou aplikáciou. QSlide aplikácie môžete po displej presúvať, meniť ich veľkosť a priehľadnosť. Veľmi šikovné. Naraz môžu byť zobrazené maximálne dve QSlide aplikácie.

LG pridalo do nastavení telefónu množstvo možností a funkcií. Zariadenie si tak upravíte podľa svojich predstáv a potrieb. Zaujímavé sú možnosti nastavenia efektu obrazovky, ako sa budete medzi nimi presúvať. Počas výberu hneď vidíte, ako bude obrazovka reagovať pri posúvaní. Mne sa najviac páčil Kolotoč. Takisto máte na výber, či chcete cyklický prechod medzi obrazovkami alebo nie. Dokonca sa môžete rozhodnúť, či chcete zobrazovať obrazovku iba na výšku alebo aj v režime na šírku. Takisto máte k dispozícii päť druhov písma a šesť jeho veľkostí. Nechýba funkcia Inteligentná obrazovka, ktorá sleduje vaše oči a kým sa na obrazovku pozeráte, ponechá ju zapnutú. Grafiku telefónu a vzhľad niektorých ikon si zmeníte použitím jedného zo štyroch motívov. Konfiguráciu zobrazení obrazovky, tém a aplikácií si môžete zálohovať. Upravíte si aj zobrazovaných zástupcov a widgety na zamknutej ploche. Skrátka, možností na personalizáciu máte neúrekom.

Aplikácia Telefón je prispôsobená aj na používanie jednou rukou. Číselník sa dá ťuknutím na šípku presúvať z pravej na ľavú stranu. Podľa potreby. Samozrejmosťou je inteligentné vytáčanie. V nastaveniach si určíte, ktoré karty (Vytáčanie, Protokol hovorov, Kontakty, Obľúbené a Skupiny) chcete mať zobrazené.

Ani zobrazenie konverzácií textových správ nemusí byť nudné, na výber je zo šiestich motívov. Po prijatí novej správy sa vám zobrazí buď klasické upozornenie v stavovej lište alebo sa môže otvoriť kontextové okno, či ukážka správy. Aby ste správu nezmeškali, odporúčam nastaviť si opakovanie upozornenia. Každé dve minúty vás telefón upozorní na dosiaľ neprečítanú správu. Posielanie SMS-ky si môžete dokonca naplánovať. Nastavíte si dátum a hodinu, kedy chcete správu odoslať a hotovo. Telefón všetko ostatné v daný čas urobí za vás. Veľmi šikovné. Našli by ste využitie tejto funkcie?

Na e-maily tu nájdeme tradičné aplikácie Gmail a E-mail. Ako názov napovedá, Gmail slúži iba na správu e-mailov s Google účtom, na ostatné účty poslúži E-mail. Tu ma nič neprekvapilo.

Rozlíšenie fotoaparátu oproti predchodcovi narástlo o tri megapixle. Výsledné snímky neohúria, no ani sa za ne nemusíte pred priateľmi hanbiť. Hlavne, keď sú zhotovené za dobrých sveteľných podmienok. Aj nastavenia fotoaparátu sú bohaté. Bočnú lištu s rýchlou ponukou si môžete upraviť skratkami podľa svojich potrieb. Nechýba časovač, časozberný záber, ani označovanie polohy GPS značkou. Pri nahrávaní videa sa môžete vyblázniť s rôznymi tvár deformujúcimi efektami.

V pravej hornej strane displeja je jednoduchý prepínač medzi režimom fotoaparát a video. samozrejmosťou je voľba rozlíšenia fotografie (1 - 8 Mpix) i videa (QCIF - Full HD). Počas nahrávania videa sa dajú snímať fotografie. Automatické zaostrovannie funguje bez problémov. Tak ako sme u LG zvyknutí, nechýba hlasová spúšť. Stačí povedať jedno z piatich nastavených slov a fotoaparát zhotoví snímku. Na autoportréty alebo videohovory, napríklad cez službu Skype, využijete prednú 1,3 Mpix kameru. Videá nahráva v kvalite do 1 280 x 720 bodov.

HDR snímka.

Výhodou Optimusu L9 II je aj prítomnosť infraportu v hornej stene. Spolu s aplikáciou QuickRemote zmení váš telefón na diaľkový ovládač. Na výber však máte iba tri možnosti: televízor, DVD alebo Blu-ray prehrávač. Aktuálna vlajková loď LG G2 ponúka až šesť prístrojov na ovládanie, druhá L9-tka iba tri. Zaujímavé, asi daň (softvérová úprava) za strednú triedu. Predsa len, high-end by mal mať niečo navyše, nie? Ja som si doma spárovala s telefónom televízor a pôvodný ovládač ostal niekoľko hodín ležať nedotknutý. Ale na chuť som tejto funkcii neprišla. Prečo by som mala ovládať domácu techniku telefónom, keď mám na to klasický ovládač? Veď s telefónom predsa robím kopec iných vecí, a keď práve napríklad telefonujem alebo kontrolujem poštu, na to, aby som stíšila zvuk televízora alebo prepla kanál musím spustiť aplikáciu QuickRemote. Keby patril diaľkový ovládač medzi QSlide aplikácie a mohla som mať QuickRemote spustené ako miniaplikáciu s polopriesvitným dizajnom aj cez ostatné aplikácie, tak potom by to už dávalo väčší zmysel. Takto by som to brala ako núdzové riešenie, keď nám dôjdu v klasickom ovládači baterky.

Ďalšou zaujímavou aplikáciou je Režim hosťa, ktorý obmedzuje prístup iba k vybraným aplikáciám a obsahu. Deťom alebo známym tak požičiate svoj telefón bez obavy z toho, že vám "prešmejdia" celý telefón a pozrú si aj to, čo im má ostať utajené alebo že niečo nechtiac vymažú či pošlú.

Aplikácia Safety Care upozorní vašich priateľov alebo rodinu, ak sa budete nachádzať v núdzi. Využitie nájde hlavne u seniorov a malých detí. V prípade núdze odošle telefón automaticky údaje o vašej polohe na vopred definované telefónne čísla. Keď svoj telefón nebudete dlhšiu dobu používať, prístroj o tom, spolu s polohou, automaticky pošle informáciu na zvolené kontakty. Poslednou službou je Upozornenie o mojej polohe. Ak uskutočníte hovor s jedným zo zvolených kontaktov, budú automaticky tejto osobe poslané informácie o vašej polohe. Výborná funkcia pre žiarlivých partnerov.

Na jednoduché poznámky, rýchle zápisky i písanie denníka poslúžia aplikácie Poznámka, Notebook alebo QuickMemo. V Poznámke môžete písať iba na softvérovej klávesnici, meniť farbu pozadia a pridávať obrázok, zvuk, info o polohe a podobne. Notebook ponúka oveľa viac možností. Nechýbajú pripravené šablóny, môžete nielen písať, ale aj kresliť a vkladať rôzne multimediálne prílohy. Po spustení QuickMemo môžete na aktuálne zobrazenej ploche pridať na displej rukou písaný text či znak a vzniknutú poznámku uložiť alebo zdieľať.

Na prehrávanie hudby nájdete v smartfóne dve aplikácie. Službu Hudba Google Play, do ktorej sa musíte prihlásiť so svojím Google účtom a prehrávač Hudba. Tu sú skladby triedené podľa albumov, interpretov,žánrov, playlistov a jednotlivých skladieb. S funkciou SmartShare môžete prehrávať a prenášať multimediálny obsah medzi kompatibilnými zariadeniami pomocou DLNA. V nastaveniach hudobného prehrávača nechýbajú zvukové efekty s vlastným ekvalizérom a poteší aj časovač automatického vypnutia. Čas sa dá nastaviť od 10 minút až do 2 hodín.

FM rádio je rovnaké ako mal predchodca Optimus L9. Aj graficky aj funkčne. Vďaka funkcii RDS a RT sa dozviete nielen názov počúvanej stanice, ale aj prehrávanej skladby. Pokiaľ to stanica samozrejme podporuje. Aj tu poteší časovač automatického vypnutia. Čas je v rozpätí 5 minút až jedna hodina. Samozrejmosťou je možnosť ovládať hudobný prehrávač i FM rádio aj zo zamknutej obrazovky.

Batéria má stále tú istú kapacitu ako predchodca - 2 150 mAh. Pred rokom to bola, v strednej triede, výborná kapacita. Teraz tu máme zariadenie so silnejším procesorom a vyšším rozlíšením displeja, preto sme očakávali aspoň o niečo silnejší akumulátor, ale nevadí. Aj tak mi pri bežne náročnom dni mi vydržala deň a pol používania, cez víkend aj vyše dvoch dní. Mala som zapnuté Wi-Fi, mobilné dáta, automatickú synchronizáciu s Google účtom, na pozadí bežal Gtalk, denne som prijala asi 50 e-mailov, uskutočnila niekoľko hovorov s celkovou dĺžkou približne 20 minút, sem-tam pozrela web a zhotovila niekoľko fotografií. Kto chce šetriť energiu, má k dispozícii Úsporný režim, kde si určí, pri akej kapacite batérie sa šetrič zapne a ktoré funkcie sa obmedzia.

Výhody:

+ široké možnosti prispôsobenia

+ jemný displej s dobrou čitateľnosťou

+ automatický časovač prehrávača a FM rádia

+ dobrá výdrž batérie

+ tlačidlo Rýchla voľba

Nevýhody:

- lesklé plasty

- chýba podsvietenie tlačidiel

- slabý reproduktor

- nízka kapacita vnútornej pamäte

- chýbajúca indikačná dióda

Orientačná cena: 240 € (Epicentrum.sk)

Záver

A teraz je čas na odpoveď na otázku z úvodu. Tí všímavejší ju už poznajú z nadpisu. Áno, LG Optimus L9 II je dôstojným nástupcom minuloročného bestselleru. Dizajn je subjektívna záležitosť a niekomu môže použitie lesklých plastov vyhovovať, zdajú sa mu krajšie. Ja by som však radšej privítala štruktúrovaný povrch aspoň zadného krytu. Pochváliť však musím softvérové fičúrky, množstvo prispôsobení a určite aj displej. HD rozlíšenie na 4,7'' obrazovke je veľkým lákadlom. Pri pohľade na cenu, za ktorú môžete druhú generáciu L9-tky kúpiť je jasné, že tu máme opäť silného zástupcu strednej triedy s výborným pomerom cena / výkon.

Diskusia k článku:

wiker 23.09.2013 - 14:02

keby mal vecsiu pamet pre aplikacie tak by bol fajn, aspon 16GB ale vzdy lepsie 8GB (realne mozno tak 4 - 5giga) ako 4GB (realne 2Giga) ako ma LG L9, ktory mam teraz, ale asi aj tak do neho nepojdem a radsej nieco lepsie.

wiker23.09.2013 - 15:59 Trvalý odkaz

no mna by hlavne zaujimalo jak kvalitny ten displej u tohto bude, lebo u LG L9 je to priemer, Huawei G510 ma podla fakticky krajsie vypdajuci displej a pritom ma mensie rozlisenie ako LG L9.

Dejvo23.09.2013 - 17:14 Trvalý odkaz

Jediné čo mlžem ja displeju na mojej L9 vytnknúť je mizerná čitatelnosť na slnku, a to aj pri maximálnom jase. A ešte sa strašne upatlá. Ale inač je podla mňa OK.

Elipso23.09.2013 - 20:14 Trvalý odkaz

Já som spokojný aj s lacnejšou alternatívou L7 II :)

Nightmare23.09.2013 - 20:31 Trvalý odkaz

Tak a mozte predat L9nu a kupit o dost lepsi L9 II nie?:D a vydrz tiez myslim ze slusna (nato ze 4jadraky maju ledva 2.000mAh)

Celá diskusia 120 príspevkov